De eerste dag zit erop van iCE Amsterdam, het tweedaagse congres over mobiele strategieën, platformen en het ontwikkelen van mobiele applicaties. De tweedeling in onderwerpen was duidelijk te merken tijdens het congres: er liepen ‘pakken’ en ‘brillen’ rond. De ‘brillen’ kwamen voornamelijk voor de DevCamps: twee dagen lang workshops voor het programmeren van mobiele applicaties. Zo is er een iOSDevCamp, een Android Training Camp en een Microsoft WP7 Developer briefing. Dinsdag (de tweede dag) gaan deze workshops verder en worden ook twee nieuwe workshops aangeboden: Augmented Reality for Developers en How to monetize your app with Paypal.
Ik beschouw mezelf meer als een ‘pak’ dan als een ‘bril’, dus ik heb de Keynotes bijgewoond van de Enterprise & Application Conference. Het openingswoord werd gegeven door Daniël Erasmus, docent van de Ashridge Business School. Hij maakte de insteek van het congres met één slide duidelijk: D + B = M. Development + Business = Magic is het onderwerp dat de sprekers deze ochtend hebben toegelicht.
Voor de eerste presentatie was spreker Ajit Jaoker speciaal overgevlogen vanuit Londen. Ajit is CEO van Futuretext en besprak met de aanwezigen of mobiele ondersteuning voor producten een zodanige rol hebben gekregen, dat dit het web van de eerste plaats moet afstoten. Ajit wees op het succes van Apple, Google en sociale netwerken. Mobiel internet is in de afgelopen jaren zodanig gegroeid dat bedrijven zich wel moeten aanpassen. Zijn presentatie was voornamelijk interessant voor bedrijven die zich willen ‘mobiliseren’.
Als volgende spreker stond Maarten Sonneveld ingepland, de ‘Business Group Leader Mobile Communications Microsoft Netherlands’. Hij kwam om ons kennis te laten maken met het nieuwe Windows WP7-platform. Nu ben ik als Mac-fanaat nogal sceptisch over Microsoft, maar de presentatie van Maarten was echt de moeite waard. De Keynote begon met de woorden ‘Everbody loves the underdog’ en dat is ook hoe Microsoft zich momenteel op de mobiele markt profileert. Maarten gaf toe dat Windows nog niet erg sterk staat in de mobiele markt. Hij gaf dit aan met een tabel waarin te zien was dat slechts 3,4% van de mobiele markt in 2010 een Windows Phone gebruikt. Maar hij gaf ook aan dat de overgrote meerderheid van de Windows Phone-gebruikers zeer tevreden is en WP7 ook aanraadt aan anderen. Neem dat met het gegeven dat nog lang niet iedereen is overgestapt op een smartphone en je begrijpt het vertrouwen van Microsoft dat nog alles mogelijk is. De samenwerking tussen Microsoft en Nokia is daar een goed voorbeeld van, zo kregen we dan ook de Nokia te zien die op WP7 gaat draaien. Of iedereen inderdaad van de underdog houdt en of deze strategie Miscrosoft weer op de kaart gaat zetten, blijft natuurlijk nog even afwachten, maar aan Maarten zal het niet hebben gelegen. Een goede presentatie waarbij Microsoft zich kwetsbaar opstelde en ons kennis heeft laten maken met hun strategie.
In een kamer vol met ‘pakken’ kwam toch nog een ‘bril’ op het podium te staan: Alex Bausch, CEO van Veliq. Hij gaf een presentatie hoe mobiele technologieën behandeld moeten worden door bedrijven. Dit deed hij aan de hand van een video waarin eerst de ideale situatie te zien was. Vervolgens kregen we in extreme mate te zien hoe het er meestal aan toegaat.
Na de koffiepauze nam Joe Pezzillo, CEO van PushIO, het woord over de laatste trends op gebied van mobiel. Hij toonde een blog waarin werd beweerd dat mobiele applicaties in 2013 hun hoogtepunt beleven om vervolgens te worden ingehaald door mobiele websites. Joe beweert echter het tegendeel, aan de hand van de volgende quote:
HTTP = communist, WWW = socialist, Apps = capitalist
Dat wil zeggen dat een applicatie veel meer voelt als iets dat van jou is. Je schaft de applicatie aan, je installeert het op je smartphone en de applicatie is in de broekzak. Een mobiele website zal altijd ‘in the cloud’ zijn, je mist het gevoel van eigendom. Vervolgens vertelde Joe over zijn bedrijf PushIO. PushIO levert de mogelijkheid om content te delen binnen een bedrijf. Op deze manier proberen ze meer gebruikers naar hun klanten te krijgen. En met succes, aan de slide te zien met voorbeelden van applicaties die al gebruik maken van PushIO.
Tot slot: The latest releases!
Allereerst een zeer interessant concept: Police Messenger van mediaBunker. Met behulp van present.ly heeft mediaBunker een applicatie ontwikkeld waarmee ambtenaren in dienst met elkaar kunnen communiceren over Twitter, zodanig dat andere gebruikers niet mee kunnen lezen. Zo kunnen deze ambtenaren sneller op de hoogte zijn en hopelijk ook sneller op locatie.
De tweede release: Chainr. Deze dienst werkt volgens een simpel concept: het organiseren van evenementen waar je aan hebt deelgenomen. Met Chainr kan je een evenement creëren en daar vervolgens allerlei media aan toevoegen (foto’s, GPS-locaties, geluidsopnames & video’s). Op deze manier kan je later terugkijken op het evenement waar je aan hebt deelgenomen. Grafisch gezien is dit ook een hele mooie applicatie. Chainr is gratis te downloaden in de App Store.
Als laatste presentator: The Saints. Zij hadden al een iPhone applicatie voor Voetbal Internatinal gemaakt en ze kwamen vandaag vertellen over de iPad-versie. De applicatie is ontworpen om op de bank te gebruiken. Met deze insteek is het voornamelijk een applicatie om foto’s en video’s te bekijken van je favoriete voetbalteam. In interessant aspect van deze applicatie is het homescherm waar nieuwsitems worden weergegeven. Op basis van belangrijkheid worden de groottes van de items aangepast. Van VI Tablet is een gratis versie en een betaalde versie zonder banners verkrijgbaar. Daarnaast kunnen leden van VI gratis de weekbladedities downloaden. Niet-leden kunnen een account aanmaken om edities aan te schaffen.
Al met al een zeer interessante conferentie met eye-opening presentaties. Vandaag is de tweede tweede dag van de Enterprise & Application Conference met nog meer interessante sprekers en onderwerpen. Daarnaast gaan vandaag ook de DevCamps gewoon door en is er ook het iPad & Tablet Boot Camp.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 8 reacties