Deze functies in iOS 13.1 kun je nu gebruiken

En hierop moet je nog wat langer wachten
Welke functies zitten in iOS 13.1? In dit artikel zetten we de belangrijkste iOS 13.1 functies op een rij. Wat zit er allemaal in deze nieuwste update? Ook zijn er nog functies waar we op moeten wachten.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Nieuwe functies in iOS 13.1

iOS 13 is pas net verschenen, maar Apple heeft ook alweer iOS 13.1 uitgebracht. In deze nieuwe versie zit een aantal functies die eerder gepland waren voor iOS 13, maar waar Apple wat extra tijd voor nodig had. Bovendien bevat iOS 13.1 een aantal bugfixes, hoewel we nog niet precies weten welke bugs er opgelost zijn. In dit artikel zetten we de nieuwe functies van iOS 13.1 op een rijtje, zodat je precies weet wat er nieuw is. Ook vind je onderaan nog een lijstje van functies waar je nog iets langer geduld voor moet hebben.

Bekijk ook
iOS 13.1 nu beschikbaar: bugfixes en nieuwe functies

iOS 13.1 nu beschikbaar: bugfixes en nieuwe functies

Kort na iOS 13 heeft Apple nu iOS 13.1 uitgebracht. iOS 13.1 is beschikbaar voor de iPhone. Goed om te weten is dat iOS 13.1 een aantal fijne bugfixes heeft en dat eerder beloofde functies alsnog hun opwachting maken.

Hoewel we de focus leggen op iOS 13.1, geldt dat veel van deze functies ook geschikt zijn voor de iPad dankzij iPadOS 13.1.

iOS 13.1 functies.

#1 Nauwkeuriger AirDroppen op iPhone 11 (Pro)
Dankzij iOS 13.1 wordt de nieuwe U1-chip van de iPhone 11 in werking gesteld. Met de U1-chip kan de iPhone extra nauwkeurig de locatie van andere Apple-apparaten met dezelfde chip bepalen. Voor AirDrop gebruikt Apple dit om sneller bestanden, linkjes en andere documenten te versturen. Vanaf iOS 13.1 hoef je alleen maar met je toestel naar het andere apparaat te wijzen, waarna de naam van de persoon waarmee je wil delen meteen bovenaan de lijst staat.

Bekijk ook
Nieuwe U1-chip in de iPhone 11 zorgt voor exacte locatiebepaling

Nieuwe U1-chip in de iPhone 11 zorgt voor exacte locatiebepaling

Apple heeft een nieuwe U1-chip in de iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) gestopt. Deze chip zorgt voor super nauwkeurige locatiebepaling, wat op dit moment handig is voor AirDrop. Wij vertellen wat de U1-chip precies inhoudt.

#2 Aankomsttijd delen in Kaarten
Als je in Apple Kaarten een route start, kun je in iOS 13.1 deze aankomsttijd delen. Degene met wie je de route deelt, ziet dan precies waar je bent en hoe laat je op je bestemming aankomt. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je iemand wil laten weten hoe laat je thuis bent, zonder dat je voor elke vertraging een apart bericht hoeft te sturen. Met de functie ingeschakeld wordt er automatisch een bericht verstuurd als de aankomsttijd verandert. Bovendien checkt de Kaarten-app of iemand een geschikte iOS-versie heeft en bepaalt aan de hand daarvan of het gaat om een simpel iMessage/sms-bericht of een melding in de Kaarten-app. Meer over het delen van je geschatte aankomsttijd in Apple Kaarten, lees je in onze tip.

Bekijk ook
Je geschatte aankomsttijd delen via Apple Kaarten doe je zo

Je geschatte aankomsttijd delen via Apple Kaarten doe je zo

Het is makkelijk om je geschatte aankomsttijd te delen met je contacten. In deze tip leggen we uit hoe je de aankomsttijd kunt delen vanuit Kaarten op je iPhone, in CarPlay en met Siri. Het werkt ook voor wandelroutes!

#3 Shortcuts Automations
In de Opdrachten-app zit een nieuw onderdeel, genaamd Automatisering. Vanuit hier kun je meer geavanceerde automatiseringen maken in de Opdrachten-app, maar ook automatiseringen via de Woning-app. Je kan hier triggers instellen waarmee je bepaalde opdrachten automatisch kan laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het uploaden van een foto naar Dropbox zodra je met je Wi-Fi verbonden bent. Dit zijn automatiseringen die alleen op jouw iPhone draaien en dus los staan van de automatiseringen voor je HomeKit-huis.

Automations in Siri Shortcuts in iOS 13.1.

#4 Nieuwe (bewegende) HomeKit-icoontjes
Bij het toevoegen van HomeKit-accessoires heb je bij lampen, stekkers en soortgelijke apparaten de keuze uit verschillende icoontjes. Met deze icoontjes kun je de ene lamp beter onderscheiden van de andere. In iOS 13.1 zijn er nu meer icoontjes toegevoegd. Voor lampen is er een kandelaar, lichtslang en lichtpanelen, terwijl er ook verschillende internationale stekkers zijn toegevoegd. Heb je een ventilator, dan zijn hier nu ook drie aparte versies voor. Ook voor rolgordijnen en ramen zijn diverse nieuwe icoontjes toegevoegd. Eerder voegde Apple ze al toe in een beta van macOS Catalina.

iOS 13.1 HomeKit icoontjes.

Nieuw is dat de icoontjes animeren zodra je iets met de accessoires doet. Een lampje zie je bijvoorbeeld aan en uit gaan, terwijl ze bij het instellen zachtjes heen en weer bewegen. De animaties zijn subtiel, maar geven de Woning-app een net wat speelser uiterlijk.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

#5 Tweaks in volumemelding
In iOS 13 is de volumemelding op de schop gegaan. Gelukkig heeft Apple deze aanpassing niet doorgeschoven naar iOS 13.1, maar in deze versie zitten wel een aantal kleine verbeteringen. Zo verschijnen er nu icoontjes van bijpassende aangesloten apparaten in de volumemelding, zodat je meteen weet waarvoor je het geluid aanpast. Ondersteunende apparaten zijn de AirPods, Powerbeats Pro en HomePod. Het verschil is klein, maar het is wel net even iets duidelijker dan voorheen.

iOS 13.1 volumemelding.

#6 Nieuwe dynamische wallpapers
Dynamische wallappers zijn achtergronden waarbij er onderdelen animeren. Apple levert standaard een aantal bewegende achtergronden. Op iPhones met een thuisknop zijn dit gekleurde achtergronden met lichtgekleurde bolletjes en bij toestellen met Face ID zijn dit donkere achtergronden met gekleurde bolletjes. Vanaf iOS 13.1 zijn al deze achtergronden aanwezig op alle toestellen. Dat betekent dat je op een iPhone met Face ID nu kan kiezen uit totaal veertien verschillende bewegende achtergronden. Hieronder zie je hoe dit is in de iOS 13 vs. iOS 13.1.

iOS 13.1 dynamische wallpapers.

#7 Verbeterde muis-ondersteuning
Als onderdeel van Toegankelijkheid kun je een muis in iPadOS gebruiken. Ontwikkelaar Steve Troughton-Smith ontdekte dat het in iOS 13.1 mogelijk is om een rechter muisklik te configureren voor een 3D Touch-actie of het lang ingedrukt houden van een app. Hierdoor verschijnt het nieuwe contextuele menu, ook bijvoorbeeld in Safari.

#8 Prestatieregeling in 2018 iPhones
Apple heeft in iOS een functie ingebouwd die ervoor zorgt dat je iPhone trager wordt als de accu een bepaalde levensduur bereikt heeft. Dit doen ze om te voorkomen dat je toestel bij zwaardere taken plotseling uitvalt. In iOS 12.1 voegde Apple vorig jaar prestatiebeheer toe aan de iPhone 8 en iPhone X en nu doen ze hetzelfde bij de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR. Dat betekent dat de processor lagere piekprestaties heeft als de accu slechter is. Bij een gezonde accu merk je daar in het dagelijks gebruik niets van, maar als de accu in je toestel al een flinke capaciteitsvermindering heeft, kan het nu dus gebeuren dat je iPhone iets langzamer wordt.

#9 Bugfixes
Het is voor het eerst dat Apple al zo snel na een grote release zoals iOS 13.0 al een grote opeenvolgende update uitbrengt. Er zit slechts vijf dagen tussen! Dat is niet voor niets: Apple heeft de release van iOS 13.1 naar voren geschoven, omdat daar bugfixes in beloofd zijn. Veel gebruikers klagen namelijk over bugs in iOS 13 en in iOS 13.1 moet een deel hiervan opgelost zijn. Welke bugs Apple precies opgelost heeft weten we nog niet, maar we hopen dat met iOS 13.1 de meeste klachten opgelost zijn.

#10 Overige kleine verbeteringen
In iOS 13.1 vinden we nog een aantal kleinere verbeteringen die het vermelden waard zijn. Het zijn vooral aanpassingen op het gebied van tekst, instellingen en andere kleine opties:

  • HEVC video encoding: In iOS 13.1 zit ondersteuning voor HEVC video encoding met zogenaamde alpha channels. Hierdoor kun je filmen terwijl de achtergrond weggeknipt is. Het is vergelijkbaar met een greenscreen, zodat je zelf achtergronden toe kan voegen. Mogelijk is deze functie bedoelt voor de nieuwste toestellen, die volgens geruchten meer geavanceerde videofuncties krijgt. Deze functie heeft mogelijk ook te maken met de eerdere overname van Spektral.
  • TestFlight-indicatie: Heb je een TestFlight-app geïnstalleerd, dan zie je dit duidelijker terug op je beginscherm. Het oranje stipje is nu feller en minder doorschijnend.
  • Persoonlijke Hotspot-instellingen: De volgorde van de instellingen bij Persoonlijke Hotspot zijn aangepast. De optie voor Delen met gezin staat nu onderaan.
  • Icoontjes Batterij-widget: Voor gamecontrollers is er nu een nieuw icoontje in de Batterij-widget.

iOS 13.1: Lettertypen en leesdoelen in Boeken.

  • Lettertypen: In de Instellingen-app is de optie voor Lettertypen aangepast. Je wordt nu doorgestuurd naar de App Store voor geschikte apps, die er momenteel nog niet zijn.
  • Verzamelingen: Bij het verwijderen van een verzameling in Apple Kaarten, verschijnt er nu een extra waarschuwing.
  • Leesdoelen in Boeken: Je kan nu ook kiezen om PDF’s mee te nemen in de leesdoelen voor de Boeken-app.
  • Aanpassingen in de Apple Watch-app: De Nike-app heet nu correct Nike Run Club (in plaats van Nike+ Run Club) en de optie Helderheid en tekstgrootte is aangepast naar Beeldscherm en helderheid.

Deze functies hebben het niet gered en komen ná iOS 13.1

We horen je denken: hoe zit het dan met het aankondigen van berichten via de AirPods? En het delen van iCloud-mappen? Helaas heeft Apple ook nog wat functies verder uit moeten stellen. Apple belooft de functies nog wel dit jaar uit te brengen, mogelijk in iOS 13.2.

Deze functies komen pas ná iOS 13.1:

iOS 13.1 is beschikbaar vanaf dinsdag 24 september, vanaf 19:00 Nederlandse tijd. Op dat moment is ook iPadOS 13 beschikbaar, die vermoedelijk dezelfde nieuwe functies heeft als hierboven omschreven.

Bekijk ook
iPadOS 13: dit is de grote iPad-update voor 2019

iPadOS 13: dit is de grote iPad-update voor 2019

iPadOS 13 is allereerste versie iPadOS. In dit artikel lees je alle belangrijke punten: welke functies erin zitten, voor welke iPads is het geschikt en hoe kun je het installeren?

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 25 september: Artikel bijgewerkt vanwege beschikbaarheid van AirPods audiodelen.

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13

Reacties: 25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.