Apple Music-topman Jimmy Iovine legt in een nieuw interview uit dat hij tien jaar heeft gewerkt aan het opbouwen van een team voor zijn huidige baan: het bouwen van bruggen tussen technologie en popcultuur. Iovine reageerde daarmee op kritiek dat technologiebedrijven mensen uit de muziekwereld in huis halen om goede banden met artiesten aan te knopen.

Netwerken met artiesten
Toch is dat precies wat Iovine doet, al vindt hij zelf dat het een wat simpele uitleg van zijn werk is. Iovine zegt dat hij na ontmoetingen met Apple’s mede-oprichter Steve Jobs zich in 2003 al realiseerde dat streaming muziekdiensten in handen van techbedrijven zouden komen. Op dat moment wist Iovine nog weinig van technologie. Hij zat tot zijn oren in de muziekwereld en zou pas veel later erbij betrokken raken door de oprichting van Beats Electronics.
Iovine haalde Luke Wood, Larry Jackson, Robert Kondrk en Trent Reznor in dienst, waarbij laatstgenoemde uiteindelijk verantwoordelijk werd voor de gebruikersinterface van Apple Music. Over de overname van Beats zegt Iovine: “Daarna bracht Apple 250 mensen over vanuit de popcultuur. Niet één, maar 250 mensen. Daarom klopt de kritiek niet. Het duurde 10 jaar om dit team te ontwikkelen.”
Exclusieve deals, dichtbij de sterren
Iovine zorgt voor de exclusieve deals met artiesten, dankzij het netwerk dat hij decennialang heeft opgebouwd. Dat was merkbaar toen Apple onlangs een interview met Bruce Springsteen in de Apple Store in New York (Soho) organiseerde, waarin de rol van Iovine ter sprake kwam:
Hybride muziekproduct
Iovine vertelde ook dat Apple bezig is met een ‘hybride’ muziekproduct, gebaseerd op de ideeën van Beats. Daarmee zal popcultuur en technologie nog meer met elkaar worden verbonden, op een manier die alleen het team van Apple Music voor elkaar kan krijgen. Nu maar hopen dat het niet lijkt op de iPod Hi-Fi-speaker (zie foto), de fraaie maar veel te dure speaker die in 2006 verscheen en uiteindelijk geflopt is.
Het zou ook kunnen duiden op nieuwe samenwerkingsprojecten, waarbij Apple in de rol van productiebedrijf kruipt. De afgelopen weken gebeurt dat steeds vaker, zoals bij de 23 minuten durende korte film ‘Please Forgive Me’ van Drake.
Overigens heeft Steve Jobs altijd geroepen dat technologie en vrije kunsten prima samengaan:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Spotify voert prijsverhoging door: dit zijn de nieuwe Nederlandse prijzen (01-04)
- Weekend kijktips: The Studio, Mufasa, Kopen zonder kijken en meer (29-03)
- Nieuwe website toont Europese alternatieven voor Gmail, Dropbox en meer (28-03)
- Ook nieuwste Porsche-modellen krijgen géén CarPlay 2.0 (27-03)
- Apple Music lanceert ‘DJ met Apple Music’: Mixen met miljoenen nummers (26-03)
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
Ik gebruik AM vanaf dag 1 en ik ben er zeer tevreden over.
De iPod speaker uit 2006 heb ik gekocht en gebruik ‘m nog dagelijks en klinkt nog steeds fantastisch, dus geflopt nee voor mij niet.
het zou verrassend zijn als Apple ook een muziek producent gaat worden 🙂
maar, nu de headphone jack verleden tijd is, dat Apple het misschien op een hogere muziek kwaliteit gaat gooien.
voor de huidige prijs is de kwaliteit ondermaats.
Ik heb echt geen idee wat zo’n ‘hybride muziekproduct’ zou moeten zijn, ‘waarmee popcultuur en technologie nog meer met elkaar verbonden wordt op een manier die alleen het team van Apple Music voor elkaar kan krijgen’. Tjonge…dat is nog al wat. Maar wat wordt er bedoeld. Het artikel gaat ook niet verder dan de suggestie van Apple als muziekproducer. Maar hoe dan? Met Garageband kan je natuurlijk zelf muziek maken. Het zou pas aardig revolutionair zijn als Apple de mogelijkheid zou creëren voor muzikanten en bands om via (nieuwe) Apple tools gemaakte of opgenomen en gemixte muziek te uploaden in Apple Music, waardoor in een speciale sectie van Apple Music deze muziek per genre, regio etc te beluisteren is of zelfs te downloaden. Als dat ook nog tegen betaling kan, dan ontstaat voor nieuwe en nog onbekende bands een prachtige mogelijkheid een wereldwijd platform te betreden, bekendheid te vergroten en zelfs geld te verdienen. Apple zou de bands kunnen assisteren door de -via Apple-tools opgenomen- muziek technisch nog te verbeteren door extra bewerking. Dat kan allemaal op afstand en ze kunnen zich daarvoor ook nog laten betalen als het goed werkt.
Dat zou uniek zijn als het tenminste op een heel heldere en eenvoudig vindbare manier gepresenteerd wordt. Bands kunnen nu natuurlijk op YouTube muziek(video’s) delen, maar daar is de vindbaarheid een groot probleem. Je vindt niet iets waarvan je niet weet hoe het heet of dat het er is. Bovendien is de (geluids)kwaliteit vaak slecht.
Apple zou daarmee wel de muziekmaatschappijen kortsluiten, omdat ze een directe methode bieden om muziek te verspreiden. Aan de andere kant ontstaat daardoor wel een zichtbare en hoorbare proeftuin voor nieuw talent, waaruit muziekmaatschappijen weer kunnen kiezen. Apple zou hier enorme publiciteit uit kunnen halen door de best beluisterde artiesten weer op festivals op te laten treden, prijzen te laten winnen en zelf in contact te brengen met muziekmaatschappijen. Een soort wereldwijde “Idols” met veel publiciteit en in verschillende genres muziek. Van rock tot klassiek en alles wat er tussen zit.
Tja, lekker fantaseren. Laat Iovine er eerst maar eens voor zorgen dat de ‘door echte mensen samengestelde persoonlijke afspeellijsten’ voor Apple Music abonnees weer terugkomen. Want die lijsten, waar Apple zo trots op was, zijn sinds iOS10 helemaal verdwenen, waarmee het (voor mij) meest aantrekkelijke deel van Apple Music helemaal weg is. “Het was te duur” las ik ergens in een Amerikaans artikel. En dus doet een algoritme nu ook bij Apple z’n werk, met zwaar tegenvallend resultaat. Slechte zaak!
Als je na 10 jaar hard werken een product aflevert als nu Apple Music dan heb je in mijn ogen gewoon gefaald.
Ik trek die Iovine heel slecht moet ik zeggen. En die Trent Reznor ook. De UI/UX is waar Apple’s expertise lag maar het wordt er niet beter op.
@MacaanZee: WOW! Kudos