Alexa vs HomeKit: heb jij liever snelle uitrol en keuzevrijheid of meer gebruiksgemak en veiligheid?
Amazon heeft in korte tijd een indrukwekkend platform voor domotica uitgerold. Met de digitale assistent Alexa en de bijbehorende Echo-speaker kun je allerlei apparaten in huis bedienen. Apple kiest met HomeKit voor een behoedzame aanpak met meer nadruk op veiligheid en privacy. Ze hebben meer controle over de beschikbare accessoires die met HomeKit samenwerken. Maar misschien gaat die aanpak ze wel opbreken. Amazon kiest voor een open systeem waardoor ze veel sneller kunnen uitbreiden.

Alexa: al 250 apparaten
Apple wilde met HomeKit allerlei apparaten in huis met elkaar koppelen, maar de uitrol verloopt traag. Het aantal beschikbare apparaten loopt achter op dat van concurrent Amazon, dat al zo’n 250 geschikte apparaten kan melden. Een belangrijke reden daarvoor zijn de strenge eisen die Apple stelt en het feit dat alle apparaten gecertificeerd moeten worden. Reuters heeft de hand weten te leggen op interne informatie waarin dit nog eens wordt onderstreept.
De belangen van beide bedrijven zijn heel verschillend: Amazon wil met de slimme assistent in contact blijven met klanten, zodat ze blijven shoppen bij de internetgigant. Via welk apparaat dat gebeurt maakt niet zoveel uit. Vandaar dat de Alexa-assistent aanwezig is in de eigen Echo-speaker, maar ook in een onlangs aangekondigde kinderspeaker van speelgoedfabrikant Mattel, in koelkasten van LG en in tafellampen van General Electric. Daarnaast is de spraakassistent te vinden in tientallen andere producten die door externe fabrikanten worden gemaakt.
HomeKit: zo’n 100 apparaten
Apple zou zoiets nooit toestaan: zij hebben er juist belang bij dat de iPhone zoveel mogelijk centraal staat in je leven. Fabrikanten mogen wel slimme lichtschakelaars, lampen en airco’s maken, maar de spraakbediening gaat via een product van Apple. Er zijn nu zo’n 100 gecertificeerde apparaten voor HomeKit.
Fabrikanten die HomeKit-apparaten willen maken moeten speciale chips gebruiken. Ook moeten ze Wi-Fi- en Bluetooth-chips aanschaffen die relatief duur zijn en bovendien eist het bedrijf dat de hardware in fabrikanten wordt gemaakt die door Apple zijn gecertificeerd. Fabrikanten die HomeKit-hardware willen aanbieden worden daardoor gedwongen om hogere productiekosten te maken, die ze verrekenen in hun prijzen voor consumenten. Daardoor zijn HomeKit-producten relatief prijzig.
Uit de vertrouwelijke informatie die Reuters in handen heeft, blijkt dat slechts een klein deel van de door Apple gecertificeerde fabrieken gespecialiseerd is in hardware voor huisautomatisering.
Als ontwikkelaars dan eindelijk een fabriek gevonden hebben, moeten er productsamples naar Cupertino opgestuurd worden. Apple test deze uitgebreid op compatibiliteit, een proces dat wel drie tot vijf maanden kan duren. Dat klinkt op zich logisch. Goed testen kost tijd, maar in de tussentijd moeten de ontwikkelaars maar zitten wachten. Ze mogen zelfs niet extern aankondigen dat ze bezig zijn met HomeKit-certificering van een aankomend product. Met deze strenge voorwaarden wil Apple waarborgen dat het goed zit met de beveiliging en het gebruik van HomeKit-hardware.
Voor sommige ontwikkelaars is dat de moeite waard. Zo vond Apple fouten in het Nanoleaf-systeem, waarvan de fabrikant zelf nog niet op de hoogte was. Voor fabrikanten is het HomeKit-certificaat een bevestiging dat alles grondig is getest. Voor consumenten moet dat ook geruststellend zijn: wat je koopt is gewoon goed en veilig. Je hebt niet het gevoel dat je met een beta-product te maken hebt, zoals wel eens kan gebeuren met spullen van crowdfundingplatformen als Kickstarter of Indiegogo.
Bij Alexa gaat alles veel sneller
Maar toch… Apple’s grondige aanpak kan ook ertoe leiden dat ze hopeloos gaan achterlopen. Bij Alexa is een certificaat niet verplicht, al kan het wel gunstiger zijn bij het promoten van producten. Amazon laat binnen 10 dagen weten of een product het ‘Works with Alexa‘-label krijgt. Het enige wat fabrikanten hoeven te doen is de softwarecode laten inspecteren. Er zijn geen speciale chips vereist. Amazon kan niet garanderen dat de beveiliging van alle apparaten die met Alexa werken goed is geregeld. Het gebruiksgemak is bij Apple beter geregeld: je opent de Woning-app en voegt een nieuw apparaat toe. Bij Alexa-accessoires moet je eerst de bijbehorende app installeren en daarna een nieuwe ‘skill‘ aan Alexa toevoegen.
HomeKit vs Alexa
Toch is niet altijd het beste systeem dat uiteindelijk wint (vraag maar aan Philips). Voor Europeanen is Alexa misschien nog nu wat ‘ver van m’n bed’, maar het bepaalt uiteindelijk wel waar de bekende merken voor huishoudelijke apparatuur voor gaan kiezen: het makkelijke Alexa of het altijd-moeilijk-doende Apple, die ze op hogere kosten jaagt en alles eerst grondig wil controleren. Beide aanpakken hebben voor- en nadelen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Nanoleaf Pegboard Desk Dock: slimme verlichting én organisatie voor je bureau (16-04)
- Beats heeft nu ook eigen oplaadkabels: nuttige toevoeging of niet? (15-04)
- Nieuwe Chipolo POP is een kleurrijk AirTag-alternatief met twee grote voordelen (15-04)
- Robotstofzuigers werken nu met HomeKit: dit zijn de eerste ondersteunde modellen (02-04)
- 'IKEA werkt aan BILRESA: dubbele knoppen met Matter en Thread voor je smart home' (27-03)
Amazon
Amazon is een van de bekendste internationale webshops voor elektronica, huishoudartikelen, speelgoed, levensmiddelen en meer. Je kunt bij Amazon ook terecht voor goede Apple-deals. Amazon is sinds 2020 met een eigen versie van de webshop actief in Nederland en biedt vaak goedkope aanbiedingen, ook voor tech. Met een Amazon Prime-abonnement profiteer je van allerlei voordelen, zoals gratis verzending. Bekijk de de beste Amazon Nederland deals en hoe je lid wordt van de streamingdienst Amazon Prime Video. Er is extra voordeel te halen tijdens het jaarlijkse evenement Amazon Prime Day.

Geef mij HomeKit maar..
Ik ben voor veiligheid, maar het is een verkeerde aanname dat Apple’s manier veilig is… De black-box-wijze die Apple hanteert is per definitie onveilig, je weet totaal niet wat er eigenlijk met je data gebeurd en alles is gebaseerd op vertrouwen in 1 partner. Dat die partner nu (al dan niet) betrouwbaar is geeft geen garantie dat je data binnen 10 jaar nog altijd veilig is onder een nieuw bewind…
Eigenlijk maakt het niet zoveel uit. 100 apparaten of 250 apparaten beschikbaar. Wat is de waarde van beschikbare apparaten waar je (nog) niet op zit te wachten.
Voor mij moet het succes in domotica worden gezocht in apparaten die zowel via een een script (lees o.a. een smartphone) kunnen worden bediend alsook standaard werken in een huis voor de bewoners die niet alles via het script willen oplossen.
Uiteraard zijn er naast Alexa en HomeKit ook andere domotica standaarden beschikbaar. Zoals o.a. Zigbee en z-wave. Ook voor die standaarden zijn al vele apparaten op de markt beschikbaar. Maar ook daar is het moeilijk om iets te vinden dat zowel via script als handmatig werkt.
Uiteindelijk ben ik niet van plan om mijn hele huis opnieuw elektrisch op te bouwen, dus ik denk dat ik voorlopig nog wel even kan wachten om te zien naar welke standaard de eer straks zal gaan.
Wat ik vooral belangrijk vind in een spraak assistent is dat deze mij goed verstaat. Dat laat bij Siri nog wel eens te wensen over. Met de telefoon in de hand al, laat staan op een afstandje met “Hey Siri”. Alexa daarentegen hoort mij prima vanuit achter in de kamer zelfs met de tv of muziek aan. Alexa werkt ook vele malen sneller dan Siri. Vraag iets en je krijgt direct antwoord. Ik gebruik dan ook altijd Alexa om mijn lampen aan of uit te zeggen maar heb hem eigenlijk vorige jaar in Amerika gekocht om Sonos aan te sturen wat dit jaar beschikbaar (zou) moet komen. Mijn mening is dat Apples’s Siri nog ver onder de maat presteert vergeleken met Alexa. Enig voordeel is dat Siri inmiddels Nederland begrijpt (soms dan…)
Voor mij geen van beide geen slim huis voor mij, zelfde simpelste lampen gewoon met de knop aan de muur.
Beide systemen lopen wbt functionaliteit, flexibiliteit en uitbreidbaarheid mijlen achter op bijv Domoticz. In het praten tegen een assistent schuilt maar een deel van de bediening. Scripts ivm betaalbare sensoren en actire, dat is wat er nodig is. En die bieden beide systemen maar beperkt tot niet…
Laat Amazon eerst maar eens met een webshop (ik weet dat ze boeken hebben) in Nederland komen..
@Pattie: amazon.de heeft tegenwoordig een Nederlandse versie! 😉
Veiligheid boven gemak, de eeuwige discussie.
Maar de eenvoud waarmee je die slimme speeltjes momenteel kunt misbruiken als buitenstaander is mij te link.
Wat betreft de opmerking richting accessoires via kickstarter of Indiegogo moet ik even een correctie aanbrengen: ik back een product die zwaar vertraagd is vanwege de certificering door Apple … (dus geen prullen oid) voor de rest: juist door de langzame uitrol van HomeKit, ben ik voor homey gegaan, ja je begint in de beta fase (maar daar leer je ook weer veel van).
Ik moet zeggen de interface van de “woning” app is echt minimalistisch en onlogisch (mijn mening) (ik gebruik bv ook nog steeds de 1e app van hue, vanwege de gebruiksvriendelijkheid).
En zover ik na kan gaan, is mijn oplossing niet onveiliger dan de Apple oplossing …
iPhone, homekit, woning app, control center integration. Werkt zo gemakkelijk om je slimme apparaten via control center te bedienen als je net als mij geen zin hebt om te praten tegen je apparaten. En via homebridge is bijna alles toe te voegen, ook niet homekit compatible apparaten en dat werkt super. Mijn inziens, ben je ios gebruiker dan staat homekit boven alles.
HomeKit via Siri werkt bij mij binnen een seconde, prima dus. Ik kan mijn lampen zelf niet sneller aan krijgen tenzij ik naast de schakelaar sta. Geef mij maar HomeKit
Alexa werkt als je er tegen praat, Siri werkt 9 van de 10 keer niet.
Dat heb ik niet verstaan, lamp herken ik niet, dit ik heb dit op het web gevonden, etc etc
@Lester: Met Homebridge kom je inderdaad heel ver. Zelf heb ik het ook draaien in combinatie met domoticz.
HomeKit, ik heb liever niet dat m’n slot niet goed beveiligd is. HomeKit apparaten moeten encryptie sleutels van 4096 bits hebben, dat kraak je niet zomaar.
Wat Siri en HomeKit ook anders maakt dan Alexa is dat Apple Siri en HomeKit in vele landen en talen uitbrengt. Dat maakt uitrol veel complexer. Regelgeving, veiligheid, lokale gewoonten en eisen. Ook de aantallen zijn veel groter: één lek of onveiligheid in Siri en honderden miljoenen iPhones zijn doelwit. Amazon richt zich alleen op de Amerikaanse markt en gebruikt het Amerikaanse volk om het product beter te maken. De aantallen zijn relatief laag (het percentage “smart home-mensen” is ook in de vs nog in de kinderschoenen).
Aan de ene kant is de zorgvuldigheid en het langdurig testen bewonderingswaardig maar tegelijkertijd dreigt Apple de trein gewoon volledig te missen. Siri en HomeKit moeten echt snel en goed een inhaalslag maken anders zie ik het nog best somber in voor Apple. Dit is wel dé tijd dat je een hele dikke voet tussen de deur moet krijgen in de domitica en autosoftware business als je over 10 jaar nog een rol van betekenis wil spelen.
Ik heb de amazon echo en werkt super. Verstaat mij veel beter dan siri. En engels is geen probleem.
Heb ik siri ook opstaan want anders voor muziek niet te gebruiken. Hoop wel Apple komt ook met een slimme luidspreker.
Geniet elke dag van mijn echo. Gebruik siri bijna niet meer.
Kwantiteit wordt steeds belangrijker dan kwaliteit uit commerciële overwegingen. Kijk maar naar ontploffende Samsungs, botsende Tesla’s, etc..
Hoe meer apparaten in mijn leven komen, hoe meer kopzorgen. Je hebt tenslotte meer points-of-failure en meer werk aan updates/installaties, etc..
Apparaten zouden mijn leven makkelijker moeten maken, niet moeilijker. Geef mij maar kwaliteit en veiligheid (belang van veiligheid wordt door velen zeer onderschat). Ik zou voor Apple Homekit gaan als ik die stap ooit zal maken.