iMac Pro en MacBook Pro 2018 reparaties door derden niet mogelijk vanwege T2-chip
Voor een reparatie van je MacBook kun je het beste terecht bij de Apple Store of een Apple Authorised Service Provider. Zij hebben alleen officiële onderdelen in huis en weten als geen ander hoe een Mac in elkaar zit. Er zijn ook allerlei externe bedrijven die vaak goedkoper reparaties uitvoeren, maar Apple heeft liever niet dat je je Mac daar naartoe brengt. Reparaties van een iMac Pro en de nieuwste MacBook Pro kunnen alleen succesvol uitgevoerd worden dankzij nieuwe diagnostische software genaamd Apple Service Toolkit 2, zo blijkt uit een interne memo die Motherboard ontdekte. Alleen Apple en aangesloten reparatiebedrijven hebben deze software.
iMac Pro en MacBook Pro 2018 alleen door Apple gerepareerd
Is er iets mis met het toetsenbord, trackpad of Touch ID-sensor in je MacBook Pro 2018, dan moet je voor een reparatie dus naar Apple of een erkende serviceprovider gaan. Dat geldt ook voor de iMac Pro, als bijvoorbeeld het moederbord of de flashopslag vervangen wordt. Oftewel: alle Macs met een T2-chip kunnen bij specifieke reparaties alleen door Apple gefixt worden. Na een reparatie functioneert de Mac pas weer zodra de Apple Service Toolkit 2 gedraaid wordt.
Een klein lichtpuntje is dus dat het niet voor alle type reparaties geldt. In het geval van de MacBook Pro 2018 geldt het voor reparaties aan het scherm, het moederbord, Touch ID en de zogenaamde top case, die bestaat uit het toetsenbord, de batterij, trackpad en speakers. Bij de iMac Pro geldt het alleen voor reparaties aan het moederbord en flashopslag. Andere reparaties kunnen mogelijk wel door andere partijen uitgevoerd worden.
Omdat de benodigde software alleen in handen is van Apple en de erkende serviceproviders, kun je dus niet zomaar zelf aan één van deze Macs sleutelen. Vermoedelijk geldt hetzelfde voor toekomstige Macs die met de T2-chip of een nieuwere variant uitgerust worden.
Na zeven jaar mogelijk niet te repareren
In de toekomst zorgt dit mogelijk voor problemen. Na ongeveer zeven jaar classificeert Apple Macs als verouderd. Dat betekent dat Apple geen reparaties meer aanneemt, omdat onderdelen niet meer voorradig zijn. Als er dan iets met je Mac gebeurt, kun je dus alleen nog terecht bij externe partijen. Maar omdat zij niet de juiste software hebben om een reparatie succesvol af te ronden, kan een Mac met T2-chip na die zeven jaar mogelijk niet meer gerepareerd worden.
Het is onduidelijk of deze aanpak in de toekomst nog veranderd. In Amerika zijn er staten die het recht om te repareren in willen voeren. Dat betekent dat Apple de benodigde tools beschikbaar moet stellen om succesvol reparaties uit te kunnen voeren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor schermreparaties, waar Apple’s Horizon-machine voor nodig is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt tweede beta van macOS Sequoia 15.5 voor ontwikkelaars uit (en eerste voor publieke testers) (14-04)
- Apple zet automatische updates vanzelf aan in iOS 18.4 en macOS Sequoia 15.4 (03-04)
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
MacBook Pro
De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2024, voorzien van voorzien van de M4, M4 Pro-chip of de nog krachtiger M4 Max-chip. Nieuw is ook de verbeterde camera met Center Stage en de extra en verbeterde poorten. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier. Lees ook onze review van de MacBook Pro M4.

- Alles over de MacBook Pro 2024
- Review MacBook Pro M4 (2024)
- Review MacBook Pro M3 Max (2023)
- MacBook Pro M4 vs M3
- Verschillen 14-inch MacBook Pro-modellen
- Verschillen MacBook Pro M3- vs M2-modellen
- MacBook vergelijken
- MacBook kopen
- Complete MacBook overzicht
- Welke MacBook heb ik?
- MacBook Pro hoezen
- MacBook: zo zit het met garantie
Het is software, oftewel wordt gewoon gehackt. Zal helaas bij elke update wel weer aangepast worden, maar wordt gewoon weer het ouderwetse kat en muis spel.
En zo gaat Apple in zijn eigen vingers snijden.
En waar blijft onze recht om zelf iets te repareren?
@James: Vroeger repareerde ik zelf mijn systemen. Met de komst van steeds compactere systemen zoals MacBook heb ik daar geen zin meer in. De miniaturisatie van mainboards en hoe componenten ontworpen zijn maakt het onmogelijk om door mortal-men aangeraakt. We zijn zelf schuldig hieraan. Laat Apple of iedere andere fabrikant het maar repareren of vervangen.
@James: Mensen die van plan zijn zelf hun laptop te repareren kopen waarschijnlijk sowieso geen MacBook, maar een Thinkpad of iets in die trand
@JeroenT: Helaas betreft het volledig cloud based software, die draait op servers van Apple en dubbele authenticatie vereist waaronder een speciaal account voor Premium Service Providers. Echt makkelijk hacken is dat dus niet. Ik weet dat er een partij is die er al bijna 18 maanden mee bezig is en die zijn nog niet veel verder als dat ze in het begin waren.
Hoe zit dat met upgrades dan? Stel ik wil zelf de SSD (M2?M-Apple?) oid vervangen?
@Henk: De SSD van een MacBook zit al een paar generaties direct op het moederbord gesoldeerd. Daar valt helaas weinig aan te upgraden dus.
Is een bedrijf in NL niet verplicht 10jaar reserveonderdelen te kunnen leveren?
Schande
Beetje denigrerende opmerking. Sommige mensen vinden het gewoon leuk om zelf een beetje te knutselen omdat ze van de technologie houden, vanuit praktisch oogpunt of anderszins