iOS 13 nu op 55 procent van geschikte iPhones, iPadOS loopt achter

Ondanks de vele bugs en het advies om nog even te wachten met updaten hebben 55% van de iPhone-bezitters de sprong gemaakt naar iOS 13. Dit is in lijn met voorgaande jaren. De cijfers zijn bekendgemaakt door Apple zelf.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

iOS 13 op 55% van de toestellen

Ruim de helft van alle geschikte iPhones draait nu op iOS 13 en op de iPad is nu 33% overgestapt naar iPadOS 13. Het is voor de eerste keer sinds de release dat Apple cijfers vrijgeeft. De cijfers zijn eigenlijk bedoeld voor ontwikkelaars, zodat zij weten voor welke iOS-versies ze moeten blijven ontwikkelen. Het gaat om toestellen die de afgelopen vier jaar zijn verschenen en dus geschikt zijn om iOS 13 te installeren. Het gebruik van iOS 12 is gezakt met 41% en voor recente toestellen ligt het op 38%.


Ook mensen met recente toestellen updaten niet altijd
Voor ontwikkelaars met weinig tijd of budget heeft het geen zin meer om rekening te houden met oudere iOS-versies, want die staan nog maar op 9% van all geschikte toestellen. Kijk je alleen naar de recente toestellen van de afgelopen vier jaar, dan is het percentage 7%. Er zijn dus ook mensen met nieuwere toestellen die de neiging hebben om niet te updaten en nog op iOS 10 of 11 zitten. Dit heeft niets te maken met de angst voor bugs in iOS 13, maar meer met onervarenheid.

iOS 13 en iPadOS 13 adoptie

Zelfde tempo als iOS 12
Apple baseert het cijfer op bezoekersstatistieken van de App Store op 15 oktober 2019. Bij iOS 12 werd na een maand hetzelfde percentage gemeten: 53% op de toestellen van de afgelopen vier jaar en 50% op alle toestellen. In de drie maanden daarna werd een percentage van 70% gehaald. Bij iOS 11 ging het minder rap: dat was na drie maanden nog maar op 59% van de toestellen geïnstalleerd.

Er is natuurlijk wel een verschil met voorgaande jaren: toen telden iPads nog mee, terwijl iPadOS nu is afgesplitst.

Adoptie iPadOS gaat minder rap

iPadOS op 33% van alle geschikte iPads en dat is een tegenvaller. De meerderheid van de iPads draait nog op iOS 12, namelijk 51%. Ook ligt het percentage oudere iOS-versies nog op 16%. Voor toestellen die in de afgelopen vier jaar zijn uitgebracht ligt het uiteraard iets gunstiger: 41% draait iPadOS. Dit kan ermee te maken hebben dat iPads minder vaak worden gebruikt.

iOS 13 deelmenu.

Mensen die de moeite hebben genomen om te updaten hebben het maar druk gehad. Inmiddels is iOS 13.1.3 uitgebracht nadat om de zoveel dagen weer een bugfix-release verscheen. Apple loopt qua updates nog steeds behoorlijk voor op Google’s Android. Google heeft geen recente cijfers meer gerapporteerd, maar in mei stond Android 9 Pie op slechts 10,4% van alle toestellen. De meeste mensen draaien op oudere versies, zelfs nog op Android 5 Lollipop (14,5%). Fragmentatie is daar nog steeds een groot probleem, terwijl bij iOS de ontwikkelaars die niet tot het uiterste willen gaan met het ondersteunen van oude versies nog maar rekening hoeven te houden met twee versies: iOS 12 en iOS 13.

Je kunt de cijfers bekijken op deze pagina.

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13 logo.

Reacties: 9 reacties

  1. Gelukkig houden veel ontwikkelaars wel rekening met oudere versies, zijn nog veel iPhone s 5/5c in omloop en iPads 2/3/4
    Ondersteuning van iOS 10 is nog vrij gewoon, soms mag je anders ook een oudere versie gebruiken. ( jaartje terug half jaartje 4s gebruikt maar ik liep eigenlijk nergens tegen aan wat niet kon)

  2. Dat iPad OS minder snel gaat komt naar mijn idee voornamelijk dat iPad veel langer mee gaan en er daardoor ook veel iPads nog in gebruik zijn die iPad OS 13 hrlmaal niet kunnen installeren.

    Ik heb zelf een iPhone 11 Pro maar m’n iPad die voornamelijk door m’n zoontje gebruikt wordt is nog een eerste generatie iPad Air die niet verder komt dan iOS 12.

    Bij de ontwikkeling van onze apps ondersteunen we in de regel de laatste twee versies, dus nu 12 en 13. Iedereen met 11 kan naar 12 en die gebruikers met 9 en 10 zijn er zo weinig, dat is niet de moeite om te blijven ondersteunen. Tenzij je een hele specifieke app hebt waar nog wel een aanzienlijk deel op een oudere versie zit.

  3. Zolang ik de enorme hoeveelheid bugs zie, die ik zelfs na de laatste updates nog steeds aanwezig zijn, wordt hier nog even niets ge-update.

  4. Origineel geplaatst door Phantom
    Zolang ik de enorme hoeveelheid bugs zie, die ik zelfs na de laatste updates nog steeds aanwezig zijn, wordt hier nog even niets ge-update.

    Spookverhalen. Ik werk vanaf dag 2 met de officiële versie en nergens problemen mee. Niet met apps, niet met batterij, niet met performance, ok paar vreemde (ik denk) bugs in mail app maar niets onoverkomelijk. Merk het bijna niet eens.

  5. Origineel geplaatst door Phantom
    Zolang ik de enorme hoeveelheid bugs zie, die ik zelfs na de laatste updates nog steeds aanwezig zijn, wordt hier nog even niets ge-update.

    Ondertussen bolt het sinds de laatste update aardig vlot hoor. Kom zo goed als geen 🐜 meer tegen.

  6. Ik draai nog IOS 10 op mijn iPad Pro, en daar zitten ook irritante bugs in. Ik durf gewoon niet meer te updaten want ik heb geen zin in nog meer bugs. En dat voor een 1000 euro kostende tablet… Apple moet maar een handjevol toestellen ondersteunen, dat je zou denken dat ze gewoon hun zaakjes in orde kunnen krijgen. Mijn iPod Touch was na 1 update stukken trager geworden. Ik hoor regelmatig dat Apple hun software goed afstemt op de hardware, maar hoe slagen ze er dan in om een snelwerkend toestel trager te maken? En om een dure tablet te voorzien van bugs als ze zeggen ‘it just work’. Op mijn laptop na krijg ik steeds minder vertrouwen in het bedrijf. Wanneer IOS 13 op zijn laatste versie zit zal ik updaten, maar of ik nog een iPad ga kopen in de toekomst is iets anders… Ik kijk vooral uit naar de ondersteuning van kwaliteit controllers zoals de Xbox en Dualshock controller want die Steelseries Nimbus is een grote miskoop geweest, trekt op niks!

  7. @Angelus230: Vreemd verhaal. Ik heb hier al bijna twintig jaar Apple in huis en ik kan alleen maar tevreden zijn. Ok, ik heb ook wel eens een MacBook Pro met een gesmolten videokaart moeten binnen brengen (netjes gerepareerd zonder kosten) en mijn iPhone heeft eens een dode pixel gehad, maar qua software heb ik nooit problemen gehad.
    Nee, ik ben geen programmeur, gewoon een goed geïnformeerde gebruiker.
    Momenteel staan hier een Macbook Air uit 2017, twee iMacs van 2015, een Macbook Pro van 2013, een Macbook van 2010 met een nieuwe SSD erin (hopla, alles terug supersnel), een iPad, vijf iPhones (3 SE’s, 6S en een X) en een Apple TV3.
    Hoewel ik zelden wacht met updates draaien al die apparaten prima.

    Dus, ofwel heb je een iPad met een hardwareprobleem, of ligt het aan jou.

  8. @Angelus230: Ik zou eerst je iPad Pro naar iPadOS 13.1.3 updaten. Als je na een week nog steeds problemen hebt, ga dan naar een Apple Store of een door Apple erkende reseller.

  9. Android-gebruikers willen wel updates, maar krijgen ze alras niet meer. iOS-gebruikers krijgen updates, maar velen wachten totdat een ander de kastanjes uit het vuur haalt. (Ik gebruik beide.)

    Inzake iPads kan ik me voorstellen, dat de lagere vervangingsfrequentie maakt, dat er nog wat 32-bits apparaten in gebruik zijn, die dus niet verder komen dan iOS 9. Er loopt ook een hardware-grens tussen iOS 10 en 11.

    Ik ben wel bezorgd om het grote aantal bugs in iOS 13, zeker gezien de ruime voorbereiding. Ik vraag me af, of wellicht de compiler voor iOS 13 juist te krap getest was (in tijd of aantallen systemen).

    Zelf heb ik al mijn apparaten op automatisch updaten staan, en ik doe het zo mogelijk al eerder handmatig.
    Zo op het oog is iOS 13 voor /mij/ een achteruitgang. De Dark Mode hoef ik niet, de meeste extra mogelijkheden van Files had ik al anderszins, en het selecteren van tekst (althans het plaatsen van de invoegpositie) loopt stroever. Maar vooruitgangsgeloof helpt. 😉