Deze iOS 11-functies maken iMessage beter en makkelijker
Vorig jaar is Apple helemaal los gegaan met de vernieuwde iMessage en dit jaar zitten er weer enkele vernieuwingen in, waardoor de berichtendienst makkelijker in het gebruik is en ook meer opties biedt. Zo is de appkiezer voor iMessage-apps opnieuw ontworpen en daardoor makkelijker in het gebruik. Dankzij Berichten in iCloud worden alle berichten op je apparaten naadloos met elkaar gesynchroniseerd en als bonus zijn er ook nog twee nieuwe iMessage-effecten bij gekomen.
Nieuw in iMessage in iOS 11
Apple begon de WWDC-keynote met enkele handige vernieuwingen voor iMessage. Hoewel de verbeteringen lang niet zo groot zijn als vorig jaar, zorgen de tweaks er wel voor dat iMessage net wat prettiger werkt. Vooral op het gebied van iMessage-apps heeft Apple aanpassingen doorgevoerd, zodat je sneller de juiste app te pakken hebt. Voor mensen met meerdere apparaten of die iMessage ook gebruiken op de Mac, zorgt iCloud ervoor dat alles gesynchroniseerd blijft. We zetten vier belangrijke vernieuwingen voor je op een rij.
#1 Vernieuwde appkiezer voor iMessage-apps
De huidige versie van iMessage kreeg nogal de kritiek dat alles wat bij elkaar gepropt zat en dat het gebruik van iMessage-apps wat omslachtig werkt. Vanaf iOS 11 is het een stukje makkelijker. Zodra je een gesprek opent, verschijnt onderaan meteen een balk met geïnstalleerde iMessage-apps. Je kunt hier horizontaal doorheen scrollen, waarna je direct de juiste app kan kiezen. Je hoeft dus niet eerst op het iMessage-app icoontje te tikken naast de invoerbalk. Zodra je je bericht aan het typen bent, verdwijnt de balk voor iMessage-apps uit beeld. Om deze terug te krijgen, moet je wel op het iMessage-app icoontje tikken.
Bovendien is de invoerbalk opgeruimd. In plaats van drie icoontjes voor de camera, iMessage-apps en Digital Touch, vind je hier nu alleen de twee eerstgenoemde icoontjes. Digital Touch wordt relatief weinig gebruikt en is nu te bereiken als aparte iMessage-app. De twee knoppen die nog wel in de invoerbalk te vinden zijn, worden ingeklapt zodra je een langer bericht getikt hebt.
#2 Vernieuwde iMessage App Store
In iOS 11 gooit Apple de App Store op de schop. De aparte iMessage App Store krijgt ook een metamorfose, al zijn de veranderingen lang niet zo groot als in de echte App Store. Op dit moment is de iMessage App Store in de eerste beta nog wat beperkt, maar de nieuwe indeling voor app-pagina’s is ook hier te zien. De Beheer-optie om je iMessage-apps in te delen en te verwijderen, is uit de App Store gehaald en vind je nu aan het einde van de rij van je geïnstalleerde iMessage-apps.
Wat wij in de nieuwe iMessage App Store nog wel missen, is om te filteren op categorieën. In de huidige versie vind je bovenaan een knop om op categorie te selecteren, maar deze is in de eerste beta nog niet beschikbaar. Waarschijnlijk komt dit in een latere testversie alsnog terug.
#3 Nieuwe iMessage-effecten: Echo en Schijnwerper
De schermvullende iMessage-effecten worden aangevuld met twee nieuwe mogelijkheden: Echo en Schijnwerper. Echo plaatst vermenigvuldigd jouw eigen getypte iMessage-bericht en plaatst deze in een geinige animatie, waardoor de ontvanger zeker weet wat je tegen hem of haar wil zeggen. Het nieuwe Schijnwerper-effect maakt het scherm donker, maar plaatst een schijnwerper op jouw verstuurde bericht. Met de twee nieuwe opties heb je nu de keuze uit totaal negen verschillende effecten.
#4 Berichten in iCloud: alles gesynchroniseerd
iMessage-berichten worden nu apart naar al je apparaten gedownload, zodat je gesprekken op je iPhone, iPad en Mac gelijk zijn. Dit wordt nu niet gesynchroniseerd via iCloud, want als je een bericht op je Mac verwijdert, wordt deze niet meteen ook van je iPhone verwijderd. Met de nieuwe optie Berichten in iCloud kan dat wel. Berichten in iCloud zorgt ervoor dat alle gesprekken op al je apparaten hetzelfde zijn, ook als je berichten verwijderd hebt. Berichten in iCloud werkt dus ook op de Mac in combinatie met macOS High Sierra.
Het goede nieuws is dat je de functie per apparaten kunt in- of uitschakelen. Als je je iMessage-berichten op je iPhone graag opgeruimd houdt, maar je Mac gebruikt als een soort backup voor al je gesprekken, dan kan dat nog steeds. Belangrijk om te weten is dat er voor Berichten in iCloud gebruikgemaakt wordt van end-to-end-encryptie, waardoor alle berichten dus versleuteld zijn en alleen te zien zijn vanaf jouw eigen apparaten. Een ander voordeel is dat je opslag dankzij Berichten in iCloud geoptimaliseerd wordt, omdat alleen je recente berichten gecached op je iDevices staan. Dit zorgt volgens Apple ook voor kleinere en snellere backups.
De vernieuwingen voor iMessage zijn beschikbaar in iOS 11 en werken zowel op de iPhone, iPad als iPod touch. Berichten in iCloud is ook beschikbaar voor de Mac in macOS High Sierra. Beide nieuwe versies verschijnen later dit jaar voor iedereen, maar rond het einde van de maand is er ook een publieke testversie van iOS 11 en macOS High Sierra beschikbaar. Je kunt hier lezen op welke toestellen iOS 11 beschikbaar is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Komt er nog een Apple TV-versie van KPN's tv-app? Dit is de nieuwste info (19-12)
- Je kan nu ook WhatsAppen met ChatGPT (19-12)
- Instagram laat je nu terugblikken op 2024 met een fotocollage (17-12)
- Monument Valley 3 nu te downloaden (maar je hebt er Netflix voor nodig) (12-12)
- App Store Awards 2024: dit zijn de winnaars volgens Apple (11-12)
iOS 11
Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.
Reacties: 21 reacties