iCulture checkt: ‘Nat geworden iPhone in rijst drogen is grote onzin’

Interview Ferry Timmer van The Fixables
Je leest het regelmatig als je iPhone in een emmer water is gevallen: leg het toestel een paar dagen in droge rijst en je probleem is opgelost. Maar volgens Ferry Timmer, oprichter van The Fixables, is het flauwekul en geeft het mensen onterecht de indruk dat het toestel weer veilig gebruikt kan worden. Heeft hij gelijk? iCulture ging langs om het te checken!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

We geven het maar eerlijk toe: ook op iCulture hebben we regelmatig mensen aangeraden om bij iPhone-waterschade zo snel mogelijk deze in een zak rijst te stoppen. Het idee is dat de rijst het vocht opneemt en dat je na een paar dagen het toestel weer kunt aanzetten. Maar dat is absoluut niet de juiste oplossing, vindt Ferry Timmer, die contact met ons opnam omdat hij het misverstand nu wel eens uit de wereld wil hebben. Ferry heeft al heel wat smartphones met corrosie en interne schade zien langskomen, die een paar dagen in de rijst hadden gelegen. “Het probleem is dat mensen hun toestel te snel weer willen aan zetten. Rijst haalt het vocht niet echt uit het toestel. Aan de buitenkant ziet het er misschien goed uit, maar wat je niet kunt zien is dat er aan de binnenkant nog vocht zit.” Opladen terwijl de iPhone nog ligt te drogen is sowieso een slecht idee.


Misverstand
Ferry Timmer van The FixablesWaar komt het fabeltje dan vandaan, dat je een nat geworden iPhones in rijst moet leggen? Ferry: “Mensen hebben in restaurants wel eens een zoutvaatje zien staan, met een paar korrels rijst erin. Die rijst is bedoeld om het vocht op te nemen, maar bij een iPhone werkt het niet zo. Het vocht zit dieper in het toestel en de rijst kan daar helemaal niet bij.” Het is niet zo dat de rijst zelf kwaad kan, maar dat mensen denken de illusie hebben dat het na een paar dagen weer veilig is om het toestel aan te zetten. Zelfs een klein beetje corrosie en aanslag kan desastreus zijn.

Wat een reparatiebedrijf doet is eerst het toestel open maken, zodat het vocht eruit kan. Het is daarom beter om zo snel mogelijk hulp in te roepen of de juiste gereedschappen bij de hand te hebben, als je het zelf aandurft om je iPhone te repareren. Bij The Fixables krijgen ze regelmatig toestellen binnen die toch niet goed zijn behandeld. Mensen kunnen vaak niet naar de Apple Store gaan bij een dergelijke schade, omdat iPhone-waterschade is uitgesloten, zelfs bij nieuwere toestellen die volgens Apple waterbestendiger zijn. Bij wanhopige gevallen komt het regelmatig voor dat de Apple Store klanten doorstuurt naar Ferry. Apple-medewerkers moeten vaste procedures volgen en ruilen een kapot toestel liever meteen om. Maar daar heb je niets aan als op dat ene toestel jouw unieke foto’s staan, waarvan je vergeten was een iPhone-backup te maken.

Waterschade iPhone 7

“Hoe natter, hoe beter”
“We hebben hier regelmatig huilende mensen, die blij zijn dat we ze hebben geholpen”, aldus Ferry. Onder de microscoop bekijkt het bedrijf hoe ernstig de schade is. Eventueel wordt met contactspray de aanslag eraf gehaald. Daarna wordt de binnenkant met washing spray schoongemaakt. Soms is dat nog niet voldoende en zit er toch nog ergens corrosie (roest), dat op het oog niet is te zien. Het toestel gaat dan naar een eigen ‘genius’, die met eindeloos geduld het toestel nog eens goed nakijkt.

Waterschade Samsung S6

“Het grootste probleem zijn de toestellen die mensen zelf hebben geprobeerd te drogen. Daar is toch vaak nog wat residu achtergebleven en het kost extra moeite om dat achteraf op te lossen. Hoe natter hoe beter, wat ons betreft.”

Corrosie bij iPhone-5s

Gek genoeg blijken iPhones die in de wasmachine zijn terechtgekomen vaak in betere staat dan wanneer ze in de toiletpot hebben gelegen.

“Het wasmiddel lijkt een beschermend laagje te vormen, waardoor het vocht minder diep in het toestel doordringt.”

Een andere opmerkelijke waarneming bij The Fixables is dat mannen en vrouwen met heel verschillende klachten binnenkomen:

Bij vrouwen valt de iPhone vaker in het toilet, terwijl mannen hier vaker binnenkomen omdat er stof in de oplaadpoort zit. Dat laatste is trouwens simpel te verhelpen.

Is Apple goed bezig?
Een ander onderwerp waar we als iCulture-redactie benieuwd naar waren, is wat The Fixables denkt van alle milieu- en duurzaamheidsclaims van Apple. Vlak voordat we langsgingen voor dit interview had Apple net de nieuwe reparatierobot Daisy aangekondigd. Is Apple goed bezig, of zouden ze meer nadruk moeten leggen op repareerbaarheid, zoals Greenpeace beweert?

Ferry is het niet bepaald eens met Greenpeace:

“Er zijn weinig bedrijven die het zo goed aanpakken als Apple. Bijna alles van een iPhone kan worden hergebruikt. Als wij bij een iPhone het glas vervangen, wordt de LCD ingezameld en weer naar China gestuurd om er een nieuw schermpaneel van te maken. Beter dan originele onderdelen is er namelijk niet. Omdat er zoveel waarde wordt aan originele onderdelen, wordt bijna alles hergebruikt. En bij Apple kan dat ook. We hoeven alleen het gedeelte te vervangen dat kapot is”.

‘Samsung repareren is relatief duur’

Bij Samsung blijkt de situatie heel anders: Ferry laat een Samsung-toestel zien met een klein pitje aan de zijkant van het scherm.

“Hierbij moeten we het halve toestel weggooien. Alles, inclusief de speaker en de oplaadpoort moeten vaak de prullenbak in. Dat is ook de reden waarom een Samsung-reparatie zo duur is: we moeten het halve toestel vervangen. Omdat er veel minder recycling van onderdelen plaatsvindt moeten we onze onderdelen bij Samsung inkopen en dat is relatief duur. Voor veel mensen is het daarom een moeilijke afweging: heeft het nog zin om een toestel te laten repareren? Vaak kunnen ze net zo goed een nieuwe kopen. Maar we bieden het wel aan, want we willen de mensen die hier binnenlopen wel kunnen helpen.”

Ferry gaf na ons gesprek aan dat Samsung-displays op zich wel te recyclen zijn, maar dat het minder vaak gebeurt. Dat heeft te maken met twee factoren: de toestellen worden minder vaak gerepareerd en de schade is vaak groter. “Dat komt omdat OLED-displays wat kwetsbaarder zijn dan de LCD’s van Apple.”

Het zal niet verbazen zijn dat er bij nog goedkopere budgetmerken helemaal weinig valt te recyclen. Er zijn zelden onderdelen voor verkrijgbaar en laten nakijken loont vaak niet de moeite in verhouding tot de nieuwprijs. Is er dan helemaal geen bedrijf dat het net zo goed aanpakt als Apple? Toch wel: Ferry heeft hoge verwachtingen van OnePlus. De toestellen zitten goed in elkaar en de OnePlus 6 belooft een prima toestel te worden, met een metalen achterkant en goede specs. En ook Huawei heeft zo z’n goede kanten. Maar of ze net zo duurzaam worden als Apple is nog even afwachten. Ferry werkt zelf nog op een iMac van tien jaar oud die het nog prima doet – en dat is iets wat maar weinig merken voor elkaar krijgen.

Conclusie: moet je een natte iPhone drogen in rijst?

Wat ons betreft heeft Ferry overtuigend aangetoond dat het geen zin heeft om je iPhone in rijst te drogen, door te vertellen over zijn ervaringen en door voorbeelden te laten zien, aangevuld met foto’s. Het is niet zozeer schadelijk om je iPhone in rijst te leggen, maar je schiet er ook niet zoveel mee op. Het geeft een vals gevoel van zekerheid dat je iPhone weer droog genoeg is om ingeschakeld te worden.

Reacties: 29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.