Reacties voor: Homey Pro: nieuwe Nederlandse alleskunner vanaf vandaag verkrijgbaar
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Wat zijn de huidige ervaringen met laatste producten van Homey bij anderen hier?
Ik heb ooit de eerste generatie Homey gehad. Dat is mij erg slecht bevallen. Het ding was traag en de helft van mijn “slimme” apparaten kon ik er niet mee verbinden. Het was nog erg omslachtig, ook de app. Iets wat niet fijn is als je een partner hebt en het allemaal “gewoon moet werken”.
Vervolgens de keuze gemaakt om het bij de apps van Google of Apple te houden, vanwege de gebruiksvriendelijkheid en gemak. Even snel een voice assistent iets vragen of iets kunnen bedienen van het bedieningsscherm gaat toch echt alleen als je een app van de device makers zelf gebruikt.
Maar ik ben altijd benieuwd geweest of Homey ondertussen zoveel is veranderd dat ik het weer een kans moet geven. De uitgebreide automatiseringen klinken leuk, maar ik gebruik Homebridge op mijn Pi en daar kan ik ook veel uitgebreide zaken mee regelen. De Homey blijft daarom ook een dure Pi imo. Ik weet dat het meer kan en allerlei protocollen kan ondersteunen, maar ik heb liever de Hubs van bedrijven zelf. Je krijgt kan vaak meer functionaliteit tot je beschikking en kan updates uitvoeren. Wil ik iets zonder hub, dan koop ik een apparaat met Wifi.
Ik heb voor een paar core systemen (lampen, verwarming, camera’s en deurbel) hubs, zodat het altijd, snel en lokaal werkt. Ik denk overigens dat apparaten die Thread en Matter ondersteunen hubs grotendeels overbodig maken, dus nog een UPS minder voor de Homey.
En dan nog de prijs. Ik snap dat zo’n apparaat wat mag kosten, maar 400 euro is wel erg veel. Als je het leuk vind om te prutsen kun je ook zelf een Pi kopen en wat software op installeren voor een stuk minder. Daarnaast als je een goede hub wil die Thread/Matter ondersteuning heeft kun je ook bv een HomePod of AppleTV kopen. Deze bieden daarnaast nog veel meer functies voor veel minder geld.
Of mis ik nou iets?
@Ro: Ja je mist iets 😉 Een heel mooi device wat heel veel kan automatiseren. Ik heb nog het bolletje. Deze draait al 5 jaar hier in huis. Ik herken/erken de problemen die er in het begin waren. Maar nu werkt het echt super!. Gewoon geen bèta’s meer installeren. Het is gewoonweg een mooi apparaat. Ik heb alles geautomatiseerd en vrouwlief gebruikt nog de gewone lichtschakelaars.
Ja je kunt idd alles met een Pi doen. Alleen zul je ook zwave/zigbee/rf/etc. modules los moeten aanschaffen. Ik heb een UPS in mijn meterkast met homey erachter. Maar wat de toegevoegde waarde is weet ik niet (want als er geen stroom in het huis is dan heb je ook geen licht), omdat het kan.
Als het bolletje defect gaat komt deze er zeker in!
Mijn ervaring met Homey is dat het een leuk product is voor een kleine studio of studentenkamer (wel veeel te duur). De software is intiuitief maar de hardware laat echt zwaar te wensen over. Ook de mate waarin third-party producten worden ondersteund is beperkt als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Home Assistant. Mede als je daar de prijs in meerekend, want een home assistant kit ben je voor een derde van de prijs klaar.
Ze hebben in de afgelopen jaren volgens mij veel te veel tijd gestoken in de ‘gewone’ Homey wat volgens mijn bescheiden mening echt een waardeloos product is. Vooral om dat bij deze Homey alles via de cloud moet lopen wat zorgt voor vervelende vertragingen.
Als ze de software los zouden aanbieden zou ik het nog een kans bieden. Maar 400 euro vragen voor een raspberry pi in een fancy behuizing is mij veel te veel. Daarnaast is het ook met slechts 2gb ram erg beperkt en ben je vrij snel uitgespeeld. Om nog maar te zwijgen over de abonnementskosten die ze bijvoorbeeld rekenen voor backups en een aantal andere functionaliteiten.
Met deze beperkte upgrade van de Homey Pro denk ik dat ze wederom een aantal jaar achterlopen. Je koopt er in ieder geval geen product mee wat jaren mee moet gaan en voorbereid is op je toekomstige smart home uitbreidingen.
Ik heb deze nu een aantal maanden in gebruik en de mogelijkheden zijn enorm, vooral de advanced flows zijn echt super. Het is even puzzelen zo af en toe maar tot nu bijna alles aan kunnen sluiten.
Recent nog een Klikaanklikuit deurbel gekocht en deze kan je direct toevoegen, geen hub o.i.d. nodig en door de flow wordt er nu gemeld dat er iemand aan de deur staat en de reactietijd is perfect. (dus heb ik nu een google nest deurbel over want dat duurde gewoon te lang)
Verder heb ik alle apparaten van mijn hubs kunnen verbinden (Hue, Tahoma Switch, Todo, Netatmo, Miele, Homeward, Powerview, Sonos en Woonveilig) de Google protect – gaat via starling hub – en mijn google cameras werken nog niet zoals het zou moeten omdat de google integratie nog niet lekker loopt, daarvoor is het wachten om de nieuwe integratie van de Homey Community App die het nu nog niet doet.
Wel heb ik 1 minpunt en dat is de dashboard, die is niet altijd even gebruikersvriendelijk en mist de mogelijkheden die bijvoorbeeld Home Assistant wel heeft en gebruik is dat dus ook voor de andere gebruikers in huis, ik hoop dus dat daar nog iets beters voor komt.
Dan mis ik nog steeds de meerwaarde haha 😉
Met homekit, in de home app, kun je ook automatiseren. Dit gaat standaard al best ver. En met een beetje puzzelen kan nog veel meer.
Iets wat bijvoorbeeld werkt is dat ik mijn robot stofzuiger kan bedienen of de wasmachine aan kan laten gaan als mijn zonnepanelen boven een bepaalde waarde aan het opleveren is. Dit vind ik toch een vrij complexe automatiseringen. Wel een Pi voor nodig, want homekit ondersteund standaard geen sensor/input van zonnepanelen.
@Cor: Ah nice, veel verschillende merken aangesloten dus!
Ik let tegenwoordig bij het aanschaffen wel op dat het standaard al met Homekit werkt. Koop alleen nog maar iets anders (lees zonder ondersteuning) als er echt totaal geen goed homekit alternatief is.
Daarom bijvoorbeeld voor Tado gekozen, want verwarming altijd kunnen bedienen zonder dat de ondersteuning van een integratie wegvalt vind ik belangrijk.
Maar ik heb ook een HomeWizard smartplug gekocht (vanwege functionaliteit, kunnen meten van verbruik) en deze via Homebridge gekoppeld aan Homekit.
Heb je meer voorbeelden van advanced flows die jij gebruikt en die niet met Homekit zouden kunnen?
Ik heb de Aqara deurbel en die ook erg snel werkt. Ik krijg gelijk een live preview op mijn Watch, TV, iPhone en Macbook. Als de persoon die aanbelt ook in mijn fotoalbum voorkomt staat er zelfs de naam van die persoon bij. Werkt echt super!
Het is toch jammer dat dit apparaat niet je andere hubs vervangt, zoals Tado en Somfy (rts). Anders zou ik hem zeker aanschaffen.
@Ro: Hier ook zeer tevreden over de Homey pro 2023. En ik zou mijn flows eenvoudig beschrijven. Echter, deze zijn vele malen complexer dan de klassieke ALS EN DAN. Hier ca 60 apps, 300+ devices en alles geautomatiseerd. (Dus stuur zelf niets aan). De meeste apparaten zijn vrij complex aangestuurd. Airco houdt rekening met stroomprijzen, zonnepanelen opbrengst, weer, aanwezigheid, diensten, agenda, luchtvochtigheid, etc. Zonnewering gaat nog verder met weer, wind, regen, lichtintensiteit, bewolkingagraad, etc.
Hier zo stabiel als een huis. Kan niet anders dan tevreden zijn. (Heb een 2e Homey pro 2023 liggen voor dev/test doeleinden.)
Note, hij 1 van de 2 de CM4 geüpgraded naar 8GB RAM, 32 GB Flash. Gaat ook prima. Ik denk een hele nette prijs voor alle communicatie mogelijkheden incl software support tot EOL.
Bij ons thuis is alles slim, maar moest 100% goed werken en wife-child-proof zijn, dat ging helaas niet met Homey. Hier draait een Home Assistant op een NUC, en dat werkt perfect, zeker 97% van de tijd.. voor, achter en eensgezinswoning compleet slim.
@Ranney: Dan heb je een aardig volgepakt slim huis haha
Dat gaat ver, maar waarom Homey en niet Home Assistant bijvoorbeeld? Ik zou met zo veel apparaten een Mac Mini icm Home Assistant gebruiken.
Heb geen airco, anders had ik daar waarschijnlijk ook een oplossing voor gevonden.
Ik heb wel een verwarming systeem van Tado dat door Homekit altijd op de juiste temperatuur wordt gehouden. Altijd een warme benedenverdieping aan het einde van de dag. Overdag zijn slaapkamers (lees kantoren voor thuiswerken) verwarmd. Alleen als de persoon die er werkt thuis is. Zijn we weg, dan gaat natuurlijk niks aan. Het is veel aangenamer dan voor dit systeem en het is relatief makkelijk te automatiseren. Hier ook geen externe Homey voor nodig.
Zelfde ervaring. Ook met Home Assistant. 97% klinkt veel, maar dan heb je nog steeds elke paar dagen een probleem lijkt mij? Dat zou hier in huis echt als te veel worden gezien. Gelukkig nagenoeg nooit problemen met Homekit
@Ro: Als voorbeeld: ik heb twee PowerView hubs (1 oude zonder HomeKit) en met Homey kan ik deze beide bereiken en bedienen. Met een flow gebruik ik een Hue afstandsbediening om, als het licht uit is, met de dim knop mijn luxaflex te bedienen en als het licht aan staat werkt hij als gewone dimmer.
Dus voor mij is het combineren van verschillende devices met elkaar een perfecte combi, en zoals door @Ranney ook al genoemd kan je met een zon sensor en netatmo allerlei dingen aansturen gebaseerd op zon, regen, wind in combinatie met dag/tijd.
@Tim: Homey Pro kan wel degelijk je Somfy RTS producten aansturen.
Alleen geen Somfy IO. Net als Tado inderdaad, maar dat heeft niets met Somfy te maken, maar met de gesloten protocollen die Somfy en Tado gebruiken.
En daarmee krijg je meteen ontzettend veel mogelijkheden om te automatiseren in huis, die je met alleen Somfy of Tado niet hebt.
Dit is wel een beetje het punt. Je krijgt soms meer mogelijkheden met Homey, maar mocht een bekend merk/product wat meer gesloten zijn, dan kun je er gelijk niks mee.
Homekit heeft dit probleem ook heel lang gehad, dan bedoel ik dat veel producten geen homekit ondersteuning hadden. Maar dit wordt opgelost door Matter in de komende jaren.
Ik zie Homekit icm Homebridge op een Pi nog steeds als de beste oplossing. Zo heb je premium merken/devices als die van Tado direct in Homekit. Nooit een update nodig door een dev omdat de api’s veranderd zijn. Maar ook devices zoals een luchtzuivering apparaat van Dyson of een robotstofzuiger, die geen native ondersteuning bieden.
Voor mij is ‘advanced flow’ van Homey een grote plus. Op één canvas/flow kan ik meerdere triggers instellen.
Zo kan ik in één flow de lichtsensor, de bewegingssensor, de tijd, aanwezigheid, waken/slapen als trigger gebruiken voor één of meerdere lampen. Met voor iedere trigger eigen bepaalde voorwaarden.
In de woning-app heb ik daar een veelvoud aan flows voor nodig, waardoor eea gauw onoverzichtelijk wordt.
True, triggers zijn een zooitje in de Woning app. Je zou idd heel simpel meerdere triggers in 1 automatisering moeten kunnen selecteren. Hopelijk voegt Apple dit snel toe
@Ro: Dat kan prima, maar alleen via geavanceerder apps als bv. Controller for HomeKit of Eve Home. Ik heb meerdere van dit soort geavanceerder workflows en die zijn ook gewoon zichtbaar in de Woning-app.
@Jean-Paul Horn | iCulture.nl: ah nice, goed om te weten. Ga het gelijk eens proberen, bedankt!
Ik gebruik nu nog de Homey bridge, omdat de pro ten eerste nog niet leverbaar was en ten tweede, ik het systeem eerst eens wilde uitproberen.
Waar ik wel ben achtergekomen is dat het systeem zwaar afhankelijk is van door derden gemaakte apps en het onderhouden ervan. Je hebt dus nooit zekerheid dat iets over twee of drie jaar nog steeds werkt.
De flows zijn fijn en veel uitgebreider dan bij andere systemen.
Maar 400 Euro voor de pro vind ik erg veel. Als het 300 was geweest had ik waarschijnlijk al besteld, maar 400 vindt ik met de redelijk zwakke hardware erg veel geld. Je krijgt slechts een oude processor, erg weinig ram en vast geheugen. Die laatste twee had voor dat geld minstens 8GB en 64GB mogen zijn.
Nu ben je over twee jaar weer op de markt voor een upgrade en dat wil ik juist niet bij dit soort apparaten.
@erik: Bij de eerste Homey had ik ook al last van matige hardware. Het systeem liep steeds vast bij de kleinste automatiseringen. Ik had gedacht dat ze dat nu wel anders zouden doen.
Maar die afhankelijkheid maakt mij idd ook zorgen. Wat als het bedrijf failliet gaat of wordt overgekocht. De community valt dan ook (langzaam) weg.
Daarnaast heb ik ook de ervaring met scripts van derden dat het bedrijf van het product ineens de api’s compleet veranderd. De derde die het script had gemaakt heeft zelf het apparaat niet meer, dus kan moeilijk het script updaten. Dat is niet heel erg als het over een enkel apparaat gaat. Maar wat als het gaat om een systeem dat je verwarming en koeling in huis doet? Of al je lampen aanstuurt? Of je beveiliging regelt? Dan wil ik toch liever een systeem waarbij de makers van het product zelf de integratie regelen. Heb daarbij het gevoel dat dit langer stand houdt