Deze verbeteringen moet Apple doorvoeren in iOS 12
Wensen voor iOS 12
Voor dit jaar staat iOS 12 op het programma, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren zal Apple meer de focus leggen op stabiliteit en minder op nieuwe functies. Enkele functies die eerder nog voor dit jaar gepland stonden, worden uitgesteld naar 2019. Het gaat dan onder andere om een vernieuwd beginscherm en een nieuwe manier om foto’s te beheren. Wat je dit jaar nog wel kunt verwachten, zijn verbeteringen voor FaceTime, nieuwe opties voor ouderlijk toezicht en de samenvoeging van iOS en macOS. Maar op welke vlakken kan Apple iOS dan echt beter en prettiger in het gebruik maken? We zetten onze wensen op een rij.
#1 Verbeteringen voor Siri
In iOS 11 heeft Apple stappen gemaakt om Siri slimmer te maken, terwijl er ook een nieuwe Nederlandse stem is. Leuk en aardig al die nieuwe functies, maar de afgelopen tijd is Siri er niet echt beter op geworden. Het gaat dan niet zo zeer om de mogelijkheden, maar vooral om de basis werking van de slimme assistent. Het lijkt erop dat Siri je minder goed verstaat en woorden door elkaar gooit. Namen worden soms niet herkend en van sommige doodnormale Nederlandse woorden maakt hij vaak vreemde zinnetjes die totaal onlogisch zijn. Een ander vervelend probleem sinds iOS 11 is de werking van Hé Siri. Je hebt vaak niet eens de kans om wat te zeggen, nadat Siri je eerste commando gehoord heeft. Soms weigert de assistent daarna zelfs antwoord te geven, wat de functie vaak onbruikbaar maakt.
Een ander gebrek aan Hé Siri is dat meerdere stemmen vaak onterecht herkend worden. Het is de bedoeling dat Hé Siri alleen werkt met jouw stem, maar in de praktijk wordt Siri te pas en te onpas geactiveerd, ook door stemmen van iemand anders. Het gebeurt ook regelmatig dat Siri reageert op woorden die niet eens lijken op Hé Siri, bijvoorbeeld bij het kijken van een YouTube-filmpje of Netflix. Nu Siri steeds belangrijker wordt en een grote rol speelt op de HomePod, wordt het tijd dat Apple de basis op orde krijgt en Siri goed laat werken, in plaats van allerlei extra functies.
#2 Snellere animaties
Hoe meer functies Apple aan iOS toevoegt, hoe gecompliceerder het besturingssysteem wordt. Animaties zijn een belangrijk onderdeel van iOS, omdat dit zorgt voor een prettiger gebruik. Echter kunnen animaties ook zorgen voor vertraging in het gebruik van iOS. Denk bijvoorbeeld aan de animatie bij het ontgrendelen van je iPhone of het openen of afsluiten van een app. Om dit te beperken kun je wel de optie Verminder beweging inschakelen, maar dat maakt iOS niet per se sneller of prettiger in het gebruik. We zouden liever zien dat Apple het gaspedaal even flink indrukt als het gaat om animaties. Het is niet voor niets dat de slimme truc voor een extreem snelle iPhone in korte tijd populair werd (die nu helaas niet meer werkt).
#3 Pushberichten op orde brengen
Wat betreft pushberichten kan er veel verbeterd worden. Niet alleen zitten er nog steeds bugs in iOS 11, waardoor meldingen soms door elkaar staan en verkeerd uitgelijnd zijn. Ook hebben sommige gebruikers nog steeds last van een leeg toegangsscherm, waardoor pushberichten verdwenen zijn. Het begint inmiddels behoorlijk vervelend te worden dat zoiets essentieels als pushberichten soms zo slecht werkt. Het wordt daarom echt tijd dat dit probleem gefixt wordt en hopelijk zorgt de extra stabiliteit in iOS 12 voor de definitieve oplossing.
Tegelijkertijd is het ook niet verkeerd om een kritisch te kijken naar het huidige systeem voor meldingen. Elke melding wordt los weergegeven, zelfs als je meerdere meldingen van dezelfde app krijgt. Heb je veel apps waarvan je pushberichten ontvangt, dan kan het toegangsscherm al snel een zooitje worden. Wij zien dan ook graag dat Apple het overzicht van meldingen eens op de schop gooit en dan bedoelen we niet alleen maar het samenvoegen van het Berichtencentrum en toegangsscherm zoals in iOS 11. Op Android-toestellen is er bijvoorbeeld veel meer mogelijk, terwijl ook onderstaand concept laat zien hoe notificaties verbeterd kunnen worden.
#4 Leer van klachten over iOS 11
In ons overzicht van iOS 11 bugs en problemen vind je veel verschillende ervaringen van gebruikers. Hoewel veel klachten te maken hebben met daadwerkelijke bugs, werd er ook door veel mensen geklaagd over functies die ineens verdwenen waren of opties die gewijzigd zijn. Apple is doorgaans niet het type bedrijf dat heel erg luistert naar de gebruikers, al bewijst de commotie rondom het bewust trager maken van iPhones dat Apple in zeldzame gevallen wél actie onderneemt.
Wat betreft klachten over iOS 11 zien we vaak terug dat mensen het verlanglijstje in de App Store missen. Voor iOS 11 kon je in de App Store zelf bijhouden welke apps je nog wil kopen, maar in de meest recente versie is dit verlanglijstje verdwenen. Hier is niets voor in de plaats gekomen, dus de keuze is op zijn minst vreemd te noemen. Ook op het gebied van het QuickType-toetsenbord zijn er klachten. Zo is het toetsenbord in de landschapsweergave flink afgeslankt. In plaats van extra knoppen door de extra schermruimte zoals in iOS 10 en eerder, zijn de zijkanten bij het horizontale toetsenbord in iOS 11 simpelweg leeg. De ruimte is er, dus waarom dit niet gebruiken voor extra knoppen?
#5 Meer mogelijkheden in Nederland
Tot slot nog een wens van Nederlandse bodem: er zijn inmiddels veel functies die in andere landen werken, maar in Nederland niet te gebruiken zijn. Ook andere (kleinere) landen wachten nog steeds op de beschikbaarheid van enkele functies die in Amerika al jaren lang de normaalste zaak van de wereld zijn. Het wordt daarom eens tijd dat Apple een inhaalslag maakt en meer werk maakt van het lokaliseren van functies in iOS die er al jaren in zitten. De voorspellende functie van het QuickType-toetsenbord is een goed voorbeeld, maar ook de TV- en News-apps werken nog niet hier. We begrijpen dat dit vanwege de samenwerking met externe partijen lastiger te realiseren is, maar het is wel zo dat de lijst van ontbrekende functies alleen maar langer wordt. Voordat Apple weer met briljante nieuwe functies komt, zien we dan ook liever dat oudere functies breder beschikbaar komen.
https://www.iculture.nl/nieuws/opinie-apple-functies-nederland/
Anderhalf jaar geleden maakten we al een overzicht van Apple-functies die nog niet in Nederland werken. Van die lijst is alleen OV-info in Apple Kaarten beschikbaar gekomen. Afgelopen september keken we opnieuw naar enkele nieuwe functies die hier ook niet beschikbaar zijn, wat bewijst dat de lijst elk jaar langer wordt. Laten we hopen dat 2018 het jaar wordt dat we eindelijk eens wat functies van ons verlanglijstje kunnen afstrepen (hint: Apple Pay).
https://www.iculture.nl/nieuws/apple-functies-niet-in-nederland-najaar-2017/
Heb jij nog wensen wat je in iOS 12 verbeterd wilt zien? Laat het weten in de reacties!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Eerste publieke beta's van iOS 18.3 en iPadOS 18.3 zijn uit voor testers (18-12)
- Ondersteuning voor robotstofzuigers in Woning-app komt in iOS 18.3 (maar alleen in het Engels) (17-12)
- iOS 18.2: deze nieuwe functies brengt de update naar je iPhone (11-12)
- iOS 18.2 en iPadOS 18.2 nu beschikbaar: grote update brengt veel nieuws (11-12)
- Tweede Release Candidate van iOS 18.2 en iPadOS 18.2 nu te downloaden (09-12)
Reacties: 35 reacties