Round-up: dit zijn alle nieuwe functies in iOS 16.2 (en de andere updates)
Er waren nog een aantal uitgestelde iOS 16-functies die Apple voor dit najaar beloofd had en die belofte is uitgekomen. Apple heeft in iOS 16.2 en meer nog een flink aantal nieuwe functies toevoegen aan je Apple-apparaten. In dit artikel zetten we de nieuwste iOS 16.2 functies voor je op een rij, maar kijken we ook naar de andere verbeteringen in de overige updates, zoals iPadOS 16.2.
- Verbeterde iCloud-beveiliging
- Apple Music Sing
- Freeform
- HomeKit-architectuur
- Meteen oudere meldingen bekijken
- AirDrop Iedereen-instelling
- Ondersteuning externe displays (iPadOS 16.2)
- Siri-stemherkenning op Apple TV (tvOS 16.2)
- Nieuwe always-on opties
- Slaap-widget
- Medicijnen-widget
- Game Center-verbeteringen
- Verberg IP-adres uitschakelen per site
- Voorkeur aan stille Siri-reactie
- Ongewenste SOS-noodmeldingen
- Toon toegangsschermfoto in bibliotheek
- Live Activiteiten voor sport in TV-app
- Vaker updates Live Activiteiten
- Nieuwe animaties in Muziek-app
- Batterij-taak in Opdrachten
- Stage Manager-tweak (iPadOS 16.2)
- Cursor in gedeelde notities
- Diverse bugfixes
Lees meer over de updates:
- iOS 16.2 en iPadOS 16.2 zijn vanaf nu uit: dit moet je weten over de nieuwe updates
- Apple brengt watchOS 9.2 voor de Apple Watch uit (en deze functies krijg je erbij)
- Nu beschikbaar: tvOS 16.2 voor de Apple TV (en dit is er nieuw)
- macOS Ventura 13.1 staat klaar: dit is er nieuw
- HomePod software-update 16.2 is uit (en bevat een belangrijke HomeKit-verbetering)
#1 Sterk verbeterde iCloud-beveiliging (nog alleen in de VS)
Beschikbaar op: iOS 16.2, iPadOS 16.2, macOS Ventura 13.1
Voor iCloud waren een aantal zaken al voorzien van zogenaamde end-to-end-encryptie, maar dat gold niet voor alle onderdelen. De backups van je toestel, backups van je iMessage-berichten, iCloud Drive, notities, foto’s en meer waren wel beveiligd met encryptie, maar niet met end-to-end-encryptie waar zelfs Apple de sleutel niet van heeft. Dankzij de nieuwe Advanced Data Protection worden tien andere onderdelen van iCloud, zoals de eerder genoemde backups, foto’s, iCloud Drive en notities, ook voorzien van end-to-end-encryptie. De gegevens kunnen dan alleen ontsleuteld worden door jouw eigen vertrouwde apparaten. Niemand anders kan er dus bij.
Apple voegt de functie toe in iOS 16.2, maar werkt op dat moment alleen nog in de VS. In de rest van de wereld rolt Apple dit begin 2023 uit, waardoor wij er nog even op moeten wachten.
#2 Apple Music Sing: meezingen met de muziek
Beschikbaar op: iOS 16.2, iPadOS 16.2, tvOS 16.2
Je kent misschien al de meescrollende songteksten in Apple Music, maar er komt nog iets heel nieuws aan. Apple Music Sing is een nieuwe karaokemodus waarbij de songteksten niet alleen meescrollen, maar ook animeren zoals bij een echte karaokemachine. Je ziet dus wanneer je welke tekst moet zingen en je kunt zelfs het volume van de vocalen verlagen zodat je uitsluitend je eigen stem hoort. Je bepaalt zelf het geluidsniveau van de zangpartijen en bij een duet staan de teksten van beide zangers zelfs tegenover elkaar, zodat je weet wie wat moet zingen. Het werkt op de iPhone 11 en nieuwer en voor de Apple TV heb je de Apple TV 4K 2022 nodig.
#3 Freeform is er
Beschikbaar op: iOS 16.2, iPadOS 16.2, macOS Ventura 13.1
Freeform is de eerder aangekondigde Apple-app waarmee je op een digitaal whiteboard kunt samenwerken met anderen. Je kan tekenen, afbeeldingen toevoegen, links invoegen en nog veel meer om samen aan een project te werken. Apple had al beloofd dat de app dit najaar uit zou komen, maar onduidelijk was of dit een aparte download was of dat dit onderdeel werd van een software-update. Dat laatste is het geval, want de app verschijnt automatisch op je toestel zodra je de updates geïnstalleerd hebt. Als je de app niet wil, kun je hem ook gewoon weer verwijderen.
#4 Nieuwe HomeKit-architectuur voor Woning-app
Beschikbaar op: iOS 16.2, iPadOS 16.2, watchOS 9.2, macOS Ventura 13.1, tvOS 16.2, HomePod software-update 16.2
Apple had al beloofd dat HomeKit dit najaar een boost krijgt dankzij de nieuwe achterliggende architectuur. Volgens Apple levert dit een snellere reactietijd op bij woningen met veel accessoires en zijn de algehele prestaties beter. De nieuwe architectuur wordt in de Woning-app apart aangeboden als losse update die je dus apart moet installeren. Hiervoor is het wel vereist dat alle apparaten die toegang hebben tot de woning bijgewerkt worden naar de meest recente softwareversies. Dat betekent dus dat oudere apparaten geen toegang meer hebben tot de woning als je de update doorvoert. Bovendien is het dan niet meer mogelijk om een iPad als woninghub te gebruiken.
#5 Meteen oudere meldingen bekijken bij openen Meldingencentrum
Beschikbaar op: iOS 16.2, iPadOS 16.2
Het Meldingencentrum op het toegangsscherm is de plek waar al je oudere ongeopende meldingen getoond worden. Deze plek open je door vanaf het toegangsscherm omhoog te vegen of door, bij een ontgrendelde iPhone, eerst van boven naar beneden te vegen om het toegangsscherm te zien en vervolgens weer daar een stukje omhoog te vegen. Die laatste actie is vanaf iOS 16.2 niet meer nodig. Als je iPhone ontgrendeld is en je bijvoorbeeld op het beginscherm bent of een app gebruikt, hoef je nu nog alleen maar van boven naar beneden te vegen. Het Meldingencentrum wordt dan meteen geopend, zonder dat je eerst nog omhoog hoeft te vegen.
#6 AirDrop Iedereen-instelling met tijdslimiet
Beschikbaar op: iOS 16.2, iPadOS 16.2, macOS Ventura 13.1
Bij AirDrop heb je altijd al de keuze gehad om zichtbaar te zijn voor alleen je contacten of voor iedereen. Maar voor die laatste optie heeft Apple nu een belangrijke wijziging aangebracht. Er zit vanaf iOS 16.2 een tijdslimiet op, waardoor deze instelling maar voor tien minuten behouden blijft. Daarna schakelt hij automatisch weer terug naar de Alleen contacten-instelling. Hiermee wil Apple voorkomen dat je ongevraagd via AirDrop foto’s, linkjes of andere content toegestuurd krijgt.
#7 Ondersteuning externe displays op iPad
Beschikbaar op: iPadOS 16.2 (met M1- en M2-modellen)
Deze functie werd eerder al getest in de beta van iPadOS 16, maar moest helaas worden uitgesteld. Maar in iPadOS 16.2 gaat Apple dit alsnog toevoegen. Dankzij deze functie kun je een iPad met M1- of M2-chip verbinden aan een extern scherm en via Stage Manager aparte vensters op dit tweede scherm tonen. Je breidt je werkruimte van je iPad daardoor flink uit. Er is ook ondersteuning voor hele brede displays. Voorheen was ondersteuning voor externe schermen beperkt tot het spiegelen van je iPad-scherm, maar vanaf iPadOS 16.2 breidt je het scherm dus flink uit.
#8 Siri-stemherkenning op de Apple TV (maar nog niet in Nederland en België)
Beschikbaar op: tvOS 16.2
Zoals eerder aangekondigd, krijgt de Apple TV ook stemherkenning. Dit werkt vergelijkbaar met hoe stemherkenning op de HomePod werkt. Je stemprofiel van Siri op de iPhone wordt gebruikt om je stem op de Apple TV te herkennen. Je kan daardoor automatisch van gebruiker wisselen, maar ook makkelijker je eigen bibliotheek afspelen of persoonlijke aanbevelingen voor films en series krijgen. Zodra je Siri gebruikt op de Apple TV, weet hij meteen wie er spreekt. Helaas werkt dit op dit moment nog niet in Nederland en België. Het is onduidelijk wat daarvan de reden is, aangezien de stemherkenning wel in het Nederlands werkt op de HomePod.
#9 Nieuwe instellingen voor always-on op iPhone 14 Pro
Beschikbaar op: iOS 16.2 (alleen iPhone 14 Pro (Max))
De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max hebben een always-on scherm en met ingang van iOS 16.2 komen er extra opties bij. Je kan er namelijk voor kiezen om de wallpaper te verbergen in de always-on status, waardoor je dus geen schim van je achtergrond meer ziet. Ook kunnen meldingen in zijn geheel verborgen worden. Het always-on scherm wordt daardoor een stuk donkerder en toont alleen de tijd en widgets. Je vindt deze optie bij Instellingen > Scherm en helderheid > Always-on.
Screenshot via @BasvanderPloeg
#10 Nieuwe Slaap-widget voor toegangsscherm
Beschikbaar op: iOS 16.2
Als je de slaapfunctie gebruikt, dan kun je op het toegangsscherm slaapwidgets zetten. Je kunt dit bijvoorbeeld instellen voor een toegangsscherm dat je koppelt aan de slaapfocus. In de widgets bekijk je hoe je hebt geslapen met dezelfde grafiekjes die je ook in de Gezondheid-app vindt. Je kunt zelfs vanuit een widget je slaapfases bekijken en uiteraard met een tik meteen naar het slaapgedeelte in de Gezondheid-app gaan.
#11 Nieuwe Medicijnen-widget voor toegangsscherm
Beschikbaar op: iOS 16.2
Naast de slaapwidgets, zijn er ook widgets voor de Medicijnen-functie. Ze zijn vergelijkbaar met de complicaties die je op de Apple Watch vindt. Je kan daarmee meteen naar het Medicijnen-gedeelte van de Gezondheid-app gaan en met de grote widget zie je wat je eerstvolgende medicatie is. Dat maakt het makkelijker om deze af te vinken als je hem ingenomen hebt, ook op je iPhone.
#12 Game Center-verbeteringen
Beschikbaar op: iOS 16.2, iPadOS 16.2
Game Center krijgt in iOS 16.2 en iPadOS 16.2 wat nieuwe functies. Allereerst is er ondersteuning voor SharePlay bij multiplayergames, zodat je samen een spelletje kan spelen als je aan het FaceTimen bent. Sommige games voegden hier al eerder handmatig ondersteuning voor toe, maar met iOS 16.2 werkt het voor alle games met een multiplayermodus en Game Center-support.
Widgets in iOS 16.1 (links) vs iOS 16.2 (rechts)
Een andere verbetering is dat de beginschermwidgets voor Game Center vernieuwd zijn. Er waren al Speel verder- en Vrienden spelen-widgets, waarmee je respectievelijk verder kan spelen met je huidige games en kan zien wat je vrienden onlangs gespeeld hebben. Die laatste categorie wigdets wordt vervangen door een nieuwe Activiteit-widget voor Game Center. Daarmee zie je welke prestaties jij en je vrienden onlangs gehaald hebben in Game Center-games.
#13 Verberg IP-adres uitschakelen per website
Beschikbaar op: iOS 16.2, iPadOS 16.2
Dankzij iCloud Privédoorgifte wordt je IP-adres verborgen voor sites en je internetprovider. Maar dat kan soms problemen geven met een website, waardoor hij niet helemaal goed werkt. Vanaf iOS 16.2 en iPadOS 16.2 kun je per website bepalen of het verbergen van je IP-adres uitgeschakeld moet worden. Je vindt deze instelling bij de Aa-knop in de Safari-adresbalk. Hierdoor is het niet meer nodig om iCloud Private Relay (tijdelijk) uit te schakelen.
#14 Voorkeur aan stille Siri-reactie
Beschikbaar op: iOS 16.2, iPadOS 16.2
Je kan al een tijdje in de instellingen van Siri aangeven hoe de assistent moet reageren op je opdrachten. Voor gesproken reacties waren de opties voorheen Automatisch en Bij voorkeur gesproken reacties, maar in iOS 16.2 voegt Apple daar nog een extra optie aan toe: Bij voorkeur stille reacties. Hierdoor geeft Siri meestal uitsluitend antwoord in tekstvorm, zonder dit uit te spreken. Alleen als het echt nodig is dat Siri praat (bijvoorbeeld als je het handsfree gebruikt in de auto of met oordopjes), hoor je Siri spreken.
#15 Rapporteer ongewenste SOS-noodmeldingen
Beschikbaar op: iOS 16.2
Is het wel eens gebeurd dat je per ongeluk de hulpdiensten gebeld hebt, bijvoorbeeld omdat je de zijknop van je iPhone per ongeluk meermaals ingedrukt hebt of juist langer ingedrukt hebt gehouden? Dan kan je dit vanaf iOS 16.2 aan Apple laten weten. Je krijgt na het per ongeluk bellen een melding of je de functie bewust of per ongeluk geactiveerd hebt. In het scherm dat verschijnt kun je dit rapporteren aan Apple, inclusief bijlages met logbestanden. Deze toevoeging lijkt ook een directe reactie te zijn op het automatisch activeren van de crashdetectie in achtbanen. Met deze nieuwe functie zou Apple het algoritme bijvoorbeeld beter kunnen trainen, door de logbestanden te analyseren.
#16 Toon foto in bibliotheek bij bewerken toegangsscherm
Beschikbaar op: iOS 16.2
Als je op de iPhone een toegangsscherm instelt met een eigen foto, vind je met de knop rechtsonder een nieuwe optie genaamd Toon foto in bibliotheek. Tik je daarop, dan open je meteen de foto in de gewone Foto’s-app. Je gaat dan uit de bewerkmodus van het toegangsscherm, zodat je de foto in volle glorie kan bekijken.
#17 Live Activiteiten voor sport in de TV-app
Beschikbaar op: iOS 16.2 (alleen in sommige landen)
In landen waar je sportwedstrijden kan volgen in Apple’s TV-app, kunnen Live Activiteiten op je toegangsscherm en in het Dynamic Island de live tussenstand van de wedstrijd tonen. Apple had al beloofd dat dit eraan zat te komen, maar de functie werd telkens uitgesteld. Het werkt onder andere met de NBA, maar dus alleen in landen waar dit ook te kijken is. In Nederland en België kan dat helaas niet.
18 Live Activiteiten vaker updaten
Beschikbaar op: iOS 16.2
Voor in ieder geval de TV-app is een nieuwe extra instelling voor Live Activiteiten. Je kan in de Instellingen-app aangeven of een Live Activiteit vaker geüpdatet mag worden. Dit zorgt ervoor dat je altijd de meest actuele informatie op je toegangsscherm ziet. Maar een nadeel is wel dat de batterij daardoor mogelijk sneller leeg gaat.
#19 Nieuwe animaties in Muziek-app
Beschikbaar op: iOS 16.2, iPadOS 16.2
In de Muziek-app zien we een kleine nieuwe wijziging in de muziekspeler. Bij het drukken op de pauze/afspeel-knop en de knoppen om naar het volgende of vorige nummer te gaan, zien we een nieuwe animatie. De pauze/afspeel-knop heeft een duidelijkere overgang van vorm en de vooruit- en terugknoppen animeren respectievelijk naar rechts en naar links.
https://twitter.com/ChanceHMiller/status/1590160548754489344?ref_src=twsrc%5Etfw
#20 Batterij-taak in Opdrachten-app
Beschikbaar op: iOS 16.2, iPadOS 16.2
Bij het maken van een opdracht in de Opdrachten-app, is er nu ook een taak genaamd Haal batterijstatus op. Er was al een taak voor het ophalen van het batterijniveau, maar deze nieuwe taak kan meer informatie verschaffen. Bijvoorbeeld of de iPhone aan de oplader hangt of niet. Je kan hem dus ook gebruiken voor het huidige batterijpercentage, maar ook of je toestel aan het opladen is of niet.
#21 Stage Manager-tweak
Beschikbaar op: iPadOS 16.2
In Stage Manager heeft Apple een kleine wijziging aangebracht. Het was in de vorige versie al mogelijk om voor zowel het externe scherm als op de iPad zelf in Stage Manager-modus de dock en recente apps aan de linker zijkant apart van elkaar uit te schakelen. Dat ging voorheen via een soort dropdown-menu, maar nu staan er bovenaan gewoon twee knoppen waarmee je kan wisselen tussen de instelling op de iPad en het externe display zelf. Alleen de manier hoe je dit instelt is dus veranderd, niet de mogelijkheid an sich.
#22 Cursor van deelnemers in gedeelde notities
Beschikbaar op: iOS 16.2, iPadOS 16.2, macOS Ventura 13.1
Als je met anderen samenwerkt aan een notitie, laat Apple al zien wie welke wijzigingen waar doorgevoerd heeft. Maar vanaf iOS 16.2 komt er nog een handige verbetering bij. De tekstcursor van andere deelnemers zijn ook voor jou zichtbaar, zodat je precies ziet waar diegene in de notitie aan het typen is. Dit wordt live getoond en voorkomt dat je zelf al een wijziging aan gaat brengen terwijl iemand anders dat ook al van plan is.
#23 Diverse bugfixes en verbeteringen
Apple heeft nog meer kleine wijzigingen en bugfixes doorgevoerd in onder andere iOS 16.2:
- Camera bugfix: Sommige gebruikers hadden last van een probleem waardoor het niet mogelijk was om de camera weer te sluiten als je deze vanaf het toegangsscherm opent, bijvoorbeeld met de knop rechtsonder of door het toegangsscherm naar links te vegen. De enige mogelijkheid was daarvoor om de iPhone of iPad te vergrendelen. In deze nieuwe versie is dit probleem opgelost: je kan gewoon weer omhoog vegen om terug te keren naar het toegangsscherm.
- Verbeterde zoekfunctie in Berichten: Volgens Apple is de zoekfunctie verbeterd, waardoor je foto’s kan vinden op basis wat er op te zien is. Denk aan een hond, persoon of tekst. Dit ken je al van de Foto’s-app, waar je ook kan zoeken naar foto’s op basis van een zoekterm.
- Nieuwsartikelen in de Weer-app: In sommige landen verschijnen in de Weer-app links naar nieuwsartikelen die relevant zijn voor het weer en de desbetreffende locatie. In Nederland wordt dit nog niet ondersteund.
- Crashdetectie verbeteringen: Apple zegt de crashdetectie voor de iPhone 14-modellen te hebben verbeterd.
- Probleem met synchroniseren van notities opgelost: Soms werd een notitie niet goed gesynchroniseerd met iCloud, nadat er wijzigingen in aangemaakt werden. Dat is nu opgelost.
Alle updates zoals iOS 16.2 en iPadOS 16.2 zijn vanaf nu beschikbaar.
- 2022 - 13 december: Artikel bijgewerkt na de release van de updates.
- 2022 - 08 december: Artikel bijgewerkt met alle nieuwe functies, verbeteringen en ontdekkingen van iOS 16.2.
- 2022 - 16 november: Artikel bijgewerkt na de derde beta's.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gezondheid- en sportfuncties in watchOS 11: gebruik jij ze al? (04-01)
- Krijgt jouw iPhone de update naar iOS 19? (22-12)
- Eerste publieke beta's van iOS 18.3 en iPadOS 18.3 zijn uit voor testers (18-12)
- Ondersteuning voor robotstofzuigers in Woning-app komt in iOS 18.3 (maar alleen in het Engels) (17-12)
- iOS 18.2: deze nieuwe functies brengt de update naar je iPhone (11-12)
iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiƫle release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.
Reacties: 23 reacties