Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
iOS 17 Update

Apple brengt iOS 17.6.1 en iPadOS 17.6.1 opnieuw uit: zo krijg je de nieuwste versie

Apple heeft een nieuwe variant van iOS 17.6.1 en iPadOS 17.6.1 uitgebracht. Deze nieuwe versie heeft buildnummer 21G101, in plaats van 21G93 zoals die van een paar weken terug. Maar wat is het verschil tussen deze versies en hoe krijg je de nieuwste?

Nieuwe functies hoef je niet te verwachten van iOS 17.6.1, want het versienummer geeft meteen al aan dat het hier om een kleine update gaat. Apple bracht op 7 augustus al iOS 17.6.1 uit, waarin een probleem opgelost was met de geavanceerde gegevensbescherming van iCloud. Maar nu is er dus een nieuwe versie, die je niet zomaar op je toestel kan zetten.

De nieuwste variant van iOS 17.6.1 en iPadOS 17.6.1 van 19 augustus heeft buildnummer 21G101, terwijl de variant van 7 augustus nog buildnummer 21G93 had. Het gebeurt niet vaak dat Apple een eerder uitgebrachte iOS-versie opnieuw uitbrengt met alleen een ander buildnummer. Meestal brengt Apple gewoon een geheel nieuwe iOS-update uit als er weer een bug ontdekt is, maar deze keer was dat dus niet nodig. Dat doet vermoeden dat het ontdekte probleem niet belangrijk genoeg is.

Het is op dit moment dan ook nog onduidelijk wat precies het verschil is tussen versie 21G93 van 7 augustus en 21G101 van 19 augustus. Mogelijk heeft het iets te maken met Apple Fitness+, want er zijn ook nieuwe updates voor de Apple Watch en Apple TV verschenen waar dit als opgelost probleem vermeld wordt.

Bekijk ook

watchOS 10.6.1 is beschikbaar: fixt bug waar je in Nederland waarschijnlijk geen last van hebt

watchOS 10.6.1 is beschikbaar voor de Apple Watch. Het gaat om een kleine watchOS-update waairn een specifiek probleem opgelost wordt. De kans dat jij daar in Nederland last van hebt, is vrij klein. Maar toch kun je de update installeren.

Als je eerder al iOS 17.6.1 gedownload en geïnstalleerd hebt, zul je de nieuwe versie niet automatisch op je iPhone of iPad zien. Je kunt zelf eenvoudig checken welke variant jij hebt via Instellingen > Algemeen > Info > iOS-versie.

Wil je het zekere van het onzekere nemen en per se de nieuwste variant (21G101) hebben, dan zul je je iPhone of iPad moeten updaten via je Mac of pc. Sluit daarvoor je iPhone of iPad met een kabel aan aan je Mac en open de Finder (of iTunes in macOS Mojave of ouder). Windows-gebruikers openen iTunes. Klik op je aangesloten apparaat en kies voor Zoek naar update. De update wordt vervolgens gedownload en daarna op je toestel geïnstalleerd.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 7 augustus 2024:

De nieuwste iOS-update wordt momenteel uitgerold. Het kan daardoor even duren voordat de update voor jou zichtbaar is. Meestal stelt Apple de updates vanaf 19:00 Nederlandse tijd beschikbaar met een geleidelijke uitrol. Het heeft daarom geen zin om in de reacties te melden dat je de update nog niet ziet. Zie ook ons artikel over iOS-installatieproblemen.

iOS 17.6.1 beschikbaar

iOS 17.6.1 volgt een ruime week na de iOS 17.6-update van eind juli. In die update waren al geen nieuwe functies meer ontdekt, want ook daar draaide het vooral om bugfixes. Ook werd de beveiliging verbeterd. Apple laat weten dat er een probleem was met geavanceerde gegevensbescherming in iCloud, waardoor deze niet kon worden in- of uitgeschakeld. Een vervelend probleem, dat nu gelukkig dus opgelost is. Heb je geen idee wat de geavanceerde gegevensbescherming in iCloud precies is? Lees dan onze aparte uitleg daarover.

Bekijk ook

Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud: meer gegevens met end-to-end encryptie

Advanced Data Protection voor iCloud (oftewel Geavanceerde gegevensbescherming) is een nieuwe functie die ervoor zorgt dat meer data op iCloud worden versleuteld. We raden aan om het in te schakelen, zodat je beter beschermd bent. Sinds iOS 16.3 is het wereldwijd beschikbaar, dus ook in Nederland en België. Zo werkt het!

Ook beschikbaar: iOS 16.7.10 en iPadOS 16.7.10

Onlangs bracht Apple iOS 16.7.9 en iPadOS 16.7.9 uit, twee updates voor specifieke toestellen die niet bijgewerkt kunnen worden naar iOS 17. Nu heeft Apple opnieuw een update uitgebracht voor diezelfde toestellen, waarin hetzelfde probleem opgelost is als in iOS 17.6.1. Blijkbaar werd het probleem veroorzaakt door de vorige updates die eind juli uitgebracht werden.

iOS 16.7.10 en iPadOS 16.7.10 zijn beschikbaar voor deze zes oudere modellen:

  • iPhone 8 (2017)
  • iPhone 8 Plus (2017)
  • iPhone X (2017)
  • iPad 5e generatie (2017)
  • iPad Pro 9,7-inch (2016)
  • iPad Pro 1e generatie 12,9-inch (2015)

Releasenotes iOS 17.6.1

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en verhelpt een probleem dat ertoe leidde dat geavanceerde gegevensbescherming niet kon worden ingeschakeld of uitgeschakeld.

iOS 17.6.1 downloaden

Om iOS 17.6.1 te downloaden, doe je het volgende:

  1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Wacht tot de update in beeld verschijnt.
  2. Tik op Download en installeer.
  3. Wacht tot je toestel opnieuw is opgestart en de installatie voltooid is.

Je kunt de update ook uitvoeren via je computer. Sluit daarvoor je iPhone of iPad met een kabel aan aan je Mac en open de Finder (of iTunes in macOS Mojave of ouder). Windows-gebruikers openen iTunes. Klik op je aangesloten apparaat en kies voor Zoek naar update. De update wordt vervolgens gedownload en daarna op je toestel geïnstalleerd.

Bekijk ook

iPhone updaten: zo kun je de nieuwste iOS-versie installeren

Hoe kun je de software op je iPhone bijwerken naar de nieuwste versie van iOS? In deze tip leggen we uit hoe de iPhone updaten werkt, met of zonder computer.

Gebruikte je een testversie en wil je geen beta’s meer ontvangen? Vergeet je niet af te melden voor het betaprogramma mocht je geen beta meer willen draaien.

Bekijk ook

Zo kun je je afmelden voor de beta's van iOS, watchOS, macOS en tvOS

Als je geen publieke betaversies van iOS, iPadOS, watchOS, macOS en tvOS meer wilt installeren, kun je je hiervoor eenvoudig afmelden. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet.

Waarom zie ik de update (nog) niet?

Het kan soms even duren voordat jij de update op jouw toestel te zien krijgt. Dat heeft ermee te maken dat Apple deze updates gefaseerd uitrolt. Hoe dit zit lees je in dit artikel: Dit is waarom het langer duurt voordat iOS-updates automatisch geïnstalleerd worden. Als het na een tijdje nog niet lukt om iOS te updaten, lees dan ons artikel over iOS-installatieproblemen.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 19 augustus: Artikel bijgewerkt met vernieuwde versie van iOS 17.6.1 en iPadOS 17.6.1.
  • 2024 - 19 augustus: Artikel bijgewerkt met vernieuwde versie van iOS 17.6.1 en iPadOS 17.6.1.
  • 2024 - 19 augustus: Artikel bijgewerkt met vernieuwde versie van iOS 17.6.1 en iPadOS 17.6.1.

Reacties: 4 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.