‘iMessage verantwoordelijk voor 30 procent mobiele spam’

Op iMessage circuleert 30 procent van alle mobiele spam. Dit beweert beveiligingsexpert Tom Landesman tegenover Wired.

iMessageVan alle spam verstuurd naar mobiele apparaten, is 30 procent afkomstig van iMessage. Dit beweert beveiligingsexpert Tom Landesman van Cloudmark tegenover Wired. Dit hoge percentage is voornamelijk te wijten aan één agressieve spammer, die in iMessages korting belooft op designertassen en Ray-Ban zonnebrillen.


Het percentage ligt bijzonder hoog als je bedenkt dat Landesman in 2013 nog nooit iMessage-spam had gezien. Volgens de onderzoeker komen dit soort spamcampagnes dan ook sporadisch voorbij. Maar als de spammers een bericht de wereld in slingerden, is iMessage een vaak gebruikt platform. Met reden: tot voor kort waren spammers niet beperkt in de hoeveelheid iMessages die ze konden verzenden, waardoor er duizenden berichten achter elkaar verstuurd konden worden. Inmiddels heeft Apple de hoeveelheid berichten die je achter elkaar mag versturen beperkt.

De spammers hebben ook profijt bij de desktopondersteuning van iMessage. Ze hoeven alleen maar een Mac OS-script te maken, wat vanuit iMessage berichten verstuurt naar een lijst opgegeven adressen. Hierdoor komt er vrij weinig handwerk kijken bij het spammen.

De iMessage-spam wordt veel verstuurd naar Amerikaanse telefoonnummers, maar internationaal is het ook een mogelijk probleem: de spammers gebruiken namelijk ook e-mailadressen die aan iMessage zijn gekoppeld. Deze adressen zijn vermoedelijk afkomstig van lijsten die mailspammers al langer gebruiken. iMessage heeft alleen geen spamfilter die de berichten tegengaat.

Op het moment is er maar één manier om een spambericht op iMessage tegen te gaan. Door de verzender te blokkeren ontvang je namelijk geen iMessages meer van het betreffende adres. Door het bericht te rapporteren bij Apple voorkom je dat anderen bericht ontvangen van de betreffende spammer. Dat werkt alleen niet heel snel: volgens Wired was een spammer die op woensdag was gemeld, op de daarop volgende maandag nog actief.

Informatie

Laatst bijgewerkt
21 augustus 2014 om 11:30
Onderwerpen
,
Categorie
Diensten

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.