Touchscreens lijken niet de meest ideale technologie als je blind of slechtziend bent. Op een glad scherm kun je geen knopjes voelen. Toch is er nu een app verschenen, die Braille geschikt wil maken voor blinden. iBrailler Notes is een tekstverwerker die zich aan jou aanpast en niet andersom. Het idee ontstond tijdens een zomerproject aan Stanford University en nu omgezet naar een app die iedereen kan downloaden. iBrailler Notes is gratis, maar er zitten wel in-app aankopen in.
Er waren al eerder apps waarmee je als blinde of slechtziende kunt typen. Daarnaast biedt Apple in iOS allerlei toegankelijkheidsfuncties aan, waarmee je de iPad kunt bedienen zonder op het scherm te kijken. VoiceOver is een veelgebruikte functie om schermteksten te laten voorlezen en door teksten te dicteren kom je als blinde ook al aardig uit de voeten. Maar er is meer mogelijk. iBrailler tekent een toetsenbord op het scherm, op de plek waar de gebruiker zijn vingers neerzet. De interface past zich aan, als jij je vingers verschuift. Knippen en plakken doe je met vingerbewegingen.
iBrailler kan drie varianten aan: Braille English Grade 1, Grade 2 en Six-Dot Computer Braille. Het mooie van deze app is dat je als blinde geen speciale apparatuur hoeft te gebruiken, waardoor je handicap nog eens extra opvalt en dat bovendien erg duur is. Een gespecialiseerd Braille-toetsenbord kan duizenden euro’s kosten en heeft ook een iets andere indeling dan een QWERTY-toetsenbord. Er zijn acht toetsen, eentje voor elk puntje van een Braille-letter. Het scherm van zo’n toetsenbord bestaat uit een strip met 18 tot 80 Braille-letters. Sohan Dharmarajah, een van de bedenkers van iBrailler Notes wilde een alternatief bieden voor die dure toetsenborden. Door een maandabonnement af te sluiten krijg je toegang tot extra functies.
De eerste reacties op de app zijn positief. Er zijn al een aantal blindeninstituten mee aan de slag gegaan en ook voor blinde Android-fans is er nog hoop: er wordt gewerkt aan een variant voor Android. Meer info vind je op iBrailler.com.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties