Bankpasje gaat verdwijnen
Apple Pay gaat voor de echte doorbraak zorgen, zegt ING Directeur Betalen Roel Popping, die we op iCulture eerder al interviewden. Hij mag geen exacte cijfers geven, maar laat wel iets doorschemeren: “Van de 4,5 miljoen klanten die onze mobiele app gebruiken, gebruikt een substantieel deel Apple Pay.” De optelsom mag je zelf maken: er zijn meer dan 1 miljoen ING-klanten die met hun smartphone betalen en “meer dan enkele honderdduizenden” hebben zich aangemeld voor Apple Pay. Het werkelijke aantal zou dicht in de buurt van de 1 miljoen moeten liggen, zeker omdat ING aangeeft dat andere mobiele methoden zoals Android Pay en Google Pay nauwelijks zijn aangeslagen.
Zelfs Samsung-gebruikers blijken de klantenservice van ING te bellen, om te vragen of ze ook Apple Pay kunnen gebruiken. In Nederland betaalden we al op grote schaal contactloos met het bankpasje, maar sinds ING Apple Pay aanbiedt is betalen met de smartphone aan een snelle opmars bezig. Dat komt mede, omdat ING’s variant van Apple Pay met Maestro werkt, waardoor je er overal in Nederland mee terecht kan.
“Veel meer dan honderdduizenden Apple Pay-gebruikers”
Meer dan 1 miljoen ING-klanten betalen met hun telefoon. En hoewel ING geen concrete cijfers over Apple Pay mag geven, hebben we het vermoeden dat de overgrote meerderheid van die 1 miljoen betaalt via Apple Pay. De eerste week meldden klanten zich massaal aan. Het zijn er volgens Popping “veel meer” dan honderdduizenden. ING kreeg er ook veel nieuwe klanten bij. En mensen die ING als tweede rekening gebruikten, stapten vaak over.
Bankpasje kan thuisblijven
ING heeft maanden in het geheim gewerkt aan de invoering, terwijl andere banken de boot afhielden. Rabobank en ABN AMRO zijn inmiddels ‘om’ en hebben aangegeven dat ze ook Apple Pay op termijn gaan ondersteunen. Maar helemaal gratis is het niet: ING betaalt per transactie een bedrag met “heel veel nullen achter de komma”. Daarnaast betaalt ING een bedrag voor elke klant die zich voor Apple Pay aanmeldt. Klanten betalen niets extra en dat blijft ook in de toekomst zo, belooft Popping.
Wat verder opvalt, is dat klanten Apple Pay blijven gebruiken. Het is niet zo dat ze het een paar keer voor de lol proberen en daarna er weer mee stoppen. “Apple Pay-gebruikers laten hun bankpasjes thuis, merken we. De klantervaring is ook heel goed.”
Het verschil in populariteit is groot, vergeleken met Android Pay en andere mobiele betaalsystemen: “In de eerste week dat we live waren, hadden we evenveel klanten op Apple Pay als op Android in vier jaar. En dat is niet opgehouden. Het blijft gestaag doorgroeien.” Apple Pay heeft daarbij een zuigende werking: nu iPhone-gebruikers massaal om zijn, blijken Android-gebruikers ook opeens met hun smartphone te willen betalen.
Het is nog een raadsel hoe lang de exclusiviteit van ING blijft. ING had het liefst 2 jaar exclusiviteit gehad, maar daar ging Apple niet mee akkoord. Overigens hoefde ING niets te betalen voor de exclusiviteitsperiode. Volgens Popping komt dat, omdat Apple ING ook nodig had. Omdat het Nederlandse betaalsysteem zo efficiënt en goedkoop is lukt het niet om zomaar om als nieuwkomer binnen te dringen.
De volgende stap is Apple Pay in het openbaar vervoer. Daar zijn in de afgelopen jaren al talloze (vaak mislukte of teleurstellende) proeven mee uitgevoerd. Met Apple Pay gaat het vast lukken! Dan kan niet alleen de bankpas, maar ook de OV-chipkaart thuis blijven.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Severance, LOL: Last One Laughing en meer (18-01)
- Weekend kijktips: Safe Harbor, Goosebumps: The Vanishing en meer (11-01)
- Disney+ krijgt ondersteuning voor HDR10+: dit heb je eraan (10-01)
- Apple blijft werken aan vernieuwde CarPlay, maar wanneer is de release? (08-01)
- 'Apple gaat News-app uitbreiden naar meer landen' (maar de vraag is welke) (07-01)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!
- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Reacties: 81 reacties