iOS 17 functies

Round-up: dit zijn de beste iOS 17 functies

De meeste kun je meteen proberen!
Wat zijn nu de beste iOS 17-functies waar ons Apple-hart sneller van gaat kloppen? Welke nieuwe functies van iOS 17 moet je meteen proberen zodra de update op je iPhone staat? Er zijn talloze handige verbeteringen en dit zijn volgens ons het meest belangrijke. Dit is er nieuw in iOS 17!

De beste iOS 17 functies

De absolute hoogtepunten van iOS 17 vind je hier. We hebben op een rijtje gezet wat volgens ons de beste iOS 17 functies zijn. Hoewel de update misschien iets minder groot is dan voorgaande edities (lees hiervoor ook onze iOS 17 review), biedt de update toch een aantal fijne nieuwe functies voor je iPhone. In deze lijst van de beste iOS 17 functies vind je enkele langverwachte, zoals het kunnen delen van een AirTag of het samenwerken aan een afspeellijst in Apple Music.

  1. Vernieuwd belscherm
  2. Stand-by modus
  3. Interactieve widgets
  4. Verbeterde autocorrectie
  5. AirTag delen
  6. AirDrop vernieuwd
  7. Stickers gebruiken
  8. Nieuwe Journal-app
  9. Samen aan een afspeellijst werken
  10. Offline kaarten downloaden
  11. Muziek van passagiers via CarPlay
  12. Makkelijker antwoorden op iMessage
  13. Offline Siri in Nederland
  14. Functies voor mentale gezondheid
  15. Vernieuwde Spotlight
  16. AirPods-functies
  17. Verificatiecodes uit Mail en meer

#1 Vernieuwd belscherm met eigen contactposter

Het belscherm, het scherm dat je ziet als iemand jou belt, heeft een gloednieuw design gekregen. Sterker nog, je kan dit zelf op allerlei manieren personaliseren. Je kan zelf een eigen contactposter aanmaken. Dit is vergelijkbaar met je toegangsscherm, maar dan met jouw naam bovenaan in plaats van de digitale klok. Jij bepaalt zelf wat anderen zien als jij hun belt. Zelf zie je deze contactposter dus maar zelden, want je doet het vooral voor anderen. Je geeft daarmee een belletje een heel persoonlijk tintje. Je kiest bijvoorbeeld een mooie foto van jezelf of een leuke pose van je Memoji, gecombineerd met een achtergrond en passend lettertype.

iOS 17 screens

Overigens heeft Apple nog meer vernieuwd in de Telefoon-app. Zo is er een functie genaamd Live Voicemail, waarbij een ingesproken voicemailbericht live omgezet wordt in tekst. Helaas werkt deze functie niet in het Nederlands.

#2 Nieuwe Stand-by modus

Met deze nieuwe Stand-by modus wordt je iPhone een soort smart display. Zodra je je iPhone aan de oplader bevestigt en hem horizontaal houdt, wordt er een aparte weergave geactiveerd. In deze weergave kun je grote widgets instellen en zie je een duielijke klok. Op de iPhones met always-on display blijft het scherm altijd aan staan, zodat je op ieder moment een blik kan werpen op bijvoorbeeld een widget van je agenda en de tijd. Je kan het ook zo instellen dat de mooiste foto’s uit je fotobibliotheek voorbij komen of dat je eenvoudig de muziek kan bedienen. De Stand-by modus ondersteunt ook Live Activiteiten en een grotere weergave van Siri.

iOS 17 StandBy met MagSafe dock

Bekijk ook
StandBy maakt van je iPhone een digitale klok met widgets: zo werkt het

StandBy maakt van je iPhone een digitale klok met widgets: zo werkt het

StandbBy is een handige iPhone-functie in iOS 17 en nieuwer. Het zorgt ervoor dat je iPhone tijdens het opladen klaar staat om je van nuttige informatie te voorzien. Denk aan de tijd, maar ook het weer, je agenda-afspraken of je muziek. Lees in deze tip wat de mogelijkheden zijn en hoe je het instelt.

#3 Interactieve widgets eindelijk op je iPhone

In iOS 17 heeft Apple eindelijk interactieve widgets toegevoegd. Na drie jaar van statische widgets op je beginscherm, die vooral bedoeld waren om snel nuttige informatie af te lezen, kun je er nu ook meer mee doen. En dat zonder dat je de app hoeft te openen. Denk aan het afvinken van een todo-lijstje of het in- of uitschakelen van een HomeKit-lamp. Een ander goed voorbeeld is het bedienen van de muziek, want ook dat kan gewoon vanaf de widget. Daarmee worden de widgets in één klap een stuk nuttiger.

Bekijk ook
Zo werken interactieve widgets op de iPhone en iPad in iOS 17 en iPadOS 17

Zo werken interactieve widgets op de iPhone en iPad in iOS 17 en iPadOS 17

Vanaf iOS 17 zijn widgets op je beginscherm eindelijk interactief. Dit maakt de functie aanzienlijk nuttiger in meer scenario’s. Hoe werken de interactieve widgets precies?

#4 Verbeterde autocorrectie (ook in het Nederlands)

Er is altijd veel kritiek geweest op de autocorrectie. Er is zelfs een social media account Damn You Autocorrect dat de meest hilarische fouten in chatberichten door een falende autocorrectie verzamelt. Maar daar komt misschien wel een eind aan, want Apple belooft een flink verbeterde autocorrectie. Zo worden woorden die via autocorrectie omgezet zijn, tijdelijk onderstreept. Daarmee kan je terugkeren naar het voorgaande, oorspronkelijk getypte, woord. En het fijne is dat de autocorrectie ook in het Nederlands beter zou moeten werken.

Apple voegt ook op dit gebied nog wat andere verbeteringen toe, zoals makkelijker woorden of hele zinnen afmaken door op de spatiebalk te tikken, maar helaas werkt dat weer net niet in het Nederlands.

#5 Eindelijk AirTags delen

Dit is zonder twijfel één van de meestgevraagde functies: het kunnen delen van een AirTag. In iOS 17 kan het eindelijk. Je kan een AirTag met tot vijf anderen delen, zodat zij deze ook eenvoudig kunnen opzoeken met de Zoek mijn-app. Zowel het nauwkeurig zoeken als het afspelen van een geluidje wordt ondersteund. Bovendien zorg je er op deze manier voor dat diegene die bijvoorbeeld jouw sleutelbos leent, geen volgmeldingen krijgt en de AirTag ook geen geluid maakt omdat hij met een vreemde meebeweegt. Gewoon even snel een AirTag delen (tijdelijk of voor langere tijd) en klaar ben je. Dit komt dus ook van pas om persoonlijke objecten te volgen die door meerdere mensen in huis gebruikt worden.

Bekijk ook
AirTag delen: zo gebruik je samen een AirTag (met nieuwe tijdelijke deelfunctie vanaf iOS 18.2)

AirTag delen: zo gebruik je samen een AirTag (met nieuwe tijdelijke deelfunctie vanaf iOS 18.2)

Je kan een AirTag delen met meerdere personen. Dat is bijvoorbeeld handig als je vaak je sleutels uitleent of als je een object wil volgen dat door meerdere mensen gebruikt wordt. Je kunt vanaf iOS 18.2 ook tijdelijk de locatie van een voorwerp met AirTag delen.

#6 AirDrop helemaal vernieuwd

AirDrop heeft in iOS 17 een flinke make-over gekregen. De functie om content mee uit te wisselen, gaat ook actiever gebruikmaken van de U1-chip in iPhones. Zo kun je twee toestellen bij elkaar houden om gemakkelijk snel iets uit te wisselen en is er een functie genaamd NameDrop. Daarmee kun je, door twee iPhones bij elkaar te houden, eenvoudig contactgegevens uitwisselen. En een AirDrop-overdracht kan zelfs afgemaakt worden als jullie niet meer bij elkaar zijn, want dan verloopt het via een internetverbinding. Die laatste verbetering wordt later in een aanvullende update toegevoegd.

NameDrop contactgegevens delen met AirDrop

Bekijk ook
NameDrop: zo deel je je telefoonnummer met een tikje

NameDrop: zo deel je je telefoonnummer met een tikje

NameDrop is een nieuwe functie sinds iOS 17 waarmee je snel van iPhone naar iPhone een telefoonnummer kan delen. Handig als je een nieuw iemand ontmoet en je nummers wil uitwisselen. En het werkt zelfs met de Apple Watch.

#7 Stickers krijgen prominentere rol

Je kent de stickers al van WhatsApp en ook iMessage heeft al jarenlang een eigen verzameling stickers en stickerapps. Maar in iOS 17 gaat Apple een flinke stap verder. Stickers komen nu systeembreed beschikbaar. Dat wil zeggen dat je niet beperkt bent tot iMessage, maar ook gewoon in Mail, Pages en apps van derden uit de App Store stickers kunt gebruiken. De stickers werken overal waar je ook emoji kan typen. Bovendien kan je stickers maken van je eigen foto’s (zelfs geanimeerde Live Stickers) en tover je elke emoji om in een sticker.

Bekijk ook
Leef je uit met Stickers in iMessage

Leef je uit met Stickers in iMessage

Met stickers kun je je iMessage-gesprekken nog leuke maken. Je kunt zelf Stickers maken op basis van eigen foto’s. Live Stickers kunnen zelfs animaties bevatten! Hoe dit werkt lees je hier.

#8 Nieuwe Journal-app

Deze kun je helaas nog niet proberen. Apple komt met de nieuwe Dagboek-app (Journal), later dit jaar in iOS 17. Dat is een soort dagboek waarmee je van alles over je dag kan vastleggen. De muziek waar je naar luistert, de foto’s die je maakt, de workouts die je gedaan hebt en de locaties die je bezocht hebt. Zelfs de contacten waar je in aanraking mee gekomen bent, kun je in de app vastleggen. Al je activiteiten kun je in de Journal-app kwijt, inclusief een eigen begeleidend tekstje. Het helpt vooral om je zinnen te verzetten en de dag door te nemen.

Bekijk ook
Alles over de Dagboek-app op je iPhone

Alles over de Dagboek-app op je iPhone

Apple een eigen Dagboek-app op de iPhone, waarmee je je belevenissen en gedachten kunt vastleggen. Deze app is standaard op je iPhone aanwezig en geeft je suggesties om aan je mentale en fysieke gezondheid te werken. Dit zijn de belangrijkste functies van de Dagboek-app op de iPhone!

#9 Samen aan afspeellijsten werken

Ook deze kun je helaas nog niet testen. Spotify-gebruikers kennen deze functie al jaren, maar later dit jaar komt het ook naar Apple Music: afspeellijsten waarin je met anderen kunt samenwerken. Zo kun je samen met je partner een afspeellijst maken, waarin jullie beide nummers kunnen toevoegen of verwijderen en de afspeellijst kunnen bewerken. Het is zelfs mogelijk om met een emoji te reageren op de liedjeskeuze van je vrienden. Deze functie is niet onderdeel van de eerste versie van iOS 17, maar komt pas later dit jaar.

#10 Offline kaarten downloaden in de Kaarten-app

Ga je naar plekken waar lang niet altijd mobiele data beschikbaar is of ben je in het buitenland waar de tarieven erg hoog zijn? Dan komt het downloaden van offline kaarten in Apple’s Kaarten-app goed van pas. Je kunt een heel gebied downloaden of slechts de regio om je heen. Hierdoor is alles offline beschikbaar voor navigatie met de auto, te voet, fiets of ov. Zelfs nuttige locaties als winkels (met openingstijden) zijn in de offline versie beschikbaar.

Apple Kaarten offline instellingen

Bekijk ook
4 manieren waarop Apple de Kaarten-app beter maakt in iOS 17

4 manieren waarop Apple de Kaarten-app beter maakt in iOS 17

In iOS 17 krijgt de Kaarten-app een aantal praktische en handige verbeteringen. De belangrijkste verbetering is de mogelijkheid om offline kaarten te downloaden, maar er zijn nog meer handige kleine tweaks en aanpassingen die het gebruik van de Kaarten-app een stuk makkelijker maken.

#11 Passagiers kunnen muziek afspelen via CarPlay

Als je met een groep vrienden of je partner in de auto zit en een muziekje luistert, kan de bijrijder natuurlijk het CarPlay-scherm bedienen om een ander liedje te kiezen. Maar het zou natuurlijk veel makkelijker zijn om dit gewoon vanaf je eigen iPhone te doen. In iOS 17 is het mogelijk om met CarPlay via SharePlay muziek vanaf je eigen iPhone op het CarPlay-scherm af te spelen. Zo kan iedereen in de auto dus de Apple Music-muziek op het scherm afspelen, zonder dat je daarvoor verbonden hoeft te zijn met het CarPlay-systeem.

CarPlay in iOS 17 met SharePlay voor muziek

#12 Antwoorden op iMessage-berichten verbeterd (en meer)

Voor iMessage-gebruikers is er een aantal kleine maar praktische verbeteringen beschikbaar. De fijnste vinden wij het makkelijker antwoorden op berichten. Apple heeft hiervoor goed naar WhatsApp gekeken, want je hoeft nu alleen maar een bericht naar links te vegen om er direct op te antwoorden. Dat is toch een stukje sneller dan ingedrukt houden of twee keer tikken. Daarnaast is de applade op de schop gegaan. Alle opties voor het versturen van foto’s, spraakberichten, stickers en iMessage-apps, zitten nu achter één enkele plusknop. Veeg de lijst die verschijnt omhoog om meer iMessage-apps te zien.

Bekijk ook
iMessage is in iOS 17 flink vernieuwd: deze 12 functies maken Apple’s chatapp veel beter

iMessage is in iOS 17 flink vernieuwd: deze 12 functies maken Apple’s chatapp veel beter

Apple’s iMessage en Berichten-app hebben in iOS 17 flink wat verbeteringen gekregen. De app heeft een vernieuwd design, het sturen van bijlages zoals foto’s en locaties is vernieuwd en er zitten twee geliefde WhatsApp-functies in iMessage.

#13 Offline Siri in het Nederlands

We noemden hem al even in ons artikel met iOS 17 ontdekkingen, maar we vinden het een belangrijke nieuwe functie: de ondersteuning voor offline Siri. Bepaalde taken kan Siri daardoor sneller verwerken en ook op reageren als je even geen internetverbinding hebt. Denk aan het zetten van een timer of het bedienen van muziek. Normaal gesproken werd elk Siri-verzoek via de Apple-servers verwerkt, maar in het Nederlands kan dit in iOS 17 ook bij een deel van de vragen lokaal geregeld worden.

Bekijk ook
Siri in iOS 17: niet per se slimmer, maar wel handiger

Siri in iOS 17: niet per se slimmer, maar wel handiger

Siri krijgt er in iOS 17 en de andere nieuwe updates een aantal nieuwe functies en mogelijkheden bij. Ook zijn er wat bestaande functies die in iOS 17 eindelijk in het Nederland werken. We nemen je mee langs alle nieuwe Siri-functies in iOS 17.

#14 Nieuwe functies die helpen bij je gezondheid

Bij Apple staat gezondheid ook altijd voorop en daarom zijn er weer wat nieuwe functies voor de Gezondheid-app in iOS 17. Zo is de app er eindelijk ook op de iPad, kun je je gemoedstoestand vastleggen en houdt de app bij of je voldoende tijd hebt doorgebracht in de buitenlucht. Hiervoor gebruikt de iPhone de sensoren in de Apple Watch. Ook belangrijk is de functie waarbij Apple je waarschuwt of je niet te dicht op het scherm zit, om problemen met de ogen te voorkomen.

Bekijk ook
Dit zijn de nieuwe gezondheidsfuncties in iOS 17

Dit zijn de nieuwe gezondheidsfuncties in iOS 17

In iOS 17 gaat Apple vol inzetten op nieuwe gezondheidsfuncties. De aandacht ligt vooral op twee gebieden: geestelijke en visuele gezondheid, maar er zijn ook diverse andere kleine verbeteringen.

#15 Spotlight maakt zoeken makkelijker

Een nieuwe en verbeterde functie in Spotlight, de zoekfunctie van je iPhone, heet Top Hit. De bovenste resultaat van je zoekopdracht kan extra snelkoppelingen geven binnen de app. Zoek je bijvoorbeeld naar de Bestanden-app, dan kun je vanuit Spotlight sneller bovenaan een recent document openen. Of spring meteen naar het juiste fotoalbum als je zoekt naar de Foto’s-app. Ook is Spotlight op visueel vlak aangepakt, met resultaten die in dezelfde kleur getoond worden als de apps waar ze bij horen. Zo herken je sneller de juiste zoekresultaten.

Bekijk ook
Deze 4 verbeteringen in Spotlight in iOS 17 maken de zoekfunctie nog krachtiger

Deze 4 verbeteringen in Spotlight in iOS 17 maken de zoekfunctie nog krachtiger

Is Spotlight, de zoekfunctie op de iPhone, jouw grootste vriend? Dan zul je blij zijn met deze handige verbeteringen voor Spotlight in iOS 17. Je krijgt sneller dingen gedaan, vindt makkelijker wat je zoekt en meer.

#16 AirPods-functies in iOS 17

Dankzij iOS 17 hebben de AirPods nieuwe functies. De belangrijkste is Adaptieve audio. Deze functie past de mate van transparantiemodus en ruisonderdrukking aan op basis van je omgeving. Het is dus een combinatie tussen net genoeg ruisonderdrukking en net genoeg transparantie om bepaalde dingen van de omgeving wel te kunnen horen. Dit werkt alleen bij de AirPods Pro uit 2022. Gelukkig zijn er nog meer AirPods-functies in iOS 17 die op andere modellen werken en welke dat zijn lees je in ons artikel.

Bekijk ook
Update met 5 nieuwe AirPods-functies nu beschikbaar (als je iOS 17 gebruikt)

Update met 5 nieuwe AirPods-functies nu beschikbaar (als je iOS 17 gebruikt)

De AirPods hebben nieuwe functies gekregen dankzij een nieuwe update die nu beschikbaar is. Gebruik je de AirPods met iOS 17, dan kun je de functies als adaptieve audio gebruiken (mits je het juiste AirPods-model hebt).

#17 iCloud-sleutelhanger: verificatiecodes uit Mail en meer

Misschien herken je het wel: je moet ergens met tweestapsverificatie inloggen en de desbetreffende dienst stuurt geen sms, maar een e-mail met verificatiecode. Dat betekent dat je de Mail-app moet openen, naar de e-mail moet gaan, de code moet kopiëren of onthouden en deze weer bij de dienst in moet vullen. Omslachtig dus, maar gelukkig herkent iOS 17 ook verificatiecodes die per e-mail naar je gestuurd worden. Deze worden nu ook automatisch ingevuld, net als bij verificatiecodes per sms. En ook nog handig: je iPhone kan e-mails en sms’jes met gebruikte verificatiecodes automatisch opruimen!

Daarnaast kan je in iOS 17 ook gemakkelijk gezinswachtwoorden aanmaken. Bijvoorbeeld voor een account voor een dienst die jullie als gezin allemaal gebruiken. Je kunt met deze iOS 17-functie zelfs passkeys delen.

Bekijk ook
Dit zijn de leukste nieuwe details van iOS 17: 35+ ontdekkingen die je niet wil missen

Dit zijn de leukste nieuwe details van iOS 17: 35+ ontdekkingen die je niet wil missen

Naast de bekende nieuwe functies, zijn er ook nog allerlei leuke details van iOS 17 die de moeite waard zijn. Welke ontdekkingen hebben wij de afgelopen tijd gedaan met iOS 17? We nemen de kleine en grote details van iOS 17 met je door. Deze mag je niet missen!

Meer over iOS 17

iOS 17 is de grote update voor de iPhone in 2023. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 17, dan vind je in ons artikel de geschikte modellen. De belangrijkste verbeteringen zijn de interactieve widgets, een vernieuwde Telefoon-app met nieuw belscherm, uitgebreidere AirDrop, een nieuwe Stand-by stand als je telefoon horizontaal aan de oplader zit en meer. Lees ook onze artikelen met de beste iOS 17-functies en interessante iOS 17-details en ontdekkingen. Of lees onze iOS 17 review. De releasedatum van iOS 17 was 18 september 2023. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 18.1.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 13 juli: Nu de publieke beta beschikbaar is, hebben we dit artikel bijgewerkt met verwijzingen naar inmiddels gepubliceerde tips met meer uitleg over een functie.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 13 juli: Nu de publieke beta beschikbaar is, hebben we dit artikel bijgewerkt met verwijzingen naar inmiddels gepubliceerde tips met meer uitleg over een functie.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.