Toegankelijkheid en iOS 18: dit is er nieuw
Het is eigenlijk vaste prik bij iedere grote iOS-update: verbeteringen voor toegankelijkheid. Ieder jaar komen er nieuwe en verbeterde manieren om iedereen een iPhone (of ander Apple-apparaat) te laten gebruiken. In dit artikel bespreken we het nieuws.
#1 Oogtracking: bedien je iPhone door ernaar te kijken
Misschien wel de indrukwekkendste toegankelijkheidsfunctie is de mogelijkheid om je iPhone te bedienen met je ogen. Kijk simpelweg naar een knop om deze in te drukken. Na een korte configuratie leert je iPhone hoe jij kijkt. Hiervoor wordt gewoon de ingebouwde TrueDepth-camera gebruikt dus er is geen extra hardware nodig.
Om een knop te selecteren, moet je er een paar secondes naar kijken. Knipperen met je ogen kan geen kwaad. Voor multitasking en fysieke knoppen kun je een digitale knop gebruiken. Deze verschijnt zodra oogbediening wordt ingeschakeld.
#2 Trillingen op de maat bij het luisteren van muziek
Voor doven en slechthorenden krijgt Apple Music een nieuwe functie. Apple noemt dit Music Haptics en het zorgt ervoor dat je iPhone meetrilt met de muziek. Er komt ook een API voor ontwikkelaars waarmee zij muziek in hun eigen apps hiermee kunnen laten werken. Echt exclusief voor Apple Music is het dus niet.
#3 Wagenziekte voorkomen
Wagenziekte komt redelijk vaak voor. Het wordt veroorzaakt door hersenen die beweging niet goed kunnen interpreteren. Je voelt dat je beweegt, maar je ogen zien niks bewegen als je naar beneden op je iPhone kijkt. Om je hersenen via je ogen alsnog het gevoel van beweging te geven, kan je iPhone vanaf iOS 18 een reeks bolletjes aan de zijkant van je scherm tonen. Deze bolletjes bewegen mee met het voertuig. Als je dus hard optrekt, gaan de bolletjes naar beneden. Het omgekeerde gebeurt bij een noodstop. Het werkt ook in bochten.
Het heeft geen zin om áltijd bolletjes te tonen, bijvoorbeeld wanneer je achter een bureau zit of in bed ligt. Daarom kan de iPhone herkennen dat je wordt voortbewogen in bijvoorbeeld een auto of tram. Dit werkt het beste wanneer de iPhone naar voren gericht is. In de praktijk werkt het best goed. Lees er meer over in onze tip over wagenziekte voorkomen met de iPhone.
#4 Stembediening voor sterk atypische stemmen
Met Vocal Shortcuts wordt het voor mensen met een sterk atypische stem eenvoudiger om hun iPhone te gebruiken met stembediening. Het is hiermee mogelijk om met korte stemgeluiden te herkennen en te koppelen aan een actie. Denk aan het openen van een app of het bedienen van de instellingen.
#5 Verbeteringen voor CarPlay
Ook CarPlay krijgt nieuwe functies in iOS 18. Wat toegankelijkheid betreft vind je drie nieuwe functies: kleurfilters, stembediening en geluidsherkenning. Kleurfilters zijn handig bij verschillende vormen van kleurenblindheid om de interface bruikbaarder te maken. Met stembediening kun je sommige apps niet alleen openen, maar ook echt gebruiken met je stem. Ten slotte krijg je met geluidsherkenning een melding als er bijvoorbeeld een sirene wordt opgepikt door de microfoon van je iPhone. Meer over CarPlay in iOS 18 lees je in ons artikel.
#6 Overige verbeteringen
Er zijn aardig wat overige verbeteringen voor toegankelijkheid in iOS 18. Dit zijn ze:
- Nieuwe en beter aanpasbare stemmen voor VoiceOver
- De Vergrootglas-app krijgt een nieuwe Reader-modus
- Verbeteringen voor Braille Screen Input
- Persoonlijke Stem is beschikbaar in het Mandarijn
- Tekst kan groter worden getoond bij gebruik van Hover Typing
- Live Spraak krijgt categorieën en ondersteunt Live Captions
- Een deel van je scherm kan worden omgetoverd tot klein trackpad, als je dit eenvoudiger vindt
- De mogelijkheid om met de camera’s een tik in de lucht te herkennen als input
- Stembediening ondersteunt complexere woorden
Meer over iOS 18
iOS 18 is de grote nieuwe iPhone-update van 2024. In iOS 18 vind je talloze nieuwe functies, waaronder een vernieuwd beginscherm, een opnieuw ontworpen Bedieningspaneel en talloze vernieuwingen in standaardapps zoals Berichten, Foto’s en Mail. Ook zit er een nieuwe Wachtwoorden-app in. Apple Intelligence, het nieuwe systeem voor slimme functies, is een belangrijk onderdeel van iOS 18 maar is nog niet beschikbaar in de EU. De geschikte toestellen voor iOS 18 zijn de iPhone XS en nieuwer. iOS 18 is inmiddels beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel. Lees ook ons artikel met interessante iOS 18-details en ontdekkingen voor meer geheime functies of onze uitgebreide iOS 18 review met ervaringen.
- 2024 - 15 mei: Artikel bijgewerkt na aankondiging van nieuwe toegankelijkheidsfuncties in iOS 18.
- 2024 - 15 mei: Artikel bijgewerkt na aankondiging van nieuwe toegankelijkheidsfuncties in iOS 18.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Derde beta van iOS 18.2 en iPadOS 18.2 verschenen voor ontwikkelaars (11-11)
- 'iPhone laat binnenkort zien hoelang het opladen nog duurt' (06-11)
- iOS 18.2: deze nieuwe functies komen dit najaar (05-11)
- EU wil dat iPad net zo goed samenwerkt met accessoires van derden als met die van Apple (04-11)
- Je kan nu in het Nederlands emoji dicteren op de iPhone (en zo doe je dat) (31-10)
iOS 18
iOS 18 is de grote najaarsupdate van 2024 voor de iPhone. In iOS 18 spelen AI en diverse verbeteringen voor de iPhone de hoofdrol. Met Apple Intelligence kun je meer op je iPhone gedaan krijgen, terwijl het vernieuwde beginscherm, het nieuwe Bedieningspaneel en de vele andere nieuwe functies in iOS 18 zorgen voor nog meer mogelijkheden. iOS 18 is beschikbaar sinds 16 september 2024. Lees ook ons overzicht van de beste iOS 18 functies en de meest interessante iOS 18 ontdekkingen en onze review van iOS 18 voor meer over onze ervaringen.
- Alles over iOS 18
- De beste iOS 18 functies
- Geheime iOS 18 ontdekkingen
- iOS 18 review
- Alles over Apple Intelligence
- Beginscherm in iOS 18: dit is er nieuw
- Nieuwe functies voor het Bedieningspaneel in iOS 18
- CarPlay in iOS 18
- iOS 18 en je privacy
- iOS 18-functies die pas later komen
- Geschikte toestellen voor iOS 18
- iOS 18 installeren doe je zo
Reacties: 2 reacties