Meedoen aan medisch onderzoek kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld via Apple’s ResearchKit. Alleen wordt dat in Nederland nog nauwelijks gebruikt en daarom zoeken appmakers naar andere mogelijkheden. Zoals de bedenker van de Nederlandse app Heart for Heart. Yosef Safi Harb maakte een app waarmee je 90 seconden van je hartritme kunt ‘doneren’. De data wordt gebruikt voor onderzoek naar hartritme.
Hartslagdata doneren
Met de gratis app kun je je hartritme meten door je vinger op de cameralens van de telefoon te leggen. Dergelijke apps bestaan al heel lang, maar tot nu toe werd weinig met die data gedaan. Mensen gebruiken de apps vooral om hun hartslag op een bepaald moment te meten, voor persoonlijk gebruik. Appmaker Harb wil echter data gaan verzamelen. Miljoenen mensen wereldwijd moeten 90 seconden van hun hartritme doorsturen, zodat Harb dit kan gebruiken voor onderzoek naar hartritme. De app werkt op de gebruikelijke manier: door met de flitser te schijnen op de huid. De camera kan dan de beweging van het bloed detecteren en op die manier de hartslag meten. Daarmee kun je volgens de ontwikkelaars ook kleine afwijkingen in het hartritme vaststellen. De app werkt voorlopig alleen op iOS.
De app heeft 10 tot 15 seconden nodig om te kalibreren en daarna duurt het ongeveer een minuut om je hartslag vast te leggen. Alle data wordt anoniem vstgelegd. Eventueel kun je aanvullende gegevens meesturen, zoals leeftijd, geslacht, land, gewicht, bekende klachten, roken en levensstijl.
Onderzoek naar boezemfibrillatie
Harb heeft de steun van de Arrhythmia Alliance, een wereldwijd netwerk van experts op het gebied van hartritmestoornissen. Ook de Hartstichting beveelt de app aan (maar heeft voor alle duidelijkheid, de app dus niet gemaakt). De gegevens zijn vooral nodig om onderzoek naar boezemfibrillatie te doen, een veelvoorkomende aandoening die kan leiden tot een beroerte. Onderzoek naar boezemfibrillatie is moeilijk en patiënten gaan vaak pas met klachten naar de huisarts als hun hartritme al verstoord is. Het idee is dat artsen mensen met een verhoogd risico eerder kunnen opsporen.
Onduidelijk is echter met welke instanties Heart for Heart de data gaat delen. Gaan ze het verkopen aan medische bedrijven of komt het bij niet-commerciële onderzoekers terecht? Daarover is de app niet echt openhartig. Het achterliggende bedrijf Happitech maakte eerder de app Skip a Beat, dat veel aandacht kreeg in de media en waarmee je ook hartslagdata verzamelde.
ResearchKit in 2017
De app werkt dus niet met ResearchKit, de onderzoekstool die ontwikkelaars in allerlei apps kunnen gebruiken. Dit bestaat inmiddels twee jaar en heeft in 2017 nieuwe functies gekregen. Zo heeft Apple ondersteuning voor de Stroop-test toegevoegd, waarmee psychologische experimenten kunnen worden gedaan. Een proefpersoon krijgt bijvoorbeeld de tekst ‘BLUE’ in groene letters te zien en moet zeggen welke kleur de letters hebben. Dat is extra moeilijk als je tekst je hints geeft om ‘blauw’ te zeggen. Met deze test kunnen onderzoekers testen of deelnemers op een bepaalde stimulus (de groene tekst) kunnen reageren, terwijl ze een andere stimulus (het woordje ‘BLUE’) moeten negeren.
Een andere nieuwe toevoeging aan HealthKit is Trail Making, een aandachtstest, waarbij je op een steeds wisselend gemarkeerde cirkels op het scherm moet tikken. De nieuwe Range of Motion-test kijkt naar de flexibiliteit van de schouder- en kniegewrichten van patiënten. Met aangesloten sensoren wordt gekeken in hoeverre proefpersonen kunnen bewegen. Er zijn inmiddels heel wat onderzoeken uitgevoerd met ResearchKit, onder andere naar astma en zeldzame ziektes, waarbij het voorheen lastig was om proefpersonen te vinden.
Tipgever: Petra
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Komt er nog een Apple TV-versie van KPN's tv-app? Dit is de nieuwste info (19-12)
- Je kan nu ook WhatsAppen met ChatGPT (19-12)
- Instagram laat je nu terugblikken op 2024 met een fotocollage (17-12)
- Monument Valley 3 nu te downloaden (maar je hebt er Netflix voor nodig) (12-12)
- App Store Awards 2024: dit zijn de winnaars volgens Apple (11-12)
Reacties: 2 reacties