iCulture peilt: Hoe ga jij om met de nieuwe apptracking in iOS 14.5?
Eén van de meest controversiële privacyverbeteringen van de afgelopen jaren is ongetwijfeld de anti-apptracking in iOS 14.5. Daarmee voorkom je dat apps gebruikmaken van je reclame-ID (IDFA) om je gedrag te volgen bij andere apps en websites. Apps moeten nu van Apple verplicht eerst toestemming vragen om dit te mogen doen. Je hebt als iOS-gebruiker nu een aantal keuzes wat betreft apptracking. Voor welke instelling heb jij gekozen?
iCulture peilt: wat heb jij ingesteld voor apptracking?
Uitgevers maken al jaren gebruik van methoden om je te tracken op apps en websites waar ze zelf niet noodzakelijk de eigenaar van zijn, om je in hun eigen apps gerichte advertenties te kunnen aanbieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld via Google of Facebook pixels, maar er zijn nog honderden andere manieren. Hierdoor kunnen gegevens over jou of je apparaat gecombineerd worden met informatie over jou die is verzameld via (andere) apps en websites. Er wordt op deze manier een profiel van jou opgebouwd, wat meestal resulteert in gerichtere advertenties. Zo’n profiel kan ook gedeeld worden met derden, wat voor adverteerders vaak zeer waardevolle informatie is.
Sinds iOS 14.5 heb je zelf de keuze om een deel van de tracking te blokkeren. Met de nieuwe trackingfunctie in iOS/iPadOS kies je zelfs welke apps wel of niet op deze manier je mogen volgen op andere apps en websites. Maar hou er wel rekening mee dat je hiermee voorlopig alleen reclameprofielen verhindert, maar bijvoorbeeld niet welke pagina’s je op een site of binnen een app bezoekt. Je blokkeert hier dus vooral je reclameprofiel (persoonlijke interesses) mee. Het is bovendien aan de ontwikkelaar om jouw keuzes na te leven.
Je opties in het kort
Je hebt zelf de keuze of apps trackingverzoeken mogen sturen en/of dat dit meteen voor alle apps geblokkeerd wordt. Kies je ervoor om de verzoeken toe te staan (schakelaar aan), dan kun je per app aangeven of deze je wel of niet mag volgen. Je hebt voor de apptracking een aantal keuzes:
- Schakelaar “Sta trackingverzoeken van apps toe” uitgeschakeld (standaard): Staat deze schakelaar UIT, dan mogen apps je geen verzoek sturen om je te volgen. De apps worden daarmee ook automatisch geïnformeerd dat je niet wil worden gevolgd.
- Schakelaar “Sta trackingverzoeken van apps toe” ingeschakeld: Zet je de schakelaar AAN, dan mogen apps je toestemming vragen om je te kunnen volgen. Er verschijnt dan een pop-up melding waarmee je kan aangeven om wel of niet door de app te worden gevolgd.
- Optie “Vraag app om niet te tracken” bij pop-upmelding in betreffende app: je geeft aan dat de app je activiteiten in andere apps en websites niet mag volgen en je ook geen gepersonaliseerde advertenties of andere content mag tonen. Mogelijk gebruikt de app nog wel andere manieren om je gegevens bij te houden.
- Optie “Sta toe” bij pop-up: je geeft toestemming dat de app je mag volgen in andere apps en websites en jouw profielgegevens ook mag gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties. In de melding staat uitgelegd wat de app met de informatie doet (bijvoorbeeld gerichte advertenties).
Voorbeeld van een melding voor apptracking.
Wil je meer lezen over de advertentietracking in apps, lees dan onze algemene tip.
Wat kies jij?
Nu is het tijd voor onze poll: staat bij jou de schakelaar voor trackingverzoeken uit of aan? Geef jij apps dan ook toestemming om je te volgen of toch liever niet? Stem op de optie die het beste bij je past.
[polldaddy poll=10825016]
Bekijk je dit artikel via de app? Dan vind je hier de poll.
Vlak na de introductie van iOS 14.5 waren er wat problemen met de apptracking, waardoor de schakelaar voor trackingverzoeken bijvoorbeeld grijs was. Inmiddels heeft Apple dit in de meeste gevallen opgelost. Werkt het bij jou nog niet goed, zorg er dan voor dat je iOS 14.5.1 geinstalleerd hebt. Zorg er ook voor dat de apps up-to-date zijn om de verzoeken met uitleg van apps te kunnen ontvangen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Knop op “uit” gezet
Switch staat op “Off” zo hoeven apps me er niet mee lastig te vallen.
Sinds deze optie er is, staat de knop al op uit.
@Maurice Hollink: Hier ook 👍
Die staat standaard uit zag ik laat ik ook zo
Uit. Bu default.
En tegenwoordig ook 1Blocker om alle in-ads in apps als Telegraaf, AD etc ook te blocken (werkt via VPN).
Wat een verademing!!
Staat altijd standaard uit.
Tot nu toe alle apps die dat vragen opVraag app niet te tracken gezet
Tracken boeit me echt niet meer sinds een tijdje, heb ook weer Google Maps / Google Search in gebruik(het internet is niet gratis).
Maar goed schuifje stond bij mij al uit, dus het staat mij prima uit 🙂
Ik heb het aan gezet omdat ik nieuwsgierig ben. Ik zal heel waarschijnlijk later uitschakelen.
Had de knop altijd al op uit staan, net als gepersonaliseerde reclame van Apple zelf. Op alle apparaten die internet gebruiken staat bij mij geen gepersonaliseerde advertenties en beperk ik zoveel als mogelijk is het volgen. De vraag is alleen of iedereen zich daar ook aan houd.
Nee je betaalt je internet provider voor het internet,voor de rest is het internet gewoon gratis.maar dat grote bedrijven je doen geloven dat het normaal is dat ze je mogen volgen omdat het anders geld zou kosten is dieptriest! Nu heb je niet eens de keuze, belachelijk
@Eric: Ja en de ziggo en de kpn betalen iCulture/ nu.nL / Telegraaf etc, en daarbij enige wat ze met gegevens doen is advertenties.
Dus krijg je misschien relevante advertenties, beter dan reclame over iets waar je helemaal niks aan heb.
Eigenlijk een retorische vraag natuurlijk…🤷🏻♂️
Je weet helemaal niet of dat het enige is wat ze met je gegevens doen. Telegraaf bijvoorbeeld geeft de data door aan honderden ‘partners’. Ziggo en kpn adverteren ook, dus betalen zo ook nu.nl, telegraaf en iculture. De laatste zin zegt precies wat er met je gebeurt; je laat je liever beinvloeden door ‘relevante’ reclame, dan dat je reclame ziet ‘waar je niets aan hebt’ . Ik zou denken dat andersom veel verstandiger is, beter voor kleine sites en je wordt niet door reclame getriggert. Iedereen blij.
Bij mij staat het sowieso uit.
@Peter: idem 😎
@Eric: Het internet op zich prima, maar de diensten op het internet komen niet zomaar uit de lucht vallen.
Als we iets willen kunnen we er toch voor betalen ipv alle privé gegevens maar delen en verkopen. Het slaat echt helemaal nergens op dat dit jarenlang geaccepteerd is door iedereen. Een normaal persoon kan niet eens een cadeau opzoeken voor zijn of haar partner zonder dat je dit overal ziet of op elke site ziet: “je vindt dit interessant”
Het algoritme van YouTube is ook echt dramatisch slecht het is zo lastig om uit een bepaalde web te komen als ik andere informatie wil.