iMessage niet altijd veilig: Amsterdamse vrouw ontving berichten van wildvreemden

Een Amsterdamse vrouw kreeg iMessage-berichten van tientallen wildvreemden op haar nieuwe iPhone 4. NRC ging op onderzoek uit en ontdekte zeer privacygevoelige info.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

imessage-icoon-boefjesApple werkt met sterke encryptie en digitale certificaten, om te voorkomen dat iMessage-berichten onderschept kunnen worden. De FBI constateerde al dat iMessage-berichten tussen Apple-apparaten niet afgeluisterd kunnen worden. Maar of berichten wel bij de juiste persoon terechtkomen, is minder zeker. NRC schrijft vandaag over de ervaringen van een Amsterdamse vrouw, die dit jaar honderden berichten van tientallen wildvreemden binnenkreeg op haar pasgekochte iPhone 4. iMessage bleef maar telefoonnummers toevoegen aan haar account, waardoor ze zeer persoonlijke gesprekken kon volgen.


Als je over een dergelijk voorval hoort, denk je al snel dat er sprake is van een extreem en geïsoleerd geval. Niet iets waar je je als gewone gebruiker meteen druk over moet maken. Maar als je bedenkt dat de privégesprekken van tientallen mensen (zonder dat ze daarvan op de hoogte zijn) terecht zijn gekomen bij een Amsterdamse vrouw, begrijp je dat iMessage in dit geval helemaal niet zo veilig is. De vrouw kreeg ongevraagd geboortedata, gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden onder ogen.

Toen ik door NRC werd gevraagd om eens mee te kijken naar dit voorval, werd duidelijk dat journalisten Marc Hijink en Hugo Logtenberg echt grondig te werk zijn gegaan en niet erop uit waren om een sensatie-artikel te maken. Ze gingen langs bij provider T-Mobile, Apple en de politie, informeerden bij de Apple Store en namen ook contact op met een tiental gedupeerden. Die beseften aanvankelijk niet dat hun berichten waren uitgelekt en reageerden soms argwanend. NRC concludeert dat het waarschijnlijk een nieuwe variant is op de verwisselingen waarover iMessage-gebruikers vorig jaar al klaagden. Apple verklaarde toen, dat er geen sprake was van een bug, maar van een foutieve werkwijze. De Amerikaanse cryptografiedeskundige Bruce Schneier bevestigt dat de encryptie van iMessage goed geregeld is, maar dat betekent niet dat de dienst op alle aspecten veilig is.

Het volledige artikel is vandaag in NRC te lezen via je lokale krantenstal of de NRC-app.

Speciaal voor dit artikel hebben we op iPhoneclub een uitgebreide handleiding gemaakt over het gebruik van iMessage. Je leest er o.a. over de vele Apple-diensten die aan je Apple ID zijn gekoppeld, tips hoe je iMessage veilig gebruikt en hoe je iMessage uitschakelt op iOS en OS X.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.