Ik weet waar jouw kat woont: locatiedata in foto’s
Het begon als een experiment: de Amerikaan Owen Mundy struinde allerlei internetsites af, op zoek naar kattenfoto’s. Hij maakte een wereldkaart waarop je precies kunt zien waar de foto’s zijn gemaakt. Maar eigenlijk wilde Mundy iets heel anders ermee bewijzen: namelijk hoe makkelijk het is met locatiedata van foto’s meer informatie te achterhalen van hun baasjes. Het gemak waarmee mensen kattenfoto’s plaatsen verraadt ook hoe lichtvaardig mensen omgaan met hun privégegevens. Bijna elke kattenfoto bevat locatiedata, zodat je precies kunt achterhalen waar iemand woont. Of gaat jouw kat regelmatig op willekeurige plekken logeren om ongewenste datagluurders op het verkeerde been te zetten?
Het mooie van kattenfoto’s is dat ze vrijwel altijd thuis worden gemaakt, waardoor je vrij nauwkeurig kan achterhalen waar iemand woont. Via Goole Maps kun je vervolgens achterhalen in welk huizenblok en zelfs in welk huis de foto is genomen. Als uit de foto’s dan ook nog is af te leiden welke computers, tv-toestellen en andere waardevolle spullen te halen zijn, maak je het inbrekers wel heel gemakkelijk.
Bij Facebook, Instagram en andere diensten kun je gemakkelijk uitzetten dat je locatie wordt vermeld, maar de foto’s zelf bevatten vaak nog de geodata. Hoe je die weghaalt, lees je in onze tip:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Interessant artikel. Hartelijk dank. 😉 Maar, wie zet er nu foto’s met EXIF data op publieke websites. Dan kan je even goed je adres onder de foto zetten.
M’n adres is al lang en breed bekend :p
@Wesley de groot: Ik heb jouw adres nog niet. Geef het eens.
Nou plenty mensen dus
Dat komt omdat foto-apps ontwikkeld zijn om volledig te zijn, operating systemen alle sociale netwerken (te) breed ondersteunen en de sociale netwerken doen alsof hun neus bloedt.
Dit collectief heeft dus al een goudmijn aan consumer data ontfutseld en als je daarin zit, gefeliciteerd !
Verhuizen => enige oplossing (de steeds meer vervuilde bestanden zijn dan jammer voor de crammers)
Interessant en leuk om te lezen maar wat heeft het met Apple nieuws te maken?
@Robin: Dit heeft met Apple te maken omdat die enkele toestellen uitbrengen als iPhone, iPad, enzo waar een camera in zit waarmee je naast beelden ook nog eens veel andere informatie vastlegt.
Bezitters van dergelijke toestellen zijn zich vaak niet bewust van de risico’s die ze lopen, welke genoemd worden in dit artikel.
Hopelijk begrijp je het nu een beetje….
facebook en twitter strippen al weer een tijdje de geolocatie data uit de exif info als je een foto upload.
Maar zelf hebben ze die info dan natuurlijk wel en kunnen dat gebruiken voor targeted advertising.
Ik gebruik zelf PixelGarde om geolocatie te strippen, ’t leuke is dat je die info ook kan aanpassen als je wilt en bv. doen alsof de foto heel ergens anders is gemaakt 😉
Dit was een tijdje geleden ook al bij editieNL