Als je informatie zoekt, bijvoorbeeld de beste sushi in Parijs of de betekenis van een moeilijk woord, dan ben je waarschijnlijk geneigd om eerst in Google of op Wikipedia te kijken. We zijn het gewend van de desktop, waar je vaak geen aparte apps voor restaurantrecensies en woordenboeken hebt geïnstalleerd. De zoekfunctie in de browser is jouw zoekvenster naar de wereld. Op smartphones was lange tijd dezelfde gewoonte te zien, om informatie vooral in de browser op te zoeken, maar inmiddels blijkt er een verschuiving aan de gang. eMarketer ontdekte dat steeds meer mensen gespecialiseerde apps gebruiken. Wil je weten wat er nieuw is in iOS 8, dan zoek je niet via Google, maar open je de iCulture-app.

Bij het zoeken is er niet meer één aanbieder die alles domineert, maar gebruiken we meerdere bronnen. Google probeert de zoekmachine wel uit te breiden met restaurantrecensies en prijsvergelijkingen, maar veel mensen gebruiken daarvoor toch liever een gespecialiseerde app, zoals een reisapp om vliegtickets te boeken en een huizenapp om te kijken welke huizen er in de buurt te koop staan. Uit een eerder onderzoek van Nielsen blijkt dat we steeds meer op ons mobieltje kijken: tegenover maandelijks 27 uur internetgebruik op de desktop staat maar liefst 34 uur mobiel gebruik op smartphone en tablet. We zijn vooral gek op lokaal zoeken, met apps zoals Yelp, de de omzet in 2016 dan ook denkt te verdrievoudigen. Google zal rond die tijd gezakt zijn naar 64,2 procent marktaandeel. Het onderzoek heeft trouwens betrekking op Amerikaanse gebruikers, maar we vermoeden dat Europese gebruikers in dezelfde mate naar apps grijpen. Het zijn alleen iets andere apps: geen Yelp maar IENS, geen Fandango maar de Pathé-app.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Afgelopen week nog alle nieuws-apps (inclusief iCulture) weggegooid. Ik ben weer teruggeschakeld naar de desktop voor dat soort data. Die apps gebruikte ik vrij sporadisch, al dan niet omdat ik ze niet fijn vond of dat ze geen of weinig updates krijgen. En zo nodig dan zoek ik de site maar op via de browser…
iCulture app gebruik ik al tijdje niet meer, laggy en verbruikt onnodig veel data, de site is stukken beter.
Ik gebruik jullie app wel hoor! Maar dat terzijde, het zal vanaf iOS 8 denk ik nog meer gaan dalen door DuckDuckGo!!
@Veronica: Welke data wordt volgens jou onnodig verbruikt? In de app-instellingen hebben we juist voorzieningen ingebouwd om ongewenst dataverbruik zoveel mogelijk te voorkomen. We zijn hier qua nieuws-app zelfs redelijk uniek mee 🙂
Laggy herken ik ook totaal niet en komt ook niet overeen met de user timing data die ik tot mijn beschikking heb. Misschien de app-cache eens legen?
1. Open Instellingen (iOS)
2. Kies iCulture
3. Selecteer Leeg cache bij start
4. Selecteer Herstel alle instellingen
5. Sluit de app af via multitasking
Ha ha. Hoog “wij van WC-eend” gehalte. 🙂
Ben juist heel blij mer se ICulture App
Alleen zou ik graag de look and feel van IOS7 geïmplementeerd zien worden
Groot ergerpuntje aan de iculture site vind ik dat de pagina weer naar boven springt na een paar seconden
@steven: dan wacht je totdat het volledig geladen is…
Ik gebruik de iCulture app ook niet. Het duurt lang voordat het nieuws in die app is, en ik vind de site gewoon snel werken.
@Daniel: Lang? Binnen 5 minuten max. Vaker binnen 3 minuten.
Gebruik al een tijd lang een rrs-app, bevalt me prima ipv veel verschillende apps en sites.
@Rudra: +1, bangs in Safari maakt browsen zoveel sneller 😀
@Pieter: Eerder toepasselijke humor 😉
@Arjan: Niet iedereen is nog van het stenen tijdperk waar wachten ‘in’ was. Een probleem oplossen is een betere aanpak dan eraan wennen.