iOS 10 publieke beta installeren of niet?
Nu de publieke beta van iOS 10 beschikbaar is, lopen veel mensen tegen de vraag aan: nu al installeren, of nog even wachten? Is de publieke beta al stabiel genoeg om op je dagelijkse iPhone te installeren? In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen op een rij, zodat je weet wat je kunt verwachten en de juiste keuze kunt maken.
Veilig overstappen: maak een backup!
Wil je de publieke beta van iOS 10 proberen, maar weet je niet zeker of je op termijn weer terug wilt naar iOS 9.3.3? Dan adviseren we om een backup van je toestel te maken voordat je de publieke beta van iOS 10 installeert. Je hebt dan altijd weer de mogelijkheid om terug te gaan naar iOS 9.3.3 en raakt niets kwijt.
Wil je de sprong wagen? Dan vind je twee relevante artikelen:
https://www.iculture.nl/gids/publieke-ios-beta-installeren-uitleg/
Is iOS 10 goed getest?
De publieke beta is identiek aan de tweede ontwikkelaarsbeta, die nog maar pas beschikbaar is. Er is dus nog maar weinig getest en Apple zal ook nog niet alle feedback van de ontwikkelaars hebben verwerkt. Je moet er daarom op rekenen dat er nog wel wat bugs in kunnen zitten. Tegelijk moeten we ook zeggen, dat de eerste ontwikkelaarsbeta’s vrij goed zijn ontvangen. Er zitten geen bugs in die echte showstoppers zijn.
Kan ik iOS 10 installeren op mijn dagelijkse toestel?
Het is daarom af te raden om de publieke beta te installeren op een toestel dat je dagelijks nodig hebt. iOS 10 bevat nog diverse bugs, bijvoorbeeld bij CarPlay, het Berichtencentrum, iMessage, Muziek en het Bedieningspaneel. Sommige functies haperen of doen het niet zoals je op iOS 9.x gewend was.
Allerlei apps waarvan je dagelijks afhankelijk bent, zijn nog niet aangepast voor iOS 10 en kunnen crashen. Denk daarbij aan Facebook, berichtenapps en de app van je bank. Ook worden er klachten gemeld met Spotify en Overcast, waarbij de audio plotseling stopt. Neem liever een oud toestel dat je nog hebt liggen.
Daarnaast speelt de batterijduur. Zoals vaak met de batterijduur is dit per geval verschillend: sommige gebruikers melden geen enkel probleem, terwijl anderen hun batterij supersnel zien leeglopen. In iOS 10 zijn nog voorzieningen aanwezig om bugs te tracken en nog niet alle prestatie-optimalisaties zijn doorgevoerd, dus de batterijduur kan tegenvallen. Wel is de batterijduur sinds de eerste beta van iOS 10 iets verbeterd, blijkt uit de eerste ervaringen.
iOS 10 installeren op een oud toestel
Heb je nog een oud toestel liggen waarop je iOS 10 kunt installeren – ga je gang! Hou daarbij wel rekening ermee dat sommige functies niet werken op oudere toestellen. Zo kun je de nieuwe 3D Touch-acties niet proberen op de iPhone 6 en ouder. De vernieuwde Apple Music-app, de widgets op het lockscreen en de verbeterde iMessage-app kun je wel proberen.
Wat iMessage betreft: er zijn momenteel nog maar 4 stickerpakketten van Apple. In de nieuwe iMessage App Store zul je nog helemaal geen apps van derden aantreffen en er zijn ook nog geen externe apps die gebruik maken van de nieuwe Siri-mogelijkheden. De extensies voor Apple Maps zijn wel aangekondigd, maar zijn nog niet beschikbaar. Ontwikkelaars zijn druk bezig om hun apps geschikt te maken voor iOS 10, maar ze zijn nog niet verschenen.
Stuur je animaties vanuit iOS 10 naar vrienden met iOS 9, dan moet je er rekening mee houden dat zij die niet kunnen zien. Je zult er dus rekening mee moeten houden dat je gebruikservaring nog niet is zoals het straks in september is, als de officiële versie van iOS 10 beschikbaar komt en ontwikkelaars de tijd hebben gehad om hun apps aan te passen.
Kortom:
- iOS 10 bevat nog diverse bugs in de standaardfuncties.
- Allerlei apps zijn nog niet aangepast en werken nog niet.
- De batterijduur kan tegenvallen.
- Sommige functies werken niet op een ouder toestel.
- Aangekondigde functies ontbreken soms nog.
- Bij het communiceren met anderen kunnen er problemen ontstaan.
Wees niet dom: appreviews plaatsen als betatester
Het gebeurt elk jaar weer: mensen gaan bezig met de publieke betaversie en ontdekken dat hun favoriete apps crashen onder iOS 10. Logisch, want ontwikkelaars hebben nog nauwelijks de tijd gehad om hun apps te testen. Laat daarom geen nijdige reviews in de App Store achter, omdat een app het nog niet doet. Als de app later dit jaar in september nog steeds crasht, heb je recht om te klagen.
Meer lezen over iOS 10 en de publieke beta
- Dossier: iOS 10
- Dit zijn 10 grote vernieuwingen in iOS 10 beta 2
- Nederlandse Siri weet alles van voetbal in iOS 10 beta 2
- iOS 10 beta 2 nu te downloaden: dit is er nieuw
- Zie het nieuwe toegangsscherm van iOS 10 in actie
- Zo werkt het nieuwe Bedieningspaneel in iOS 10
- Apple brengt eerste iMessage-stickerpakketten voor iOS 10 uit
- Nieuw beginscherm beste nieuwe functie in iOS 10 volgens iCulture-lezers
- iMessage in iOS 10: in-app App Store zorgt voor minder losse apps
- Meer HomeKit-producten op komst dankzij iOS 10, ook in Nederland
- Dit zijn de nieuwe iOS 10-functies voor de iPad
- Dit is de nieuwe Home-app in iOS 10 en watchOS 3
- Zo kun je de iOS 10 beta verwijderen en teruggaan naar iOS 9.3.2
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Je kan nu in het Nederlands emoji dicteren op de iPhone (en zo doe je dat) (31-10)
- Met iOS 18.1 kun je telefoongesprekken opnemen (maar niet in Nederland) (29-10)
- Apple Intelligence in Nederland: zo kun je het nu al proberen op de iPhone (29-10)
- iOS 18.1 functies: dit zit er in de nieuwste update voor je iPhone en meer (29-10)
- iOS 18.1 en iPadOS 18.1 nu beschikbaar: dit moet je weten (28-10)
Reacties: 53 reacties