Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
iOS 18 Beta V2

Vernieuwde beta 3 van iOS 18.1 uitgebracht, speciaal voor iPhone 16-modellen

De nieuwste beta van iOS 18.1 en iPadOS 18.1 is uit. Hierin zitten alvast de eerste functies voor Apple Intelligence, die je nu alvast kunt testen. Dit artikel zal steeds worden bijgewerkt als er nieuwe beta's verschijnen.

De uiteindelijke release van iOS 18 is nog niet eens geweest, maar Apple is al druk met het testen van de iOS 18.1 beta en iPadOS 18.1 beta. Nog nooit eerder bracht Apple al zo vroeg een beta uit van een aankomende update, terwijl de grote oorspronkelijke update nog moet verschijnen. Dat heeft een reden: in iOS 18.1 zitten veel verbeteringen die langere tijd grondig getest moeten worden. We praten je hier bij over alles wat de iOS 18.1 beta te bieden heeft.

Nieuwste iOS 18.1 beta

iOS 18.1 Beta 3 (vernieuwd)

11 september 2024 – Apple heeft een nieuwe versie van de iOS 18.1 beta 3 uitgebracht, speciaal voor de iPhone 16-modellen. Deze heeft buildnummer 22B5034o. Eerder verscheen er al een derde beta van iOS 18.1 met buildnummer 2B5034e, voor de al langer bestaande toestellen.

Sinds de tweede beta kunnen al bepaalde functies van Apple Intelligence getest worden. Het is vanaf deze beta niet meer nodig om je regio-instellingen op VS te zetten om Apple Intelligence in Nederland (via een VPN) te kunnen gebruiken.

Bekijk ook

Apple Intelligence op de iPhone: zo kun je het nu al proberen (vanuit Nederland)

Probeer nu zelf Apple Intelligence op de iPhone of iPad. We leggen uit welke stappen je moet nemen om het werkend te krijgen van uit Nederland en andere EU-landen. En we vertellen welke AI-functies je nu alvast kunt proberen, zodra je het voor elkaar hebt.

In de derde beta zijn weer twee nieuwe functies toegevoegd, die onderdeel zijn van Apple Intelligence:

Clean Up-tool

De Clean Up-tool in de Foto’s-app is toegevoegd in deze beta. Daarmee kun je ongewenste onderdelen van foto’s wegpoetsen. Denk aan een ongewenste omstander op een vakantiefoto van jou en je partner of een object dat in de weg staat en je bijna perfecte foto net niet helemaal perfect maakt. Je gebruikt de functie door in de bewerkmodus van een foto te gaan, waarna er rechtsonder de Clean Up-knop staat. Vervolgens kun je de onderdelen in de foto aantikken, vegen of omcirkelen om het van de foto te verwijderen. Deze functie is dus alleen mogelijk voor toestellen die Apple Intelligence ondersteunen en in regio’s waarin het beschikbaar is.

iOS 18.1 Apple Intelligence Clean Up-tool

Foto’s die met de Clean Up-tool bewerkt zijn, krijgen in de metadata een label. Zo kun je in het info-scherm zien of de foto ermee bewerkt is. In de foto zelf toont Apple dit vooralsnog niet, dus als de foto gedeeld wordt via social media of apps als WhatsApp, zie je niet direct dat het met Clean Up bewerkt is.

Samenvattingen van notificaties

Een andere nieuwe toevoeging is de samenvatting van notificaties. Voorheen werkte dit alleen voor Apple’s eigen Berichten- en Mail-app, maar vanaf de derde beta kun je dit voor alle apps op je iPhone en iPad inschakelen. Deze functie geeft een samenvatting van de belangrijkste meldingen. De inhoud van meldingen wordt geanalyseerd dankzij Apple Intelligence om de context te begrijpen en als je iPhone het belangrijk genoeg vindt, komt dit samen met andere belangrijke meldingen in een enkel overzicht te staan.

Apple Intelligence kan meldingen prioritiseren

Check voor onze ervaringen ook het artikel hands-on met Apple Intelligence op de Mac.

Bekijk ook

Hands-on met Apple Intelligence: een kleine blik op de toekomst

In deze hands-on lees je onze eerste korte ervaringen met Apple Intelligence, Apple's nieuwe AI-systeem op iPhone, iPad en Mac. Wij hebben Apple Intelligence alvast kort kunnen testen en vertellen je over onze eerste ervaringen.

iOS 18.1 Beta 1

In de eerste beta voegde Apple al de eerste reeks Apple Intelligence-functies toe:

  • Writing Tools: functies waarmee je teksten kan samenvatten, herschrijven en meer, op basis van de door jou gegeven criteria. Werkt in Mail, Notities, Pages en meer.
  • Nieuwe Siri: Een nieuw design met een gloeiende rand rondom het scherm, het kunnen schrijven naar Siri door twee keer op de onderste balk te tikken, ondersteuning voor Siri-tips om meer uit je apparaat te halen en beter begrijpen wat je bedoelt, ook als je woorden door elkaar haalt of per ongeluk het verkeerde zegt.
  • Vernieuwde Mail-app: Automatisch e-mails categoriseren op basis van inhoud, samenvatting van de inhoud van een e-mail en meer.
  • Reduce Interruptions-focus: Krijg alleen de belangrijkste meldingen met daarbij een samenvatting van de tekst.
  • Nieuwe Foto’s-functies: Zoeken met natuurlijk taalgebruik, zoeken naar specifieke momenten in video’s en zelf terugblikken maken met tekstgegeven opdrachten.
  • Transcripties: Krijg transcripties van audio-notities en telefoongesprekken.
Apple Intelligence in iPadOS 18.1 in de EU

Onthoud dat al deze functies dus alleen werken in het Engels. Apple zegt dat je jezelf moet aanmelden voor de wachtlijst via de instellingen, nadat je de beta op je toestel gezet hebt. Apple benadrukt dat je taal en regio op Engels (VS) moet staan en dat het niet beschikbaar is in de EU en China. Je ziet dan ook bovenstaande melding in beeld verschijnen bij Instellingen > Apple Intelligence en Siri.

Apple Intelligence is momenteel niet beschikbaar in je land of regio.

Bekijk ook

Dit is Apple Intelligence, Apple's eigen variant van AI: alles wat je moet weten

Apple Intelligence is Apple's eigen variant op kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als AI. Apple Intelligence vind je in veel van Apple's aankomende software-updates. Lees hier wat Apple Intelligence is en wanneer jij het kan gebruiken.

Nieuwste iPadOS 18.1 beta

iPadOS 18.1 Beta 3

28 augustus 2024 – Ook van iPadOS 18.1 is nu de derde beta voor ontwikkelaars beschikbaar. We verwachten dat hierin dezelfde verbeteringen zitten als in de beta van iOS 18.1. Nieuwe iPad-specifieke functies verwachten we hier niet in.

iOS 18.1 beta downloaden voor ontwikkelaars en publieke testers

Ontwikkelaars kunnen de beta direct via hun eigen iPhone downloaden. Je hebt geen betaprofiel nodig om beta’s te installeren. In plaats daarvan hoef je alleen maar een schakelaar om te zetten om de iOS-beta’s te installeren. Dat doe je via Instellingen > Algemeen > Software-update. Zorg ervoor dat je ingelogd bent met een Apple ID die geregistreerd staat als ontwikkelaar.

Wil je specifiek de iOS 18.1 beta downloaden en installeren, dan moet je allereerst een geschikt device hebben. Momenteel is dat alleen nog de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Bovendien moet je onderaan bij Instellingen > Algemeen > Software-update specifiek kiezen voor de beta van iOS 18.1. Je vindt daar een knop met Ook beschikbaar, waar je de nieuwste beta kan vinden.

De eerste publieke beta van iOS 18.1 wordt pas later verwacht. Daarvoor moet je je aanmelden via Apple’s website voor betatesters. In ons artikel lees je hoe het aanmelden en installeren van de publieke beta werkt. Publieke testers kunnen door gaan met het testen van de eerste versie van iOS 18 (iOS 18.0 dus).

Let op: deze beta’s zijn alleen bedoeld voor ontwikkelaars en publieke testers zijn niet geschikt om te gebruiken op toestellen die je dagelijks nodig hebt.

Bekijk ook

Nu beschikbaar: zo installeer je de publieke beta van iOS 18 en meer

Ben je van plan om deze zomer de publieke beta's te installeren van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren met een simpel stappenplan.

Tijdlijn iOS 18.1 Beta

Hieronder vind je een tijdlijn van de iOS 18.1-beta’s. iOS 18.1 wordt in oktober 2024 voor iedereen verwacht.

  • iOS 18.1 Beta 3 (vernieuwd): 11 september 2024 (verschenen; buildnummer 22B5034o)
  • iOS 18.1 Beta 3: 28 augustus 2024 (verschenen; buildnummer 22B5034e)
  • iOS 18.1 Beta 2: 12 augustus 2024 (verschenen; buildnummer 22B5023e)
  • iOS 18.1 Beta 1: 29 juli 2024 (verschenen; buildnummer 22B5007p)
  • iOS 18.1 definitief: oktober 2024 (verwacht)

Tijdlijn iPadOS 18.1 Beta

Hieronder vind je een tijdlijn van de iPadOS 18.1-beta’s. We verwachten iPadOS 18.1 tegelijkertijd met iOS 18.1, ergens in de loop van het najaar.

  • iPadOS 18.1 Beta 3: 28 augustus 2024 (verschenen; buildnummer 22B5034e)
  • iPadOS 18.1 Beta 2: 12 augustus 2024 (verschenen; buildnummer 22B5023e)
  • iPadOS 18.1 Beta 1: 29 juli 2024 (verschenen; buildnummer 22B5007p)
  • iPadOS 18.1 definitief: oktober 2024 (verwacht)

Over iOS 18.1 en iPadOS 18.1

iOS 18.1 is de eerste grote aanvullende update van iOS 18. Hierin zitten weer een aantal vernieuwingen die niet meer in de iOS 18-update konden worden meegenomen. Ook bevat deze update de eerste versie van Apple Intelligence, al kun je deze in de EU niet gebruiken. Er zijn nog wel veel iOS 18-functies die later komen, dus we houden scherp in de gaten of ze erin zitten.

Bekijk ook

Deze iOS 18-functies komen pas later in 2024 (of zelfs 2025 en verder)

Niet alle aangekondigde iOS 18 functies komen in september meteen beschikbaar. Bij sommige functies heeft Apple gezegd dat ze "later in 2024" komen en er zijn ook een paar waar we misschien wel tot 2025 of langer op moeten wachten. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Over het testen van beta’s

Bij het testen van beta’s kun je vaak tegen problemen aanlopen. Allereerst zijn meestal niet alle functies direct beschikbaar, maar worden deze gaandeweg de testperiode toegevoegd en uitgebreid. Ook kun je last hebben van vastlopers of kunnen sommige apps nog niet goed werken. Hou hier dus rekening mee als je besluit een iOS-update te gaan testen. Het wordt dan ook afgeraden om een beta op een toestel te installeren dat je dagelijks gebruikt, omdat er nog veel problemen in de beta kunnen zitten. Meer over problemen door de iOS 18 beta’s, lees je in ons aparte artikel.

Bekijk ook

iOS 18 beta problemen: dit kan er allemaal mis gaan als je een beta gebruikt

Gaat de batterij door de iOS 18 beta sneller leeg? Doen apps het niet meer als je iPadOS beta hebt of vallen de prestaties tegen? In dit artikel leggen we uit welke iOS beta problemen er kunnen zijn en hoe je hiermee omgaat.

iOS 18

iOS 18 is de grote najaarsupdate van 2024 voor de iPhone. In iOS 18 spelen AI en diverse verbeteringen voor de iPhone de hoofdrol. Met Apple Intelligence kun je meer op je iPhone gedaan krijgen, terwijl het vernieuwde beginscherm, het nieuwe Bedieningspaneel en de vele andere nieuwe functies in iOS 18 zorgen voor nog meer mogelijkheden. Lees ook ons overzicht van de beste iOS 18 functies en de meest interessante iOS 18 ontdekkingen.

iOS 18

Reacties: 15 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.