iCloud-data op externe servers
De Amerikanen vinden ook dat Apple niet duidelijk genoeg in de voorwaarden vermeldt dat de gegevens bij externe partijen staan. Apple wekt de indruk dat het bedrijf de data zelf beheert, terwijl dat niet zo is. Apple maakt al jarenlang gebruik van opslagdiensten van derden, zonder dat daar een geheim van wordt gemaakt. In de reclames wordt het alleen niet nadrukkelijk genoemd. Verder is het zo dat Apple in bepaalde landen zoals China de data opslaat op servers van lokale aanbieders, omdat dit verplicht is volgens lokale wetten. Je hebt hiermee te maken als je een Chinees account hebt, niet als je gewoon in Nederland woont en verblijft.
De Amerikanen hebben documenten ingediend bij de rechtbank. Ze beweren dat Apple onwaarheden verspreid in de reclames door consumenten te vertellen dat de data “stored by Apple” is. Het gaat de klagers vooral om het gebrek aan transparantie. Apple zou het vertrouwen van de consumenten hebben geschaad en gebruikt haar goede reputatie om iCloud-opslag te verkopen door gebruik te maken van Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google-servers.
Wat betekent het voor jou?
Voor alle data die je bij iCloud parkeert, gelden de privacyvoorwaarden van Apple. Het is dus niet zo dat Google opeens in je notities en adresboek kan gaan zitten gluren. De gegevens zijn versleuteld en worden zodanig gefragmenteerd opgeslagen (op verschillende locaties) dat een buitenstaander er niets mee kan. Alles gebeurt volgens de beveiligingsprocedures van Apple.
Apple maakt gebruik van de externe servers om voldoende capaciteit te kunnen bieden en risico’s bij storing te kunnen spreiden. Maar volgens de klagers heeft Apple op deze manier niet de volledige controle over iCloud.
Apple zou er bovendien een premium prijs voor vragen. De feiten spreken dit echter wat tegen, want Apple en Google rekenen beide €2,99 per maand voor 200GB opslag. Voor 2 terabyte opslag betaal je bij beide aanbieders €9,99. Bij Google betaal je dus precies hetzelfde. De klagers menen echter dat ze extra hebben betaald om hun data veiliger te laten opslaan dan bij Google.
Mocht het tot een uitbetaling komen in deze class action suit, dan gaan we daar in Europa in ieder geval geen cent van zien.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- Game over voor Mythic Quest: langlopende Apple TV+ serie stopt plotseling (maar met een nieuw einde) (15-04)
- Weekend kijktips: Doctor Who, Friends & Neighbors, Black Mirror en meer (12-04)
- Apple TV+ vanaf nu via Amazon Prime Video af te sluiten in Nederland (met een flinke korting) (09-04)
- Wanneer werkt Apple Intelligence in het Nederlands? Dit is wat we nu weten (07-04)
iCloud
Alles over iCloud, de online opslagdienst van Apple waarmee je apps kunt synchroniseren en bestanden kunt opslaan. Maar iCloud biedt meer dan alleen online opslag en synchronisatie. Met de betaalde iCloud+ dienst krijg je extra functies, zoals het verbergen van je e-mailadres en privédoorgifte. Je kunt 5GB tot 12TB iCloud-opslag krijgen. Al onze belangrijke informatie over iCloud op een rijtje!

- Alles over iCloud
- iCloud+, de betaalde versie van iCloud met extra functies
- Alles over iCloud Drive
- Storing bij iCloud? Zo vraag je de status op
- Documenten synchroniseren in iCloud
- iCloud Fotobibliotheek gebruiken
- iCloud Muziekbibliotheek gebruiken
- Beveiliging van iCloud-gegevens
- iCloud-opslagruimte delen met gezin
- iCloud-account beheren
- iPhone en iPad backuppen op iCloud
- iCloud-sleutelhanger voor opslaan van wachtwoorden
- Gezinswachtwoorden in iCloud-sleutelhanger
- Privédoorgifte in iCloud: veiliger browsen
- iCloud-opslag uitbreiden (prijzen en meer)
Apple wordt met de dag ongeloofwaardiger. Waar eerst de hoge prijzen werden gerechtvaardigd door het privacy-beleid. Blijkt het steeds meer gebakken lucht te zijn. Het zal allemaal wel weer worden goedgepraat door de gelovigen, maar ik heb er langzaamaan schoon genoeg van.
Tja. Ik wist dit al lang maar Apple mag er wel transparanter over zijn. Daarbij vallen die prijzen ook allemaal wel mee: Apple is bv nagenoeg goedkoper dan AWS S3. Of ik het erg vind dat mijn data ergens anders dan bij Apple staat, tja.. zolang gebruikte encryptie methodes en levels goed genoeg zijn maak ik me geen zorgen.
Ik heb het van in het begin geweten. Heb nooit problemen gehad met iCloud. En de prijzen zijn echt redelijk.
Dit is toch gewoon bekend? Tuurlijk is het managed by apple, maar dan op de servers van derden. Mijn inziens zijn ze hier gewoon open over geweest. Daarnaast kunnen de genoemde bedrijven ook niet bij de data omdat het versleuteld is.
Ik denk dat hier gewoon weer een aantal amerikanen geld nodig hebben en zodoende maar weer een rechtszaak aanspannen.
Eerder las ik op iCulture dat Apple druk bezig is meer eigen datacenters te laten bouwen. Opslag bij anderen gaat verdwijnen.
@KM: Wat let je om over te stappen naar het ’transparante goedkope’ Google?
@Marianne: Marianne, waar het KM om gaat is dat Apple pretendeert een gesloten bolwerk te zijn, wat privacy heel belangrijk vindt etc etc. En daar betaal je voor. Er zijn genoeg mensen die in de comments encryptie aanhalen, maar als puntje bij paaltje komt is dat ook kolder. Tuurlijk Apple is ” transparant” als je maar diep genoeg in de technical references duikt, maar aan de oppervlakte verkopen ze een heel ander verhaal. Google zal al die veiligheid niet pretenderen, kan ze ook niet. Apple kan dat wel, want genoeg mensen eten het als zoete koek. Maar uiteindelijk zijn ze geen haar beter dan Microsoft en Google en betaal je extra voor gebakken lucht. Dat is wat KM bedoelt.
@KM: Waarom mag ik geen kritiek hebben op de ondoorzichtigheid van Apple’s privacy beleid?
Vreemd dat een Apple gebruiker, die ergens iets van vindt, gelijk wordt doorgestuurd naar een nog beroerdere concurrent.
Een product of dienst zak nooit verbeteren door het slaafs volgen van een merk en alles maar met de mantel der liefde te bedekken. Juist Apple dat zo groot opgeeft van z’n privacybeleid mag aangesproken worden als men hierover onvoldoende transparant is.
Er zijn te veel mensen met te veel vrije tijd.
Dit was al bekend, zij versleutelen de data daar is men altijd transparant over geweest.
volledig met u eens. Ik begrijp het probleem ook niet. Velen hebben te weinig kennis over spreiding en versleuteling van gegevens. Daarom steeds een drama telkens het woord “privacy” word gebruikt. Terwijl wel hun hele leven op Facebook staat
Volgens mij worden mijn foto’s, documenten en e-mails door Google “gelezen” om hun dienstverlening aan mij beter te maken. Dus daar gaat je privacy. Maar dat is hun verdien model en voor de gebruiker die kan Google assistent, agenda suggesties en andere diensten op basis van mijn data leveren. Wat Apple doet is mijn data als een digitale encrypties blob op hun eigen en op servers van derden plaatsen. Dus daar kan die provider zoals iculture ook schrijft heel weinig mee. Ook al zou die worden gehackt dan hebben ze maar een stukje van het geheel.
Dus daar is niks nieuws aan. Verschil of het nu bij Google of Apple server staat is nul. Wat ik begreep is dat Googles model is meekijken om profiel van jou op te bouwen en de kapitaliseren, waar Apple niet inhoudelijk mee kijkt maar alleen jou wil bedienen door verkoop van hardware, apps en data in jou ecosysteem wil houden en daarop verdienen
En ja: mocht de FBI CIA of Trump persoonlijk jouw data willen inzien dan gaan bij alle grote providers die zaken doen in Amerika de server ruimtes (stiekem) open. Dan is het weer van belang dat je data op “locale” EU server staat zodat er (op papier) iets meer dwangbevelen nodig zijn om vanuit US je data in te mogen zien. Dus wat mij betreft beetje storm in glas water over welke partij een deel van mijn versleutelde data staat.