Invisible tickets
“Leave your OV-chipkaart at home. Travel like you’re in the future”. Dat zijn de slogans waarmee ING en NS vrijwilligers proberen te vinden voor een proef met een openbaar vervoer-app, waarbij je met de iPhone afrekent. De website werd ontdekt door iCulture-cameraman @adambazuin en wekte bij ons aanvankelijk wat argwaan. Navraag bij ING maakte duidelijk dat de bank inderdaad aan het testen is hoe je met de iPhone kunt afrekenen in het openbaar vervoer. “Invisible tickets is een kleinschalige pilot die ING samen met de NS uitvoert om nieuwe manieren te onderzoeken waarop mensen hun reis kunnen betalen”, aldus ING-woordvoerster Eva Hersbach. Of er ook een link is met de uitrol van Apple Pay in Nederland is echter zeer de vraag.
Update 24 januari: de organisatoren van Invisible Tickets hebben de website gesloten voor nieuwe inschrijvingen.
Via de website invisible-tickets.com kun je je inschrijven voor de pilot. Je vult wat persoonlijke gegevens in en geeft aan hoe vaak je met NS reist. De website, Engelstalig en in de kleuren van concurrent ABN, zag er wat ons betreft uit als phishing en ook de eigenaar bleek niet zomaar te achterhalen. De privacyverklaring en de disclaimer op de website noemen ING Bank N.V. als organisator van de pilot. Maar dat zegt natuurlijk niets; iedereen kan die tekst op een website zetten en gaandeweg steeds meer data verzamelen van de personen die meedoen. Vandaar dat we het bij ING zelf hebben nagevraagd.
ING-woordvoerster Eva Hersbach liet ons weten:
Ik heb het voor je uitgezocht en Invisible tickets is een kleinschalige pilot die ING samen met de NS uitvoert om nieuwe manieren te onderzoeken waarop mensen hun reis kunnen betalen. Er loopt een kleine test in Nederland, met 50-100 reguliere NS-reizigers. Dit initiatief is ontstaan vanuit ons innovatielab ICEC (ING Customer Experience Center) waar start-ups met hulp van ING aan hun ideeën werken.
Kortom: het gaat niet om een malafide website, maar daadwerkelijk om een proef met 50 tot 100 vaste reizigers. Tijdens de proef krijg je de mogelijkheid om de app gratis te testen, die je in staat stelt om te reizen zonder kaartje. Je hoeft ook niet meer een OV-chipkaart mee te nemen en je vergeet niet meer uit te checken na je treinreis. Als je je inschrijft ga je wel akkoord met de voorwaarden, dus lees die even goed door voordat je meedoet. Verder hebben we gemerkt dat het wel even kan duren voordat je een reactie krijgt. Wij hebben ons ook aangemeld voor de pilot en zullen binnenkort meedoen.
ING wil geen verdere toelichting geven. Woordvoerder Diederik Heinink laat weten: “Zoals Eva al aangaf is dit een experiment en delen we hier verder geen informatie over.”
Reizigers volgen met GPS-locatie
Ongeveer honderd mensen doen vanaf volgende maand mee aan de test van Invisible Tickets. De NS gaat daarbij reizigers volgen via hun GPS-locatie. ING heeft de iPhone-app ontwikkeld en is ook de partij die de persoonsgegevens van de deelnemers beheert, zoals we al konden afleiden uit het privacystatement. De app moet een alternatief zijn voor het inchecken met de OV-chipkaart. Deelnemers aan de test hoeven geen kaartjes aan te schaffen en hoven ook niet handmatig in of uit te checken. De iPhone-app volgt de gebruiker met gps en genereert op basis daarvan een streepjescode, die je aan de conducteur moet tonen bij een controle.
Treinreizen afrekenen met je smartphone
Voor Android-gebruikers is het sinds mei 2017 mogelijk om hun smartphone te gebruiken als OV-chipkaart. Hiervoor worden speciale simkaarten met NFC-chip gebruikt, in combinatie met een app. Gebruikers kunnen ermee in- en uitchecken in het openbaar vervoer. Hiervoor is een toestel met Android 4.4 en hoger nodig, omdat het vanaf deze versie mogelijk is om chipkaarten te emuleren, via een beveiligd element in de NFC-chip. Het werkt ook als de accu leeg is.
Bij de iPhone is het nog niet toegestaan om de iPhone NFC-functie voor allerlei andere toepassingen te gebruiken. Overigens bleek al snel dat de proef met Android-toestellen rampzalig verliep, omdat veel KPN-klanten zich niet konden aanmelden. Later werd de registratie voor KPN-klanten stopgezet. Destijds waren vervoerders ook al aan het kijken naar een andere incheckmethode, die automatisch werkt en waar geen NFC aan te pas komt. Via Bluetooth en beacons in het OV moet het mogelijk worden om mensen automatisch te laten in- en uitchecken in het OV. De vervoerders moeten dan wel steeds je locatie weten, om bijvoorbeeld te kunnen detecteren dat je in Breda bent ingestapt en een tijdje later in Amersfoort bent uitgestapt.
Of dit ook bij de pilot Invisible Tickets van ING en NS aan de orde is, zijn we op de iCulture-redactie nog aan het achterhalen. Doe jij mee aan de proef? Dan horen we natuurlijk graag over jouw ervaringen! Je kunt hiervoor onderstaande contactlink gebruiken.
- 2018 - 24 januari: De link naar invisible-tickets.com is nu https.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Severance, LOL: Last One Laughing en meer (18-01)
- Weekend kijktips: Safe Harbor, Goosebumps: The Vanishing en meer (11-01)
- Disney+ krijgt ondersteuning voor HDR10+: dit heb je eraan (10-01)
- Apple blijft werken aan vernieuwde CarPlay, maar wanneer is de release? (08-01)
- 'Apple gaat News-app uitbreiden naar meer landen' (maar de vraag is welke) (07-01)
Reacties: 19 reacties