Deze HomeKit-routers zijn momenteel verkrijgbaar
HomeKit-routers: meer veiligheid
Apple’s HomeKit Secure Router werd tijdens WWDC 2019 aangekondigd en biedt allerlei voordelen om veiliger thuis te kunnen internetten. Zo kun je je smart home-accessoires afschermen van de rest van je netwerk. In de sommige routers van fabrikanten als Linksys en Eero is ondersteuning voor HomeKit toegevoegd, maar na de eerste producten viel het stil. Fabrikant Ubiquiti (opgericht door voormalig Apple AirPort-leider Robert Para) zou bezig zijn geweest met het testen van HomeKit-support op de AmpliFi Alien, maar hier zijn geen concrete plannen uitgekomen. Heeft het dan toch nog zin om met een HomeKit-router aan de slag te gaan? Deze gids helpt je bij de afweging!
HomeKit-routers: wat heb je eraan?
HomeKit-routers bieden een extra beveiligingslaag voor je aangesloten HomeKit-accessoires en maken ze minder gevoelig voor hacks. Als één van je accessoires een beveiligingslek heeft, krijgt een kwaadwillende geen toegang tot de rest van je netwerk of je andere apparaten. Ook liggen je privégegevens niet op straat.
HomeKit-routers creëren een automatische firewall rondom je smart home-accessoires, zodat je beschermd bent bij een hack op afstand. Daarnaast bieden HomeKit-routers nog meer beveiligingsfuncties om je thuisnetwerk veilig te houden. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat een accessoire niet met een server in de cloud kan communiceren.
Een HomeKit-router is een goed alternatief voor het inrichten van een apart draadloos netwerk voor je IoT-apparaten. Het kost namelijk minder moeite en alle beveiligingsfuncties zijn standaard al aanwezig. Wel is het zo, dat de extra beveiliging alleen geldt voor HomeKit-accessoires, niet voor je ‘connected’ speelgoed en dergelijke. Alles over het instellen van je HomeKit-router lees je in onze aparte tip.
De HomeKit-routers zijn zichtbaar in de Woning-app, waar je extra functies kunt instellen. Je kunt bijvoorbeeld regelen met welke diensten je HomeKit-accessoires wel en niet mogen communiceren. Dit geldt zowel binnen het netwerk als met de buitenwereld via internet. In het verleden zijn er bijvoorbeeld problemen geweest waarbij een hacker via eenvoudige, slecht beveiligde accessoires wist binnen te dringen en vervolgens toegang kreeg tot nog meer apparaten op het netwerk. Met een HomeKit-router zal je dat niet overkomen.
Welke HomeKit-router?
De vraag is dan natuurlijk: welke routers moet je hebben? Je hebt momenteel keuze uit twee merken: Linksys en Eero. Daarnaast zou Ubiquiti bezig zijn om HomeKit-support aan de AmpliFi Alien toe te voegen, maar we verwachten niet dat dit nog gaat gebeuren. Bekende namen zoals Netgear doen niet mee en maken geen HomeKit-routers.
HomeKit-routers van Linksys
De meest voor de hand liggende aanschaf zijn de routers van Linksys, aangezien ze goed verkrijgbaar zijn en ook door Apple worden aanbevolen als de beste keuze voor een HomeKit-router. Apple verkoopt ze zelf ook.
- Linksys Velop bij Apple
- Linksys Velop bij Amazon
- Linksys Velop bij Bol.com
- Linksys Velop bij Coolblue
Deze HomeKit-routers zijn ook verkrijgbaar in andere Nederlandse winkels:
- Linksys Velop AC2200 WiFi 5 (ca. 250 euro per stuk)
- Linksys Velop MX4200 Wifi 6 (ca. 160 euro per stuk)
- Linksys Velop MX8400 WiFi 6 (ca. 350 euro voor twee stuks)
- Linksys Velop MX12600 WiFi 6 (ca. 450 euro voor drie stuks)
Let bij aanschaf goed op of het product HomeKit ondersteunt! Typenummers en modelnummers kunnen soms verwarrend zijn. Let bij aanschaf ook op of je een WiFi 6 router nodig hebt, of dat WiFi 5 voor jou voldoende is.
Linksys meldt op de eigen website dat HomeKit-functies alleen werken op de volgende Velop Tri-band-nodes:
- WHW0301 (AC2200)
- WHW0301B
- WHW0302
- WHW0302B
- WHW0303
- WHW0303B
- A03x
- MX4200
- MX4200 v2
- MX8000
- MX8400C
- MX12600
Gemengde hardware-netwerken zoals WHW03x en A03x met WHW01, WHW01P of MX5300 worden niet ondersteund.
Wil je klaar zijn voor de toekomst, dan is een WiFi 6-router een betere keuze. Tegenwoordig vind je ook al WiFi 6E-routers en wordt er gaandeweg overgestapt naar WiFi 7. Deze werken niet allemaal met HomeKit Secure Router-functies.
Alle genoemde routers zijn zogenaamde mesh-systemen, vaak uitgevoerd in een witte kleur. Het is niet nodig om meerdere units aan te schaffen als je de HomeKit-functies wilt gebruiken. Ook met een losse unit heb je de HomeKit tot je beschikking. Hoeveel units je nodig hebt is vooral afhankelijk van de grootte van je huis.
HomeKit-routers van Eero
Als je HomeKit-functionaliteit wil hebben, moet je de Eero 5, 6 of 6 Pro hebben. Nieuwere modellen zoals de Eero 6+ bieden geen ondersteuning voor HomeKit-functionaliteit.
Deze routers zijn niet in Nederland verkrijgbaar, maar je kunt ze wel in handen krijgen via Amazon Duitsland:
- Eero 5 WiFi (ca. 200 voor drie stuks)
- Eero 6 WiFi (ca. 250 euro per drie stuks)
- Eero Pro 6 WiFi (ca. 400 euro voor 3 stuks)
Eero-routers zijn zoals gezegd niet direct in Nederland te koop, ook niet bij andere winkels. Je kunt ze alleen via een omweg aanschaffen, bijvoorbeeld via Amazon Duitsland. Omdat alleen op adressen in Duitsland wordt geleverd heb je mogelijk hulp nodig van vrienden of familie met een lokaal adres. Wij hebben goede ervaringen met Eero, maar je moet er iets meer moeite voor doen. Vind je dat te veel gedoe, dan kun je beter naar Linksys kijken, want die producten vind je in bijna elke elektronicazaak. Hou er rekening mee dat Eero een merk van Amazon is en dat deze webshop gek is op het verzamelen van data. Je vindt hier de privacyvoorwaarden van het merk.
Een HomeKit-router kopen, wel of niet doen?
We hebben hierboven de voordelen van een HomeKit-router geschetst. Toch wil dat niet zeggen dat iedereen nu blindelings een HomeKit Secure Router zou moeten aanschaffen. Dit komt omdat er vanuit consumenten en fabrikanten niet zoveel interesse lijkt te bestaan. Fabrikanten vinden het wellicht te ingewikkeld om aan Apple’s eisen te voldoen, terwijl consumenten zich afvragen of ze de extra functionaliteit wel nodig hebben.
Sinds de aankondiging zijn maar twee fabrikanten met HomeKit-routers aan de slag gegaan: Linksys en Eero. Opvallend daarbij is dat Amazon bij latere modellen zoals de Eero Pro 6E en Eero 6+ juist weer is afgestapt van HomeKit-ondersteuning en ook geen update gaat uitbrengen. Eerdere routers werkten hier wel mee. Je bent daarom nog steeds vooral aangewezen op Linksys Velop, maar ook hier staan de ontwikkelingen een beetje stil.
Waarom je toch een HomeKit-router zou aanschaffen? Op zich zijn de geboden functies erg nuttig, de kinderziektes zijn eruit en er is duidelijkheid bij welke fabrikanten je terecht kunt. Alle onzekerheden zijn weg en door voor een router met WiFi 6-ondersteuning te kiezen ben je ook nog voorbereid op de toekomst. Op zich is het een verstandige investering.
Het grootste obstakel is dat je beperkt bent in je keuze. Fabrikanten moeten voor elke router opnieuw certificering bij Apple aanvragen en dat is een moeizaam proces. Voor consumenten zit er ook een hoop werk aan, want je moet vaak je accessoires en automatiseringen opnieuw toevoegen.
Alternatief voor HomeKit-router: een VLAN
Je hebt niet altijd een HomeKit-router nodig om je smart home-accessoires af te schermen. Tegenwoordig is het eenvoudig geworden om daarvoor een Virtual LAN te gebruiken. Met een VLAN kun je je netwerk opsplitsen zonder extra switches en routers te kopen. Je deelt je apparaten op je thuisnetwerk in op basis van virtuele instellingen. In het Nederlands noemen we dit ook wel ‘logisch gescheiden netwerken’. Je zou je smart home dan op de volgende manier kunnen inrichten:
- Hoofdnetwerk privé: 2,4GHz, 5GHz en LAN
- VLAN-gastnetwerk: 2,4GHz en LAN op VLAN
- VLAN IoT-netwerk: 2,4GHz en LAN op VLAN
- VLAN Beveiligingscameranetwerk: 2,4GHz en LAN op VLAN
Je belangrijkste apparaten zoals HomeKit-hubs (Apple TV, HomePod) bevinden zich op je privénetwerk, dat je ook gebruikt om zelf te internetten. Bezoekers maken altijd gebruik van het VLAN-gastnetwerk, smart home-accessoires zitten op een apart virtueel IoT-netwerk en de beveiligingscamera’s hebben ook een eigen VLAN. Dit zorgt ervoor dat je smart home-accessoires helemaal afgescheiden zijn, waardoor je ook accessoires met twijfelachtige privacyvoorwaarden uit China kunt gebruiken. Ze kunnen immers alleen communiceren met andere smart home-accessoires en hebben geen toegang tot jouw hoofdnetwerk. Dat de 2,4GHz-frequentie wordt gebruikt hoeft geen probleem te zijn: veel smart home-accessoires werken nog op die frequentie.
HomeKit-router FAQ: veelgestelde vragen
Hieronder bespreken we een aantal veelgestelde vragen rondom HomeKit-routers:
Heb je één van bovenstaande routers gekocht, dan wil je ongetwijfeld bezit met het instellen van je HomeKit-router. In een apart artikel helpen we je daarmee op weg.
Meer over HomeKit-accessoires lees je in onze algemene round-up.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.
- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home