Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts

Wat heeft iOS 18.1 allemaal te bieden? Dit zijn de verwachte nieuwe functies

Later dit najaar brengt Apple IOS 18.1 uit, de eerstvolgende grote update van iOS 18. Deze update wordt nu al enige tijd getest, waardoor we een goed beeld hebben van welke nieuwe functies iOS 18.1 bevat. Een grote focus is er voor Apple Intelligence, maar er zit gelukkig meer in.

De betacyclus van de nieuwste grote iOS-update is in 2024 anders dan anders. Nog ver voordat iOS 18 überhaupt uit is voor het grote publiek, zijn ze al bezig geweest met de beta van iOS 18.1. Dat heeft een voornaamste reden: de uitrol van de eerste functies van Apple Intelligence. Apple Intelligence, het nieuwe AI-systeem van Apple, maakt namelijk geen deel uit van de eerste release van iOS 18 en zal dus pas later komen. Maar iOS 18.1 biedt meer dan alleen dat en in deze round-up lees je alles over de functies van iOS 18.1.

#1 Eerste versie Apple Intelligence (in de VS)

Zoals gezegd biedt iOS 18.1 de eerste versie van Apple Intelligence. Dit zijn de AI-functies die naar verwachting in iOS 18.1 beschikbaar komen (en nu al te testen zijn):

  • Writing Tools: functies waarmee je teksten kan samenvatten, herschrijven en meer, op basis van de door jou gegeven criteria. Werkt in Mail, Notities, Pages en meer.
  • Nieuwe Siri: Een nieuw design met een gloeiende rand rondom het scherm, het kunnen schrijven naar Siri door twee keer op de onderste balk te tikken, ondersteuning voor Siri-tips om meer uit je apparaat te halen en beter begrijpen wat je bedoelt, ook als je woorden door elkaar haalt of per ongeluk het verkeerde zegt.
  • Vernieuwde Mail-app: Samenvatting van de inhoud van een e-mail en meer.
  • Smart Reply: Inhoudelijke antwoorden geven met een tikje in Berichten en Mail.
  • Reduce Interruptions-focus: Verbeter je focus doordat alleen relevante meldingen doorkomen, met in elke melding een samenvatting van de inhoud.
  • Samenvatting van meldingen: Krijg een samenvatting van meldingen die alleen echt belangrijk zijn.
  • Nieuwe Foto’s-functies: Zoeken met natuurlijk taalgebruik, zoeken naar specifieke momenten in video’s en zelf terugblikken maken met tekstgegeven opdrachten.
  • Clean Up-tool: Foto’s retoucheren, bijvoorbeeld ongewenste personen of objecten verwijderen uit je foto’s.
  • Transcripties: Krijg transcripties van audio-notities en telefoongesprekken.
  • Samenvatting van websites: Krijg in de Reader-mode van Safari bovenaan een samenvatting van een webpagina.

Zelf aan de slag met deze functies? Naast dat je de beta van iOS 18.1 én een geschikt toestel nodig hebt, moet je ook nog wat andere stappen nemen om Apple Intelligence al in Nederland op de iPhone te testen.

Bekijk ook

Apple Intelligence op de iPhone: zo kun je het nu al proberen (vanuit Nederland)

Probeer nu zelf Apple Intelligence op de iPhone of iPad. We leggen uit welke stappen je moet nemen om het werkend te krijgen van uit Nederland en andere EU-landen. En we vertellen welke AI-functies je nu alvast kunt proberen, zodra je het voor elkaar hebt.

#2 NFC voor betalingen openstellen in landen buiten de EU

Apple heeft laten weten dat de NFC-chip vanaf iOS 18.1 ook opengesteld wordt voor betaaldiensten voor ontwikkelaars buiten de EU. Sinds iOS 17.4 is het voor ontwikkelaars al mogelijk om in de EU een app uit te brengen die gebruikt kan worden als alternatief voor Apple Pay, maar met ingang van iOS 18.1 komt dit ook naar onder andere de VS, Japan, Australië en het Verenigd Koninkrijk. En dat is ook goed nieuws voor ons. Dat betekent namelijk dat deze mogelijkheid naar veel meer gebruikers komt, waardoor het voor ontwikkelaars ook nuttiger is om dit te gaan ontwikkelen. Op dit moment is er in de EU namelijk nog geen enkele app die van de NFC-mogelijkheden van iOS 17.4 gebruikmaakt, maar daar zou dit najaar met iOS 18.1 en de extra landen dus verandering in kunnen komen.

Bekijk ook

De iPhone NFC-chip is opengesteld in de EU, maar waarom merken we nog niets van?

Apple heeft de NFC-chip in de iPhone opengesteld voor andere betaaldiensten dan Apple Pay. Maar waarom merken we er nog niets van in de EU? En hoe gaat het dan werken? In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

#3 Gewijzigde animaties in de Muziek-app

In iOS 18.1 heeft de Muziek-app een aantal gewijzigde animaties. Dit zie je als je een album, afspeellijst of ander onderdeel opent. In plaats van het selecteerde onderdeel van rechts naar links op het scherm verschijnt, wordt er als het ware ingezoomd op het onderdeel. In deze video zie je goed hoe de nieuwe animatie in z’n werk gaat.

#3 Nieuwe tabbladbalk in iPadOS 18.1

Toen Apple iPadOS 18 onthulde, liet het bedrijf al weten dat een aantal standaardapp zullen profiteren van een nieuwe tabbladbalk. De zijbalk aan de linkerkant met alle navigatieknoppen van een app, verschijnen in een knoppenbalk bovenaan zodra je de zijbalk in klapt. Je krijgt dan een menu dat nog het beste te vergelijken is met veel apps op de Apple TV. Ook handig is dat je deze knoppenbalk zelf kan samenstellen, door onderdelen vanuit de zijbalk toe te voegen.

iPadOS 18.1: Muziek-app met nieuwe tabbladbalk

Hoewel Apple niet expliciet gezegd heeft dat dit pas in iPadOS 18.1 komt, zit het momenteel wel alleen nog volledig functioneel voor de Muziek-app in de beta van iPadOS 18.1. In iPadOS 18.0 is het nog niet volledig te gebruiken. Dit doet vermoeden dat Apple de functie pas met iPadOS 18.1 gaat uitbrengen, aangezien iPadOS 18.0 al nagenoeg af is.

#4 Mogelijk: meer wijzigingen voor EU-gebruikers

Apple heeft onlangs laten weten dat wijzigingen voor EU-gebruikers aangekondigd. Zo kunnen gebruikers in Europa op hun iPhone straks voor allerlei diensten een standaardapp kiezen en kun je meer standaardapps verwijderen. Zo bepaal je zelf wat je standaard navigatie-app wordt en kun je de Foto’s-app van je toestel verwijderen. Apple heeft gezegd dat deze wijzigingen later dit jaar via een update beschikbaar komen. Of dat iOS 18.1 wordt, weten we nog niet zeker. Apple zou dit in iOS 18.1 kunnen toevoegen, maar iOS 18.2 is ook nog een optie.

Bekijk ook

Apple laat EU-gebruikers later dit jaar meer standaardapps instellen en verwijderen

Apple kondigt een reeks wijzigingen aan voor Europese gebruikers. Om te voldoen aan de Europese regelgeving, wordt het mogelijk om voor diverse apps een standaard in te stellen, anders dan Apple's eigen apps. Ook kun je vanaf iOS 18 meer standaardapps verwijderen.

#5 Mogelijk: meer verbeteringen en uitgestelde functies op komst

Tot slot verwachten we dat Apple nog meer toe gaat voegen in iOS 18.1, naarmate de betacyclus vordert. Sterker nog: we denken dat Apple na de release van iOS 18.0 in september nog veel meer kleine wijzigingen gaat doorvoeren in iOS 18.1. Dat is namelijk elk jaar zo. Nadat de grote iOS-update in september verschijnt, verzamelt Apple allerlei feedback van het grote publiek, waarna er regelmatig nog wat wijzigingen doorgevoerd worden.

Ook verwachten we dat er nog enkele van de uitgestelde iOS 18-functies onderdeel zullen worden van iOS 18.1, al is nu nog niet precies duidelijk welke dat gaan worden. Zodra de Release Candidate van iOS 18.0 uit is (in de avond van 9 september), krijgen we een definitief beeld van welke iOS 18-functies later komen en mogelijk onderdeel zijn van iOS 18.1.

Bekijk ook

Deze iOS 18-functies komen pas later in 2024 (of zelfs 2025 en verder)

Niet alle aangekondigde iOS 18 functies komen in september meteen beschikbaar. Bij sommige functies heeft Apple gezegd dat ze "later in 2024" komen en er zijn ook een paar waar we misschien wel tot 2025 of langer op moeten wachten. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Bonus #6: apps rechtstreeks op externe schijf in macOS 15.1

Naar verwachting gaat Apple tegelijkertijd met iOS 18.1 ook macOS Sequoia 15.1 uitbrengen. Daarin is ook een nieuwe functie ontdekt. Je kan namelijk vanaf macOS 15.1 rechtstreeks vanuit de Mac App Store grote apps op een externe schijf installeren. Daarvoor is in de instellingen van de Mac App Store een nieuwe schakelaar toegevoegd.

Bekijk ook

In macOS Sequoia kun je apps op een externe schijf installeren: nu te testen in de beta

Vanaf macOS 15.1 wordt het mogelijk om grote apps rechtstreeks naar een externe schijf te downloaden. De schakelaar hiervoor is te vinden in de derde beta van macOS 15.1, die nu getest kan worden.

iOS 18.1, iPadOS 18.1 en macOS Sequoia 15.1 worden in oktober 2024 verwacht. Op dit moment zijn daarvan de beta’s beschikbaar. Op een later moment volgen nog de beta’s van watchOS 11.1 en tvOS 18.1.

Bekijk ook

Vernieuwde beta 3 van iOS 18.1 uitgebracht, speciaal voor iPhone 16-modellen

De nieuwste beta van iOS 18.1 en iPadOS 18.1 is uit. Hierin zitten alvast de eerste functies voor Apple Intelligence, die je nu alvast kunt testen. Dit artikel zal steeds worden bijgewerkt als er nieuwe beta's verschijnen.

iOS 18

iOS 18 is de grote najaarsupdate van 2024 voor de iPhone. In iOS 18 spelen AI en diverse verbeteringen voor de iPhone de hoofdrol. Met Apple Intelligence kun je meer op je iPhone gedaan krijgen, terwijl het vernieuwde beginscherm, het nieuwe Bedieningspaneel en de vele andere nieuwe functies in iOS 18 zorgen voor nog meer mogelijkheden. Lees ook ons overzicht van de beste iOS 18 functies en de meest interessante iOS 18 ontdekkingen.

iOS 18

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.