Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
No Pulse Detection op Pixel Watch 3

Deze levensreddende functie willen we ook op de Apple Watch

De Apple Watch heeft al diverse hartslagfuncties, maar eentje is Apple tot nu toe vergeten: de nooddiensten inroepen als er geen hartslag meer wordt gedetecteerd.

Google heeft tijdens het Made by Google-evenement diverse nieuwe producten aangekondigd, waaronder de Pixel Watch 3. Deze heeft allerlei sport- en gezondheidsfuncties die van Fitbit zijn overgenomen. Eén van die functies heet Loss of Pulse Detection, een op het eerste gezicht simpele functie die de hulpdiensten inschakelt bij een hartslag. Apple heeft in de loop van de jaren een flinke reeks gezondheidsfuncties toegevoegd aan de Apple Watch; daarom is het des te opmerkelijker dat zo’n basale functie ontbreekt. Google heeft ‘m wel. Interessant detail: de functie komt vanaf september maar in een beperkt aantal Europese landen beschikbaar, waaronder Nederland, Frankrijk en Ierland.

In het persbericht zegt Google: “Loss of Pulse Detection op Pixel Watch 3 is een opt-in-functie die verlies van hartslag detecteert en automatisch een oproep naar hulpdiensten doet als je niet reageert, zodat levensreddende zorg kan worden verleend.” Kortom: bij een hartstilstand waarschuwt Google de hulpdiensten. De Pixel Watch 3 gebruikt een combinatie van sensoren, AI en signaalverwerkende algoritmes. Normaal schijnt er een groen lampje om je polsslag te detecteren. Valt de polsslag weg, dan worden de infrarode en rode lampjes geactiveerd om te kijken of er toch een lichte polsslag is. De bewegingssensoren detecteren of je nog beweegt. Is dat niet het geval, dan begint er een timer af te tellen. Google werkte samen met cardiologen om de functie te ontwikkelen. Ook werd honderdduizenden uren aan data van echte personen gebruikt, waarbij werd gelet op een zo divers mogelijke groep. Tot slot huurde Google stuntmensen in om situaties zonder polsslag te simuleren.

Je zou denken dat Apple elke zijstraat heeft genomen om het leven van klanten op allerlei manieren te redden. Er zijn waarschuwingen voor hoge en lage hartslag, onregelmatige hartslag en meer. Ook kan de Apple Watch hulpdiensten inschakelen bij een val (valdetectie) en als je betrokken bent bij een botsing (crashdetectie). Dit kan zelfs als je in een gebied zonder mobiel bereik bent, door een SOS-signaal via de satelliet te sturen. Er zijn dan ook regelmatig hartverscheurende verhalen van mensen die op het nippertje zijn gered, dankzij de Apple Watch. Toch ontbreekt er nog iets.

Apple Watch: hulpdiensten bellen met SOS noodmelding

Nooddiensten bellen bij hartstilstand

Als er helemaal geen polsslag meer is, ben je afhankelijk van omstanders om de hulpdiensten te bellen. Die zijn niet altijd in de buurt als het noodlot toeslaat, zeker nu steeds meer mensen alleen wonen. Google legt uit dat verlies van de polsslag kan optreden als gevolg van een hartstilstand, ademhalings- of bloedcirculatieprobleem, overdosis of vergiftiging. Er zijn dus allerlei situaties denkbaar waarin deze functie levensreddend kan zijn. In een filmpje legt Google uit hoe dit werkt. Er wordt niet alleen gekeken naar de polsslag, maar ook naar andere factoren, zoals beweging van het lichaam. Met behulp van AI wordt bepaald of het nodig is om de hulpdiensten in te schakelen.

Zoiets zou ook op een Apple Watch toegevoegd kunnen worden, vergelijkbaar met hoe de valdetectie nu werkt. Als de Apple Watch om de pols van de gebruiker zit en geen hartslag meer doorgeeft, verschijnt er een melding op het scherm of alles OK is. Reageert de gebruiker daar niet op, dan kan de smartwatch besluiten om de hulpdiensten bellen. Nu maar hopen dat Apple heeft opgelet en de functie al op de plank heeft liggen om in september aan te kondigen voor de Apple Watch Series 10.

Bekijk ook

Zo werkt de valdetectie op de Apple Watch

De Apple Watch helpt je zodra je valt dankzij de valdetectie. Hoe werkt de Apple Watch valdetectie en hoe stel je dit in? Je leest het in deze tip.

Google Pixel Watch 3: verschijnt tegelijk met de Apple Watch Series 10

De Pixel Watch 3 is de derde generatie smartwatch van Google, waarbij flink wat functies van dochterbedrijf Fitbit zijn overgenomen, met name op het gebied van sport en gezondheid. De Pixel Watch 3 is voor het eerst verkrijgbaar in twee formaten: 41 mm en het nieuwe grotere formaat van 45 mm. De horloges zijn verkrijgbaar vanaf €399, ook in een cellular variant. Ze zijn nu in pre-order gegaan en worden over ongeveer een maand geleverd (o.a. bij Mediamarkt en Belsimpel). Rond die tijd ligt ook de Apple Watch Series 10 in de winkel.

Alles over de levensreddende functies van Apple lees je in onze aparte gids.

Bekijk ook

Deze 12 functies van Apple kunnen je leven redden

Apple heeft in de loop van de jaren heel wat functies ingevoerd, die je moeten beschermen tegen onheil. In deze gids zetten we op een rijtje welke maatregelen en functies Apple zoal heeft ingevoerd om te zorgen dat jou niets overkomt.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 7 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.