FaceTime Handoff

Alles wat er nieuw is voor FaceTime in iOS 16: 6 verbeteringen tijdens het videobellen

Ook FaceTime heeft nieuwe functies gekregen vanaf iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura. In dit artikel nemen we de functies met je door.

FaceTime in iOS 16

FaceTime wordt steeds geavanceerder door de nieuwe functies die Apple toevoegt. Ook in de updates dit najaar vinden we een paar handige verbeteringen. Helaas zijn nog niet alle functies in Nederland te gebruiken, maar we hebben hoop voor de toekomst. Tot die tijd zijn er ook andere vernieuwingen die je wel kunt gebruiken en die misschien nog wel nuttiger zijn. Dit is er allemaal nieuw in FaceTime in iOS 16 en meer.

#1 Met Handoff wisselen van apparaat tijdens een FaceTime gesprek

Beschikbaar op: iPhone, iPad
Het is ons op de iCulture redactie al ontelbare keren overkomen dat we in een FaceTime gesprek zaten en tijdens dit gesprek eigenlijk naar een ander apparaat wilden wisselen. Bijvoorbeeld als je het gesprek startte op je iPhone terwijl je op straat liep, maar daarna achter je bureau gaat zitten en je Mac in gebruik neemt. Je bent dan ongemakkelijk met twee apparaten in de weer. Sinds iOS 16 en vanaf iPadOS 16 en macOS Ventura is dat eindelijk verleden tijd.

FaceTime Handoff

Dankzij Handoff, een functie die bij Apple al jaren bestaat om makkelijk te wisselen tussen apparaten, kun je met deze updates ook wisselen van FaceTime apparaat. Als je AirPods hebt gekoppeld (of een ander Bluetooth-accessoire waarmee je kunt bellen), zal de verbinding hiervan ook automatisch worden overgezet. Het overzetten van een gesprek werkt hetzelfde als andere apps die je met Handoff kunt gebruiken. In onze tip lees je hoe dat werkt.

Hoewel iOS 16 al beschikbaar is, heb je hiervoor ook de nieuwste iPadOS- en/of macOS-update nodig. Deze zijn in oktober te downloaden.

Bekijk ook
Zo werkt Handoff voor Mac, iPhone en iPad

Zo werkt Handoff voor Mac, iPhone en iPad

Alles over Handoff op Mac, iPhone en iPad. In deze gids lees je hoe Handoff werkt en welke oplossingen er zijn als het niet werkt.

#2 Veranderde interface tijdens het bellen

Beschikbaar op: iPhone, iPad
Tijdens het bellen met FaceTime krijg je een veranderde weergave te zien bovenin je scherm. Hoe je in iOS 15 nog een donkere ‘kaart’ ziet met daarop de knoppen voor je microfoon en camera, zo is dat vanaf iOS 16 transparant geworden. De knoppen bedekken zo een stuk minder van het videobeeld. Wat ons betreft ziet het er moderner uit.

Nieuwe iOS 16 FaceTime interface

#3 Samenwerken met anderen in FaceTime

Beschikbaar op: iPhone, iPad
Een andere grote functie in de nieuwe updates is samenwerken. Als je bijvoorbeeld met vrienden, collega’s of medestudenten samen aan een document werkt, kun je vanuit FaceTime een document delen met de rest. Iedereen kan dan bewerkingen doen die de rest live kan volgen. Het werkt dan in feite hetzelfde als met z’n allen om tafel zitten met een document in het midden. Wat Apple’s eigen apps betreft werkt het in Bestanden, Keynote, Numbers, Pages, Notes, Reminders en Safari. Ontwikkelaars kunnen hun app geschikt maken voor samenwerken. De functie wordt ook ondersteund door de iOS 16 Berichten-app.

FaceTime met SharePlay

Bekijk ook
7 verbeteringen voor de Berichten-app en iMessage in iOS 16 en macOS Ventura

7 verbeteringen voor de Berichten-app en iMessage in iOS 16 en macOS Ventura

Apple heeft de Berichten-app in iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura naar een hoger niveau getild. Dit zijn alle verbeteringen die je in iMessage in iOS 16 en de andere updates vindt.

#4 Live ondertiteling tijdens het FaceTimen

Beschikbaar op: iPhone 11 en nieuwer, iPads met A12-chip en nieuwer, Mac met Apple Silicon (nog niet in het Nederlands)
In ondersteunde talen kun je vanaf de updates ook live ondertiteling krijgen tijdens een FaceTime videogesprek. Zit je in een groepsgesprek, dan laat je apparaat duidelijk weten wie er aan het woord is. Deze functie maakt het eenvoudiger voor doven of slechthorenden om mee te doen aan een FaceTime videogesprek. Helaas is het vooralsnog alleen beschikbaar in het Engels. Daarbij komt ook nog dat Apple het als een beta-functie uitbrengt.

Voorheen kon je Navi gebruiken, een app van Nederlandse makelij om live ondertiteling van FaceTime in heel veel talen te krijgen. Helaas kan deze app niet meer werken dankzij een verandering in de code van Apple. Opmerkelijk, want de app won eerder dit jaar nog een Apple Design Award.

#5 SharePlay apps ontdekken

Beschikbaar op: iPhone 11 en nieuwer, iPad
Inmiddels zijn er al redelijk wat apps met SharePlay ondersteuning, maar tot nu toe was het wel lastig om deze te ontdekken. Daarom kun je nu vanuit FaceTime ontdekken welke SharePlay apps er zijn. Je ziet onderscheid tussen de apps die je al hebt en wat er nog meer te krijgen is in de App Store. Als je vervolgens een app downloadt, kun je deze meteen gebruiken met SharePlay. Het is nog wel zo dat iedere deelnemer van het gesprek ook de betreffende app moet hebben om mee te doen.

FaceTime SharePlay apps ontdekken

Bekijk ook
Apps met SharePlay: deze zijn leuk om te proberen

Apps met SharePlay: deze zijn leuk om te proberen

In deze gids bespreken we apps die creatief gebruik maken van SharePlay. Er is meer mogelijk dan bijvoorbeeld samen een film kijken. Ken jij deze apps al?

#6 FaceTime ophangen met Siri en iOS 16

Beschikbaar op: iPhone, iPad
Klaar met FaceTimen? Dan kun je nu gewoon via Siri ophangen als je even niet je handen vrij hebt. Dit werkt helaas nog niet in het Nederlands, dus je kunt de functie alleen in- en uitschakelen als je Siri in het Engels gebruikt. Het is één van de nieuwe Siri functies in iOS 16. Hierover hebben we ook een apart artikel.

FaceTime ophangen met Siri

Bekijk ook
De nieuwe Siri-functies van iOS 16 (maar weinig werkt in het Nederlands)

De nieuwe Siri-functies van iOS 16 (maar weinig werkt in het Nederlands)

In iOS 16 heeft Siri nieuwe functies gekregen waardoor de assistent weer nuttiger wordt. Ook in macOS Ventura vind je Siri verbeteringen. In dit artikel nemen we je mee langs de veranderingen.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 18.2.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiële release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.