Privédoorgifte iCloud Private Relay

‘iOS 16 kan functies blokkeren op basis van locatie’

Nieuw locatiesysteem ontdekt in code
Apple blijkt in iOS 16 een systeem te hebben verborgen, waarmee functies alleen op een bepaalde locatie te gebruiken zijn. Het zou al in iOS 16.2 zijn toegevoegd, maar wordt nog niet actief gebruikt.

Sommige functies zijn niet wereldwijd te gebruiken. Zo krijg je in Nederland geen toegang tot Fitness+ en News+ en mag je in bepaalde landen in de Chinese of Arabische invloedssfeer diverse andere iOS-functies niet gebruiken. Ultra-wideband voor nauwkeurige positiebepaling is bijvoorbeeld uitgeschakeld in Armenië, Belarus, Indonesië, Nepal, Rusland en een reeks andere landen. Tot nu goe gebruikt Apple hiervoor ‘hard-gecodeerde’ methoden in de hardware of software. Zo zijn iPhones die in Japan worden verkocht voorzien van een hoorbaar camerageluid en werken de Chinese iPhones door beperkingen in de software niet met iCloud Private Relay.


Momenteel zijn de meeste beperkingen gekoppeld aan de regio van een toestel, door de software-instellingen of door specifieke aanpassingen in de hardware. Sommige zijn gemakkelijk te omzeilen: schakel je over naar een Amerikaans Apple ID, dan kun je opeens wél Fitness+ gebruiken in Nederland. En als Japanner is het vrij eenvoudig om je iPhone in een ander land te kopen.

Apple kan iOS-functies beperken op basis van locatie

Achter de schermen werkt Apple echter aan een nieuw, slimmer systeem om de locatie van een gebruiker te bepalen. Dit systeem ‘countryd’ is in iOS 16.2 toegevoegd, maar wordt nog niet actief gebruikt. Het gebruikt je GPS-locatie, de landencode van je WiFi-router en informatie van de simkaart om te bepalen in welk land je je bevindt. Dit moet het lastiger maken om geblokkeerde functies te omzeilen.

Tim Cook met App Store appiconen tijdens WWDC 2021

De reden waarom Apple dit systeem ontwikkeld zou te maken kunnen hebben met sideloading. Al sinds december is bekend dat Apple bezig is om appwinkels van derden toe te staan, onder druk van de Europese Unie. Recent werd bekend dat Apple plannen heeft om deze alternatieve appwinkels alleen toe te staan in EU-landen. Met het nieuwe locatiesysteem kan Apple gemakkelijk bepalen of een toestel in de EU wordt gebruikt en of sideloading is toegestaan. Het systeem is volgens 9to5Mac vooral gericht op beperkingen die door overheden worden afgedwongen.

Als andere landen Apple dwingen om sideloading ook toe te staan, dan kan Apple dit gemakkelijk aanpassen in iOS. Het omzeilen van de instellingen is echter iets moeilijker: het gebruik van een VPN, het wijzigen van de systeeminstellingen of het kopen van een iPhone in Europa zorgen er niet voordat je meteen ook sideloading kunt gebruiken. Apple gaat tijdens WWDC 2023 alle functies van iOS 17 aankondigen, maar waarschijnlijk zal daarbij met geen woord worden gerept over sideloading.

Bekijk ook
Sideloading komt naar je iPhone: dit zijn de voor- en nadelen

Sideloading komt naar je iPhone: dit zijn de voor- en nadelen

Sideloading houdt in dat je apps buiten de App Store om installeert. Vanaf iOS 17.4 staat Apple sideloading via appstores van derden (met tegenzin) toe. In deze gids vertellen we je welke nieuwe mogelijkheden (en risico’s) dit met zich meebrengt voor de iPhone en wat er nu al mogelijk is.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiële release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.