iOS 5 uitgelicht: Twitter-integratie in het hele systeem
Wat veel losse apps al kunnen, gaat Apple vanaf iOS 5 verweven door het gehele systeem: delen via Twitter. Vanaf iOS 5 kun je vanuit de standaard-applicaties Camera, Foto’s, Maps, YouTube en Safari tweeten. Wat betekenen de nieuwe mogelijkheden van Twitter in iOS 5? Dat de fervente Twitteraar van afbeeldingendienst wisselt, bijvoorbeeld. yFrog, Twitpic en Mobypicture worden buitenspel gezet. In dit artikel lees je alles over de Twitter-integratie in iOS 5.
Eenmalig registreren, meerdere accounts
Onder de Instellingen kun je in iOS 5 aangeven dat je een Twitter-account wilt koppelen aan de iPhone of iPad. Dat wordt vervolgens het account dat verweven is in het gehele systeem. Het wordt automatisch verbonden met alle applicaties van Apple zelf en via een API kan het ook door onafhankelijke ontwikkelaars gebruikt worden. Apps die gebruik willen maken van het gekoppelde Twitter-account, vragen eigenhandig of ze je Twitter-gegevens mogen gebruiken. Als je akkoord gaat, worden de bekende accountgegevens automatisch doorgezet en hoef je niet meer in te loggen in de applicatie zelf. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat veel iPhone- en iPad-apps van deze functie gebruik gaan maken. Immers is ‘deel via Twitter’ al een vaak ondersteunde optie. Deze nieuwe mogelijkheid zorgt ervoor dat ontwikkelaars niet langer eigen Twitter-functionaliteit voor hun app hoeven te ontwikkelen. Tweets worden nu gedeeld via de Tweet-sheet (hieronder toegelicht). Daarin kun je ook wisselen van Twitter-account als je meerdere accounts hebt toegevoegd aan de iPhone (afbeelding rechts met dank aan @dirkjanh)
Programma’s die er gebruik van maken
Apple integreert Twitter vanaf iOS 5 in standaard op de iPhone geïnstalleerde applicaties. Camera, Foto’s, Maps, Safari en YouTube ondersteunen de korte berichtendienst. Vanuit die apps kan, zonder een aparte applicatie er tussenin, een link, een bestand of een locatie op een kaart worden doorgegeven in een tweet. Vanuit Safari tweet je een webadres, vanuit YouTube een link naar een video en vanuit Maps kun je een locatie aangeven en omschrijven in de tweet. Je kan zelfgemaakte foto’s tweeten vanuit Camera of Foto’s, maar je kan (nog) géén eigen video’s tweeten. Als je een eigen video wilt tweeten, dien je die eerst te uploaden naar YouTube en die van daaruit te tweeten.
Foto’s worden niet verstuurd naar een onafhankelijke afbeeldingendienst zoals yFrog, Twitpic of Mobypicture, maar worden geüpload naar Twitter zelf. Dat gebeurt met de URL: pic.twitter.com/willekeurigecode. Vooralsnog toont pic.twitter.com echter niet alleen de foto, maar ook de bijbehorende tweet. De foto is dus ingevoegd in de tweet en heeft geen eigen (zichtbare) link meer. Je krijgt de tweet zelf er altijd bij te zien. Onderaan de foto staat de link ‘Powered by Photobucket’, maar die verwijst naar Photobucket.com/twitter. Photobucket wordt dus gebruikt als afbeeldingendienst, maar je kan de foto’s van een gebruiker aldaar niet in één oogopslag terugzien. Dat is met huidige diensten wel mogelijk.
De Tweet-sheet
Apple noemt haar eigen tweet-layout die verwerkt is in de ondersteunde applicaties, de Tweet-sheet. Dat is een grijs kader met afgeronde hoeken. Het zweeft over de achtergrond en bestaat uit vier ‘zachte’ schrijflijntjes waar de 140 tekens van een tweet op passen. De bijlage (als je bijvoorbeeld vanuit YouTube tweet is dat een link naar het filmpje, vanuit Safari een link naar een webadres) wordt vastgehouden met paperclip.
Net als bij de meeste Twitter-applicaties staat rechts onderaan in het kader het aantal tekens dat nog resteert. Linksonder staat de knop ‘Add Location’, waarmee je geografische informatie over jezelf kan versturen ten tijde van een tweet. De functie herbergt de locatie waar jij je bevindt ten tijde van het versturen van een tweet. Niet de locatie waar een YouTube-video is opgenomen, bijvoorbeeld. Als je zelf ter plekke een video hebt geschoten die je tweet, geef je eveneens de locatie waar jij op het moment van verzending bent, door. Bij de Tweet-sheet wordt de onderste helft van het scherm op de iPhone of iPod touch ingeruimd voor het toetsenbord. Op de iPad is dat afhankelijk van je toetsenbordinstelling. iOS 5 biedt namelijk de nieuwe mogelijkheid het iPad-toetsenbord in te delen voor een ‘typ met je duimen-modus’ en op eigen hoogte in te stellen.
Twitter en je contactenlijst
In het instellingenscherm waarin je de Twitter-accountgegevens kan invoeren voor de gehele iPhone, staat ook de optie ‘Update Contacts’. Daaronder staat de beschrijving: ‘Twitter will use email addresses and phone numbers from your contact to add Twitter user names and photos to your contact cards‘. Dat betekent dat je Twitter de bevoegdheid geeft om te kijken of mail-adressen en telefoonnummers bekend zijn bij Twitter-accounts. Zo ja, dan worden de profielfoto’s en Twitter-gebruikersnamen automatisch getoond bij contacten in je telefoon. Het hiernaast afgebeelde screenshot van iOS 5 laat zien dat gebruikersnamen ook handmatig kunnen worden toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 29 reacties