Apple aangeklaagd voor opslaan iCloud-data op servers van derden

Volgens enkele Amerikanen maakt Apple niet duidelijk genoeg dat iCloud-gegevens worden opgeslagen op servers van Amazon, Google en Microsoft. Ze hebben daarom een aanklacht ingediend in de staat Californië. Apple zou volgens de klagers claimen dat alle iCloud-data op servers van Apple zelf staan.

iCloud-data op externe servers

De Amerikanen vinden ook dat Apple niet duidelijk genoeg in de voorwaarden vermeldt dat de gegevens bij externe partijen staan. Apple wekt de indruk dat het bedrijf de data zelf beheert, terwijl dat niet zo is. Apple maakt al jarenlang gebruik van opslagdiensten van derden, zonder dat daar een geheim van wordt gemaakt. In de reclames wordt het alleen niet nadrukkelijk genoemd. Verder is het zo dat Apple in bepaalde landen zoals China de data opslaat op servers van lokale aanbieders, omdat dit verplicht is volgens lokale wetten. Je hebt hiermee te maken als je een Chinees account hebt, niet als je gewoon in Nederland woont en verblijft.


De Amerikanen hebben documenten ingediend bij de rechtbank. Ze beweren dat Apple onwaarheden verspreid in de reclames door consumenten te vertellen dat de data “stored by Apple” is. Het gaat de klagers vooral om het gebrek aan transparantie. Apple zou het vertrouwen van de consumenten hebben geschaad en gebruikt haar goede reputatie om iCloud-opslag te verkopen door gebruik te maken van Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google-servers.

Apple datacenter in Mesa

Wat betekent het voor jou?
Voor alle data die je bij iCloud parkeert, gelden de privacyvoorwaarden van Apple. Het is dus niet zo dat Google opeens in je notities en adresboek kan gaan zitten gluren. De gegevens zijn versleuteld en worden zodanig gefragmenteerd opgeslagen (op verschillende locaties) dat een buitenstaander er niets mee kan. Alles gebeurt volgens de beveiligingsprocedures van Apple.

Apple maakt gebruik van de externe servers om voldoende capaciteit te kunnen bieden en risico’s bij storing te kunnen spreiden. Maar volgens de klagers heeft Apple op deze manier niet de volledige controle over iCloud.

Apple zou er bovendien een premium prijs voor vragen. De feiten spreken dit echter wat tegen, want Apple en Google rekenen beide €2,99 per maand voor 200GB opslag. Voor 2 terabyte opslag betaal je bij beide aanbieders €9,99. Bij Google betaal je dus precies hetzelfde. De klagers menen echter dat ze extra hebben betaald om hun data veiliger te laten opslaan dan bij Google.

Mocht het tot een uitbetaling komen in deze class action suit, dan gaan we daar in Europa in ieder geval geen cent van zien.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.