HomePod mini review in meerdere kleuren.

HomePod mini 2: dit weten we al over de volgende mini-speaker van Apple

Het is inmiddels 4 jaar geleden dat de HomePod mini verscheen. Het is hoog tijd voor een opvolger, maar wat kunnen we verwachten qua specs en functies? En wat is dan de verwachte releasedatum van deze HomePod mini 2? Op deze pagina zetten we de geruchten voor je op een rijtje.

Na de aankondiging van de HomePod 2023 vroegen veel mensen zich af of dit betekent dat de kleinere HomePod ook een update krijgt. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken voor de eerste geruchten: analist Ming-Chi Kuo en Bloomberg-verslaggever Mark Gurman hebben er al iets over gezegd. In juli 2024 bracht Apple nog de HomePod mini in de nieuwe kleur Middernacht uit, maar voor de tweede generatie zal Apple toch een stap verder moeten gaan om echt indruk te maken op gebruikers zoals jij en ik. Op deze pagina verzamelen we de geruchten over de aanstaande HomePod mini 2.

HomePod mini 2 release: eind 2024?

  • Laatste geruchten dateren alweer van 2023
  • Nieuwe kleur Middernacht is nog maar kort geleden verschenen

Analist Ming-Chi Kuo zei in februari 2023 in een bericht op X dat de HomePod mini 2 in de tweede helft van 2024 op de markt komt. Als dat zo is, zou de volgende generatie HomePod mini kunnen worden aangekondigd tijdens het aanstaande oktober 2024-event. Maar het is ook mogelijk dat Apple de kleine speaker in november aankondigt met een persbericht. Dat zou nog net op tijd zijn voor het aanstaande feestdagenseizoen. De HomePod mini kost €109 en dat is een prima prijsniveau als je je partner of goede vriend iets cadeau wilt doen.

HomePod mini review in meerdere kleuren.

Een release in het najaar van 2024 zou alleen logisch zijn als Apple vasthoudt aan het vorige releaseschema van de HomePod en HomePod 2. Hier zat namelijk ook vier jaar tussen de generaties. Kuo denkt zelfs dat de HomePod mini 2 samen met een HomePod 3 kan worden uitgebracht.

Mark Gurman van Bloomberg gelooft echter niet dat er snel een HomePod mini 2 komt, omdat hij geen reden ziet om het product te updaten. De grote HomePod heeft immers dezelfde functies als de huidige HomePod mini. “Ik denk niet dat Apple actief werkt aan zo’n product”, aldus Gurman in januari 2023. In augustus 2022 meldde Gurman nog dat Apple overwoog om een vernieuwd model van de HomePod mini uit te brengen, maar hij gaf geen schatting van een datum of mogelijke functies. Wel gaf hij aan dat de update waarschijnlijk “niet superindrukwekkend” zou zijn en dat er weinig nieuwe functies in zouden zitten.

HomePod mini review in oranje, wit en blauw met dozen.

Het probleem met beide voorspellingen is dat ze alweer uit 2023 dateren en dat er sindsdien geen nieuwe geruchten zijn geweest. Hoe dan ook: op z’n vroegst kunnen we de volgende HomePod mini 2 in oktober 2024 verwachten. Maar het zou wel eens flink later kunnen worden, aangezien de ‘nieuwe’ HomePod mini in middernacht nog maar kortgeleden is verschenen. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat Apple vlak na het verschijnen van een nieuw product alweer een opvolger uitbrengt.

Een ontwikkeling die al deze plannen in het water kan gooien is de geruchtmakende HomePod met iPad-achtig scherm, dat in 2025 wordt verwacht. Dit is een HomePod, voorzien van een 7-inch display en mogelijk ook een mechanisch bediende arm. Apple zou de ontwikkeling van normale HomePod op de lange baan kunnen schuiven, om prioriteit te geven aan dit compleet nieuwe model.

Bekijk ook
‘HomePod met iPad-achtig scherm komt in 2025’

‘HomePod met iPad-achtig scherm komt in 2025’

Iets om naar uit te kijken: Apple zou plannen hebben om een vernieuwde HomePod uit te brengen met nieuw design. Er zit ook een scherm in.

HomePod mini 2 prijs en beschikbaarheid

  • Huidige prijs van €109 blijft waarschijnlijk gelijk

De huidige HomePod mini dateert uit oktober 2020 en kwam twee jaar later beschikbaar in Nederland. Mocht er een nieuwe HomePod mini uitkomen, dan verwachten we dat die wel meteen bij de release in Nederland verkrijgbaar zal zijn. De prijs blijft waarschijnlijk hetzelfde. Concurrenten zoals Amazon en Google brengen veel goedkopere slimme speakers uit, maar Apple heeft zich daar tot nu toe niets van aangetrokken en bracht de HomePod 2023 ook weer gewoon voor €349 op de markt, terwijl van de vorige versie al werd gezegd dat Apple zich hiermee uit de markt prijsde.

Met een prijs van €109 is de HomePod mini een van de producten met de beste prijs/kwaliteitsverhouding bij Apple. Je kunt deze speaker regelmatig voor €99 aantreffen. Bijkomend voordeel is dat je de HomePod mini als woninghub voor HomeKit kunt gebruiken. Hij functioneert bovendien als Thread Border Router en werkt met Matter. Veel functionaliteit dus, in een apparaatje dat je ook nog gewoon als speaker kunt gebruiken en waarmee je intercom-berichten kunt omroepen.

Als Apple de volgende generatie HomePod mini met een groot aantal upgrades uitbrengt zou de prijs iets omhoog kunnen gaan. Maar dat verwachten we niet: de functionaliteit blijft waarschijnlijk grotendeels gelijk en we verwachten geen spectaculaire nieuwe functies waar dure hardware voor nodig is. De enige functie die prijsopdrijvend zou kunnen werken, is Apple Intelligence, omdat dit een duurdere chip vereist.

Hieronder zie je de huidige prijzen van de HomePod mini.

Prijzen HomePod mini

HomePod mini 2: nieuwe functies?

  • Dezelfde kleuren zwart en wit, aangevuld met vrolijke kleuren
  • Vernieuwde chip, aangezien de huidige alweer vrij oud is
  • Verder weinig nieuwe functies verwacht

Apple heeft de HomePod mini de afgelopen jaren wel een kleine ‘update’ gegeven door nieuwe kleuren uit te brengen. Bij een tweede generatie HomePod mini zal Apple een stap verder moeten gaan, al zijn we na de AirPods Max met usb-c wel iets realistischer geworden. Blijkbaar durft Apple het aan om ‘nieuwe’ producten uit te brengen waar eigenlijk niets nieuws in zit.

De chip is het belangrijkste onderdeel waar de HomePod mini een upgrade kan krijgen. De huidige HomePod mini is voorzien van de S5-chip, die je ook in de Apple Watch Series 5 (2019) aantreft. Aangezien deze chip alweer vijf jaar oud is en Apple doorgaans producten 5 jaar lang voorziet van software-updates, is het tijd voor een opvolger. De Apple Watch Series 5 krijgt zelf al geen updates meer: als je watchOS 11 wilt gebruiken heb je minimaal een Apple Watch Series 6 nodig.

Apple stopte een S7-processor met U1-chip en Thread in de grote HomePod 2023, dus het is goed mogelijk dat de HomePod mini dit ook krijgt. Apple heeft daarbij de keuze uit de S7, S8, S9 of S10, die al gewoon op de plank klaarliggen om te worden toegepast. Een dergelijke nieuwere chip kan helpen om meer Siri-verzoeken lokaal te verwerken. De S6, S7 en S8 zijn in feite hetzelfde en gebaseerd op de A13 Bionic-chip, dus voor echt nieuwe functies zal Apple de S9 of S10 moeten kiezen.

Als Apple echter flink wil uitpakken met Apple Intelligence, zou het handig zijn als dit ook op de HomePod mini werkt. Dit zou betekenen dat er een A17 Pro- of A18-gebaseerde chip in moet zitten. De S10-chip in de Apple Watch Series 10 is voorzover wij weten niet geschikt voor Apple Intelligence. Sterker nog: de AI-functies van Apple werken alleen op bepaalde iPhones, iPads en Macs maar niet op kleinere apparaten zoals de Apple Watch, Apple TV en AirPods.

Een simpeler toevoeging is als de HomePod mini ondersteuning krijgt voor wifi 6E of wifi 7. Wifi 6E wordt al sinds 2022 in veel Apple-producten gebruikt. Het zou zorgen voor een groter bereik voor de speaker, zodat je bij het gebruik als woninghub ook meer flexibiliteit hebt qua plaatsing.

Dozen van HomePod mini.

Veel slimme speakers hebben een muteknop om de microfoon uit te schakelen. Dit ontbreekt bij de HomePod mini. Het kan gebruikers meer gemoedsrust geven als er een fysieke knop aanwezig is, waarmee je kunt zorgen dat ‘Hé Siri’ niet meer meeluistert.

Gebruikers zouden ook graag verbeterde audiokwaliteit en ondersteuning zien. De technologie op het gebied van audio is vooruitgegaan sinds de allereerste HomePod mini verscheen, dus Apple zou daarop in kunnen spelen. Maar we weten inmiddels dat Apple zich daar niet echt druk om maakt, gezien de niet zo indrukwekkende ‘vernieuwing’ van de AirPods Max.

Als we kijken naar de HomePod 2023, dan is wel duidelijk dat er nauwelijks écht nieuwe specs in zitten. Functies zoals Thread, een U1-chip, een temperatuur- en vochtigheidssensor en een chip uit de S-serie zijn nieuw voor de grote speaker, maar zaten al in de HomePod mini. We hebben dan ook niet echt hoge verwachtingen dat er grote nieuwe functies in zitten.

Je kunt dus waarschijnlijk nog wel even vooruit met je HomePod mini of kunt ervoor kiezen de HomePod 2023 in huis te halen. Deze ligt sinds februari 2023 in de winkel in de kleuren wit en middernacht. De prijs is net als voorheen €349.

Bekijk ook
Alles over de grote HomePod 2023: functies, verbeteringen en meer voor de tweede generatie

Alles over de grote HomePod 2023: functies, verbeteringen en meer voor de tweede generatie

De tweede generatie HomePod geldt als grotere tegenhanger van de HomePod mini. De HomePod 2023 is de opvolger van het eerste model uit 2018 en biedt een beter scherm, snellere chip en meer. Op deze pagina lees je alles over deze grote HomePod.

Prijzen HomePod (2023)

HomePod mini

De HomePod mini is de kleine compacte slimme speaker van Apple. De HomePod mini is in oktober 2020 aangekondigd en sinds maart 2022 ook in Nederland verkrijgbaar, met Nederlandse Siri en stemherkenning. De HomePod mini is verkrijgbaar in vijf kleuren: spacegrijs, wit, blauw, oranje en geel. Apple heeft naast de HomePod mini ook nog de grote tweede generatie HomePod. Alle belangrijke artikelen over de HomePod mini op een rijtje. De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze compacte slimme speaker.

HomePod mini

Reacties: 6 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.