iOS 17.4 functies

Deze iOS 17.4 functies kun je nú proberen op je iPhone

iOS 17.4 en iPadOS 17.4 zijn er en ze zitten boordevol nieuwe functies. De meeste hebben te maken met nieuwe EU-regels, maar er zijn ook een paar verrassingen en nieuwe functies die wereldwijd beschikbaar komen. We lopen alles langs, van nieuwe emoji tot het voorlezen van Siri-berichten in meerdere talen.

iOS 17.4 functies: niet alles komt naar de iPad

De meeste vernieuwingen die we hieronder bespreken zijn ook in iPadOS 17.4 beschikbaar, maar niet alles. Dit heeft ermee te maken dat het iPad-platform door de EU niet als poortwachter wordt gezien.

Deze functies krijg je bijvoorbeeld niet:

  • Alternatieve App Stores en betaalmethoden.
  • Openstelling van de NFC-chip voor andere betaalaanbieders: simpelweg omdat de NFC op de iPad ook niet voor Apple Pay-betalingen in de winkel gebruikt kan worden. Ook op de Apple Watch wordt de NFC-chip (voorlopig) niet opengesteld.

#1 Nieuwe emoji

We beginnen met een functie die je meteen zult opmerken als je regelmatig emoji gebruikt: de nieuwe emoji van 2023-2024 zijn gearriveerd Schuddende hoofden, een feniks, bruine paddenstoel en limoen zijn een paar van de nieuwkomers. Er zijn ook vier nieuwe gezinscombinaties, samen met updates voor bestaande emoji’s die nu specifiek naar links of rechts kijken.

Nieuwe emoji in iOS 17.4

Dit is bijvoorbeeld handig bij een lopende of rennende persoon: eerder rende het hardlopertje altijd naar links, maar als je ergens voor wegrent zou je het liefst naar rechts rennen. Dit geldt ook voor de geknielde persoon, de persoon met blindenstok en personen in rolstoelen.

Bekijk ook
Deze nieuwe emoji verschijnen binnenkort op je iPhone

Deze nieuwe emoji verschijnen binnenkort op je iPhone

De nieuwste emoji van de Emoji 15.1 set komen eraan en bevatten onder andere een limoen, bruine paddenstoel en gebroken ketting. Ze zullen worden toegevoegd in iOS 17.4, dat in maart 2024 verschijnt. Welke is jouw favoriet?

#2 Alternatieve appwinkels

iOS 17.4 zit vol met allerlei aanpassingen die in het kader van de Digital Markets Act (DMA) moesten worden gedaan, al zul je daar de eerste dagen nog niet zoveel van merken. Apple moest het platform openstellen voor andere appwinkels, maar het zal wel even duren voordat aanbieders zover zijn. Mobivention is waarschijnlijk de eerste met een alternatieve appwinkel, maar zij hebben dan ook hulp gehad van Apple. De rest zal de komende weken en maanden volgen. De third party marktplaatsen voor apps werken alleen als je een Europees Apple ID hebt en je je fysiek in een EU-land bevindt. Je leest er meer over in ons artikel over sideloading in de EU.

Bekijk ook
Zo gaat Apple de Europese App Store aanpassen voor sideloading

Zo gaat Apple de Europese App Store aanpassen voor sideloading

Apple verlaagt de tarieven voor appmakers in de EU als ze akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden. Vandaag heeft het bedrijf een pakket maatregelen bekendgemaakt die te maken hebben met een aanstaande EU-wetgeving (DMA). Er komen alternatieve marktplaatsen voor apps en ontwikkelaars mogen alternatieve betaalmethoden gebruiken.

#3 Alternatieve betaalmethoden

Apple moet het in iOS 17.4 ook toestaan om alternatieve betaalmethoden te ondersteunen. Ook mogen aanbieders verwijzen naar andere betaalmethoden buiten de app. Spotify gaat hier onder andere gebruik van maken: zij zullen gebruikers erop wijzen waar je een abonnement kunt nemen. Je kunt vervolgens op een weblinkje klikken. Als ontwikkelaars hier gebruik van willen maken moeten ze akkoord gaan met de nieuwe EU-voorwaarden. Dit is niet verplicht. maar als ze eenmaal overgestapt zijn kunnen ze niet meer terug naar de oude voorwaarden.

In een apart artikel hebben we besproken hoe groot de impact zal zijn van deze veranderingen.

Bekijk ook
Dit ga jij merken van de nieuwe EU-maatregelen

Dit ga jij merken van de nieuwe EU-maatregelen

Inmiddels is iOS 17.4 uit en dat betekent dat de nieuwe EU-maatregelen in iOS van kracht gegaan zijn. Wat ga jij ervan merken? Misschien wel helemaal niets. We leggen puntsgewijs uit wat de impact is en of je verplicht bent om mee te doen.

#4 Alternatieve browser engines en browserkeuze

Vanaf iOS 17.4 wordt het toestaan van andere browser engines dan WebKit. Daardoor krijgen makers van browsers meer vrijheid om nieuwe functies in te bouwen.

Standaardbrowser kiezen in iOS 17.4
Standaardbrowser kiezen in iOS 17.4

Daarnaast gaat Apple je actief informeren over het gebruik van een andere browser op de iPhone. Het was sinds iOS 14 al mogelijk om Safari als standaardbrowser te vervangen door Chrome, Firefox of iets anders, maar in iOS 17.4 krijg je bij het voor de eerste keer opstarten van de Safari-browser een schermvullende pop-up. Daarin krijg je de mogelijkheid om een andere standaardbrowser te kiezen.

Als je vervolgens op een linkje in een e-mail of chatbericht klikt, zal de zelfgekozen standaardbrowser worden geopend.

Bekijk ook
Zelf de standaard browser kiezen: zo werkt het

Zelf de standaard browser kiezen: zo werkt het

Gebruik je liever een andere browser dan Safari? Geen probleem! Je kunt op de iPhone en iPad zelf een standaardbrowser kiezen. Kies voor Chrome, Edge of een andere browser. Ze openen automatisch als je op een linkje tikt.

#5 Webapps blijven werken in iOS 17.4

Webapps (PWA’s) die je aan je beginscherm hebt toegevoegd, gewoon werken in iOS 17.4. Apple had korte tijd het idee om deze in de EU af te schaffen, maar na feedback van ontwikkelaars en gebruikers is toch besloten om webapps in de EU te blijven ondersteunen. Dit geldt dus ook voor de webapp van iCulture. Deze functioneert nog zoals voorheen, inclusief pushberichten.

Bekijk ook
Apple blijft toch webapps ondersteunen in de EU

Apple blijft toch webapps ondersteunen in de EU

Apple heeft wijzigingen in iOS 17.4 doorgevoerd, waardoor webapps in de EU niet meer goed werken. Aanvankelijk zei Apple dat het een bewuste keuze was, maar nu maakt Apple een draai van 180 graden: webapps zullen wél worden ondersteund in de EU-landen.

#6 Openstellen van NFC-chip

Nog een andere wijziging, waarvan we de impact pas later gaan merken: het openstellen van de NFC-chip op de iPhone. Banken en andere financiële aanbieders kunnen op die manier hun eigen Apple Pay-achtige betalingen aanbieden. Ze zullen hiervoor wel hun eigen wallet-app moeten ontwikkelen. Het zal even duren voordat banken zover zijn. In de Instellingen-app was korte tijd wel een optie ‘Contactloos en NFC’ (zie hieronder), maar die is in de uiteindelijke release weer weggehaald, waarschijnlijk omdat er nog geen apps zijn die het ondersteunen. Je leest er meer over in ons nieuwsartikel: De NFC-chip wordt opengesteld voor andere betaaldiensten.

Contactloos en NFC

#7 Cloudgaming-diensten toegestaan

Apple staat voor het eerst cloudgaming-diensten toe op de iPhone. In 2020 leverde het verbod op streaming gamediensten nogal wat ophef op, omdat Google Stadia geen native iOS-app mocht maken. Apple vond dat ze geen controle konden uitoefenen op alle losse games die in Stadia zouden verschijnen. Daardoor waren ook apps van Xbox Game Pass en Nvidia GeForce Now niet toegestaan. In iOS 17.4 is dat gewijzigd – en niet alleen in de EU. Apple gaat wereldwijd toestaan dat cloudgaming-diensten hun eigen iPhone-app uitbrengen. Maar ook hier kan het wel even duren voordat je de eerste aanbieders gaat zien.

Bekijk ook
Apple staat voor het eerst cloudgaming-diensten toe op de iPhone

Apple staat voor het eerst cloudgaming-diensten toe op de iPhone

Apple heeft vandaag aangekondigd dat het wereldwijd is toegestaan om een streaming game-app in de App Store te zetten. Diensten zoals Xbox Cloud Gaming kunnen los.

#8 Siri leest berichten in meerdere talen voor

In iOS 17.4 is het mogelijk om meerdere talen te kiezen voor Siri, bedoeld voor het voorlezen van berichten. Siri kan dan niet alleen in je primaire taal voorlezen, maar ook in het Engels, Frans of wat je maar wilt. Dit is handig als je je iPhone op het Nederlands hebt ingesteld, maar regelmatig berichten in het Engels binnen krijgt.

Zo werkt het:

  1. Ga naar Instellingen > Siri en zoeken > Stuur berichten met Siri.
  2. Tik op Voeg taal toe…
  3. Tik op een taal en selecteer daarna eventueel nog enkele andere talen.
Siri meerdere stemmen instellen

Dit verandert niet de primaire taal waarin Siri luistert en reageert. Wat er wel gebeurt is dat Siri bij het oplezen van binnengekomen berichten dit in de juiste taal doet. Je kunt zoveel talen toevoegen als je wilt.

Bekijk ook
Ontvang je vaak berichtjes in andere talen? Zo voeg je extra talen toe aan Siri’s voorleesfunctie

Ontvang je vaak berichtjes in andere talen? Zo voeg je extra talen toe aan Siri’s voorleesfunctie

Je kan meerdere talen aan Siri toevoegen, voor het voorlezen van berichtjes. Dat is vooral handig als je vaak chat met buitenlandse vrienden en familie.

#9 Altijd vertraging bij Stolen Device Protection

Apple heeft de functie Stolen Device Protection in iOS 17.4 een extra optie geven, namelijk door altijd een beveiligingsvertraging in te stellen. Je moet dan een tijdje wachten voordat je de instellingen kunt wijzigen. Eerder gold de vertraging alleen op onbekende locaties. De gebruikersinterface voor Stolen Device Protection is ook iets aangepast, met een eigen schakelaar in Instellingen > Face ID en toegangscode.

Stolen Device Protection in iOS 17.4

Stolen Device Protection is een functie die voorkomt dat een dief bepaalde instellingen en accountgegevens kan wijzigen. Als de persoon over je schouder heeft meegekeken naar de toegangscode, dan voorkomt het dat bijvoorbeeld wachtwoorden en toegangscodes zomaar gewijzigd kunnen worden. In het Nederlands heet de functie ‘Bescherming voor gestolen apparaat’.

Bekijk ook
iPhone krijgt nieuwe Stolen Device Protection-functie in iOS 17.3: dit betekent het

iPhone krijgt nieuwe Stolen Device Protection-functie in iOS 17.3: dit betekent het

De iPhone krijgt in iOS 17.3 een nieuwe functie genaamd Stolen Device Protection (in het Nederlands: Bescherming voor gestolen apparaat). Daarmee kunnen bepaalde functies alleen gebruikt worden met behulp van Face ID of Touch ID.

#10 Transcriptie voor podcasts

Apple Podcasts biedt vanaf iOS 17.4 transcripties voor podcasts in het Engels, Duits, Frans en Spaans. De belofte is dat “vrijwel elke gesproken show” zal worden voorzien van een machinale vertaling.

Podcasts transcriptie

De transcripties maken het voor dove mensen gemakkelijk om te achterhalen waar een podcast over gaat. Apple kan hiervoor gebruik maken van de kennis op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie, dat het de afgelopen jaren heeft opgebouwd.

#11 Apple Music: nieuwe homeknop

In de Apple Music-app is de ‘Luister nu’-knop aan de linkerkant vervangen door de tekst ‘Home’. Bovendien is het icoontje gewijzigd: in plaats van een cirkel met pijl is het nu een huisje geworden. De inhoud is echter verder hetzelfde.

Apple Music Home

#14 Aangepast menu in de App Store

In de App Store-instellingen heeft Apple het menu enigszins aangepast. Dit bestaat nu uit het lijstje Apps, Abonnementen, Aankoopgeschiedenis en Meldingen. Bovendien kun je je aankopen gemakkelijk terugvinden door ze te filteren (die mogelijkheid zat er overigens al in). Ben je onderdeel van een gezin, dan kan het menu er iets anders uitzien.

App Store aankopen met filters

#15 Handgebaren uitschakelen

In iOS 17.4 kun je herkenning van handgebaren uitschakelen in apps voor videogesprekken. In FaceTime kun je sinds iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma handgebaren maken om het scherm te vullen met confetti of vuurwerk. Dit staat standaard ingeschakeld en kan soms tot ongemakkelijke momenten leiden… maar vanaf nu niet meer. De reactiegebaren kunnen standaard worden uitgeschakeld in FaceTime en in apps van derden. Ontwikkelaars moeten hun app er wel voor aanpassen. Zelf handmatig uitschakelen voordat je aan een serieuze meeting begint, kan natuurlijk ook.

FaceTime 3D vuurwerk
Bekijk ook
Videobellen met vuurwerk: alles over handgebaren in FaceTime en andere videobelapps (en zo zet je het uit)

Videobellen met vuurwerk: alles over handgebaren in FaceTime en andere videobelapps (en zo zet je het uit)

Je kunt sinds iOS 17 in FaceTime reacties gebruiken, waardoor er leuke animaties in beeld verschijnen. Deze FaceTime-reacties kun je ook met handgebaren gebruiken. Maar soms kunnen dit soort gebaren ongemakkelijk en ongewenst zijn, dus je kunt ze ook uitschakelen.

#16 Batterijgezondheid snel bekijken

Vanaf iOS 17.4 beta 4 kun je in één oogopslag zien hoe gezond de batterij van je iPhone 15 is. Apple heeft de manier waarop de batterijgezondheid wordt getoond iets gewijzigd, waardoor je alle info in één oogsoplag kunt zien. Je kunt nu in de Instellingen-app bij Batterijduur meteen zien wat de status is, zonder dat je verder hoeft te klikken. Je krijgt bij het tikken op de status het aantal batterijcycli, productiedatum en eerste gebruik te zien. Voorheen moest je hiervoor naar Instellingen > Algemeen > Info gaan. Geoptimaliseerd opladen biedt nog steeds dezelfde instellingen. Al deze wijzigingen zijn alleen te vinden op de iPhone 15-serie, niet op oudere modellen.

Batterijconditie iOS 17.4

#17 CarPlay toont komende manoeuvres

Een handige nieuwe optie in CarPlay. Je kunt in Apple Kaarten verder vooruit kijken om te zien welke afslagen en manoeuvres eraan komen. Je kunt bij de weergave wisselen tussen hoofdscherm en instrumentenpaneel. Deze nieuwe functie staat overigens los van de vernieuwde CarPlay-ervaring die later dit jaar zal verschijnen. Met de iOS 17.4 update zal het bestuurdersdisplay optioneel afslag-voor-afslag aanwijzingen tonen, terwijl je je ogen op de weg kunt houden.

In de releasenotes van Apple staat:

In iOS 17.4, with supported CarPlay vehicles, Apple Maps will present a new instrument cluster experience with information about upcoming maneuvers. Users can swap the desired display type between the main and instrument cluster screen by tapping the map configuration button on the upper right of the Maps main screen. 

#18 Nieuw protocol voor iMessage: PQ3

Apple heeft met ingang van iOS 17.4 een nieuw post-quantum cryptografisch protocol ingevoerd. Hiermee zijn je berichten beter beveiligd tegen toekomstige krachtige kwantumcomputers. Deze computers zijn nu nog niet op grote schaal inzetbaar, maar het is mogelijk dat kwaadwillenden nu alvast versleutelde berichten opslaan om ze op een later moment te kunnen ontsleutelen, als de techniek beschikbaar is.

Bekijk ook
Apple kondigt zwaardere PQ3-beveiliging voor iMessage aan

Apple kondigt zwaardere PQ3-beveiliging voor iMessage aan

De kans dat je iMessage-berichten in verkeerde handen vallen wordt steeds kleiner. Zeker nu Apple een “baanbrekende” verbetering van de cryptografische beveiliging van iMessage heeft aangekondigd. Deze beschermt tegen een bedreiging die de komende jaren nog niet zal spelen.

Andere kleine wijzigingen in iOS 17.4

Natuurlijk zitten er in iOS 17.4 ook nog allerlei kleine aanpassingen. Hier noemen we een paar:

  • In Duitsland kun je nu ook ‘Siri’ in plaats van ‘Hey Siri’ gebruiken. Tot nu toe werkte het alleen in het Engels.
  • In Safari is de adresbalk iets breder gemaakt.
  • Apple Cash, de prepaid debitcard die je krijgt als je een (Amerikaanse) Apple Card, kan vanaf iOS 17.4 worden gebruikt met virtuele kaartnummers. Dit maakt het makkelijker om verschillende potjes te maken om Apple Cash uit te geven. Apple Cash is een digitale kaart die je in de Apple Wallet bewaart en waarmee je geld kunt verzenden en ontvangen vanuit de Berichten-app. Je kunt Apple Cash ook gebruiken in winkels en online. Ook kun je Apple Cash instellen voor gezinsleden onder de 18 jaar, zodat ze een bepaalde hoeveelheid zakgeld hebben.
Bekijk ook
iOS 17.4 en iPadOS 17.4 staan klaar met grote veranderingen voor de EU

iOS 17.4 en iPadOS 17.4 staan klaar met grote veranderingen voor de EU

De nieuwste iOS- en iPadOS-updates zijn uit: iOS 17.4 en iPadOS 17.4. Daarin zitten niet alleen nieuwe functies, maar er gaat ook het een en ander veranderen op met name je iPhone.

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.