Apple Pay in andere browsers

Apple Pay en Wallet in iOS 18: Apple Pay in elke browser, nieuwe look voor toegangskaartjes

De Wallet-app en Apple Pay hebben in iOS 18 weer een aantal nieuwe functies en verbeteringen gekregen. Hoewel een groot deel vooral voor Amerikaanse gebruikers interessant is, zijn er ook voor ons enkele handige verbeteringen doorgevoerd.

De Wallet-app is al sinds jaar en dag de thuishaven van Apple Pay, dus de twee gaan hand in hand. Met je pinpas in Wallet kun je betalen in winkels en online, terwijl je met kaartjes en tickets toegang kan krijgen tot evenementen zoals de bioscoop, concerten en festivals. iOS 18 en macOS Sequoia bieden op beide vlakken handige vernieuwingen. Zo kun je Apple Pay op meer plekken op de desktop gebruiken en krijgen sommige kaartjes in de Wallet-app een nieuwe look mét meer info. Dit is er nieuw voor Wallet en Apple Pay in iOS 18.

#1 Apple Pay op de desktop in elke browser

Als een webshop Apple Pay aanbiedt, werkte dat eerst alleen in Safari. Dit was de enige browser die Apple Pay kon herkennen, waarna je rechtstreeks op de Mac of via de iPhone kan afrekenen. Apple Pay online is handig, omdat het snel werkt en veilig is. Het is een stuk praktischer dan bijvoorbeeld iDEAL, waarbij je de betaling weer moet overnemen met de app van je bank of in moet loggen met je gegevens.

Sinds iOS 18 werkt Apple Pay vanaf het web vanuit elke browser, dus niet alleen Safari. In bijvoorbeeld Chrome (zelfs op Windows) verschijnt een Apple Pay-knop. Klik je daarop, dan verschijnt er een code die je kan scannen met de iPhone. Daarna kun je de betaling afronden op je iPhone. Beheerders van webshops moeten wel de nieuwste versie van de Apple Pay SDK ondersteunen om dit mogelijk te maken.

Apple Pay via Google Chrome

#2 Meer info op geschikte toegangstickets (en Ticketmaster heeft de primeur)

Als je naar een concert gaat en je het toegangskaartje kan toevoegen aan de Wallet-app, heb je hem altijd bij de hand. Sinds iOS 18 en watchOS 11 zullen sommige toegangstickets meer informatie tonen. Deelnemende partijen (waaronder Ticketmaster) kunnen op dergelijke opnieuw ontworpen toegangskaartjes meer info tonen, maar ook aanvullende informatie verstrekken. Op 10 oktober kondigde Ticketmaster het eerste event aan waar de nieuwe kaarten voor worden uitgegeven. Gaandeweg komen er steeds meer evenementen aan, maar het is niet bekend wanneer we het in Nederland kunnen gebruiken.

Ticketmaster met vernieuwde Wallet-kaart in iOS 18

Zo is er bijvoorbeeld een koppeling naar Apple Kaarten om meer info te krijgen over de locatie. Ook kunnen beheerders van toegangskaartjes een event guide toevoegen, met meer informatie over het desbetreffende concert of event. Er zijn ook koppelingen mogelijk met andere Apple-apps, zoals de Weer- of Muziek-app. Zo krijg je bijvoorbeeld een bijpassende afspeellijst voor je aankomende concert.

Dergelijke toegangskaartjes verschijnen als Live Activiteit op het toegangsscherm van je iPhone, maar ook in de slimme stapel op de Apple Watch. De praktische info, zoals bijvoorbeeld je stoelnummer, verschijnt dan meteen op je scherm.

#3 Apple Pay-betalingen met rewards en termijnen

Deze verbetering is vooral in de VS handig, omdat daar veel gewerkt wordt met rewards van bijvoorbeeld creditcards. Je kunt deze rewards ook gebruiken om met Apple Pay te betalen. Als een bank leningen ondersteunt (bijvoorbeeld door gespreid te betalen), kan dat ook gebruikt worden met Apple Pay. Banken in Spanje, Australië, Verenigd Koninkrijk en de VS gaan betaaltermijnen met geschikte betaalkaarten ondersteunen.

Mede daarom stopt Apple in de VS met de functie Apple Pay Later, omdat deze nieuwe implementatie op meer plekken wereldwijd werkt en de functie meer in handen ligt van kaartverstrekkers dan bij Apple zelf. In Nederland was Apple Pay Later nooit beschikbaar.

#4 In de VS: Tap to Cash, Apple Card-data en meer

Voor de VS heeft Apple nog een aantal andere nieuwe functies voor Apple Pay. Met Tap to Cash kunnen gebruikers van Apple Cash onderling betalingen naar elkaar sturen door twee iPhones bij elkaar te houden. Het lijkt daarmee op Tap to Pay, maar in plaats van een betaling tussen een winkel en een koper, is het een onderlinge betaling tussen gebruikers. Een soort Tikkie dus, maar dan zonder codes scannen of inloggen met je bank. Omdat Apple Cash alleen in de VS werkt, hebben we hier in Nederland helaas niks aan.

Tap to Cash in iOS 18

Daarnaast kunnen budgetteringsapps toegang krijgen tot gegevens van de Apple Card, Apple Cash en de spaarrekeningen die Apple zelf in de VS aanbiedt. Tot slot wordt het mogelijk om eenvoudiger een nieuwe kaart toe te voegen, simpelweg door deze via NFC te scannen. Ook dat werkt momenteel niet in Nederland.

Meer over iOS 18

iOS 18 is de grote nieuwe iPhone-update van 2024. In iOS 18 vind je talloze nieuwe functies, waaronder een vernieuwd beginscherm, een opnieuw ontworpen Bedieningspaneel en talloze vernieuwingen in standaardapps zoals Berichten, Foto’s en Mail. Ook zit er een nieuwe Wachtwoorden-app in. Apple Intelligence, het nieuwe systeem voor slimme functies, is een belangrijk onderdeel van iOS 18 maar is nog niet beschikbaar in de EU. De geschikte toestellen voor iOS 18 zijn de iPhone XS en nieuwer. iOS 18 is inmiddels beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel. Lees ook ons artikel met interessante iOS 18-details en ontdekkingen voor meer geheime functies of onze uitgebreide iOS 18 review met ervaringen.

iOS 18

iOS 18 is de grote najaarsupdate van 2024 voor de iPhone. In iOS 18 spelen AI en diverse verbeteringen voor de iPhone de hoofdrol. Met Apple Intelligence kun je meer op je iPhone gedaan krijgen, terwijl het vernieuwde beginscherm, het nieuwe Bedieningspaneel en de vele andere nieuwe functies in iOS 18 zorgen voor nog meer mogelijkheden. iOS 18 is beschikbaar sinds 16 september 2024. Lees ook ons overzicht van de beste iOS 18 functies en de meest interessante iOS 18 ontdekkingen en onze review van iOS 18 voor meer over onze ervaringen.

iOS 18

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.