iMessage krijgt in iOS 10 grote veranderingen, zoals het versturen van berichten met effecten, grotere emoji, Digital Touch en meer kleine vernieuwingen. De grootste toevoeging is de komst van iMessage Apps, een soort App Store voor iMessage. Ontwikkelaars kunnen straks hun eigen extensies maken om de Berichten-app op te vrolijken met grappige maar ook nuttige toevoegingen. Dit is voor het eerst dat Apple ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om apps aan te bieden buiten de traditionele App Store om.
iMessage App Store
Dat iMessage nu zijn eigen App Store krijgt is goed nieuws, niet alleen voor de Berichten-app zelf. Door de komst van extensies en toevoegingen wordt de Berichten-app een stuk rijker en functioneler, zonder dat we straks op Apple hoeven te wachten met een iOS-update. Hoewel we nog moeten afwachten in hoeverre ontwikkelaars straks aan de slag gaan met apps voor de Berichten-app, kan de app in theorie een stuk levendiger worden dan voorheen. Je zou deze bijzondere stap van Apple wellicht een evolutie kunnen noemen op het gebied van appverkoop.
Het werkt als volgt. In de Berichten-app in iOS 10 vind je bij elk gesprek een App Store-knop met het bekende logootje, maar dan in een ovale vorm. Zodra je hierop tikt, krijg je een overzicht van geïnstalleerde extensies. Standaard zijn bijvoorbeeld de extensies voor het delen van Apple Music-muziek, het zoeken naar afbeeldingen of het versturen van grappige klassieke Apple-plaatjes. Via de App Store-knop in dit overzicht spring je direct naar de aparte App Store voor iMessage, zodat je vanuit daar een iMessage-app kunt downloaden. Deze gebruik je vervolgens via eerder genoemde knop, rechtstreeks vanuit een iMessage-gesprek.
Minder apps voor dezelfde taken?
Het is Apple’s eerste stap om apps op een nieuwe manier aan consumenten aan te bieden, maar het laat wel zien dat Apple steeds meer open wordt. Als je als ontwikkelaar een briljant idee had voor een nieuwe functie voor een berichtenapp, dan was je eigenlijk genoodzaakt om zelf je eigen chatapp te ontwikkelen. Je moet dan maar de hoop hebben dat dit wordt opgepakt en dat mensen bereid zijn om over te stappen naar jouw nieuwe chatapp.
Dat Apple iMessage nu als platform beschikbaar stelt, geeft ontwikkelaars veel meer ruimte en kansen om succesvol iets nieuws te maken. De Berichten-app staat immers op iedere iPhone geïnstalleerd en veel mensen maken gebruik van iMessage, al ligt het percentage in Nederland stukken lager dan in de Verenigde Staten, omdat apps als WhatsApp hier veel populairder zijn. Toch is het zeker voor beginnende ontwikkelaars aantrekkelijker om een app voor de standaard Berichten-app te maken dan om zelf een heel project op te starten.
Minder apps nodig
Wat betekent dit voor de toekomst van apps? Het is niet ondenkbaar dat Apple deze aanpak van de Berichten-app doorzet in andere standaardapps, mocht het een succes blijken. Wat te denken van extensies voor de Mail-app? Of extra handige functies voor de Notities-app? Als Apple kiest voor deze aanpak, zou er mogelijk een verschuiving plaats kunnen vinden in appgebruik. Terwijl we nu nog voor allerlei taken een aparte app hebben, is het in theorie mogelijk dat we straks allerlei zaken in steeds minder aparte apps doen, omdat ontwikkelaars vrij zijn om functies toe te voegen aan standaardapps die iedereen al in z’n telefoon heeft staan.
Apple demonstreerde bij de Berichten-app bijvoorbeeld al het overmaken van geld dankzij een extensie van een bank. In theorie is een aparte bankapp dan niet meer nodig voor dit soort taken, net als de vele apps die het geld overmaken naar vrienden makkelijker willen maken zoals de onlangs gelanceerde Tikkie, Twyp en GRPPY.
Overigens kondigde Apple met iOS 10 ook aan dat ontwikkelaars extensies kunnen maken voor de Telefoon- en Kaarten-app, maar dit werkt niet via een aparte App Store in de desbetreffende standaardapps. Wel zorgt dit ervoor dat je in de toekomst minder aparte apps hoeft te gebruiken, omdat het maken van een reservering bij een restaurant of het bellen via internet al rechtstreeks in respectievelijk de Kaarten- en Telefoon-app verwerkt zit.
Vaarwel voor de toetsenbordapps?
Er is bovendien een categorie aan apps die ook hoognodig een eigen appwinkel kan gebruiken. Sinds iOS 8 kun je op je iPhone en iPad een alternatief toetsenbord instellen die gemaakt is door een externe ontwikkelaar. Momenteel moet je daar nog een hele aparte app voor downloaden die je daarna waarschijnlijk ergens in een mapje stopt en nooit meer gebruikt. Waarom deze alternatieve toetsenborden niet in een aparte App Store verkopen in bijvoorbeeld de Instellingen-app? Dit maakt het een stuk aantrekkelijker om alternatieve toetsenborden te installeren, omdat je niet voor elk toetsenbord een loze app hoeft te installeren.
De appwinkel in de Berichten-app zelf is in ieder geval een teken dat Apple denkt aan vernieuwingen werkt op het gebied van appverkoop en het is een mooie eerste stap om iOS veelzijdiger te maken, zonder je telefoon te overspoelen met allerlei apps op je beginscherm.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Je chats categoriseren met aangepaste lijsten nu mogelijk in WhatsApp (01-11)
- Met de Nintendo Music-app luister je naar je favoriete gamemuziek (31-10)
- Met de nieuwe Pokémon Trading CG Pocket-app verzamel je Pokémon-kaarten digitaal (maar niet in Nederland) (30-10)
- Apple gaat App Store-reviews van gebruikers samenvatten (30-10)
- Betaalde offline versie Animal Crossing: Pocket Camp nu te pre-orderen, online versie stopt binnenkort (28-10)
Reacties: 6 reacties