Uitgelicht
Updates →📱iOS 18, 💻 macOS Sequoia en meer - nu beschikbaar
Toon of verberg de lijst met posts
Donkere iconen in iOS 18

Deze apps zijn al aangepast voor iOS 18 en watchOS 11

Er zijn al talloze apps die profiteren van de nieuwe mogelijkheden in iOS 18 en watchOS 11. We zien enkele bekende namen terug, maar ook een paar verrassingen. Ontwikkelaars zijn vooral aan de slag gegaan met getinte icoontjes en Live Activiteiten op de Apple Watch. Maar ook het snel starten van acties vanuit het toegangsscherm of Bedieningspaneel is populair!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 18 biedt allerlei nieuwe functies waar appontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Denk aan eigen regelaars voor het Bedieningspaneel in iOS 18 en de gekleurde appiconen. En op de Apple Watch kunnen ontwikkelaars nu gebruik maken van Live Activiteiten. Wat we veel minder zien is ondersteuning voor de nieuwe tabbalk in iPadOS. En terwijl sommige van Apple’s eigen apps deze functies al hebben gekregen, is het nu de beurt voor third party-ontwikkelaars. De App Store stroomt vol met appupdates die speciaal voor iOS 18 zijn uitgebracht. Wij hebben enkele noemenswaardige apps voor je uitgezocht.

Omdat in de App Store miljoenen apps staan, kunnen we onmogelijk alle apps in dit overzicht meenemen die al bijgewerkt zijn. We hebben daarom een selectie gemaakt van enkele populaire apps. Heb je een aanvulling? Noem het in de reacties!

Widgetsmith aangepast voor iOS 18

Widgetsmith, de app waarmee je iOS een ander uiterlijk kunt geven, is bijgewerkt voor de nieuwste functies. In een blogbericht leggen de makers uit wat er is veranderd in versie 7 van Widgetsmith. Personalisatie wordt naar een nog hoger niveau getrokken. Je kunt aanpasbare acties aan het Bedieningspaneel, toegangsscherm en beginscherm toevoegen. Er is een nieuw Actions-systeem, bestaande uit widgets waarmee je snel een app kunt starten, een shortcut uitvoeren, bellen of iets anders doen. Je kunt het uiterlijk van elke Action aanpassen, ook de tekst en het icoon.

WidgetSmith iOS 18

Twee favoriete acties kun je op je toegangsscherm zetten, op de plek waar eerder de zaklamp en camera te vinden waren. Widgetsmith levert een enorme bibliotheek van pictogrammen mee, waarbij je kunt kiezen uit de kant-en-klare pakketten of zelfgemaakte pictogrammen, die je in de app kunt importeren. In iOS 18 kun je ook de appnamen verbergen die normaal onder de iconen worden getoond, zodat je een nog minimalistischer beginscherm krijgt. Met de nieuwe functies van Widgetsmith kun je je beginscherm helemaal zelf stylen.

Halide aangepast voor iOS 18

De Nederlandse app Halide is nu ook te starten vanaf het toegangsscherm. Je kunt instellen dat Halide wordt geopend vanaf het toegangsscherm, waarbij je meteen een foto kunt maken zonder het toestel te ontgrendelen. Er is ook ondersteuning voor het Bedieningspaneel toegevoegd, om de app snel te kunnen openen. Verder ondersteunt de bijgewerkte app de donkere modus en de nieuwe tinten voor appiconen in iOS 18.

Tot slot is er ondersteuning voor de Cameraregelaar op de iPhone 16 toegevoegd. Nu deze knop een belangrijke functie op de nieuwe iPhones is geworden, gaat Halide er ook gebruik van maken. Je kunt de knop zó instellen dat Halide wordt geopend, in plaats van de standaard Camera-app. De makers zullen binnenkort meer functies aan de knop toevoegen.

Carrot Weather iOS 18

Carrot Weather aangepast voor iOS 18

Een andere app die flink heeft uitgepakt met deze nieuwe software-release is Carrot Weather. Deze app is er elk jaar als de kippen bij om de nieuwste functies toe te voegen. Ook nu weer. De update biedt widgets voor het Bedieningspaneel om snel naar de tabbladen Weer of Kaarten te gaan, ondersteuning voor donkere/getinte appiconen, een nieuwe sectie met weergeschiedenis, Live Activiteiten op de Apple Watch en meer. Ook de Live Activiteiten op de iPhone zijn nieuw ontworpen. De update is beschikbaar op iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Vision Pro.

Meer appupdates voor iOS 18 en watchOS 11

Er zijn nog meer apps, die voor de software-updates zijn aangepast:

  • Just Press Record (€5,99, iPhone/iPad/Watch/Mac, iOS 15.6+) – Nu beschikbaar als knop op het Bedieningspaneel in iOS 18. En in watchOS 11 kun je opnames starten en stoppen via de widget in de Smart Stack of door dubbel te tikken.
  • Parcel (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Vision Pro, iOS 14.2+) – Het appicoon heeft nu aparte varianten voor donker en getint. Ook kan de Smart Stack in watchOS 11 nu automatisch komende leveringen tonen, gebaseerd op de verwachte leverdatum.
  • MusicSmart – Liner Notes (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Mac/TV, iOS 16.0+) – Mogelijkheid om muziek-credits in het Bedieningspaneel te zien, een nieuwe App Shortcut om vanuit Spotlight info op te vragen en meekleurende appiconen.
  • Mercury Weather (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Mac/Vision Pro, iOS 16.0+) – Nieuwe gekleurde icoontjes, een interactieve widget voor het Bedieningspaneel op de iPhone en je Apple Watch-wijzerplaat en een hoop nieuwe complicaties voor de Watch.
  • Flighty – Live Flight Tracker (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Mac, iOS 16.4+) – Naast de gebruikelijke gekleurde icoontjes en Live Activiteiten op de Apple Watch heeft Flighty ook het automatisch starten van Live Activiteiten in iOS 18 toegevoegd, maakt gebruik van de nieuwe App Intents en geeft je de mogelijkheid om vluchten te zoeken in Spotlight.
  • Cardhop Contacts (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Vision Pro, iOS 17.0+) – Nieuwe widgets voor het Bedieningspaneel om snel een contact toe te voegen, een visitekaartje te scannen en te zoeken. Uiteraard ook de getinte iconen en ondersteuning voor beperkte toegang tot contacten, zoals geregeld in iOS 18.
  • Buffer: Plan & Schedule Posts (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 16.0+) – Knoppen voor het Bedieningspaneel om snel nieuwe ideeën te posten of om een specifieke tab te openen. Ook is er ondersteuning voor de nieuwe tabbar in iPadOS 18.
  • Things 3 (€9,99, iPhone/Watch, iOS 15.0+) – Ondersteuning voor Apple Intelligence (werkt pas vanaf oktober), taken en lijsten maken vanuit het Bedieningspaneel en meer. Ook zijn de widgets nu groter.
Things iOS 18
iOS 18-functies in de Things-app.
  • Air Matters (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 14.0+) – Donkere en getinte appiconen.
  • Focus – Timer for Productivity (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Vision Pro, iOS 16.0+) – Focus is bedoeld om je werkdag in te delen in 25 minuten durende blokken, gevolgd door pauze. Met de nieuwe widgets in het Bedieningspaneel heb je nu toegang tot belangrijke functies. En de nieuwe App Intents zijn toegevoegd voor diepere integratie met de Opdrachten-app.
  • ManGo – Anime & Manga Tracker (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Vision Pro, iOS 15.0+) – Donkere en getinte appiconen, snelkoppelingen voor het Bedieningspaneel, toegangsscherm en actieknop. En Live Activiteiten voor de Apple Watch.
  • Morpho Converter (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Mac, iOS 16.0+) – Donkere en getinte iconen, maar ook voor getinte widgets.
  • MeterStats – Energy Tracker (Gratis + IAP, iPhone, iOS 17.0+) – Meteen nieuwe metingen en gebeurtenissen toevoegen vanuit het Bedieningspaneel en toegangsscherm. En natuurlijk de nieuw gekleurde icoontjes.
  • Spark Mail + AI: e-mail Inbox (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) – Aangepast appiconen, Spark-acties sneller starten en zelf herschrikken. Ook kun je Siri gebruiken om Spark opdrachten te geven.
  • Drafts (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.6+) – Aangepast voor de nieuwste functies, waaronder Bedieningspaneel-integratie.
  • Crouton: Recipe Manager (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Mac/Vision Pro, iOS 16.1+) – Live Activiteiten op de Apple Watch, om timers, stappen en meer te zien. Ook ondersteuning voor Tik dubbel op de Apple Watch en de mogelijkheid om recepten te vertalen naar je favoriete taal.
  • Scanner Pro: Document Scanning (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 16.0+) – Appiconen aangepast (geldt ook voor de andere apps van Readdle, zoals Documents) en snel een scan starten vanaf je Bedieningspaneel of toegangsscherm.
Orbit-app in iOS 18
  • Orbit – Task & Focus Planner (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 18.0+) – Takenlijst voor je dagelijkse beslommeringen, nu met nieuwe interactieve widgets voor je beginscherm, toegangsscherm en Bedieningspaneel.
  • OmniFocus 4 (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Mac/Vision Pro, iOS 17.0+) – De takenlijst-app werd in december 2023 compleet vernieuwd. Nu iOS 18 beschikbaar is kun je functies snel openen vanaf je toegangsscherm en Bedieningspaneel. Daarnaast kun je acties toewijzen aan de actieknop.
  • Noir – Dark Mode for Safari (€3,99, iPhone/iPad, iOS 15.0+) – Noir zorgt voor een donkere modus in Safari. In iOS 18 is er nu de mogelijkheid om Noir snel in- en uit te schakelen via het Bedieningspaneel. En natuurlijk ook donkere en getinte appiconen.
  • Chronicling – Track Anything (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Vision Pro, iOS 16.4+) – Een dagboekapp voor je dagelijkse gewoontes. Met widgets en Shortcuts kun je nu zorgen dat je nog beter je voortgang voor verschillende projecten kunt bijwerken. Dit gebeurt op een leuke manier.
  • NowPlaying: Music Trivia (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Vision Pro, iOS 17.6+) – Met deze app van Hidde van der Ploeg kun je nu Siri vragen om meer informatie over een liedje. Ook kun je op een knop in het Bedieningspaneel drukken. Ook nieuw is dat je elke dag een ander uitgelicht muziekalbum te zien krijgt. En op de Apple Watch worden Live Activiteiten ondersteund.
Dark Noise-app
  • Dark Noise: Ambient Sounds (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Mac, iOS 16.0+) – Speelt achtergrondgeluiden af, zodat je geconcentreerd kunt werken of in slaap kunt vallen. Nu snel te starten met widgets in het Bedieningspaneel. En uiteraard met gekleurde appiconen.
  • TV Remote – Universal Remote (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Vision Pro, iOS 17.0+) – Deze afstandsbediening voor iPhone, iPad en Mac is volledig aanpasbaar en is bedoeld om tv’s van LG, Samsung en Sony aan te sturen. Nieuw uiterlijk voor de app met knoppen in het Bedieningspaneel, aangevuld met getinte knoppen. Op de Apple Watch krijg je Live Activiteiten te zien. Ook andere apps van dezelfde ontwikkelaar zijn aangepast.
  • Obscura — Pro Camera (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 16.0+) – Een van de beste camera-apps. Nu met de mogelijkheid om de zaklamp- of cameraknop op je toegangsscherm te vervangen door een Obscura-knop. Daarnaast zal de Cameraregelaar op de iPhone 16-modellen te gebruiken zijn om Obscure te starten.
  • Slopes: Ski & Snowboard (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 16.1+) – Deze wintersportapp heeft z’n grootste update ooit gekregen met deze iOS 18-versie. Naast donkere iconen zijn er nieuwe infokaarten met bijvoorbeeld records en activiteiten. En je navigeert nu moeiteloos naar nabijgelegen Resorts, met info over skigebieden, weersomstandigheden en sneeuwverwachtingen.
  • Snel notities – Email Me (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Mac/Vision Pro, iOS 14.0+) – Email Me is een herinneringen- en notitie-app, waarmee je snel iets kunt opschrijven door jezelf een e-mail te sturen. De app gebruikt nu de nieuwe App Intents, getinte appiconen en Apple Intelligence, zodra dit in iOS 18.1 beschikbaar is.

Ontdek wat er nog meer nieuw is in iOS 18.

Bekijk ook

iOS 18 is nu uit: zo download je de grote software-update van 2024

Daar is iOS 18 eindelijk: de grote iPhone-update is nu voor iedereen beschikbaar. Lees hier alles wat je moet weten: van de belangrijkste functies tot hoe je iOS 18 moet downloaden.

iOS 18

iOS 18 is de grote najaarsupdate van 2024 voor de iPhone. In iOS 18 spelen AI en diverse verbeteringen voor de iPhone de hoofdrol. Met Apple Intelligence kun je meer op je iPhone gedaan krijgen, terwijl het vernieuwde beginscherm, het nieuwe Bedieningspaneel en de vele andere nieuwe functies in iOS 18 zorgen voor nog meer mogelijkheden. Lees ook ons overzicht van de beste iOS 18 functies en de meest interessante iOS 18 ontdekkingen.

iOS 18

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.