Afgelopen zomer kondigde ING aan dat ze de TAN-codes gingen vervangen door de Mobiel Bankieren-app. Uit de voorwaarden bleek dat gebruikers vanaf dit najaar hun app kunnen gebruiken om overschrijvingen die gedaan worden via Mijn ING goed te keuren, ter vervanging van TAN-codes. Nu blijkt dat de functie beschikbaar komt voor de eerste groep klanten van ING. Ben je geselecteerd, dan krijg je vanzelf een bericht in de Mobiel Bankieren-app. Het gaat dus om betalingen die je uitvoert via de computer. Betalingen via de ING-app verlopen altijd al zonder TAN-codes.
TAN-codes vervangen door Mobiel Bankieren-app
Normaal gesproken dien je een zescijferige TAN-code te gebruiken zodra je een betaling verricht via Mijn ING. TAN-codes kun je ontvangen via sms, maar ook nog steeds via een papieren TAN-lijst die per post opgestuurd wordt. De TAN-codes worden nu dus langzaamaan vervangen door gebruik te maken van de Mobiel Bankieren-app van ING. ING zegt op haar website dat gebruikers de komende periode toegang krijgen tot deze nieuwe functie.
Mobiel goedkeuren met de ING-app werkt als volgt: je maakt gewoon een overschrijving via Mijn ING en plaatst deze in je verzendlijst. Nadat je door gaat in Mijn ING, wordt er een pushbericht verstuurd naar de toestellen waarop de de Mobiel Bankieren-app geïnstalleerd hebt en aangemeld bent met dezelfde rekening. Open het pushbericht en log in met je pincode of vingerafdruk. Daarna verschijnt een venster in beeld waarbij een optelsom gemaakt wordt van alle betalingen die in je verzendlijst geplaatst zijn. Vervolgens tik je op goedkeuren om de betaling te verzenden.
Eerder maakte ING het al mogelijk om iDEAL-betalingen die vanaf een computer gemaakt worden, af te ronden met de Mobiel Bankieren-app. Nu de functie om gewone overschrijvingen goed te keuren ook bij klanten beschikbaar komt, zullen minder mensen gebruikmaken van de zescijferige TAN-codes. Mocht je nog wel gewoon je TAN-codes willen gebruiken, dan kan dat ook nog steeds.
Via: Numrush
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
Heb inderdaad ook een bericht gehad van ING dat ik hier gebruik van kan gaan maken! Ben benieuwd 🙂
Goh wat een vooruitgang in, vooralsnog nog steeds, het verleden. Kijk eens hoe ze dat bij BUNQ doen, das pas vooruitgang. Niks codes, randomreaders en meer van die prul, je vingers, gaat supersnel is megaveilig en die heb je altijd bij.
Als je de overschrijving in de ING App doet, gaat goedkeuren al tijden met je vingerafdruk. Wat is er precies nieuw hier? Dat als je op je laptop een overschrijving doet, je nu ook zonder TAN codes kan werken?
@W.: En nu gaat ING toch ook richting het gebruik van makkelijkere manieren; de ING app ipv tan-codes. Hoe is bunq dan beter? En waarom is dit dan vooruitgang in het verleden?
(Zelf heb ik ook bunq en ING dus ik weet waar ik over praat)
Hey, ‘k ben geselecteerd. 😁
Leuke toevoeging aan een al geweldig goede app!
@Onno: Precies dat ja, je ING app vervangt de tancodes
@W.: Bunq heeft inderdaad leuke innovaties, maar ik zou dat liever zien tegen vaste kosten. Wist je dat Bunq zelfs €0,04 in rekening brengt voor het intoetsenan een verkeerde pincode? elf als je hem de tweede keer wel juist invoert?
Op Android kan dit al een paar maanden. Gewoon de scanner gebruiken in de app en dan je pincode intoetsen en klaar.
@Roel: en wat betaal je bij alle andere banken zonder überhaupt een pin,al dan niet fout, in te toetsen? Elke maand een vast bedrag voor 0,0 niks. Dus wat is het probleem van die 4 cent? Wie typt er overigens z’n pin verkeerd?
@r3mi: omdat je nog steeds een code nodig hebt. Dus een omweg om je betaling te verrichten, dus, anno 2016, gewoon prul.
Waarom zou je dan nog je betalingen willen doen op de website van ING? Ik doe al jaren al mijn betalingen op mijn iPhone. En moeder (88) heeft intussen een iPad waarom ze de ING app gebruikt. Ideaal voor betalingen.
Alleen voor bepaalde uitgebreide functies, zoals nieuwe daglimiet instellen voor pinnen of nieuwe iPhone instellen heb je de website nog nodig.
@W.: Zo gaat het bij de ING app dus al vanaf de introductie van TouchID. Razendsnel.
@Macaanzee: dat kan echt nog sneller, blijft tobben met die grootbanken
@W.: en bij bunq je hand die je moet scannen, vraag mij af wat sneller is, touch id of je hand scannen 😉
@M: dit gaat om de betalingen die je zelf maakt, dus het overschrijven naar een bepaalde rekening, niet de betalingen die je via webshops verricht waar jij mee in de war ben
@r3mi: geprobeerd?
@W.: zoals ik zei, ik heb Bunq en ING, dus ja.
M’n vinger is namelijk gelijk beschikbaar omdat ik er ook m’n telefoon mee ontgrendel. Dus dan is m’n vinger, touchID, dus sneller dan m’n andere hand optillen en telefoon richten en scannen 😉
@r3mi: dan zou je ook weten dat touchid gewoon te gebruiken is voor de meeste betalingen en vinger scannen voor grotere bedragen en aan onbekenden. Dus misschien nog eens proberen
@Roel: betalen naar gebruik ipv betalen voor wat je niet nodig hebt. Waar het hier over gaat is eigenlijk hoe innovatief ING is met zn nieuwe app
@W.: in dat geval moet je bij ING idd nog je code intypen. Neemt niet weg dat de functie zoals in het artikel benoemd wordt, een stap in de goede richting is. Bunq loopt voor en is innovatief, dat klopt. Maar ING komt dan als tweede, probeer maar eens geld over te maken naar een “onbekende” met Rabobank oid…
Hmmm, heb bunq nog niet gebruikt, maar hoe handig en veilig is het dat je met gezicht/hand herkenning? Je app en betalingen kan doen. Touch ID is dat naar mijn mening toch echt wel veiliger of een soort code, ik tik dat vrij snel in via de mobile app van ING. Top dat ze dit nu ook samen hebben gevoegd, weg met de tan codes, veilig met touch id/code je 2de verificatie bevestigen.
Wel grappig en mssn ook handig? Dat je geld makkelijker kan doen via contacten, maar de belasting dienst, vitens, nuon enz hou ik graag buiten me contacten apart in de betaal app, het is immers 1x toevoegen en het staat beveiligd in de app weggeschreven.
@Angelus: https://www.computable.nl/artikel/nieuws/security/5879902/250449/digitale-bank-bunq-neemt-biometrie-af-van-veridium.html
ING is goed bezig! Maar ik stap van Rabo over naar bunq op dit moment van schrijven..
Heb een week zitten wikken en wegen maar is het niet vanwege dat het iets goedkoper is dan wel voor het innovatieve 😉
Wat een sluip reclame toch allemaal voor b**q!! Dat iCulture hier niets aan doet. Kom op, bij elke bank betaal je, linksom of rechtsom. Begin echt te denken dat als er maar iets over een bank komt, gelijk een aantal reclame mensen over een speciale bank hier begint te schrijven.
0,04 betalen per pin transactie is ook best een hoop geld. Reken maar eens uit! Ik betaal alles met pin en moet er niet aan denken dat ik daar elke keer voor moet gaan betalen. Nee hoor, ik blijf gewoon lekker bij mijn eigen bank. Ze doen tenslotte allemaal het zelfde!!
Please, let hier een beetje op iCulture!! Bedankt.
@iChris_74: Goed idee, krijg je geen spijt van LOL. Werkt echt te gek en eenvoudig.
Ok, maar jij werkt dan ook bij Bunq. Ieder keer dat gezeur over die tweederangs bank, hou er toch eens mee op. Maak reclames officieel via de app en niet op een sluikse manier.
Aub vergelijk Bunq niet met de ING.
Die ‘bank’ is gewoon veel te duur met wat je ervoor krijgt.
Van de (traditionele)banken steekt ING met kop en schouders boven de andere banken uit.
Geef mij het oude spaarbankboekje maar weer terug zonder hackers en kosten.
Als het toch gedeeltelijk over bankkosten gaat. Ik zit al een jaar of 2 (zakelijk) bij Knab. €5 per maand, that’s it! Geen overschrijvings, inlogkosten e.d, iets waar ik me bij de rabo gruwelijk aan stoorde.
@ACTA Est fabula: klets jij effe uit je nek zeg, ik werk daar helemaal niet. Als je iets wil zeggen zorg dan dat het gefundeerd is.
@Marc – iPhone: denk wat je wilt in al je wijsheid
Tancode===3 cijfers diegene welke mijn geld wil ontvangen, wacht maar tot ik achter de comp/laptop zit. Velen durven niet te zeggen dat door hun dunne/dikke vingers er een ander banknummer ingetikt is op mobiel en dan beginnen de problemen.