Apple Arcade is inmiddels een aantal weken beschikbaar en er komen geregeld nog nieuwe titels bij. iCulture ging onlangs met Apple naar Londen om daar enkele nieuwe Apple Arcade-games te spelen en ontwikkelaars te ontmoeten die games voor Apple Arcade hebben gemaakt. Zo speelden we onder andere de nieuwe Nederlandse game Monomals.
Allereerst: wat is Apple Arcade in het kort? Met Apple Arcade kun je voor een vast bedrag per maand onbeperkt premium games spelen. Dat zijn games waar geen in-app aankopen en reclames in zitten. Denk aan populaire games als Oceanhorn en typische indiegames die je ook op bijvoorbeeld de PlayStation 4 en Nintendo Switch vindt. Apple Arcade kost €4,99 per maand en is maandelijks opzegbaar.
Tijdens de sessie in Londen waren er games van verschillende ontwikkelaars speelbaar. Het ging onder andere om Pac-Man Party Royale, Redout: Space Assault, The Bradwell Conspiracy, Hogwash, Lifelike en het nieuwe Nederlandse Monomals. We delen hier onze ervaringen met de games die we gespeeld hebben en vroegen de ontwikkelaars naar hun eerste ervaringen met Apple Arcade.
Nederlandse Monomals: creatieve platform- en muziekgame
De klapper van de middag was zonder twijfel de Nederlandse game Monomals. De makers van deze titel zijn bekend van de iOS-game Heroki en zijn verantwoordelijk voor Sonic Mania op de PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. De Rotterdamse studio Picomy bestaat uit een klein team. Dit kleine team werkt al zo’n vier jaar aan deze nieuwe game, dat een soort kruising is tussen een muziek- en platformspel. In het spel bestuur je een hengel met aas om in het diepe water te duiken en muzikale visjes te vangen. Aan het eind van elk level vind je een soort mini-eindbaas. Weet je deze te verslaan, dan kan je deze vis gebruiken om je eigen muziek te maken.
Je bestuurt het spel door met de control stick te draaien of over het scherm te vegen. Met de boost-aanval versla je andere visjes, breek je blokken los je puzzels op om verder te komen in het level. De game speelt erg fijn en je voelt je al snel (letterlijk) als een vis in het water. Het leuke aan Monomals is dat het spel uit twee delen bestaat. Naast de levels met platformelementen, maak je in het creatieve deel je eigen muziek.
In de Maker-stand maak je je eigen nummers. Elke hoofdvis heeft zijn eigen type sound, waaronder funky. Je bepaalt zelf de melodie, de bas en de drum. Elke vis die je vangt heeft in elke van deze drie secties zijn eigen geluid, dus al met een paar vissen kun je een aardig deuntje maken. Het creëren van je eigen muziek is in het begin even wennen, maar stap voor stap worden alle trucjes aan je uitgelegd.
De game is erg kleurrijk en heeft qua feel iets weg van de games van Nintendo. Dat is niet geheel toevallig, want Jimmy de Meza van Picomy vertelde iCulture dat Nintendo zeker een inspiratie is. Qua stijl heeft het wat weg van Splatoon en het creatieve aspect lijkt dan weer heel erg op Super Mario Maker. De gehele interface voor het maken van je eigen muziek voelt net zo intuïtief als het maken van je eigen Super Mario-level.
Binnenkort wordt de game nog verder uitgebreid met de mogelijkheid om je eigen creaties te delen in een online ranglijst. Het goede nieuws is, is dat de game nu al te spelen is.
Monomals is nu beschikbaar in Apple Arcade
Lifelike: mysterieus en ontspannend
Eén van de nieuwe titels die onlangs uitgekomen is, is het mysterieuze Lifelike. Lifelike is gemaakt door de Oostenrijkse studio Kunabi Brothers. Denis Mikan, baas van de ontwikkelaar, vertelde aan iCulture dat er dankzij Apple Arcade andere type games mogelijk zijn en in de spotlights worden gezet. Lifelike is daar een uitgesproken voorbeeld van. Het draait in de game niet om het behalen van de hoogste score, want het enige doel is om een lichtbolletje te begeleiden langs allerlei kleine deeltjes. Elke soort deeltjes reageert anders op de aanraking met het lichtbolletje. Waar de ene groep op gaat in de andere soort, reageert de andere groep weer totaal anders.
Elk level kent zijn eigen soorten die je moet zien mee te nemen. “We maakten Lifelike vooral ter ontspanning, om na een hectische en drukke dag werken even tot rust te komen”, zo legt de ontwikkelaar aan ons uit. En dat is goed gelukt, want Lifelike is speelt niet alleen ontspannend want de game ziet er ook heel rustgevend uit. Alle animaties zijn super vloeiend en het ziet er prachtig uit om alles in beweging te zien. Lifelike is echter niet voor iedereen. Als je graag gamet voor de competitie, dan kun je Lifelike beter links laten liggen.
Lifelike is nu beschikbaar in Apple Arcade
Redout: Space Assault
Redout: Space Assault is een klassieke ruimteshooter waarin je het met je ruimteschip opneemt tegen de vijand. Schieten gebeurt geheel automatisch, maar door je vinger op het scherm te houden kun je vijanden locken en raketten op ze afvuren. Er zijn allerlei soorten missies, van het verslaan van zoveel mogelijk vijanden tot het zo snel mogelijk vliegen. Door goed te presteren kun je je ruimteschip uitbreiden en aanpassen, waardoor je de game meer naar eigen hand kan zetten.
De Redout-game verscheen eerder al op de pc via Steam. De ontwikkelaar laat aan ons weten dat ze van Apple volledige creatieve vrijheid krijgen om games voor het platform uit te brengen. De enige regels die er zijn, zijn dat de games geen in-app aankopen en reclames mogen hebben. Veel verschil is er niet in het werken aan een game voor Apple Arcade en andere platformen, zo laat Max Da Vià van de Italiaanse studio 34BigThings aan ons weten. Wel zijn er op Apple Arcade andere type spelers dan op de pc. “Op de pc zijn spelers veel uitgesprokener over de game dan op Apple Arcade”.
Redout: Space Assault is beschikbaar in Apple Arcade
The Bradwell Conspiracy: spannend verhaal
Bovenstaande games zijn vooral voor mobiel erg geschikt, maar je vindt in Apple Arcade ook games die je liever op een groot scherm wil spelen. The Bradwell Conspiracy is zo’n game. We hebben de game gespeeld op een Mac in combinatie met een Xbox-controller en vonden de game hier erg geschikt voor. The Bradwell Conspiracy is een first-person avonturengame. Na een ontploffing in een museum zit je vast tussen het puin en het is aan jou om hier te ontsnappen en de waarheid achter deze explosie te achterhalen. Op een gegeven moment ontmoet je een mede overlevende aan de andere kant van een gesloten deur, maar communiceren gaat niet heel eenvoudig. Je kan namelijk niet meer praten, dus door het maken van foto’s en deze met de overlevende te delen, puzzel je je zo een weg door het ingestorte museum.
The Bradwell Conspiracy ziet er heel erg sfeervol uit en de muziek past uitermate goed bij het beklemmende sfeertje. We hebben de game gespeeld met een koptelefoon op en we raden dan ook aan om dat ook te doen als je de game zelf wil spelen. Heb je geen geschikte Mac, dan kan je natuurlijk ook spelen op je iPhone, iPad of Apple TV.
The Bradwell Conspiracy is nu beschikbaar voor macOS The Bradwell Conspiracy en iOS
Wil je meer weten over Apple Arcade? Check dan ook onze eerste indruk van Apple Arcade toen de dienst net van start ging, waarin we nog meer games aanbevelen. Voor meer algemene informatie check je onze Apple Arcade uitleg.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Facebook Messenger werkt nu eindelijk met Siri en krijgt voicemailfunctie (21-11)
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Huidige eigenaar wil van Flitsmeister-app af (15-11)
- Google nu met Gemini-app voor iPhone: download hem hier (14-11)
- Final Cut Pro voor Mac krijgt reeks nieuwe AI-functies met nieuwste update (14-11)
Reacties: 0 reacties