Home Assistant Amber: nieuwe hub voor je smart home
Home Assistant Amber
Home Assistant is een platform voor het automatiseren van je slimme huis. Oprichter Paulus Schoutsen volgde zijn opleiding aan Universiteit Twente, maar vertrok daarna naar de VS om als software engineer te werken. In 2013 richtte hij Home Assistant op. Het is open source en gratis, maar vergt wel wat kennis en moeite. Om het makkelijker te maken brengen de makers nu een hub uit.
Ook de Home Assistant Amber ligt niet zomaar in de winkel: je zult via crowdfunding $150 moeten bijdragen om de ontwikkeling van de hub mogelijk te maken. Hij draait meteen vanuit de doos op de Home Assistant-software. Je hoeft nauwelijks te programmeren en hebt ook geen aparte computer nodig. Upgraden doe je als gebruiker zelf, waardoor het kastje ook op de toekomst is voorbereid.
Nabu Casa, het bedrijf achter Home Assistant, zamelt geld in via Crowd Supply en verwacht de eerste exemplaren in juni 2022 (!) te kunnen leveren. Het doel om $140.000 in te zamelen is al bijna gelukt, dus grote kans dat het project doorgaat. Al weet je dat met crowdfunding natuurlijk nooit.
Binnenin zit een Raspberry Pi Compute Module 4 (CM4) met een heatsink om de hitte af te voeren. Daar omheen zit een transparante doos. De Zigbee 3.0 verbinding wordt geleverd door een ingebouwde Silicon Labs-module. Deze ondersteunt ook OpenThread en zal later geschikt worden voor Matter.
Je kunt meteen na installatie je smart home-producten aansluiten die met Zigbee werken, zoals de Philips Hue-lampen en de IKEA-rolgordijnen. Een eigen bridge voor deze producten heb je niet meer nodig. Vervolgens bedien je ze vanaf je iPhone, iPad of desktop.
Wil je ondersteuning voor Z-Wave, dan kan dat door een Z-Wave usb-stick aan te sluiten of door een alternatieve hub aan te sluiten. Via de M.2 uitbreidingspoort kun je een ssd-harddisk aansluiten als je meer opslag nodig hebt. Bluetooth en wifi zijn niet aanwezig. De internetverbinding verloopt via een gigabit ethernet-kabel. Dit is een bewuste keuze, zodat de verbinding stabiel en betrouwbaar is.
Dit zijn de voordelen van Home Assistant
Het mooie van Home Assistant is dat het een open source-project is en dat er duizenden mensen via GitHub een bijdrage leveren. Ook zijn de aansluitmogelijkheden bijna onbeperkt. Op de website van Home Assistant kun je zien welke apparaten worden ondersteund. Ook is het fijn dat je alles lokaal kunt aansturen, ook als het internet eruit ligt. De clouddiensten zijn goed beveiligd en vriendelijk voor je privacy. Via de app bekijk je het energieverbruik en de energieproductie, als je zonnepanelen op het dak hebt.
Wil je ermee aan de slag gaan, dan moet je wel wat moeite steken in het leren kennen van het platform.
Je hebt tot 27 oktober om je aan te sluiten bij de crowdfunding-actie. Naast de kant-en-klare hub kun je ook een Amber Kit bestellen, die je zelf in elkaar moet knutselen en waarbij je zelf de Raspberry Pi Compute Module 4 (CM4) moet leveren.
Alternatieven: Homey, HomeBridge en meer
Eerder schreven we over de Thinka Z-Wave om accessoires aan te sluiten en de Homey-hub. Beide kosten honderden euro’s en zijn daarom niet zo geschikt voor beginnende gebruikers. Homey heeft onlangs gratis functies aangekondigd, waardoor het wat toegankelijker wordt. Maar Home Assistant Amber kan voor deze groep óók een optie zijn… al zul je nog wel even geduld moeten hebben. Wie nu alvast aan de slag wil kan met HomeBridge beginnen, of een van de vele alternatieven, soms zelfs met kant-en-klaar kastje.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Nanoleaf Pegboard Desk Dock: slimme verlichting én organisatie voor je bureau (16-04)
- Beats heeft nu ook eigen oplaadkabels: nuttige toevoeging of niet? (15-04)
- Nieuwe Chipolo POP is een kleurrijk AirTag-alternatief met twee grote voordelen (15-04)
- Robotstofzuigers werken nu met HomeKit: dit zijn de eerste ondersteunde modellen (02-04)
- 'IKEA werkt aan BILRESA: dubbele knoppen met Matter en Thread voor je smart home' (27-03)
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home
Ik snap juni volgend jaar wel. Met de huidige chip te korten. Veel projecten worden ook gestaakt op crowd supply hierdoor.
Geldklopperij
Heel veel kastjes en hubs zie ik voorbij komen. Telkens vraag ik me af wat de toegevoegde waarde is. Ik heb een HUE bridge (HomeKit) voor m’n lampen, Somfy TaHoma Box (HomeKit) voor m’n zip-screens, terras en zonnescherm en een Apple TV (HomeKit) als woning hub.
Hoe maakt een extra doosje dit alles makkelijker?
Omdat je al die doosjes die jij nu noemt allemaal in de container kunt gooien en alles via een enkel systeem kunt bedienen. Hierdoor kun je werkelijk alles aan elkaar koppelen.
@Mazinho: waarom zou ik “al die doosjes in de container gooien” als het nu ook werkt en via HomeKit? Bovendien: ook dit nieuwe doosje ondersteund Somfy RTS niet en er zijn nog héél veel zonneschermen en rolluiken in Europa die daarmee werken. Een hubje vervangen is wat eenvoudiger dan de rolluiken.
En dan heb ik nog steeds mijn Apple TV nodig als woning hub. In mijn perceptie zal het een utopie blijken om alles in 1 kastje proberen te vatten.
Ja eens, weggooien is zonde: mooi verkopen op marktplaats. Op het moment van schrijven ondersteunt home assistant 1853 integraties. Mocht je in de toekomst bijvoorbeeld ook IKEA TRADFRI aan willen schaffen, of een ander systeem, dan heb je daar ook geen extra kastjes meer voor nodig. Ik spreek uit ervaring: lampen, sensoren, knoppen, tuinbewatering, camera’s, ventilators etc draaien allemaal van allerlei merken via m’n raspberry pi met HA.
Home Assistant heeft ook een HomeKit integratie waarmee al je devices door kan sturen naar je Woning app. Je kan daarmee ook niet-HomeKit apparaten aansturen. https://www.home-assistant.io/integrations/homekit/
@redactie misschien goed om dit ook toe te voegen aan het artikel.
Ik gebruik zelf Home Assistant voor de automatiseringen en de Woningen app voor gemakkelijk besturing vanaf mijn telefoon.
Bij mij draait Home Assistant op een RPi 4b 4GB zonder enige problemen. Hier heb je niet speciaal de Amber versie voor nodig.
RPi 4b, SD-kaartje, ZigBee stick, Headsink voor eventuele warmte ontwikkeling, HA software en je kunt doen wat je er mee wilt doen.
Dat komt omdat jij bijna geen enkele domotica gebruikt. Alleen lampen en rolgordijnen. Maar als je ook lichtknoppen, sensoren, camera’s, koffiezetapparaat, grasmaaier, stofzuiger, tv en weet ik veel wat allemaal ‘slim’ hebt aangesloten dan scheelt het al gauw een stuk of 10 hubs. Het zou mij zelf 4 hubs schelen (maar ik ga het voorlopig ook niet doen hoor)
Ik werk zelf met een Pi4 en Domoticz/Homebridge…. Het mooie is dat alle protocollen aan elkaar te knopen zijn… mijn KlikAanKlikUit schakelaar schakelt mijn Zigbee lamp. Ook zijn er kitjes om een Somfy RTS aan te sturen. Het nadeel is het programmeerwerk en de soms bijzonder onvoorziene zaken. Mijn Zigee stick van 5 euro deed het niet en nadat ik het opgegeven had werkte hij in een keer weer…
Maar als je iets out of the box wil laten werken moet je hier dus wegblijven. Veel puzzelen en handleidingen volgen. Dit soort zaken zijn echt voor de hobbyist en niet voor mensen die een systeem out of the box werkend willen hebben. Deze HomeAssistant kit maakt het wat gemakkelijker maar niet voor de gebruiker die Apple gemak is gewend.
Voordeel is dat je eigen baas bent (muv. de afhankelijkheid van de wizz kids en geeks).
Met al die kastjes die je noemt kun je nu net niks. Alleen het standaard spul.
Als ik s nachts naar de wc ga, gaat het licht (een hue spotje) automatisch heel zachtjes aan (gestuurd met een aqara/xiaomi bewegingsmelder). Als ik overdag ga gaat het gewoon maximaal aan. Of ik nu om 21:00 of om 03:00uur naar bed ga, de automation kijkt niet alleen naar de tijd, maar ook of bijvoorbeeld al het andere in de woonkamer nog aan is (feestje gaande?).
Dit en nog veel meer. Daar heb je zo’n kastje voor nodig. (Alhoewel ik t gewoon lekker bij een rpi zou laten)
@John: Daar zit absoluut wat in, anderzijds vraagt het wel een technische vaardigheid om het op te zetten en te onderhouden. Met name op het gebied van beveiliging vind ik het een eng idee als mensen het in de handen legt van geeks en zelf beperkte kennis hebben. Dat doe je ook bij producten van grote leveranciers, alleen die zitten wel vast aan garanties etc.
Dat doet mijn Hue ook, alleen dan met de standaard Hue bridge en bewegingsmelders. Ok, ik heb het wel op een bepaalde tijd ingesteld, maar rondom die incidentele feestjes tot 3:00 ga ik geen automation instellen.
@Mazinho: Hoe zit het met updates van bijv. IKEA tradfri? Daarvoor heb nogsteeds de eigen hub nodig van ikea?
@Gany, helemaal mee eens. Mijn Domoticz is dan ook niet van buiten benaderbaar, hij zit in mijn eigen netwerk. Bediening op afstand doe ik met VPN op mijn router, dus het systeem is redelijk veilig. Belangrijkste punt naast de combinatie van protocollen is dat ik geen extern account ergens nodig heb, alles draait op mijn eigen hardware in mijn eigen netwerk omgeving….