Hoe denken Nederlandse uitgevers en auteurs over iBooks Author? Gaan amateurs de iBookstore overnemen, zijn uitgevers nog steeds nodig? En heeft Apple het goed aangepakt?
De meeste schoolboeken voor de middelbare school in Nederland worden verzorgd door EPN, Noordhoff Uitgevers, Malmberg en ThiemeMeulenhoff. Misschien een idee om hen ook te vragen?
PB
Het “iedereen is een auteur” is een mogelijke doodsteek voor het hele iBooks verhaal. Het opent de poorten voor veel talentvolle, maar helaas ook voor talentloze schrijvers/publicisten. De vraag is hoe de drek van de parels onderscheiden gaat worden.
Wat betreft standaard; Apple sluit niet aan, maar zet een nieuwe. Het credo is bij Apple vaak: Pak iets goeds en maak het beter, ipv pak iets slechts en verbeter het…..
Marcooo
Leuk om de meningen van de ‘experts’ te weten.. Moeten jullie vaker op deze manier doen.
.....
Kunnen magazines nu niet ook veel makkelijker gemaakt worden, en dan ook eindelijk met mooie functies als filmpjes, fotorapportages en dat soort dingen. Nu zie je vaak alleen nog een pdf versie van een magazine…
Tom van Zummeren
Origineel geplaatst door PB Het “iedereen is een auteur” is een mogelijke doodsteek voor het hele iBooks verhaal. Het opent de poorten voor veel talentvolle, maar helaas ook voor talentloze schrijvers/publicisten. De vraag is hoe de drek van de parels onderscheiden gaat worden.
Sorry, maar ik zie geen reden waarom dit niet net zo kan gaan uitpakken als de AppStore voor apps… Elke malloot met maar een beetje programmeerkennis kan al een app maken. Maar toch heb je geen last van amateuristische apps. Je ziet de kwalitatief goede apps altijd het meeste aandacht krijgen d.m.v. ranglijsten, sterren, reviews, etc. Zelfde verhaal zometeen dus voor eBooks.
@Doney: Ik zal eens op zoek gaan. Insteek voor dit artikel was vooral ‘zelf publiceren van boeken met iBooks Author’ en de bedreiging daarvan voor uitgevers. Bij de studieboekenuitgevers is de vraag vooral: doen ze mee of niet? Ik denk dat er minder het probleem speelt, of auteurs alles op eigen houtje gaan doen. Juist bij die studieboeken heb je de uitgever nodig om flink te lobbyen dat scholen jouw boek gaan gebruiken.
Rob
Als docent in het VO ben ik ook heel enthousiast (ook voor mijn eigen materiaal en verdieping).
Thieme had de app “Boekentas” uitgebracht om zo hun eigen ebooken te managen. Voor als nog was dat voornamelijk tekst.
Ik vind het jammer dat de uitgevers van schoolboeken nog niet gereageerd hebben. (Wolters Thieme Meulenhoff Malmberg). Zij zullen goed balen, want zij passen hun bedragen aan op hoeveel geld de overheid beschikbaar stelt per leerling. Die vragen eigenlijk te veel IMHO.
Maar zij begrijpen ook dat het op deze manier hier naar toe zal gaan!!
Het zal nu in ieder geval van veel betere kwaliteit worden (misschien een doolhof, maar wel juweeltjes)
Anko Mol
Elitair geneuzel over de rol van uitgevers mbt kwaliteit. Exact dezelfde dynamiek gaat op voor de app-store en ook daar komt kwaliteit boven drijven. Wisdom of The Crowd heet dat! Uitgevers zijn overgelaten aan een uitstervende doelgroep met een conservatieve voorliefde voor papier….
Dpaki
Ik ben helemaal niet onder de indruk van iBooks Author. Volgens mij zitten er echt nog heel veel bugs in dat ding. Vooral de portrait weergave is een beetje half gedaan. Onduidelijk wat op een pagina komt en wat op de volgende. Inhoudsopgave in landscape is per hoofdstuk een pagina als ik zo kijk. Ook niet handig. Lettertype hiervoor is ook niet te veranderen.
En het belangrijkste wat ik eraan mis: geen ePub3. Denkt Apple nou echt dat iedereen speciaal voor Apple apart gaat authoren en publiceren. Waarom zouden ze niet gewoon voor een ePub gaan die ze met minder restricties in de iBookstore kunnen verkopen en ook bij andere stores voor andere platformen. Wat ook nog eens compatible is met een veel groter aantal platforms en ook hetzelfde kan als de variant van Apple.
Begrijp me niet verkeerd, iBooks Author is leuk en handig. Maar mist nog heel veel en is compleet niet handig voor de eindgebruiker die iets wil maken wat voor een brede markt toegankelijk is.
Ronald
Goede content is nog steeds het essentiele uitgangspunt.
Heel veel goede boeken hebben weinig interactie maar een goede boeiende tekst. Daar voegt dit pakket van Apple niets aan toe.
In de leerboeken van mijn kinderen (VO) zie ik dat er veel moeite is gedaan om het mooi te maken met plaatjes, tekstboxen, etc.
En uiteindelijk merk ik dat onze kinderen door al die toeters en bellen er uiteindelijk minder van begrijpen.
Overigens blijven de meeste CD’s die uitgevers bij de leerboeken doen bij ons netjes in het hoesje.
De kinderen zijn zo veel met de pc bezig (met dingen die niets met leren te maken hebben) dat ze helemaal geen zin hebben om ook nog ‘ns voor het leren achter de pc te kruipen … nee, dan zetten ze liever MTV of iets dergelijks op de TV aan of kijken via Uitzending-gemist of zoiets naar een aflevering van een soap e.d.
Een goede, begeleidende, motiverende docent is volgens mij het aller-allerbelangrijkste.
Plaatjes, filmpjes, geluiden e.d. kunnen allang op de pc. Niets nieuws onder de zon.
Ik verwacht dus geen revolutie, maar dat was al duidelijk 😉
Dirk
‘Boeken’ met functionaliteit en mogelijkheden die aansluiten bij de 21ste eeuw. Dat lijkt me toch wel nieuw(s). En waarom geen epubx? Nou misschien heeft dat wel te veel beperkingen.
Feit blijft dat er met de iPad een nieuw channel / kritische massa is. De consument zal beslissen, en het interesseert die consument volgens mij geen fluit of de content aan een ‘standaard’ voldoet, als de prijs maar goed is en de inhoud interessant.
Ben ik benieuwd hoelang het duurt voor uitgevers in Nederland aan het experimenteren slaan en hun eerste producten klaar hebben. Toekijken en afwachten lijkt me geen optie, wie maakt de vlucht naar voren?
Mario
Origineel geplaatst door PBHet “iedereen is een auteur” is een mogelijke doodsteek voor het hele iBooks verhaal. Het opent de poorten voor veel talentvolle, maar helaas ook voor talentloze schrijvers/publicisten. De vraag is hoe de drek van de parels onderscheiden gaat worden.
precies zoals dat bij apps ook gaat nl. Populariteit en rating. Tenminste, dat denk ik.
bmeerdink
Het gemak waarmee iedereen nu zelf interactieve boeken kan samenstellen en zelfs publiceren, al is het beperkt tot het Apple ecosysteem, zal leiden tot veel nieuwe auteurs.
En dat is goed!
Het betekent persoonlijke groei voor degene die het boek maakt, het betekent dat men uitgedaagd wordt een coherent geheel tot stand te brengen, waar ook anderen — meestal in een kleine niche markt — iets aan kunnen hebben.
Iedereen kan nu zijn ei kwijt over hobby, ervaringen, verhalen, meningen, whatever.
Weliswaar kan er op blogs en internet nu ook al een hoop, maar dat is korte baan werk en toch voor de gemiddelde niet-nerd nog steeds erg ingewikkeld. Met iBooks Author meng je probleemloos tekst, foto, tekening of filmpje, een diashow of presentatie, een grafiek, stopt het netjes bij elkaar met het programma en hup, je hebt een boek wat iedereen met een iPad kan downloaden. Goede inhoud kost nog steeds veel werk, ervaring en tijd, maar de technische drempels zijn nu weg.
bmeerdink
@Gonny van der Zwaag: Mooi dat u het geprobeerd hebt! Ik had de details blijkbaar nogal onderschat. Ook het verkrijgen van een ISBN nummer (als individu) schijnt nogal lastig (en nodeloos duur!) te zijn.
Apple weet heus wel dat het om dit soort domme dingetjes gaat, over elke nieuwe drempel struikelt opnieuw 50% van de mensen en valt af. Dat kan niet Apple’s bedoeling zijn geweest. It just has to work.
Ik ben behoorlijk te spreken over Ibooks Author.
Het feit dat ‘iedereen nu wel even een boek kan schrijven’ lijkt mij niet een obstakel.
-Ik verwacht niet dat de ibookstore nu overstroomt gaat worden met slechte content. (Ook ik denk dat de ratings en recensies een groot deel zullen bijdragen om de goede van de slechte content te kunnen onderscheiden)
Ik was al een tijd bezig met het schrijven van een digitaal boek, en iBook Author was erg simpel om hier een leuk jasje aan te kunnen geven met hele goede interactieve mogelijkheden. Ik heb ook het boek wat ik tot zo ver had gelijk geimporteerd en gestyled. Behoorlijk tevreden tot nu toe. Ik heb een enkele bug (?!) gevonden waarvan ik hoop dat deze wel snel verholpen gaan worden.
-De zwarte verticale lijnen tussen columns kunnen niet aangepast en verwijderd worden. (meer mensen met dit probleem?)
-En ik krijg het niet voor elkaar om de styles-drawer te zien.
Verder is het een leuk, simpel en straight-forward tool om op simpele wijze een interactief boek te kunnen maken.
Zeker voor diegene die reeds bekend zijn met Iworks komen heel veel menu’s en functies overeen.
@Tom van Zummeren: Fout. Er is controle vanwege Apple. Niet alles raakt erop.
Vergelijk met Android: daar raakt alles erop, en moet je in de appstore heel gericht gaan zoeken om de goede apps eruit te halen.
Irene
Ik heb een vraag want ik ben namelijk bezig met iBooks Author maar ik kom er niet uit hoe je nu achteraf nog je tekstvelden kunt koppelen heb al een hele tijd lopen zoeken maar ik kom er niet uit kan iemand mij helpen?
Het lijkt net of hij de ene keer wel een blokje met een driehoekje er in heeft zitten en de andere keer niet waardoor ik hem niet kan koppelen..
Caminando
Origineel geplaatst door PB Het “iedereen is een auteur” is een mogelijke doodsteek voor het hele iBooks verhaal. Het opent de poorten voor veel talentvolle, maar helaas ook voor talentloze schrijvers/publicisten. De vraag is hoe de drek van de parels onderscheiden gaat worden.Wat betreft standaard; Apple sluit niet aan, maar zet een nieuwe. Het credo is bij Apple vaak: Pak iets goeds en maak het beter, ipv pak iets slechts en verbeter het…..
nu moeten we bij de apps toch ook al de drek van de parels kunnen onderscheiden??
@bmeerdink: Zelf vind ik de drempel die Apple opwerpt voor buitenlandse auteurs wel een probleem (maar ja, dat is Apple’s probleem niet). Ik heb geprobeerd zo’n Amerikaans tax-nummer aan te vragen (ITIN), maar dat valt nog niet mee. Eerst bij de gemeente langs voor een gewaarmerkte kopie van je paspoort, opsturen via de post en daarna hopen dat je over een maand dat nummer hebt. Anders kun je je niet als auteur aanmelden.
Iemand die het sneller is gelukt?
Interessant stuk 🙂
(Red.) Alle foutjes aangepast, dank.
De meeste schoolboeken voor de middelbare school in Nederland worden verzorgd door EPN, Noordhoff Uitgevers, Malmberg en ThiemeMeulenhoff. Misschien een idee om hen ook te vragen?
Het “iedereen is een auteur” is een mogelijke doodsteek voor het hele iBooks verhaal. Het opent de poorten voor veel talentvolle, maar helaas ook voor talentloze schrijvers/publicisten. De vraag is hoe de drek van de parels onderscheiden gaat worden.
Wat betreft standaard; Apple sluit niet aan, maar zet een nieuwe. Het credo is bij Apple vaak: Pak iets goeds en maak het beter, ipv pak iets slechts en verbeter het…..
Leuk om de meningen van de ‘experts’ te weten.. Moeten jullie vaker op deze manier doen.
Kunnen magazines nu niet ook veel makkelijker gemaakt worden, en dan ook eindelijk met mooie functies als filmpjes, fotorapportages en dat soort dingen. Nu zie je vaak alleen nog een pdf versie van een magazine…
Sorry, maar ik zie geen reden waarom dit niet net zo kan gaan uitpakken als de AppStore voor apps… Elke malloot met maar een beetje programmeerkennis kan al een app maken. Maar toch heb je geen last van amateuristische apps. Je ziet de kwalitatief goede apps altijd het meeste aandacht krijgen d.m.v. ranglijsten, sterren, reviews, etc. Zelfde verhaal zometeen dus voor eBooks.
@Doney: Ik zal eens op zoek gaan. Insteek voor dit artikel was vooral ‘zelf publiceren van boeken met iBooks Author’ en de bedreiging daarvan voor uitgevers. Bij de studieboekenuitgevers is de vraag vooral: doen ze mee of niet? Ik denk dat er minder het probleem speelt, of auteurs alles op eigen houtje gaan doen. Juist bij die studieboeken heb je de uitgever nodig om flink te lobbyen dat scholen jouw boek gaan gebruiken.
Als docent in het VO ben ik ook heel enthousiast (ook voor mijn eigen materiaal en verdieping).
Thieme had de app “Boekentas” uitgebracht om zo hun eigen ebooken te managen. Voor als nog was dat voornamelijk tekst.
Ik vind het jammer dat de uitgevers van schoolboeken nog niet gereageerd hebben. (Wolters Thieme Meulenhoff Malmberg). Zij zullen goed balen, want zij passen hun bedragen aan op hoeveel geld de overheid beschikbaar stelt per leerling. Die vragen eigenlijk te veel IMHO.
Maar zij begrijpen ook dat het op deze manier hier naar toe zal gaan!!
Het zal nu in ieder geval van veel betere kwaliteit worden (misschien een doolhof, maar wel juweeltjes)
Elitair geneuzel over de rol van uitgevers mbt kwaliteit. Exact dezelfde dynamiek gaat op voor de app-store en ook daar komt kwaliteit boven drijven. Wisdom of The Crowd heet dat! Uitgevers zijn overgelaten aan een uitstervende doelgroep met een conservatieve voorliefde voor papier….
Ik ben helemaal niet onder de indruk van iBooks Author. Volgens mij zitten er echt nog heel veel bugs in dat ding. Vooral de portrait weergave is een beetje half gedaan. Onduidelijk wat op een pagina komt en wat op de volgende. Inhoudsopgave in landscape is per hoofdstuk een pagina als ik zo kijk. Ook niet handig. Lettertype hiervoor is ook niet te veranderen.
En het belangrijkste wat ik eraan mis: geen ePub3. Denkt Apple nou echt dat iedereen speciaal voor Apple apart gaat authoren en publiceren. Waarom zouden ze niet gewoon voor een ePub gaan die ze met minder restricties in de iBookstore kunnen verkopen en ook bij andere stores voor andere platformen. Wat ook nog eens compatible is met een veel groter aantal platforms en ook hetzelfde kan als de variant van Apple.
Begrijp me niet verkeerd, iBooks Author is leuk en handig. Maar mist nog heel veel en is compleet niet handig voor de eindgebruiker die iets wil maken wat voor een brede markt toegankelijk is.
Goede content is nog steeds het essentiele uitgangspunt.
Heel veel goede boeken hebben weinig interactie maar een goede boeiende tekst. Daar voegt dit pakket van Apple niets aan toe.
In de leerboeken van mijn kinderen (VO) zie ik dat er veel moeite is gedaan om het mooi te maken met plaatjes, tekstboxen, etc.
En uiteindelijk merk ik dat onze kinderen door al die toeters en bellen er uiteindelijk minder van begrijpen.
Overigens blijven de meeste CD’s die uitgevers bij de leerboeken doen bij ons netjes in het hoesje.
De kinderen zijn zo veel met de pc bezig (met dingen die niets met leren te maken hebben) dat ze helemaal geen zin hebben om ook nog ‘ns voor het leren achter de pc te kruipen … nee, dan zetten ze liever MTV of iets dergelijks op de TV aan of kijken via Uitzending-gemist of zoiets naar een aflevering van een soap e.d.
Een goede, begeleidende, motiverende docent is volgens mij het aller-allerbelangrijkste.
Plaatjes, filmpjes, geluiden e.d. kunnen allang op de pc. Niets nieuws onder de zon.
Ik verwacht dus geen revolutie, maar dat was al duidelijk 😉
‘Boeken’ met functionaliteit en mogelijkheden die aansluiten bij de 21ste eeuw. Dat lijkt me toch wel nieuw(s). En waarom geen epubx? Nou misschien heeft dat wel te veel beperkingen.
Feit blijft dat er met de iPad een nieuw channel / kritische massa is. De consument zal beslissen, en het interesseert die consument volgens mij geen fluit of de content aan een ‘standaard’ voldoet, als de prijs maar goed is en de inhoud interessant.
Ben ik benieuwd hoelang het duurt voor uitgevers in Nederland aan het experimenteren slaan en hun eerste producten klaar hebben. Toekijken en afwachten lijkt me geen optie, wie maakt de vlucht naar voren?
precies zoals dat bij apps ook gaat nl. Populariteit en rating. Tenminste, dat denk ik.
Het gemak waarmee iedereen nu zelf interactieve boeken kan samenstellen en zelfs publiceren, al is het beperkt tot het Apple ecosysteem, zal leiden tot veel nieuwe auteurs.
En dat is goed!
Het betekent persoonlijke groei voor degene die het boek maakt, het betekent dat men uitgedaagd wordt een coherent geheel tot stand te brengen, waar ook anderen — meestal in een kleine niche markt — iets aan kunnen hebben.
Iedereen kan nu zijn ei kwijt over hobby, ervaringen, verhalen, meningen, whatever.
Weliswaar kan er op blogs en internet nu ook al een hoop, maar dat is korte baan werk en toch voor de gemiddelde niet-nerd nog steeds erg ingewikkeld. Met iBooks Author meng je probleemloos tekst, foto, tekening of filmpje, een diashow of presentatie, een grafiek, stopt het netjes bij elkaar met het programma en hup, je hebt een boek wat iedereen met een iPad kan downloaden. Goede inhoud kost nog steeds veel werk, ervaring en tijd, maar de technische drempels zijn nu weg.
@Gonny van der Zwaag: Mooi dat u het geprobeerd hebt! Ik had de details blijkbaar nogal onderschat. Ook het verkrijgen van een ISBN nummer (als individu) schijnt nogal lastig (en nodeloos duur!) te zijn.
Misschien dat u al die andere starters (buiten de VS) een dienst kunt bewijzen door bij Apple aan de bel te trekken? Of eventueel via de support forums (wel Engels) https://discussions.apple.com/community/mac_app_store/ibooks_author ?
Apple weet heus wel dat het om dit soort domme dingetjes gaat, over elke nieuwe drempel struikelt opnieuw 50% van de mensen en valt af. Dat kan niet Apple’s bedoeling zijn geweest. It just has to work.
Ik ben behoorlijk te spreken over Ibooks Author.
Het feit dat ‘iedereen nu wel even een boek kan schrijven’ lijkt mij niet een obstakel.
-Ik verwacht niet dat de ibookstore nu overstroomt gaat worden met slechte content. (Ook ik denk dat de ratings en recensies een groot deel zullen bijdragen om de goede van de slechte content te kunnen onderscheiden)
Ik was al een tijd bezig met het schrijven van een digitaal boek, en iBook Author was erg simpel om hier een leuk jasje aan te kunnen geven met hele goede interactieve mogelijkheden. Ik heb ook het boek wat ik tot zo ver had gelijk geimporteerd en gestyled. Behoorlijk tevreden tot nu toe. Ik heb een enkele bug (?!) gevonden waarvan ik hoop dat deze wel snel verholpen gaan worden.
-De zwarte verticale lijnen tussen columns kunnen niet aangepast en verwijderd worden. (meer mensen met dit probleem?)
-En ik krijg het niet voor elkaar om de styles-drawer te zien.
Verder is het een leuk, simpel en straight-forward tool om op simpele wijze een interactief boek te kunnen maken.
Zeker voor diegene die reeds bekend zijn met Iworks komen heel veel menu’s en functies overeen.
Wick
Noordhoff Uitgevers (en EPN) hebben per volgend ook schooljaar materiaal voor de iPad! Zie http://tabletpilot.wordpress.com/.
@Tom van Zummeren: Fout. Er is controle vanwege Apple. Niet alles raakt erop.
Vergelijk met Android: daar raakt alles erop, en moet je in de appstore heel gericht gaan zoeken om de goede apps eruit te halen.
Ik heb een vraag want ik ben namelijk bezig met iBooks Author maar ik kom er niet uit hoe je nu achteraf nog je tekstvelden kunt koppelen heb al een hele tijd lopen zoeken maar ik kom er niet uit kan iemand mij helpen?
Het lijkt net of hij de ene keer wel een blokje met een driehoekje er in heeft zitten en de andere keer niet waardoor ik hem niet kan koppelen..
nu moeten we bij de apps toch ook al de drek van de parels kunnen onderscheiden??
@bmeerdink: Zelf vind ik de drempel die Apple opwerpt voor buitenlandse auteurs wel een probleem (maar ja, dat is Apple’s probleem niet). Ik heb geprobeerd zo’n Amerikaans tax-nummer aan te vragen (ITIN), maar dat valt nog niet mee. Eerst bij de gemeente langs voor een gewaarmerkte kopie van je paspoort, opsturen via de post en daarna hopen dat je over een maand dat nummer hebt. Anders kun je je niet als auteur aanmelden.
Iemand die het sneller is gelukt?