StorySign: kinderboeken in gebarentaal
Zo heel bijzonder is het niet, dat andere fabrikanten proberen om iPhone-gebruikers te interesseren. En in dit geval gaat het ook nog om een nobel doel: het is vandaag de internationale Dag van de Gebarentaal. StorySign is een gratis mobiele app die populaire kinderboeken in gebarentaal omzet. De app is vanaf vandaag beschikbaar op iPhone en iPad en er staan drie nieuwe boeken in de Amerikaanse gebarentaal in. Gelukkig is de app ook in het Nederlands te gebruiken, maar je moet wel beschikken over de papieren versie van het boek. Via de camera laat je de app meekijken met een pagina in het boek en het karakter zal vervolgens de tekst in gebarentaal laten zien.
Wereldwijd zijn er 32 miljoen dove kinderen, die iets hebben aan deze app. Dove kinderen hebben moeite met het leren lezen en Huawei wil daar iets aan doen. Eerder stopten ze al een half miljoen dollar in projecten om de geletterdheid van doven en slechthorenden te stimuleren. De meeste dove kinderen hebben ouders die zelf niet doof zijn, waardoor het leren van gebarentaal wat lastiger is. Dat kan hun taalontwikkeling belemmeren.
In de StorySign-app zijn dit jaar 52 nieuwe boeken toegevoegd in 13 talen en voor 11 landen. De nieuwe boeken in American Sign Language zijn misschien niet direct interessant voor Europese gebruikers, maar wel voor mensen in de VS, Canada en gebieden in Afrika, Azië en Midden-Amerika, waar het de meestgebruikte gebarentaal is.
De kinderboeken in de app komen tot leven dankzij Star, een vriendelijke gebarentaal-avatar in de app. Deze is ontwikkeld in samenwerking met de bekende animatiestudio Aardman. Hou je niet zo van animaties, maar ben je wel gek op de Bekende Nederlanders, dan kom je met deze app ook aan je trekken, want Jim Bakkum en Kim Feenstra onthulden vorige week de twee nieuwste Nederlandse boekjes: ‘Dribbel naar het museum’ en ‘Er zit een draak in je boek’. In een korte film zie je hoe Jim samen met de dove Bettie, vertelt waarom dove en slechthorende kinderen meer moeite hebben met lezen.
StorySign werkt met AI
StorySign is ‘powered by Huawei AI’ want ook deze Aziatische fabrikant zet sterk in op kunstmatige intelligentie. Bij het instelleren van de app moet je toestemming geven tot de camera. Dit is niet verplicht, maar als je het niet doet kom je niet ver. Je moet namelijk de papieren pagina’s van het boek scannen om het verhaal te kunnen laden. Bij de installatie moet je ook aangeven of je de Nederlandse Gebarentaal (NGT) of Vlaamse Gebarentaal (VGT) wilt gebruiken. Vervolgens kun je toestemming geven om gebruiksgegevens en prestatiestatistieken naar de fabrikant te sturen. Dit kun je afwijzen.
Huawei vertelde bij de introductie van de iOS-app dat ze technologie willen gebruiken “om van de wereld een betere plek te maken”. Dat is een slogan die Apple-gebruikers goed in de oren zal klinken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Je chats categoriseren met aangepaste lijsten nu mogelijk in WhatsApp (01-11)
- Met de Nintendo Music-app luister je naar je favoriete gamemuziek (31-10)
- Met de nieuwe Pokémon Trading CG Pocket-app verzamel je Pokémon-kaarten digitaal (maar niet in Nederland) (30-10)
- Apple gaat App Store-reviews van gebruikers samenvatten (30-10)
De iPhone en iPad voor kinderen
De iPad en iPhone zijn ook leuk voor kinderen. Met deze artikelen zorg je dat kinderen ze veilig kunnen gebruiken, met onder andere informatie over delen met gezin, ouderlijk toezicht, tijdslot instellen en leuke apps vinden. En met Schermtijd beperk je de tijd die kinderen (of jijzelf) kunnen doorbrengen op de iPhone en iPad. Ook lees je hoe je een Apple ID voor kinderen kunt aanmaken.
- Ouderlijk toezicht gebruiken
- Schermtijd op iPhone en iPad
- Applimieten instellen in Schermtijd
- Begeleide toegang gebruiken
- iPad-gebruik van kinderen beperken
- Geschikte apps voor oudere iPad zoeken
- Leerzame programmeerapps voor kinderen
- Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad
- Thuisknop blokkeren op de iPad
- iPad-apps filteren op leeftijd
- iPad kindveilig maken met beschermhoezen
- Apps voor kinderen tijdens lange autoritten
- Meldingen uitschakelen op een gezamenlijke iPad
- In-app aankopen uitschakelen
- Alles over Delen met gezin
- Apple ID voor kinderen
Reacties: 1 reacties