Nieuw in de derde beta van iOS 16: alle verbeteringen op een rijtje!
Apple is heel wat van plan met iOS 16. We troffen ook al in de iOS 16 beta 2 diverse nieuwe functies aan en bij beta 3 gaan we nog even door. Ook hier zijn er genoeg noemenswaardige verbeteringen en nieuwe functies te ontdekken. De gedeelde iCloud-fotobibliotheek kan eindelijk worden geprobeerd en Apple heeft een gloednieuwe Isolatiemodus (Lockdown Mode) toegevoegd. Ook is de clownvis-wallpaper terug! Dit zijn de nieuwe functies in de derde beta van iOS 16.
- #1 Gedeelde iCloud-fotobibliotheek
- #2 Isolatiemodus
- #3 Websites naar Nederlands vertalen
- #4 Meer lettertypes voor de klok op het toegangsscherm
- #5 Agenda-widget op toegangsscherm
- #6 Clownvis-wallpaper
- #7 Astronomie-wallpaper
- #8 Herinneringen
- #9 Apple Pay gebruiken indien beschikbaar
- #10 AFib-geschiedenis
- Meer kleine aanpassingen in iOS 16 beta 3
#1 Gedeelde iCloud-fotobibliotheek
Het is nu mogelijk om een gedeelde iCloud-fotobibliotheek te maken. Deze functie was al beloofd en is nu te testen met vrienden en familieleden. Je kunt tot 5 mensen uitnodigen voor jouw gezamenlijke fotobibliotheek en iedereen kan foto’s toevoegen, bewerken en wissen. Deze personen hoeven geen deel uit te maken van je gezin. Maar let op: je kunt maar één gedeelde fotobibliotheek hebben, dus kies zorgvuldig met welke groep je gaat delen!
In de Camera-app vind je nu een aparte knop bovenin het scherm, waarmee je kunt aangeven of een foto naar je eigen fotobibliotheek moet gaan of naar de gedeelde fotobibliotheek:
#2 Isolatiemodus
Een verrassende nieuwe functie, waar Apple nog niet eerder over heeft gesproken. In de Isolatiemodus (Lockdown Mode) ben je extreem goed beschermd tegen cyberaanvallen. Deze functie is niet bedoeld voor iedereen, maar voor een kleine groep mogelijke doelwitten zoals activisten en journalisten die met repressieve regimes te maken hebben. De functie zorgt dat de kans op een aanval of het installeren van spyware tot een minimum wordt beperkt. In de Berichten-app worden bijlagen geblokkeerd en in FaceTime worden gesprekken van mensen waar je geen contact mee hebt gehad tegengehouden. Ook heb je geen gedeelde fotoalbums meer en kun je geen configuratieprofielen installeren.
#3 Websites naar Nederlands vertalen
In de tweede beta troffen we de optie aan om de Vertaal-app in het Nederlands te gebruiken. In beta 3 zit nog een extra vertaalfunctie voor Nederlanders en Belgen: je kunt nu ook websites naar het Nederlands vertalen in Safari.
#4 Meer lettertypes voor de klok op het toegangsscherm
Je kunt vanaf iOS 16 kiezen uit meerdere lettertypes voor de klok op je toegangsscherm. Eerder had je keuze uit 6 opties, nu zijn het er 8. Er zit nu ook eentje bij met dikkere lijnen en het standaardfont is terug.
#5 Agenda-widget op toegangsscherm
In de Agenda-widget op het toegangsscherm krijg je niet meer de aanstaande afspraken te zien. Dit is gedaan uit privacyredenen. Als het scherm vergrendeld is, kunnen anderen niet meer zien naar welke afspraken je moet omdat de tekst onleesbaar is gemaakt. Zodra je je iPhone ontgrendelt kun je het wel weer lezen.
#6 Clownvis-wallpaper
Voor het eerst kun je officieel de clownvis-wallpaper uit vervlogen tijden kiezen. Deze wallpaper werd in 2007 gedemonstreerd door Steve Jobs en werd ook gebruikt in het marketingmateriaal voor de allereerste iPhone, maar Apple bracht ‘m nooit uit. Nu kan iedereen de clownvis-wallpaper instellen als wallpaper. Voor de kenners: het gaat hier om de Amphiprion Chrysogaster, in het normale taalgebruik ook wel anemoonvis genoemd. Maar dankzij Nemo is de naam clownvis veel meer ingeburgerd.
#7 Astronomie-wallpaper
De al bestaande Astronomie-wallpaper is aangepast. Als je deze met widgets gebruikt, zal de afbeelding van de aarde iets naar beneden schuiven, zodat je alle details nog goed kunt zien. Heb je geen widgets gekozen, dan staat de afbeelding iets hoger op je scherm.
#8 Herinneringen
Er is een nieuwe ‘Include Due Today’-schakelaar in de instellingen van de Herinneringen-app. Deze optie is in de beta nog niet vertaald naar het Nederlands. Zet je de schakelaar aan, dan krijg je zowel verlopen taken als taken die vandaag af moeten te zien. Dit heeft invloed op de teller die aangeeft hoeveel taken je nog moet doen.
#9 Apple Pay gebruiken indien beschikbaar
In de instellingen van Wallet en Apple Pay is een nieuwe schakelaar aanwezig, ‘Gebruik Apple Pay indien beschikbaar’. Dit houdt in dat betaalkaarten die je in Safari hebt geregistreerd met de ‘Vul automatisch in’-functie, worden geverifieerd om met Apple Pay te worden gebruikt. Je hoeft dan niet meer zelf bij je bank te regelen dat je met de betreffende kaart via Apple wilt betalen.
#10 AFib-geschiedenis
Niet voor Europeanen, want deze functie werkt voorlopig alleen in de Verenigde Staten. In iOS 16 en watchOS 9 is de AFib-geschiedenis toegevoegd voor mensen die last hebben van boezemfibrilleren, een vorm van onregelmatige hartslag. Is deze aandoening bij jou vastgesteld, dan kun je zien wanneer en hoe vaak je er last van had. Die gegevens kun je weer makkelijker delen met je arts. Het onderdeel ‘AFib History’ is toegevoegd aan de Gezondheid-app en op de Apple Watch kun je de eerdere metingen raadplegen.
Meer kleine aanpassingen in iOS 16 beta 3
- Virtuele betaalkaarten in Safari: In de Wallet-app in iOS 16 is nu ondersteuning voor virtuele betaalkaarten toegevoegd. Je kunt bij sommige banken en creditcardaanbieders een virtuele betaalkaart maken om online te gebruiken, zodat je echte creditcardgegevens niet gestolen kunnen worden.
- Stage Manager: Een nieuw welkomstscherm voor Stage Manager en nieuwe tutorials om de functie te leren kennen. Het multitasking-menu heeft ook iets andere tekstlabels gekregen.
- Nieuw scherm voor iOS-versie: Als je in de Instellingen-app naar Algemeen > Info > iOS-versie gaat krijg je een vereenvoudigd scherm te zien met informatie over je meest recente versienummer.
- Nieuw scherm voor iCloud+: Apple heeft het scherm vernieuwd voor mensen die abonnee van iCloud+ willen worden. Er wordt meer uitleg gegeven over de functies.
Heb jij nog meer nieuwe functies in beta 3 ontdekt die nog niet in de eerdere beta’s zaten? Laat het weten!
Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 18.1.1.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iOS 18.2: deze nieuwe functies komen dit najaar (21-11)
- Vierde beta voor ontwikkelaars en derde publieke beta van iOS 18.2 en iPadOS 18.2 nu uit (20-11)
- Apple brengt iOS 18.1.1 en iPadOS 18.1.1 uit (19-11)
- Gebruikers melden problemen met het opslaan van bewerkte foto's in iOS 18 (19-11)
- Oeps: Apple gaat iCloud-backups van iOS 8 en eerder wissen (18-11)
iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiële release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.
Reacties: 11 reacties