Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
Typen naar Siri

Siri wordt slimmer in iOS 18: dit zijn de nieuwe functies

Apple gaat Siri een flinke upgrade geven in iOS 18. Dit zorgt ervoor dat Siri veel complexere taken kan afhandelen, dankzij een nieuw systeem dat werkt met diverse AI-functies, genaamd Apple Intelligence. Maar niet alles is al meteen te proberen en niet alles is in het Nederlands.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er wordt vaak geklaagd over de kwaliteit van Siri. Apple’s assistent zou achterlopen op die van Google en generatieve AI-diensten zoals ChatGPT. Hoewel Siri best indrukwekkend was toen de eerste functies op de iPhone 4s in 2011 werden gepresenteerd, is er sindsdien weinig vooruitgang geboekt. Daar wordt in 2024 iets aan gedaan. Apple’s AI-team onder leiding van John Giannandrea is de afgelopen maanden druk bezig geweest om Siri slimmer te maken. In iOS 18 gaan we daar iets van merken met allerlei vernieuwingen voor Siri.

Ondertussen hebben OpenAI’s ChatGPT en Google’s Gemini laten zien dat AI tot veel meer in staat is, terwijl we met Siri niet veel meer doen dan timers instellen. Stemassistenten begrijpen je verkeerd, kunnen niet proactief meedenken en staan ver af van de echt slimme digitale assistenten die ons ooit waren beloofd. Maar misschien gaat dat met de nieuwe Siri veranderen en wordt Siri écht slim. Apple zegt dat Siri superkrachten krijgt met een verbeterd taalbegrip, bewust is van je persoonlijke context en actie kan ondernemen in verschillende apps op je telefoon. Dat klinkt veelbelovend! Maar nog niet alles is in het Nederlands beschikbaar en de nieuwe functies zijn ook nog niet beschikbaar in de iOS 18 beta.

#1 Typen naar Siri

Status: nu al beschikbaar, alleen op iPhone 15 Pro (Max)

We beginnen met een simpele functie, die niets met Apple Intelligence te maken heeft. Vanaf iOS 18 kun je typen naar Siri, op momenten dat het gênant is om een gesproken opdracht te geven. Zit je in de trein of achter je bureau tussen collega’s, dan kan het ongepast of raar zijn om bepaalde spraakopdrachten te geven in het openbaar. Het kan bovendien gaan om privacygevoelige informatie, zoals persoonsnamen of afspraken uit je agenda.

Typen naar Siri

Het was altijd al mogelijk om te typen naar Siri, maar daarbij werd de spraakfunctie volledig uitgeschakeld. Je kon kiezen uit praten óf typen, maar niet afwisselend. In iOS 18 is dat wel mogelijk. Siri krijgt een eigen toetsenbord, zodat je een verzoek kunt intypen in plaats van hardop vragen. Helaas is de functie alleen beschikbaar op de iPhone 15 Pro (Max) en nieuwer. Op andere modellen zit je nog vast aan de normale functie om Siri vragen te stellen door te typen.

Bekijk ook
Siri vragen stellen door te typen: verbeterd in iOS 18

Siri vragen stellen door te typen: verbeterd in iOS 18

Met Siri kun je ook vragen intypen zonder te praten. We leggen in deze tip uit hoe het intikken van Siri-vragen werkt op de iPhone, iPad en Mac zodat je geluidloos je vragen kunt stellen.

#2 Nieuw Siri-icoon en gekleurde rand

Status: nog niet in iOS 18 beta

Siri heeft in iOS 18 een nieuw uiterlijk gekregen, te beginnen met een nieuw pictogram. Dat lijkt op het oneindigheidssymbool in een cirkel. Als Siri is geactiveerd zie je bovendien een oplichtende rand rondom het scherm.

Siri nieuw uiterlijk

#3 Je hoeft niet meer nauwkeurig te spreken

Status: nog niet in iOS 18 beta, nog niet in het Nederlands

Je hoeft commando’s aan Siri niet meer precies te formuleren. In plaats van te zeggen: “Siri, stel een timer in voor 10 minuten”, kun je voortaan zeggen: “Siri, stel een alarm in voor – oh, wacht, nee, stel een timer in voor 10 minuten. Maak daar maar 5 van”. De assistent zal dan begrijpen wat je bedoelt. Deze schijnbaar kleine verbetering pakt een fundamenteel probleem van spraakassistenten aan: ze begrijpen je niet altijd en kunnen niet goed ermee aangaan als de spreker stottert of van gedachten verandert. Een menselijke luisteraar kan veel beter omgaan met deze haperend uitgesproken opdracht – en met Siri lukt het nu hopelijk ook goed.

#4 Siri kent de context

Status: nog niet in iOS 18 beta, nog niet in het Nederlands

Er zijn twee manieren waarop Siri de context beter begrijpt. Je kunt Siri bijvoorbeeld om informatie vragen over een specifieke locatie en doorgaan met vervolgvragen zonder de naam van de locatie te gebruiken en Siri zal precies begrijpen wat je bedoelt. Een voorbeeld: je hebt het adres opgevraagd van een restaurant en wilt vervolgens weten of je daar kunt parkeren. Siri zou dan in staat moeten zijn om naar parkeerplaatsen in de buurt te zoeken, zonder dat je opnieuw hoeft aan te geven om welk restaurant het gaat.

Een andere vorm van context begrijpen is dat Siri meer weet over je persoonlijke situatie, door informatie in verschillende apps op te zoeken. Moet je bijvoorbeeld de gegevens van je rijbewijs invullen, dan kan Siri een foto van je rijbewijs vinden en de benodigde informatie (bijvoorbeeld geldigheidsduur) op een formulier invullen. Ook kun je vragen: “Hoe laat landt mama’s vlucht” en de assistent weet dat hij in je Mail en Berichten moet kijken om de informatie te achterhalen. Je zou dan kunnen vragen: “Hoe lang voordat ik er ben?” en Siri weet dat je het vliegtuig bedoelt en haalt een route op in Apple Kaarten vanaf jouw huidige locatie.

Vervolgens kun je vragen welk restaurant ze ook alweer had gereserveerd en hoe ver het reizen is van de luchthaven naar het restaurant. Je hoeft daarvoor de naam van het restaurant en het vluchtnummer niet te weten, want Siri kan dit zelfstandig achterhalen. Siri zal door elke standaardapp te gaan, inclusief Berichten, Mail en Foto’s, om te helpen bij het beantwoorden van een vraag.

In hoeverre dit echt goed gaat werken, is natuurlijk nog maar de vraag, maar in de demo van Apple zag het er indrukwekkend uit.

#5 Vragen om uitleg van iOS-functies

Status: nog niet in iOS 18 beta, nog niet in het Nederlands

Siri weet hoe je je Apple-device moet gebruiken in iOS 18. Wil je weten hoe je een tekstbericht later kunt versturen? Of hoe een andere functie in iOS werkt, zonder dat je de handleiding erbij moet pakken? Ook dat kun je vragen aan Siri. Je hoeft daarbij niet de exacte naam van de functie te weten, maar kunt ook een omschrijving geven. In het voorbeeld hieronder zie op het rechter screenshot hoe dit werkt.

Siri met Apple Intelligence

#6 Samenwerking met ChatGPT

Status: nog niet in iOS 18 beta, nog niet in het Nederlands

Weet Siri het antwoord zelf niet, dan kun je via Siri ook ChatGPT inschakelen. Dit is te herkennen aan het ‘Chat GPT’-logo onderaan het antwoord. Dit is bedoeld voor wat ingewikkelder vragen, waar niet een simpel antwoord op te geven is. Hieronder is bijvoorbeeld een voorbeeld te zien, waarbij je vraagt om een 5-gangenmenu met verschillende smaken. De ChatGPT-functies komen pas beschikbaar als Apple Intelligence wordt uitgerold en dat gebeurt pas later dit jaar. Bovendien kun je het voorlopig alleen in het Amerikaans Engels proberen.

ChatGPT gebruiken met Siri

#7 Omschrijven wat je zoekt

Status: nog niet in iOS 18 beta, nog niet in het Nederlands

Zoek je een bepaalde foto, dan kun je dat voortaan met Siri doen. Stel dat Frank je een lijst met boekaanbevelingen heeft gestuurd. Je kunt Siri vragen om de lijst met boeken die Frank heeft aanbevolen en het maakt daarbij niet uit of de lijst in een e-mail of tekstbericht stond: Siri zal het vinden en aan je laten zien. In de presentatie van Apple werd als voorbeeld gegeven dat je zegt: “Zoek foto’s van Stacy in New York in een roze regenjas” en de Foto’s-app zal alleen foto’s tonen die hieraan voldoen.

#8 Acties tussen apps uitvoeren

Status: nog niet in iOS 18 beta, nog niet in het Nederlands

In het verlengde hiervan kun je ook acties tussen apps uitvoeren. Heb je bijvoorbeeld de gevraagde foto’s van Stacy gevonden, dan kun je een foto uitkiezen en die met één spraakopdracht sprekender maken. De Foto’s-app gooit er dan een levendig kleurenfilter overheen. Vervolgens kun je zeggen dat de foto in de biografie van Stacy moet worden opgenomen. Je hoeft er niet bij te zeggen dat deze biografie zich in de Notities-app bevindt, want dat kan Siri zelf uitvogelen. De foto wordt onderaan de tekst geplaatst en je bent klaar.

Apple Intelligence op Apple-apparaten
Apple Intelligence op Apple-devices.

Op een soortgelijke manier kun je een nieuwsartikel dat je op een website hebt gezien via de Berichten-app doorsturen naar een vriend. Dat kan ook via het deelmenu, maar met ingang van iOS 18 kun je hiervoor een spraakopdracht geven, als je dat gemakkelijker vindt.

Ook in dit geval is het natuurlijk afwachten of het echt zo gemakkelijk gaat als in de demo. Uiteindelijk zal Siri “honderden in-app acties” kunnen uitvoeren en kan complexe taken uitvoeren met spraakopdrachten, zoals het ophalen van heel specifiek omschreven afbeelding, die je vervolgens in een andere app gebruikt

#9 Siri weet wat er op het scherm staat

Status: nog niet in iOS 18 beta, nog niet in het Nederlands

De vernieuwde versie van Siri weet beter wat er op het scherm staat. Stel dat je in de agenda zit te kijken en ziet dat opa vandaag jarig is. Door “FaceTime hem” te zeggen kun je een videogesprek starten. Een ander voorbeeld: een vriend is verhuisd en stuurt zijn nieuwe adres in iMessage. Je kunt Siri vertellen: “dit adres toevoegen aan zijn contactkaart,” en het wordt uitgevoerd. Later dit jaar komen er nog meer mogelijkheden voor ‘screen awareness’ bij.

#10 Spraakopdrachten (Vocal Shortcuts)

Status: nu al in de iOS 18 beta, werkt ook in het Nederlands

Deze functie circuleerde eerder in het geruchtencircuit onder de naam Vocal Shortcuts. Inmiddels weten we ook de Nederlandse naam: Spraakopdrachten. Dit is een feite een toegankelijkheidsfunctie in iOS 18, bedoeld voor mensen met een sterk atypische stem, zodat ze eenvoudiger hun iPhone kunnen gebruiken met stembediening.

Siri Spraakoprdracht

Maar wacht, blader niet te snel door! Deze functie is namelijk ook heel handig om Siri een andere naam te geven. Heb je een huisgenoot die Siri heet (of iets wat daarop lijkt), dan vind je het misschien vervelend dat de spraakassistent steeds wordt geactiveerd, ook op momenten dat je dit niet wil. Je kunt een andere stemopdracht hieraan koppelen om Siri te activeren, bijvoorbeeld “OK Computer”. In een aparte tip leggen we uit hoe de Siri Spraakopdrachten werken.

Bekijk ook
Met Spraakopdrachten in iOS 18 geef je Siri een andere naam

Met Spraakopdrachten in iOS 18 geef je Siri een andere naam

Geef Siri een andere naam met de nieuwe functie Spraakopdrachten. Hiermee kun je Siri met elk gewenst geluid en elk zelfgekozen stemgeluid activeren.

#11 Helaas: geen Siri-wijzerplaat meer

Status: nu al in de iOS 18 beta, ook in het Nederlands

In 2024 moeten we ook afscheid nemen van een Siri-functie: de speciale Siri-wijzerplaat op de Apple Watch. Het is voorzover wij weten de eerste keer dat een wijzerplaat is weggehaald van de Apple Watch. In plaats daarvan is een slimmere Smart Stack (slimme stapel) gekomen, waarbij widgets verschijnen op basis van tijd, locatie en meer. Ook zitten Live Activiteiten nu in de Smart Stack en de Shazam-widget kan verschijnen als er muziek wordt gespeeld. Verder zijn er widgets voor Afstand, Trainingsbelasting, Foto’s en Weerwaarschuwingen. Je kunt de Smart Stack snel tevoorschijn halen met een dubbele tik en hij verschijnt automatisch als er Live Activiteiten zijn of als er media op de achtergrond wordt gespeeld. Maar zoals gezegd: de slimmere Siri-functies en Apple Intelligence vind je niet op de Apple Watch.

Siri wijzerplaat op Apple Watch
De Siri-wijzerplaat is niet langer in watchOS 11 aanwezig

#12 En nog veel meer

Apple heeft beloofd dat er nog meer functies bij komen, bijvoorbeeld op het gebied van ‘screen awareness’. De ChatGPT-integratie zal naar verwachting ergens later dit jaar beschikbaar zijn, terwijl de nieuwe Siri-functies die worden aangestuurd door Apple Intelligence komend najaar in beta beschikbaar zullen zijn in iOS 18.

Nieuw Siri design iOS 18

Komt er een nieuwe HomePod mini?

Opvallend is dat de slimmere Siri-functies niet te vinden zullen zijn op de Apple Watch, op de HomePod en de Apple TV. Je kunt het ook nog niet gebruiken voor HomeKit-functies. Het is goed mogelijk dat deze apparaten niet genoeg rekenkracht hebben voor de generatieve taalmodellen, die Apple grotendeels lokaal wil laten werken. Dat is jammer, want Amazon is wel bezig om Alexa-commando’s te ontwikkelen zoals: “Alexa, het is hier donker en ik heb het koud”, waarna de spraakassistent weet dat de lampen aan moeten en de verwarming een tandje hoger mag. De nieuwe Alexa werkt op alle Echo-speakers, inclusief de allereerst uit 2014. Voor Amazon is dit gemakkelijker te realiseren, aangezien de opdrachten in de cloud worden afgewerkt.

Nu de HomePod mini vier jaar oud is, is het goed mogelijk dat er binnenkort een nieuw model aan komt, met krachtiger hardware en speciaal ontworpen voor Apple Intelligence.

Bekijk ook
Dit is Apple Intelligence, Apple’s eigen variant van AI: alles wat je moet weten

Dit is Apple Intelligence, Apple’s eigen variant van AI: alles wat je moet weten

Apple Intelligence is Apple’s eigen variant op kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als AI. Apple Intelligence vind je in veel van Apple’s aankomende software-updates. Lees hier wat Apple Intelligence is en wanneer jij het kan gebruiken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 15 juni: Artikel bijgewerkt nu de Siri-functies bekend zijn.
  • 2024 - 13 mei: Artikel bijgewerkt na nieuwe berichten over vernieuwde Siri met AI.

iOS 18

iOS 18 is de grote najaarsupdate van 2024 voor de iPhone. In iOS 18 spelen AI en diverse verbeteringen voor de iPhone de hoofdrol. Met Apple Intelligence kun je meer op je iPhone gedaan krijgen, terwijl het vernieuwde beginscherm, het nieuwe Bedieningspaneel en de vele andere nieuwe functies in iOS 18 zorgen voor nog meer mogelijkheden. iOS 18 is beschikbaar sinds 16 september 2024. Lees ook ons overzicht van de beste iOS 18 functies en de meest interessante iOS 18 ontdekkingen en onze review van iOS 18 voor meer over onze ervaringen.

iOS 18

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.