HomePod en FLAC
Apple’s HomePod is in staat om FLAC-audiobestanden af te spelen, zo meldt Apple op de website. Helemaal aan het einde van het lijstje met ondersteunde audioformaten staat “Apple Lossless, AIFF, WAV, and FLAC”. Het is een logische keuze, aangezien Apple zich met de HomePod wil richten op audioformaten die muziek van goede kwaliteit uit hun speakers willen horen. Ook de Bestanden-app in iOS en de QuickTime Player in macOS weten hoe ze met FLAC-bestanden moeten omgaan, maar iTunes kan het lossless formaat nog niet aan. Daardoor wordt het lastig voor Apple-gebruikers om hun lossless muziek te beheren.
FLAC is een lossless formaat, zodat er geen compressie optreedt en de opnames klinken zoals ze zijn bedoeld. Streaming muziekdiensten zoals Spotify en Apple Music gebruiken vaak een lossy formaat met compressie, om het datagebruik te beperken tot 320Kbps, 256Kbps of soms nog iets minder.
FLAC en ALAC
Sinds 2013 is FLAC een steeds populairder wordend muziekformaat. Destijds verscheen versie 1.3 van de FLAC-specificatie, die in audiokwaliteit ongeveer vergelijkbaar is met Apple’s eigen ALAC-formaat (Apple Lossless Audio Codec). Het verschil is echter dat FLAC door andere fabrikanten breder wordt ondersteund dan Apple’s eigen lossless audioformaat. Behalve als het om iTunes gaat.
Sinds iOS 11 ondersteunt Apple het FLAC-formaat al wel op de iPhone en iPad. Vanuit de Bestanden-app in iOS 11 kun je de muzieknummers afspelen op je toestel, via de standaard mediaspeler. Maar je zult dat wel per nummer moeten doen, want afspeellijsten maken in iTunes zit er nog niet in. Ook QuickTime Player op de Mac kan het FLAC-formaat aan, maar biedt niet alle mogelijkheden. Zo biedt VLC op de Mac wel de mogelijkheid om afspeellijsten te maken, terwijl dat met de QuickTime Player niet kan.
Dat de HomePod volgens de specs FLAC ondersteunt is een belangrijke stap, met name omdat het apparaat draadloos muziek afspeelt via AirPlay 2. Draadloze Bluetooth-systemen werken vaak maar beperkt met lossless formaten vanwege de hogere bandbreedte die nodig is. Eén van de oplossingen is de AptX-codec te gebruiken.
De HomePod gaat vanaf aanstaande vrijdag in pre-order en verschijnt op 9 februari op de markt, maar voorlopig alleen in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Australië. Wil je de HomePod kopen, dan zul je voorlopig je geluk in het buitenland moeten beproeven.
https://www.iculture.nl/apple-accessoires/homepod/kopen/
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- watchOS 11.2 beta 3 beschikbaar: wat brengt deze aankomende update? (20-11)
- Gerucht: 'Dit wordt de iPhone 17 line-up van 2025 (met de dunste iPhone ooit)' (19-11)
- Derde beta tvOS 18.2 is uit voor ontwikkelaars (18-11)
- 'Apple denkt opnieuw na over uitbrengen eigen televisie' (18-11)
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
HomePod
Alle belangrijke artikelen over de Apple HomePod onder handbereik. Apple heeft momenteel twee modellen in het assortiment: de kleinere HomePod mini en de grotere HomePod (2e generatie, 2023). De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze slimme speaker, bedoeld voor het luisteren van muziek, het geven van spraakopdrachten met Siri en het bedienen van je smart home. De HomePod fungeert ook als woninghub voor HomeKit en is geschikt als Thread Border Router.
- Alles over de HomePod
- Alles over de HomePod mini
- HomePod kopen in Nederland
- HomePod vergelijken: mini vs groot model
- Review: HomePod (2e generatie, 2023)
- Review: HomePod mini
- HomePod 2018 review: wat zijn onze ervaringen?
- HomePod als woninghub voor je smart home
- HomePod koppelen met Apple TV
- Muziek luisteren op de HomePod
- Muziek bedienen met Siri en HomePod
- HomePod updaten en software bijwerken
- Zo maak je een HomePod stereopaar
Reacties: 2 reacties