Er is momenteel heel wat ophef over het verzamelen van persoonlijke data zonder dat we ons daarvan bewust waren. Sommige mensen zijn boos omdat ze daar nooit toestemming voor hebben gegeven, maar dat is niet helemaal waar. Vaak hebben ze bewust op een knopje gedrukt en waren ze te lui om de gebruiksvoorwaarden goed te lezen. Wat ook voorkomt is dat we liever geen geld uitgeven (“maar bij Google is alles gratis!”) of dat we anderen de schuld geven (“maar al mijn vrienden zitten op WhatsApp, ik kan daar niet stoppen!”). Met alle aandacht die naar Facebook gaat, is het goed om ook eens naar Google te kijken. De hoeveelheid data die Google verzamelt is gigantisch en dat geldt ook voor het bereik van Google.
Alle aspecten van je leven, van je zoekopdrachten naar medische aandoeningen in de Google-zoekmachine tot het plannen van je volgende vakantie in Google Trips, je adresboek in Google Contacten en je zakelijke documenten in Google Docs kun je regelen met Google. Er is dan ook geen ander bedrijf waar mensen zoveel data mee delen.
Voor alles een app
Als je nagaat voor hoeveel dagelijkse activiteiten je Facebook nodig hebt, dan valt dat eigenlijk wel mee. Facebook heeft geen notitie-app, zoekmachine of routeplanner. De tijd die je doorbrengt in Google-apps en op Google-websites is waarschijnlijk vele malen groter dan de tijd dat je gedachteloos op Facebook zit te bladeren. Bekijk eens onze lijst met Google-apps die voor iOS zijn uitgebracht en je begrijpt: hier is moeilijk aan te ontkomen. Voor elke activiteit heeft Google wel een app.
Hoe Google data verzamelt
Facebook gebruikt zogenaamde schaduwprofielen, van mensen die geen Facebook-account hebben maar die ze toch willen gebruiken. Ook Google doet dat. Je kunt als niet-Google-gebruiker wel aangeven dat je geen ‘persoonlijke’ advertenties meer wilt zien, maar net als bij Facebook wordt er nog steeds data over je verzameld. Via Analytics heeft Google een bereik van 30 tot 50 miljoen websites, schat de Wall Street Journal. Daarmee word je gevolgd, ongeacht of je ingelogd bent of niet. Wil je dat niet, dan zul je de privacyvriendelijke zoekmachine Startpage (niet te verwarren met Startpagina) moeten gebruiken, maar zodra je buiten de proxy om doorklikt naar een gevonden website weet Google je alsnog te vinden.
Heb je een Google-account (en dat geldt voor meer dan 1 miljard mensen) dan kan Google nog meer data over je verzamelen. Het bedrijf weet wat je zoekt, welke apps je geïnstalleerd hebt, hoe oud je bent en waar je offline hebt gewinkeld. Al die data gebruiken ze om meer geld te verdienen aan online advertenties. Via uitwisseling met datamakelaars – en daarvan zijn er volgens WSJ zo’n 4.000 in de VS – weet Google ook wanneer je zwanger bent, in een scheiding verwikkeld bent of in een ziekenhuis ligt.
Data verzamelen via Android-apps
Via de 2 miljard Android-toestellen die wereldwijd in omloop zijn kan Google nog meer persoonlijke data verzamelen. In iOS zijn daarvoor minder mogelijkheden, omdat Apple beperkingen heeft ingesteld. Maar ook op een iPhone kan Google nog steeds interessante data verzamelen. Bijna alles gebeurt met toestemming van de gebruikers, maar als de maker van een app beweert dat hij alleen data verzamelt “om de service beter te maken” weet je nooit zeker of er nog andere dingen mee gebeuren. Dat maakt ook meteen duidelijk hoe lastig het is om eraan te ontsnappen: al die apps en online diensten verrijken je leven, maar je betaalt er ook een prijs voor: je bent handelswaar.
Lees het complete artikel via Blendle (€) of de website van de Wall Street Journal.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.
- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Reacties: 17 reacties