Reacties voor: Waarom je geen iMac met 1TB Fusion Drive moet nemen
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ikzelf heb een imac gekocht met een standaard hdd en heb zelf een ssd ingebouwd.
Sorry maar je hoeft echt niet ver te zoeken naar de informatie over je Fusion drive en hoeveel capaciteit SSD je hebt. Dit staat dus wel netjes vermeld bij de technische specificaties.
Dat Apple-nieuwssite tidBITS dit zou ‘ontdekt’ hebben was eigenlijk niet zo moeilijk te vinden ….
Ik heb het topmodel 4K iMac (21,5-inch) met Fusiondrive van 1Gb
Klopt het dat bij de Mac mini als je de optie kiest 1TB fusion drive wel een 1TB HDD is met 128GB SSD?
Bij de wat oudere macs, kan je het beste gewoon zelf even je HD vervangen voor een SSD. Niet moeilijk en er zijn genoeg bedrijfjes die het ook voor je doen.
Daar gaat je garantie
De iMacs uit 2011 lenen zich heel erg goed om zelf een SSD schijf in te bouwen.
Mede door de extra 6gb/s SATA aansluiting op het moederbord. Ik plaats ze altijd achter de superdrive, zodat de orginele hardeschijf en de superdrive netjes blijven werken.
Beetje tendentieuze berichtgeving. Apple verkoopt geen “1TB+128GB Fusion Drive” maar een “1TB Fusion Drive”. Dit is altijd zo geweest. De reden is dat opslagcapaciteit hier niet centraal staat, maar snelheid. En blijkbaar kan Apple de snelheid die hoort bij een Fusion Drive al prima garanderen bij een 32GB SSD (het model hiervoor had overigens een 24GB SSD).
Een overvolle Fusion Drive levert overigens geen snelheidsvoordelen op en levert wel allerlei andere problemen op die normaal zijn bij een volle schijf. Reken dus gewoon op 1TB opslag en er is niks aan de hand.
Ik kan niet helemaal opmaken waarom 32gb aan ssd te weinig zou zijn. Als je er nog bijna 1tb naast hebt voor gewonere bestanden
@William: zet je toch gewoon de HD er terug in?
@Piet: Dat kan Apple echt wel zien 😉
Ik heb dus zo 1GB Fusion iMac. Alleen is het extreem traag, merk niets van het SSD gedeelte. Als ik Sierra draai vanaf USB is het tig keer sneller. Baal maar te laat om er wat aan te doen. USB werkt op zich goed genoeg. HDD vervangen is een hoop werk en gedoe met lijm, no thanks.
De redenering is waarschijnlijk dat omdat er in het verleden 128GB in zat, klanten daar blijkbaar “recht” op hebben, ondanks dat Apple het dus nooit zo heeft geadverteerd. Zie m’n vorige post over wat Apple wél heeft geadverteerd 😉
Dan is er wellicht iets mis. Neem even contact op met Apple support over wat er aan de hand kan zijn.
Nee en ik spreek uit ervaring 😉
Naar mijn mening hoort bij iedere computer (laptop of desktop) minimaal het RAM geheugen en de harddisk / SSD uit te breiden dan wel te vervangen te zijn. Punt! Vooral de prijs van SSD’s zakt momenteel hard en de capaciteit neemt enorm toe. Over een aantal jaren is de prijs waarschijnlijk al weer gehalveerd. Ik heb een MBP met 1TB SSD en dat is voor nu en de komende paar jaar waarschijnlijk voldoende maar ik kan me nu al voorstellen dat ik daar ooit wel een 2TB SSD in zou willen hebben. Kan dus niet want hij zit vast op het moederbord. Ik vind dat eigenlijk niet kunnen. Om bij het artikel aan te haken, als je dus een iMac hebt met een Fusion drive dan moet dat (zelf) relatief makkelijk te vervangen zijn door een SATA SSD (of desnoods een grotere Fusion drive) als de prijs daarvan gedaald is.
Waarvan akte.
Je hebt twee opties:
1. apple.com/feedback
2. Stap over naar de concurrent.
Zeuren op een site als deze gaat in ieder geval niks veranderen.
Zoals eerder vermeld ‘verstopt’ Apple niets … dus het artikel klopt niet helemaal.
Kijk, dit staat netjes onder mijn systeeminformatie:
(duidelijke informatie over de SSD)
Fysieke volumes:
disk1s2:
Apparaatnaam: APPLE SSD SM0032L
Medianaam: APPLE SSD SM0032L Media
Grootte: 27,55 GB (27.551.166.464 bytes)
Type medium: SSD
Protocol: PCI-Express
Intern: Ja
Type partitie-indeling: GPT (GUID-partitietabel)
Status: Online
PV UUID:
disk0s2:
Apparaatnaam: APPLE HDD HTS541010A9E632
Medianaam: APPLE HDD HTS541010A9E632 Media
Grootte: 999,35 GB (999.345.127.424 bytes)
Type medium: Rotationeel
Protocol: SATA
Intern: Ja
Type partitie-indeling: GPT (GUID-partitietabel)
Status: Online
S.M.A.R.T.-status: Gecontroleerd
PV UUID:
Zeuren op deze site kan zeker wel helpen. Mensen worden zich dan immers bewust van de problemen. Alles maar accepteren en kopen lost zeker niks op. Wat moet je tegenwoordig nog met een wegwerp iMac/MacBook (Pro) met een ouderwetse trage HD??? Ik zal er geen € aan uitgeven. Voor mij moet het geheugen en HD vervangbaar zijn! Te vaak meegemaakt dat de SSD of HD stuk gaan.
Doe vooral wat je niet laten kunt natuurlijk, maar deze website heeft geen directe lijn met Apple. Apple’s feedback pagina heeft dat wel. Ook is het niet kopen van hun producten (“stemmen met de voeten”) iets waar ze uiteraard gevoelig voor zijn. Ik suggereer dan ook niet dat je “niets” moet doen, integendeel. Wel zeg ik dat zeuren op deze site niks gaat veranderen.
Er is een gigantisch verschil tussen een iMac met of zonder Fusion drive!
Een ssd is natuurlijk nog sneller.(en +840 euro voor 1TB)
Maar het verschil tussen met of zonder Fusion drive is ook enorm groot.
Ook al is het maar 24 of 32 GB.
Osx zet de veelgebruikte dingen op de ssd en de rest op de hdd.
Bij de 21.5″ is de hdd zelfs maar een 2,5″ schijf.
Bij het installeren merk ik direct wanneer de ssd vol zit en hij op de schijf begint te werken.
@pommetje: Lukt dat ook met het 27″ model? Mij is destijds (bij een ARP) verteld dat dan ook de glasplaat van de iMac moet worden verwijderd en dat de kans vrij groot is dat er stof achter de glasplaat komt die je niet meer weg krijgt.
Ik heb laatst een SSD ingebouwd in mijn vaders iMac early 2009 (had de ssd toch al liggen), hij draait nu als een zonnetje en heeft hierdoor een levensverlenging gekregen. Echter zal ik het niet snel aanraden om zelf te doen, het is echt een ongelooflijke rotklus! Je moet inderdaad zorgen dat er geen stof achter het glas blijft zitten. Ik ben iets van een uur bezig geweest om ‘m redelijk stofvrij te krijgen. Ik heb zitten klooien met boeklon, maar een kledingroller is handiger.
Let erop dat voor de modellen uit 2011 een aparte temperatuursensor nodig hebben. Lees je heel goed in, kijk filmpjes op YouTube en lees op ifixit. En zorg dat je een OS op een USB-stick hebt staan.
Beetje een apart artikel; waarom is een Fusion drive van 1 TB met 32 GB flash per definitie waardeloos? Ik kan me genoeg mensen voorstellen die erg veel baat met een fusion hebben, al moet je geen zware gebruiker zijn. Voor kantoorwerk, thuisgebruikt, etc. is zo’n fusion echt prima en RAZENDSNEL!
Zelf heb ik onlangs het duurste model iMac 21″ aangeschaft. Ik stel erg hoge eisen aan een Mac, dus heb ‘m wel laten upgraden met een SSD (256GB) en meer werkgeheugen (16GB); gewoon bij aanschaf, ik ga niet zelf klooien aan zo’n nieuw apparaat. Meer geheugen voor m’n films staan gewoon op een externe harddisk.
Tja, wat is snel en wat is minder snel… ik heb recent een 27″ iMac aangeschaft met 1TB fusion drive en dit werkt echt prima. Ben erg blij met de iMac vergeleken met m’n Windows laptop omdat ik graag video’s bewerk, puur voor de hobby overigens.
Echt volledig uitschakelen (dus niet de slaapstand) vergt wel wat meer geduld bij het opnieuw opstarten.
Dell biedt momenteel Windows desktop pc’s met 128 GB SSD en 1 TB voor iets meer dan 700 euro. Bij Apple is de goedkoopste iMac met Fusion Drive 1699 euro. Goed, dat is dan inclusief 4K scherm, maar toch…
Wat ik hoop is dat er Mac Mini’s komen met 128 GB SSD, tegen een schappelijke prijs,
Waarom geen benchmarks die laten zien of deze stelling klopt, nu komt het over als een aanname.
Ik heb een 7 maanden oude iMac 5k met 1TB fusion (en een MB 2017). Super mooi scherm, maar wat irriteer ik me aan de ‘traagheid’. Mijn MB is sneller. Is het mogelijk om een SSD van 1 of 2 TB in het systeem te zetten? Ik ben een apple fan, maar dit is me echt heel erg tegengevallen.
Bij de nieuwe iMacs is het zelf inbouwen van een schijf echt een lastige klus omdat de glasplaat verlijmd is. Bij oudere modellen was het eenvoudig. Daarom is het artikel eigenlijk ook wel prima. Je moet een nieuwe iMac meteen met een goede config bestellen omdat later vervangen echt lastig is. Een goede config is dan met SSD en eventueel een externe disk voor extra opslag of een fusion met een externe SSD om mee op te starten.
@Peter: Zolang deze uit 2011 komt is het geen enkel probleem!
Stof achter het glas is eenvoudig te verwijderen.
Ik kan je er bij helpen!
@Asrael: Ik heb reeds 6 imacs uit 2011 voorzien van een SSD en nog nooit de problemen tegen gekomen, die jij vermeldt.
Temp sensor is helemaal niet nodig!
Stof achter de plaat? Kwestie van een micro vezeldoekje en een stofzuiger op 5 cm afstand… stofvrij gegarandeerd!
Weet iemand toevallig wat de snelheid is van de harde schijf? Is het nog steeds een 5400rpm schijf of is Apple met het 2015 model overgestapt naar 7200rpm?
Zit te twijfelen om de 27″ instap iMac te kopen en hier later geheugen bij te prikken. Maar als de 1TB Fusion Drives alsnog traag zijn is het natuurlijk jammer.. Maar een 256GB SSD erin te steken en een extra HDD er aan te hangen is ook weer extra geld natuurlijk..
Ik heb, voordat ik het artikel schreef, gecheckt en die informatie is niet terug te vinden onder technische specificaties. Waaruit een Fusion Drive precies bestaat vind je alleen op de bestelpagina als je op het desbetreffende linkje klinkt, zoals ik ook in het artikel heb aangegeven.
Apple verkoopt inderdaad een 1 TB Fusion Drive. Maar dat neemt niet weg dat het geen valide punt is dat de specifieke informatie hierover verstopt is. Blijkens de reacties hier en elders valt er op die ‘snelheid’ ook nog wel het een en ander aan te merken. Ik geef later ook aan dat een gewone harde schijf vandaag de dag al snel de bottleneck vormt, dan is 32 GB snelle opslag toch betrekkelijk weinig. En ja, 32 GB is een upgrade ten opzichte van eerdere modellen, maar dat geef ik ook in het artikel aan.
Zoals ik ook al via e-mail heb proberen aan te geven (je opgegeven e-mailadres bestaat niet, maar toch bedankt voor het melden), klopt het inderdaad dat je die informatie op je eigen iMac onder systeeminformatie terugvindt. Volgens mij heb je het artikel niet helemaal begrepen. Het punt van dit artikel is namelijk dat je dit bij het bestellen van een iMac niet weet. Het wordt op Apple’s site niet vermeld onder technische specificaties en je vindt het alleen als je bij het configuratieproces op de desbetreffende link klikt.
Overstappen naar een concurrent kan lang niet altijd.
Ik zeur niet, ik laat mijn mening horen en dat heeft wel degelijk zin, ook hier. Hopelijk zet het anderen aan om ook die mening bij Apple te laten horen. Ik heb dat in ieder geval al gedaan. Bij de WWDC heb ik 2 Apple engineers gesproken die het roerend met mij eens waren. Hopelijk wordt er dus ook intern binnen Apple over gesproken.
Ik vind het echt knap dat Apple meent aan 24 of 32 GB genoeg te hebben. Vergis je niet, het systeem verbruikt alleen al 5–10 GB aan systeembestanden, niet meegerekend cachebestanden, swapgeheugen en de hibernate-schijf (die in theorie zo groot als de hoeveelheid RAM is). Het systeem zelf al komt gauw aan deze grens.
Fusion Drive werkt voornamelijk onder het bestandssysteem en er is weinig sturing vanuit het systeem mogelijk om bestanden te prioriteren. Het is vooral een noodoplossing om grote capaciteiten te bieden zonder een prijzige SSD te moeten gebruiken of de gebruiker met twee schijven te laten knoeien.
Wie een Fusion Drive heeft en daarmee niet tevreden is, zou eens kunnen kijken of het niet beter is om de koppeling op te heffen (wel moet de schijf gewist worden). Dat kan met meegeleverde command-line-programma’s (tutorials zijn eenvoudig te vinden). Dan kun je namelijk de schijven zelf beheren.
Ik zou ook Fusion Drive ontraden. Ga voor een SSD en maak gebruik van externe opslag met Thunderbolt. Dat is veel flexibler.
Ik ben al dagenlang aan het zoeken op allerlei sites om te weten te komen wat een fusion drive voor de imac 21.5 2017 inhoudt.
Het is duidelijk dat hij een ssd 32GB heeft aangevuld met 1 TB ‘gewone’ harde schijf.
Nu gaat het juist om die ‘gewone’ harde schijf.
Mijn imac uit 2010 heeft een schijf met 7200 rpm. Dat is later ‘verminderd’ naar 5400 rpm dus veel trager.
Maar hoeveel rpm heeft nu die ‘gewone harde schijf’ in de Fusiondrive voor de 21.5 inch.
Deze vraag is al eerder gesteld door @Thomas maar daar is geen antwoord op gekomen.