iMac Pro bevat A10-chip als ‘brein’ voor slimme functies
Apple’s aanstaande iMac Pro is voorzien van een A10-chip, vergelijkbaar met die in de iPhone 7. De chip is waarschijnlijk bedoeld om allerlei slimme functies op de Mac aan te sturen, op het gebied van beveiliging en energiebeheer. Het is voor het eerst dat Apple een processor van de iPhone inbouwt in een Mac.
A10-chip in iMac Pro
Er waren eerder dit jaar al geruchten dat Apple ARM-chips wilde gaan gebruiken in de Macs. Maar de manier waarop Apple het gaat doen is nogal overwacht. Ontwikkelaar Jonathan Levin struinde door de BridgeOS-code die op de iMac Pro wordt gebruikt en daaruit blijkt dat Apple plannen heeft om de A10 Fusion-chip van de iPhone 7 in een aangepaste versie te gebruiken als co-processor.
De eerste aanwijzingen zijn dat de A10 het opstarten en de beveiligingsprocessen van de nieuwe iMac voor z’n rekening neemt. Ook handsfree, always-on ondersteuning voor Hé Siri is te vinden. Je hoeft dan niet meer op een knop of icoontje te drukken om een vraag te stellen.
Energiebesparende functies
De A10 zou op de achtergrond kunnen draaien om bijvoorbeeld nieuwe e-mail op te halen, zonder dat daarvoor de Xeon-processor in actie hoeft te komen. Ook zou het betekenen dat je Hé Siri kunt activeren als de iMac Pro in slaapstand staat. Het lijkt vooral te gaan om beveiligings- en energiefuncties; meer zal duidelijk worden als de iMac Pro op het bureau van de eerste gebruikers staat.
De iMac Pro komt voor het einde van het jaar op de markt. Omdat het apparaat gericht is op een kleine, gespecialiseerde groep gebruikers zou Apple het apparaat kunnen gebruiken om nieuwe functies te testen, zonder dat de meerderheid van de gebruikers er nu al iets mee te maken krijgt. De toepassing in gewone Macs en MacBooks zou op een later moment kunnen volgen. Momenteel gebruikt Apple een aangepaste ARM-chip met de naam T1 in de nieuwste MacBook Pro’s, die bedoeld is om Touch ID en de Touch Bar aan te sturen.
iMac Pro komt in december
Een officiële introductiedatum voor de iMac Pro is nog niet bekend, maar met de decembermaand op komst heeft Apple nog maar een paar weken tijd. De HomePod, die ook in december zou verschijnen, is uitgesteld naar 2018.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
iMac Pro
De iMac Pro was Apple's krachtige alles-in-één desktop Mac voor professionals, die van 2017 tot 2021 verkrijgbaar was. Sindsdien is er geen opvolger verschenen. Apple heeft wel de gewone 24-inch iMac en de Mac Studio (zonder display) in het assortiment. Lees alles over de iMac Pro, het kopen van een Mac-desktop en Mac-computers vergelijken.

Eens zien of het een vervanger gaat worden van mijn Mac Pro 2013 …
Voor Apple kan ook meespelen is dat de ‘Hackintosh’ systemen hiermee buiten spel worden gezet als alle iMacs deze chip gaan krijgen.
Dat zou weleens de slimste comment op heel de discussie kunnen zijn 🙂
Goeie zeg!
Het zou kunnen, maar hackintoshes worden denk ik niet echt als bedreiging gezien door Apple. Deze dingen worden gebouwd door hobbyisten en een klein aantal (media-)pro users die al jaren hunkeren naar uitbreidbare MacPro’s met meer performance. Hackiontoshes zijn goed te bouwen, maar lastig te onderhouden vanwege de compatibiliteit/drivers voor laatste Mac OS versies.
De meesten draaien dan ook NIET op (High) Sierra.
Bovendien zijn er ook al heel wat professionals over op de PC omdat Adobe en andere developers daar hun focus op leggen.
Kortom: de markt was voor Apple al klein en is nog kleiner geworden.
En als je naar het aanbod van de laatste jaren kijkt, is het kennelijk ook niet echt interessant meer.
Totdat ze daar ook een workaround op hebben gevonden.
Afhankelijk van de taken die die chip op zich zal nemen, zal de workaround vrij eenvoudig tot compleet onmogelijk zijn.
@Mike: @Joren: Volgens kenner @stroughtonsmith maakt het voor Hackintoshes geen verschil.
Op welk OS draait die T1 processor dan? Er staat me iets bij van een soort van iOS en dat iemand er een spelletje, doom ofzo op had laten draaien.