Volgens een rechter van de Amerikaanse ITC (International Trade Commission) schendt HTC twee patenten van Apple. Daardoor loopt HTC het risico dat toestellen op korte termijn niet langer op de Amerikaanse markt verkocht mogen worden. De twee patenten beschrijven fundamentele technieken voor de (Android-)telefoons die HTC op de markt brengt. Het oordeel van de rechter moet nog wel goedgekeurd worden door een commissie en bovendien heeft HTC al aangegeven dat ze tegen de beslissing in beroep gaan. Een woordvoerder van HTC zegt bovendien dat HTC methodes achter de hand heeft, waarmee ze schending van de genoemde patenten kan voorkomen.
De patenten die in het geding zijn, zijn 5.946.647 (“a system and method for performing an action on a structure in computer-generated data”) en 6.343.263 (real-time signal processing system for serially transmitted data). Het ene patent beschrijft een techniek om een actie uit te voeren op een datastructuur die door een computer is gegenereerd. De andere een techniek om realtime verstuurde seriële data te verwerken. Deze algemene principes worden waarschijnlijk in alle HTC-telefoons gebruikt. Het eerste patent dateert uit 1996, het tweede patent zelfs uit 1994. Beide zijn erg fundamenteel en geven Apple de mogelijkheid om een verkoopverbod af te dwingen of licentiekosten te vragen van producten die er gebruik van maken. Niet alleen wat HTC betreft, maar dezelfde patenten zijn ook inzet in de rechtszaken met Motorola, Nokia en Samsung.
In de zaak met HTC beweerde Apple aanvankelijk dat er inbreuk werd gemaakt op 10 patenten. De twee patenten die nu in het voordeel van Apple uitwerken, zijn maar een klein deel ervan. Apple heeft ondertussen rechtszaken tegen HTC lopen waarbij 16 patenten in het geding zijn.
HTC was ook met Microsoft verwikkeld in een patentenstrijd, maar kortgeleden bleek dat HTC per toestel 5 dollar aan Microsoft betaalt voor het afkopen van patentlicenties. Van toestelmaker Samsung wil Microsoft zelfs 15 dollar per toestel ontvangen, wegens gebruik van patenten. De boosdoener is in veel gevallen Android en de zwakke positie van Google als het om intellectueel eigendom gaat. De patentzaken zijn gunstig voor de positie van de iPhone. Android-toestellen kunnen nu vrij goedkoop worden aangeboden, omdat de toestelmakers het Android OS gratis op hun toestellen kunnen gebruiken. Maar als de toestelmakers vervolgens belaagd worden door patentaanklachten en hoge vergoedingen die ze per toestel moeten betalen (zoals de 15 dollar de Microsoft van Samsung wil hebben) wordt Android opeens een stuk minder aantrekkelijk en worden de toestellen duurder.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 35 reacties