iOS 15 is niet verplicht: zo kun je veilig op iOS 14.8 blijven zitten
Voor als je nog niet klaar bent voor de updateUpdate 27 januari 2022: De belofte dat je langer op iOS 14 kunt blijven hangen, wordt niet helemaal waargemaakt. Apple brengt alleen nog beveiligingsupdates voor iOS 15 uit. In iOS 15.3 zijn 10 belangrijke beveiligingslekken gedicht en gebruikers die nog op iOS 14 zitten krijgen die niet mee. Apple heeft ook bevestigd dat de beveiligingsupdates voor iOS 14 van tijdelijke aard waren.
Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 21 september 2021.
Ben je altijd wat sceptisch over grote iOS-updates, omdat je toestel daarna niet meer vooruit te branden is, dan heeft Apple het antwoord. Vanaf iOS 15 ben je niet meer gedwongen om zo snel mogelijk te updaten. Je kunt op iOS 14.x en iPadOS 14.x blijven hangen zolang je wilt en krijgt daarbij nog steeds beveiligingsupdates. Je bepaalt zelf wanneer je klaar bent voor de overstap. Apple maakt daarmee updaten optioneel en dat is een vrij grote verandering in hoe het updaten werkt.
- Dit zijn je opties: iOS 14.8 of iOS 15
- Zo kun je veilig op iOS 14.8 blijven zitten
- Waarom doet Apple dit?
Dit zijn je opties: iOS 14.8 of iOS 15
Misschien heb je het al gezien bij het updaten: Apple laat zien dat iOS 14.8 de meest recente versie is, maar dat er óók een download naar iOS 15 klaar staat. Je moet op de link Werk bij naar iOS 15 tikken als je wilt updaten naar de allernieuwste versie.
SharePlay is een van de grootste vernieuwingen in iOS 15, maar komt pas later beschikbaar. Dat kan reden zijn om nog even te wachten met de update.
Je kunt dus in de Instellingen-app kiezen uit twee software-versies: iOS 15 met alle nieuwe functies, of blijven hangen op iOS 14.8 met meer zekerheid over stabiliteit. Kies je voor het laatste dan krijg je nog steeds belangrijke beveiligingsupdates totdat je er klaar voor bent om de sprong naar iOS 15 te wagen. Het kan een nuttige optie zijn voor mensen die niet kunnen of willen updaten. Bijvoorbeeld omdat het device eigendom is van een bedrijf of school, waar specifieke apps nodig zijn die nog niet voor iOS 15 zijn bijgewerkt. Ook kan een bedrijf of school gebruikers verbieden om te updaten.
Mocht je later toch spijt krijgen dan kun je nog geruime tijd downgraden naar iOS 14.
Zo kun je veilig op iOS 14.8 blijven zitten
Wil je voorlopig nog op iOS 14.8 blijven hangen, dan moet je het volgende doen:
- Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
- Ga naar Algemeen > Software-update > Automatische updates
- Zet de schakelaars uit voor automatisch downloaden en installeren van iOS-updates.
Er zullen nu geen automatische software-updates worden klaargezet op je toestel. Zodra Apple beveiligingsupdates voor iOS 14.x uitbrengt zul je deze bij Software-update zien en kun je ze installeren zonder dat je naar iOS 15 hoeft over te stappen.
Waarom doet Apple dit?
Voorheen probeerde Apple je zo snel mogelijk over te halen naar de nieuwste versie, omdat je daarmee ook alle beveiligingsfixes binnenhaalt. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheid, bijvoorbeeld als je een zakelijke iPhone hebt die je niet zomaar mag updaten.
Nu wordt er gekozen voor een tweestromen-model: mensen die nog iOS 14.x willen blijven gebruiken worden niet onder druk gezet en mensen die de nieuwste functies willen, hebben de mogelijkheid om meteen te updaten. Dat geeft je meer flexibiliteit en het is prettiger voor gebruikers.
Dit zal gevolgen hebben voor de update-statistieken die Apple regelmatig uitbrengt. Voorheen stond iOS erom bekend dat in no-time 80% van de gebruikers al op de nieuwste iOS-versie zit, terwijl dat bij Android altijd in een veel langzamer tempo gaat. Nu het updaten naar iOS 15 optioneel is zullen meer mensen iOS 14 blijven gebruiken.
Apple zegt er op de eigen website het volgende over:
iOS biedt nu de keuze tussen twee software-updateversies in de Instellingen-app. Je kunt updaten naar de nieuwste versie van iOS 15 zodra deze is uitgebracht voor de nieuwste functies en de meest complete set beveiligingsupdates. Of doorgaan op iOS 14 en nog steeds belangrijke beveiligingsupdates krijgen tot je klaar bent om te upgraden naar de volgende grote versie.
iOS 15 kan nog allerlei bugs bevatten. Bovendien is het een traditie dat na een grote update veel gebruikers klagen over batterijproblemen. Dat kan met meerdere factoren te maken hebben: allerlei achtergrondprocessen die nog uitgevoerd moeten worden, maar ook speelt mee dat mensen bij grote updates meer met hun toestel ‘spelen’.
Vraag je je af of meteen updaten naar iOS 15 een goed idee is? Lees dan onze uitleg.
Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Of lees onze uitgebreide iOS 15 review. De meest recente iOS-versie is iOS 18.1.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Je kan nu in het Nederlands emoji dicteren op de iPhone (en zo doe je dat) (31-10)
- Met iOS 18.1 kun je telefoongesprekken opnemen (maar niet in Nederland) (29-10)
- Apple Intelligence in Nederland: zo kun je het nu al proberen op de iPhone (29-10)
- iOS 18.1 functies: dit zit er in de nieuwste update voor je iPhone en meer (29-10)
- iOS 18.1 en iPadOS 18.1 nu beschikbaar: dit moet je weten (28-10)
iOS 14
iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).
Reacties: 2 reacties